Belépés
2020. május 26. kedd | 22. hét | 147. nap | 04:18 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szent György vértanú 04.24
- Igenaptár oldalon:
SZENTLECKE a Jelenések könyvéből
A győztes Isten fia lesz; jutalma pedig maga az Isten.
Aki a trónon ült, így szólt: ,,Íme, újjáalkotok mindent." És azt mondta nekem: ,,Írd föl, mert ezek az igék hitelesek és igazak."
Aztán folytatta: ,,Beteljesedett! Én vagyok az Alfa és az Ómega, a kezdet és a vég. A szomjazónak ingyen adok az élet forrásának vizéből. Aki győz, az mindent örökségül kap: annak Istene leszek, és ő fiam lesz nekem."
Ez az Isten igéje. Jel 21,5-7

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Aki nem félti az életét Krisztusért, megmenti azt az örök életre.
Amikor Péter apostol megvallotta, hogy Jézus a Messiás, akkor az Úr így szólt az egész néphez: ,,Aki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl mindennap a keresztjét, és úgy kövessen engem! Mert aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt. De aki elveszíti életét énmiattam, megmenti azt.
Mit használ az embernek, ha az egész világot
maroka, 2020. április 24. péntek, 08:55
Jeruzsálemi Szent Sír Bazilika
Feltámadás templomáról beszélnek (Anasztaszísz). A templom egyben székhelye a jeruzsálemi görög ortodox pátriárkának és a jeruzsálemi latin pátriárkának is. Ezen túlmenően az örmény, a kopt, a szír és etióp vallási közösség is kötődik hozzá. Maga a Szent Sír számtalan templom és kápolna mintájául szolgált az egész keresztény világban. A Keresztút X-XIV. stációi a bazilikában találhatók
Korábbi története:
Jeruzsálem egykori falain kívül található, a Golgotát magába foglalja. Építését Nagy Konstantin császár uralkodása alatt kezdték meg 326-ban, majd 335-ben szentelték fel. 614-ben a perzsák felégették a templomot, de újjáépítése hamar megkezdődött I. Hérakleiosz parancsára.
1103-1130 között a keresztesek emeltették a mai kupolás bazilikát, mely a II. és a III. keresztes háború között, 1187-ben muszlim kézre került.

- Katolikus lexikon

- Képen: Szent Sír Templom
maroka, 2020. április 01. szerda, 16:57
NVI: kevesebb szavazó, sok érvénytelen voks volt a nemzetiségi választáson
törvénymódosítás megvalósítása érdekében.

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének elnöke kiemelte: a módosítási javaslat lényege, hogy a gyerekek terhelésének növelés nélkül legyen lehetőség a nemzetiségi tartalom elsajátítására rendelkezésre álló óraszám megtartására. Mindez a készség- és egyéb tárgyak terhére történhetne - tette hozzá.

Az ülésen bemutatkozott négy, októberben újonnan megválasztott országos nemzetiségi önkormányzati vezető is.

Hristodoulou Konstantinos, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnöke elmondta, hogy sürgősen lépniük kell a görög tanárok utánpótlásának biztosításában, és fontos feladatként jelölte meg a fiatalok integrálását a nemzetiségi közéletbe. Közölte, szeretnének létrehozni egy görög kulturális központot és egy nappali rendszerű iskolát Budapesten.

Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy esetükben több mint 100 ezren szavaztak az októberi választáson, és ebből 13 ezer
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 19:22
Szent Ágnes szűz és vértanú 01.21
...............
- Igenaptár oldalon

- 2016 évben Magyar kurír
Római Ágnes fiatalon áldozta életét keresztény hitéért.
Legendája: Sok csodás gyógyulás történt Ágnes közbenjárására. Konstancia, Nagy Konstantin császár leánya is Ágnes sírjánál gyógyult meg, ezután megtért, megkeresztelkedett, a sír fölé templomot emeltetett kolostorral, abban élt szüzességben

- 2020 évben Magyar kurír
",,Azé akarok lenni, aki engem először választott: Istené!" A kapitány erre megparancsolta, hogy azonnal fejezzék le a lányt."
Mindenható, Örök Isten, te ebben a világban a gyöngéket választod ki arra, hogy megszégyenítsd az
maroka, 2020. január 21. kedd, 10:51
Jézus Szent Neve 01.03
Jézus Nevének trigramját az 1. IHS-t -2. JHS-t vagy 3.YHS-t
1.Jézus az emberiség megváltója' - Iesus Hominum Salvator; 'Jézus, szent ember
2. Iesus Homo Sanctus; 'ebben van üdvösség' - In Hoc Salus.
3. Iesum Habemus Socium vagy Jézus alázatos társasága' - Iesu Humilis Societas.
...............
De ezt látta az égen Nagy Konstantin is In Hoc Signo (vinces), 'E jelben győzni fogsz'.
Jézus Nevének tisztelete, melynek szép példája a Jézus-ima: "Uram, Jézus Krisztus, Élő Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön!"

- Útravaló
Jézus az Isten áldozati Báránya, aki elveszi a világ bűneit, vagyis áldozatos életével vált meg bennünket. Isten Lelke működik Jézusban, akit már az ószövetségi jövendölések is hirdettek. Ő Isten választottja, akit azért küld, hogy Lélekkel kereszteljen. János a Lélektől látott!
maroka, 2020. január 03. péntek, 00:33
Szent I. Szilveszter pápa ünnepe 12.31
Aki megkeresztelte Konstantin császárt.
Képen: Maso di Banco: Szilveszter pápa megkereszteli Konstantin császárt, Szent Kereszt-bazilika, Firenze (1335 körül)
..........
Szilveszter pápa 314-től 335-ig vezette az Egyházat, elsőként az üldözések lezárulása után.
...........
Magyar kurír oldalon
Istenünk, jöjj segítségére népednek! Kormányozz és vezess minket, hogy közbenjárónk, Szent Szilveszter pápa oltalmával biztos úton haladjunk földi életünkben, és eljussunk az örök boldogságba. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen.

Katolikus oldalon
maroka, 2019. december 31. kedd, 12:52
A Szent Péter- és a Szent Pál-bazilika felszentelésének ....
Pál-bazilika felszentelésének ünnepe
Egy templom felszentelését ünnepelve a hely névadó szentjét tiszteljük, akinek védelme alá helyezi magát a hívek közössége. Ma, a római Szent Péter- és Szent Pál-bazilika felszentelésének ünnepén tehát a két fő apostolt, Pétert és Pált tiszteljük, és kérjük, közbenjárásukkal segítsenek bennünket.
.....
A Szent Péter-bazilika helyén álló első templomot 326 és 350 között I. (Nagy) Konstantin császár és fia, II. Constantius emelte Szent Péter sírja fölé a kereszténység győzelmének jegyében. A mai székesegyház 1506 és 1626 között épült.
Már V. Miklós pápa tervbe vette 1450-ben egy új bazilika építését, mert a Konstantin-féle építményen erősen meglátszottak a több mint ezer esztendő viszontagságai. II. Gyula pápa, aki az Egyház nagyságát, szépségét és szentségét kívánta méltó módon kifejezésre juttatni az új templomban, itt akarta fölállíttatni a saját síremlékét is. A tervrajz
maroka, 2019. november 18. hétfő, 10:19
Magda, a Szabó - Ősbemutatót a Petőfi Irodalmi Múzeumban
A 70 perces színházi est rendezője Mészáros Tibor, aki Krajcsi Nikolett-tel együtt lép színpadra a produkcióban - olvasható a Petőfi Irodalmi Múzeum MTI-hez eljuttatott közleményében, amely szerint a múzeumban tartott ősbemutatót követően az estet számos magyarországi nagyvárosban láthatja majd a közönség.

Mint írják, a darabban arra keresik a választ, hogy ki is volt Szabó Magda valójában. "Írónő, nő, feleség, szerelmes asszony. Aki rajongó boldogsággal élte életét férje, a szintén író Szobotka Tibor oldalán. Ki is volt ez a hányattatott sorsú férj, akihez annak halála után is leveleket, naplókat írt?" - teszik fel a kérdést.

"Kik voltak ők, az író házaspár, akiknek az írás volt az életük, de a hírnév csak egyiküket 'üldözte'? Ki volt e furcsa Rómeó és Júlia, akik feltételek nélküli szerelmük ellenére gyermektelenül élték le életüket?" - az alkotók olyan kérdésekre keresik a választ, amelyek mindenki életében előfordulnak, legyen szó párkapcsolatról, karrierről, gyermekvállalásról. És míg a
velemenyezd, 2019. szeptember 20. péntek, 10:11
A Szent Kereszt felmagasztalása
Jézus pedig nem önmagát akarja megszabadítani, hanem az egész emberiséget akarja megváltani. Nem szabadítja meg önmagát a szenvedéstől, hanem értelmet ad minden ember szenvedésének: Ha életünk keresztjét vele hordozzuk, vele együtt fogunk majd részesülni a feltámadás dicsőségében. Emeljük tehát tekintetünket a keresztre, amely üdvösséget szerzett nekünk.
C. Horváth István Sándor

*

A Szent Keresztet Szent Ilona találta meg a 4. században: a legendás történet szerint Nagy Konstantin császár édesanyja kiásatta a kereszteket a Kálvária földjéből. Mindhárom kereszt és az INRI-tábla is előkerült, amelyet Pilátus az Úr keresztjére tűzetett. Nem lehetett azonban megállapítani, hogy a három kereszt közül melyik volt Krisztusé, ezért Makárius jeruzsálemi püspök mindhármat hozzáérintette egy halálos beteg asszonyhoz, aki az egyiktől meggyógyult. Így azonosították, melyik Krisztus keresztfája.
335. szeptember 13-án ünnepélyesen felszentelték Jeruzsálemben a Szent Sír-bazilikát. Másnap
maroka, 2019. szeptember 14. szombat, 12:07
Szent Lőrinc diakónus és vértanú 08.10
rábilincselték, és a tűz fölé tették. -- A hívő nép pedig később az augusztus 10-e körül látható hullócsillagokat így nevezte el: ,,Lőrinc könnyei''.
Szent Lőrinc II. Szixtusz pápának (257-258) volt egyik legkedvesebb diakónusa. Feladata a liturgiában való segédkezés és a szegények szolgálata volt. Lőrincet tüzes rostélyon megégették, és a közelben eltemették.
Egy Ciriaca nevű keresztény özvegyasszonynak a közelben volt sírtelke, és felajánlotta, hogy oda temessék el Lőrincet. Nagy Konstantin császár 330-ban nem a vértanú sírjára, hanem melléje épített templomot. A sír köré pedig ezüstráccsal elválasztott félkör alakú helyiséget vájatott ki. A vértanú sírja fölé csak II. Pelagiusz pápa (?590) építette fel a bazilikát. A többször átépített és bővített bazilika legértékesebb képei a XI. századból valók, melyek megörökítik Szent Péter apostolt Szent István és Lőrinc diakónusokkal. De itt található húsz freskó Szent Lőrinc életéről. Itt található a vértanú diakónus ereklyéje is, akinek
maroka, 2019. augusztus 10. szombat, 08:58
Világörökség - A betlehemi Születés temploma lekerült a veszélyeztetett helyszínek listájáról
A Jordán-folyó nyugati partján található Születés temploma és betlehemi zarándokút (Palesztina, Ciszjordánia) 2012-ben lett a világörökség része és a templom rossz állapota miatt rögtön a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé került. A Jeruzsálemtől 10 kilométerre délre található bazilikát azon a helyen emelték, ahol a hagyomány szerint Jézus Krisztus megszületett - olvasható az UNESCO honlapján.

A IV. században Konstantin bizánci császár által építtetett és a 6. században Justinianus császár által átépíttetett műemlék jelentős helyreállítási munkálatokon esett át az elmúlt években: felújították a tetőzetet, a külső homlokzatot, a mozaikokat és az ajtókat. A munkálatokat a Palesztin Hatóság, valamint a templomon osztozó egyházak közötti történelmi megállapodás tette lehetővé.

Az észak-chilei Tarapacá régióbeli Humberstone és Santa Laura Salétromművek egykor a világ legnagyobb salétromipari termelőhelyei voltak. Az Atacama-sivatagban fekvő salétromművekhez munkások ezrei érkeztek egész
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 18:12
Alexandriai Szent Sándor
Sándor fogadta vissza az egyházmegyébe, és érte el pappá szenteltetését.) Mivel szent élete miatt nem találhatott kifogásolnivalót Sándoron, a püspök hitelveit kezdte el vitatni. A vita 318 körül robbant ki. Sándor igyekezett Ariust lecsillapítani, de nem járt sikerrel. Később az egyiptomi püspöket zsinatra hívta össze. 320-ban csaknem 100 püspök egybegyűlte után kiátkozták Ariust az egyházból. Sándor a nyilatkozatról több nem egyiptomi püspököt, így I. Szilveszter pápát is értesítette.
Nagy Konstantin császár kezdetben haragudott a pátriárkára, mert szerinte túlságosan fekavarta az egyház békéjét - később azonban egyenesen Sándor kérésére hívta össze 325-ben a niceai egyetemes zsinatot, amelyen a pátriárka személyesen is részt vett. A zsinatra a diakónus Athanasziosz kísérte el, akit Sándor utódjának jelölt ki. A püspök a zsinatról visszatértekort hunyt el Alexandriában. Mind a nyugati, mind a keleti kereszténység szentként tiszteli. Ünnepe a Római katolikus egyházban február 26., a Kopt ortodox
maroka, 2019. március 19. kedd, 19:07
1/43
Képek, videók
Szent Györgyi Albert lovo
agica2004
2018. július 21. szombat, 22:02
Szeged-Szent-Györgyi Albe
agica2004
2018. július 21. szombat, 22:01
Kopt Szent György
adakaleh
2017. május 09. kedd, 10:43
Szent-Györgyi Albert idéz
margoboszi
2017. április 29. szombat, 13:17
szent györgy 002.png
chillik
2017. április 04. kedd, 06:46
szent györgy 001.png
chillik
2017. április 04. kedd, 06:45
Lovatlan Szent György 01.
chillik
2016. augusztus 05. péntek, 07:00
Lovatlan Szent György 02.
chillik
2016. augusztus 05. péntek, 06:59
Szent-Györgyi Albert
cipello
2015. február 04. szerda, 20:26
Szent.György.ikon.jpg
cserhat3
2015. január 13. kedd, 13:36
Szent-Györgyi Albert.jpg
pacsakute
2014. augusztus 12. kedd, 20:25
budapest szent györgy sz.
lacipecsenye
2014. február 22. szombat, 12:33
Győztesek Istennel
dandej
2019. március 24. vasárnap, 21:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.