Belépés
2020. június 02. kedd | 23. hét | 154. nap | 07:55 | Kármen, Anita
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Pünkösdi köszöntő
PÜNKÖSDi KÖSZÖNTŐ


Benedek Elek: PÜNKÖSDI HARANGOK

Olyan szépen cseng a harang,
Mindha nem is harang volna,
hanem ezer harangvirág
Imádságos szava szólna.

Piros pünkösd vasárnapján
Piros rózsa nyil a kertben,
Kis szivünkben tiszta öröm
Imádsága énekeljen.

Piros pünkösd vasárnapján
Szálljon reánk a szentlélek,
S térde hullva
menusgabor, 2020. május 30. szombat, 20:30
Liget Budapest - Már épül a Magyar Zene Háza üvegfala
emberiség életében - fűzte hozzá.

Természetesen nem hiányoznak a rendezvényterek sem: a földszinten egy koncertterem és egy előadóterem, valamint szabadtéri színpad épül, az emeleten pedig zenepedagógiai termek és digitális könyvtár helyezkedik majd el.

Batta András beszámolója szerint kiemelt figyelem jut a gyerekekre, akiket számos kifejezetten nekik szóló tartalom, játékos elem vár majd. A Hangszerlaborban például lesz hanggolyópálya, ritmushajtány és robotzenekar is - sorolta.

Gyorgyevics Benedek, a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a parkba illeszkedő épület és az építkezés egyaránt elnyerte a BREEAM környezettudatossági minősítést, ráadásul a ház működése is környezetbarát lesz.

A szomszédos Nagyrét alá 120 talajszondát helyeztek el 100 méter mélyen, amelyek a ház környezettudatos, megújuló, geotermikus energiával történő ellátását szolgálják, az épület távhűtését pedig a szomszédos Műjégpálya gépparkja biztosítja majd.

Már zajlik a Nagyrét újrafüvesítése
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 12:11
Az ukrajnai püspökök közleménye Szent II. János Pál pápa
legyen gondja a világiak alapos evangéliumi és egyházi nevelésére. A keresztények ne veszítsék el az önfeláldozás szellemét. Ne gyengüljön a keresztény közösség bátorsága a bántalmazottak és üldözöttek védelmében sem, nagy figyelmet fordítva az idők jeleinek megértésére, hogy így válaszoljon a mai társadalmi és szellemi kihívásokra." (Lemberg, 2001. június 27.)
Valóban, ennek a nagy pápának életében és szolgálatában ,,mindannyiunk számára láthatóvá vált Isten ereje és jósága" (XVI. Benedek levele II. János Pál születésének 100. évfordulójára).
Születésének 100. évfordulóján mi, Ukrajna Római Katolikus Egyházának püspökei veletek együtt kívánunk köszönetet mondani a Mindenható Istennek azért a 27 évért, mely Isten dicséretének szolgálatában telt. Ezzel együtt arra hívunk benneteket, hogy mélyedjetek el Szent II. János Pál gazdag lelki örökségében, mely az enciklikákban, katekézisekben és apostoli levelekben található. Mindenekelőtt pedig azt kívánjuk, hogy ez a szent, aki különösen
maroka, 2020. május 22. péntek, 16:05
Az Eucharisztia liturgiája
pillanatával van körülölelve.
A prefációban párbeszédben vagyunk a pappal: “Emeljétek fel szíveteket" - mondja a pap; “Felemeltük az Úrhoz" - felelik rá a hívek.
Köszönetet mondunk Istennek, méltatjuk szeretetének megnyilvánulásait és dicsőítjük őt. Mindezzel emeljük fel hozzá a szívünk. Ezzel a belső cselekedettel hív minket a szertartás arra, hogy felkészüljünk a legfontosabb pillanatra, amikor Krisztus ajándékká lesz számunkra Testével és Vérével. Emiatt mondta Benedek pápa: “Szívünk felemelése az Úrhoz nem pusztán egy rituális válaszadás, hanem sokkal inkább annak kifejezése, hogy mi zajlik a szívben, mely felemeli önmagát és egybekapcsolódik másokéval."

Szent vagy.....
A prefáció azzal az énekkel végződik, melyben az Istent dicsérjük. A szöveg teljes egészében a Szentírásból származik. Az ének első részét az angyalok karától hallottuk, amelyet Izajás próféta hallott énekelni Isten trónusa körül. A “szent" szó
maroka, 2020. május 22. péntek, 10:22
CENTENÁRIUM – Piero Marini érsek: „Isten titkain
...................

..................
Piero Marini érsek 1978-tól II. János Pál haláláig volt a pápa szertartásmestere, majd két éven keresztül XVI. Benedek mellett is szolgált ebben a pozícióban. 2007-től a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke. A szent életű pápa mellett betöltött szolgálatáról, a szertartásokról, az apostoli utakról és a Mária-tiszteletről kérdeztük.
Hogyan találkozott először II. János Pállal?
1973 májusában Szent Szaniszló ünnepén néhány napot a krakkói érseki palotában töltöttem Karol Wojtyła vendégeként. Akkor alkalmam nyílt közelebbről megismerni az egyházmegye püspökét, aki ,,Isten titkainak gondnoka" volt ebben a különleges egyházmegyében. Két kivételes szertartásra emlékszem vissza: körmenetet tartott és szabadtéri szentmisét mutatott be Lengyelország védőszentjének
maroka, 2020. május 16. szombat, 08:06
XVI. Benedek: II. János Pál nem erkölcsi rigorista, az Isten
XVI. Benedek: II. János Pál nem erkölcsi rigorista, az Isteni Irgalmat állította középpontba
..............
XVI. Benedek emeritus pápa levelének teljes szövegét közreadjuk magyar nyelven, melyet Szent II. János Pál pápa születésének századik évfordulójára írt. A május 4-re dátumozott levél angol fordítását a lengyel püspöki konferencia május 15-én hozta nyilvánosságra.
II. János Pál pápa száz évvel ezelőtt, 1920. május 18-án született a lengyel kisvárosban, Wadowicében.
Miután a három szomszédos nagyhatalom, Poroszország, Oroszország és Ausztria több mint száz évig osztozott a területén, Lengyelország az első világháború végén visszanyerte függetlenségét. Ez a történelmi esemény nagy reményt adott, de sok nehézséggel is járt, mivel az új állam átalakításának folyamatában továbbra is érezte a két hatalom, Németország és Oroszország nyomását. A fiatal Karol Wojtyła ebben a helyzetben nőtt fel, az elnyomás helyzetében,
maroka, 2020. május 16. szombat, 07:59
Boldog Gizella királyné 05.07
Istvá­n király feleségét, a boldoggá avatott Bajo­r Gizellát ábrázoló bronz szo­bor őz mellékalakkal, grá­­nit oszlo­pon felállítva. A Né­­me­­tek és Magya­rok békés egy­másmel­lett élésének és a város újkori tör­ténelmének ki­fe­jező szimbóluma. A szobor alkotója, Nagy Benedek
............
- Igenaptár oldalon

- Magyar kurír oldalon
Szent István király hitvesére, első koronás királynénkra, Szent Imre herceg édesanyjára emlékezünk liturgikus emléknapján, május 7-én
Képen: Szent István király és Boldog Gizella királyné szobra Veszprémben -
Ispánki József alkotása
............
A királyné István király halála után összetűzésbe került az
maroka, 2020. május 07. csütörtök, 12:22
Koronavírus/Érettségi - Országszerte felkészültek az iskolák, kevés vizsgázó kért halasztást
garnitúra védőeszközt és kézfertőtlenítőszereket biztosít a tanulók és a tanárok számára. A Szent László Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban az érettségizőknek mosható maszkot osztanak ki az első írásbeli vizsga előtt.

Balatonfüreden a Lóczy gimnáziumba járók vizsgáit a Radnóti Miklós Általános Iskola termeiben tartják, a dolgozatírás alatt nem kell maszkot viselni. A központi rendelkezésnek megfelelően - az iskola történetében először - nem lesz kötelező matrózblúzban érettségizni. A Szent Benedek Középiskolában maszkban érettségiznek és kesztyű használata is ajánlott.

Zalaegerszegen a helyi szakképzési centrum kétezer mosható textilmaszkot adományozott a tankerületi központnak az érettségik biztonságos lebonyolításához. Nagykanizsán az érettségizők és a pedagógusok igény szerint maszkot, a tanárok a dolgozatok kezelése miatt gumikesztyűt is kapnak. A központilag biztosított védőeszközökön felül a tankerületi központ minden gimnazistának, pedagógusnak gumikesztyűt is biztosít a
velemenyezd, 2020. május 01. péntek, 07:04
Méhek napja Magyarországon
Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium

(részlet) - A méh

Tavasz beköszöntével, a téli nyugvás után szárnyra kelnek ismét a méhek. Elsőbben - még a nagyböjt idején - kitakarítják a kaptárt - ez a megtisztulásuk ideje, ahogy hajdanán mondták -, aztán felkészülnek az új ivadékok érkezésére, majd mikor már virágzik az erdő, mező, kirajzanak.
A méh háziasítása az I. e. 6-4. évezredben mehetett végbe, és a vadméhek lépeit már az előember is fosztogatta. A méhet nemcsak mézéért, hanem viaszáért is nagyra becsülték. A méhállam szervezettsége, a méhkirálynő herék és munkások fölötti ,,felsőbbrendűsége", az a vélt képessége, hogy ,,szűzen" is korlátlanul ad életet újabb és újabb rovarnemzedékeknek, már a háziasítása előtti időben foglalkoztatta az embert.
Epheszoszban, a termékenységkultusz ókori központjában - itt
liliana01, 2020. április 30. csütörtök, 11:40
A félelemtől az érett emberségig
foglalatát nyújtotta.
A Katolikus Egyház történetében ez volt az első alkalom, hogy egyházfő átfogó szöveget adott ki az emberrel összefüggő problémákról: a Redemptor hominis az első enciklika, amely áttekinti a keresztény antropológiát.
Ám nem akárhogy, hanem saját korának horizontján, a nacionalizmussal, az emberi jogok jelentőségével, a technikai fejlődéssel és az emberiség küszöbön álló katasztrófáival szembenézve.
Nem is egyszerű azonban jól olvasni egy pápai körlevelet. Mióta XIV. Benedek 1740-ben kiadta Ubi primum kezdetű levelét (bár enciklikának még nem nevezte), a pápák rendszeresen közrebocsátottak az enciklika műfajába tartozó tanító dokumentumokat: a legtöbbet, 85 szöveget XIII. Leó, a legkevesebbet, mindössze kettőt egyelőre Ferenc pápa. Aki kézbe vesz egy-egy enciklikát, jó, ha legalább három kívánalomnak eleget tesz. Először is érdemes tudnia, hogy az egyházi tanítóhivatal igen magas szintű megnyilatkozásával van dolga, a tanítóhivatali tekintély olyan megnyilvánulásával, amely
maroka, 2020. április 24. péntek, 18:29
Ezen a napon megnyílik irgalmam mélysége”
irgalomért." (,,Ne féljetek!" - André Frossard és II. János Pál pápa párbeszéde, Budapest, 1986, 199.)
És a szentatya életével, pápaságával, betegségével és halálával is tanúságot tett Isten végtelen irgalmába vetett bizalmáról. Halála időpontja - 2005. április 2., az Isteni Irgalmasság vasárnapjának vigíliája - által mindez még nyilvánvalóbb megerősítést nyert.
A lengyel pápát, ugyanúgy, ahogy ő Fausztina nővért, az Isteni Irgalmasság ünnepén avatta boldoggá XVI. Benedek pápa 2011-ben, majd szentté Ferenc pápa 2014-ben.
És a történet tovább folytatódik. Stanisław Dziwisz bíboros szavaival: ,,Ferenc pápa is az irgalmasságnak szenteli pontifikátusát." 2015. április 11-én, az Isteni Irgalmasság ünnepének vigíliáján tette közzé a szentatya az irgalmasság szentévét meghirdető, Misericordiae vultus kezdetű bulláját. A rendkívüli szentév - melynek mottója: ,,Irgalmasok, mint az Atya" - 2015. december 8-án kezdődött, és 2016.
maroka, 2020. április 19. vasárnap, 15:52
Koronavírus - Az emberek közötti közömbösség a járványnál is pusztítóbb Ferenc pápa szerint
A katolikus egyházfő homíliájában a Jézus feltámadásában hitetlen Tamás apostolhoz hasonlította a mai emberiség járvánnyal szembeni kétségeit és félelmeit. A pápa azt mondta, az ember "gyönyörű, egyszerre értékes és törékeny kristály".

Hangsúlyozta, hogy a pandémiából való lassú és nehéz kilábalás az eddigi járványnál is nagyobb veszéllyel fenyeget, mégpedig a közömbösséggel, önzéssel, a lemaradók elfelejtésével. Ez "abból a meggyőződésből ered, hogy az élet akkor jobb, ha nekem jobban megy, és minden jóra fordul, ha nekem jóra fordulnak a dolgaim" - mondta a pápa hangoztatva, hogy ez a szemlélet "selejtezi" az embereket, kizárja a szegényeket, feláldozza a lemaradókat a fejlődés oltárán.

"Ez a járvány éppen arra mutatott rá, hogy nincsenek különbségek és határok a szenvedésben, mindannyian egyformán törékenyek, egyenlők, ugyanannyira értékesek vagyunk" - jelentette ki Ferenc pápa. Azt sürgette, hogy a jelenlegi vészhelyzet "rázza fel belülről" az embereket az egyenlőtlenségek,
velemenyezd, 2020. április 19. vasárnap, 14:41
1/321
Képek, videók
Pünkösdi köszöntő vers
sacimama
2013. május 17. péntek, 09:12
Pünkösdi köszöntő
sacimama
2013. május 17. péntek, 09:08
Pünkösdi köszöntő
ksmama
2008. május 11. vasárnap, 15:44
Benedek-Elek-Január-ké sz.
menusgabor
2019. január 19. szombat, 22:09
benedek_elek_2080627_7 075
menusgabor
2019. január 19. szombat, 22:09
Benedek Elek-Pünkösdi har
sz719eszter
2018. május 20. vasárnap, 13:38
Benedek Elek - Pünkösdi h
sanci81
2018. május 19. szombat, 17:11
benedek elek koldus.jpg
liliana01
2017. november 17. péntek, 15:37
Benedek Elek
egrilany51
2017. augusztus 17. csütörtök, 08:32
benedek elek.png
chillik
2017. augusztus 07. hétfő, 18:21
Benedek Elek - Pünkösd Va
cipello
2016. május 15. vasárnap, 19:39
Benedek-Elek-Január-ké sz.
borigit
2016. január 16. szombat, 12:13
benedek elek.jpg
lenke1964
2015. szeptember 30. szerda, 12:14
Benedek ELEK ZEGÉNY MAD
feviroza
2015. január 15. csütörtök, 18:00
BENEDEK ELEK ERDŐBEN.p
feviroza
2014. november 04. kedd, 21:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.