Belépés
2020. május 26. kedd | 22. hét | 147. nap | 22:13 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kaláka-Club, Ausztria
A Kaláka - Club az ausztriai magyarok gazdasági érdekközössége.
A szervezet harmincöt éves. 2020-as évkönyvüket van szerencsém
forgatni. Böröndi Lajostól kaptam. A klub tagjainak ismertetése és elérhetőségei
mellett több remek írást találni a közösség szerteágazó tevékenységéről,
ahogy az aktuális történelmi évfordulóról (Trianon 100) is találni verset,
nem akármilyen képeket a kalendárium részben,
de még a köszöntő, előszó helyett is A trianoni vész címmel olvasható egy remek írás,
ahogy a Veritas Történetkutató Intézettől egy másik.
A 184 oldalas könyv 76 oldala a tagság, a tagok külön bemutatása, leírása,elérhetősége az asztalostól, a borászig, a borásztól, a fodrászig, a stb... stb... Sok-sok fontos, hasznos és érdekes információ.

A másik százkilenc oldal a legkülönbözőbb témájú írások gyűjteménye, melyek nagy része a klub szervezte, rendezte eseményekről szólnak. Összesen huszonhétről. Meg kellett számolnom a címeket, a könyvet végig figyelmesen
azenujsagom, 2020. május 26. kedd, 08:57
Boldog Apor Vilmos püspök és vértanú
Szentatya győri püspökké nevezte ki. A február 24-i püspökszentelés, amelyen nemcsak a főpapok és előkelőségek, de a szegény galbácskerti és krinolinkerti hívek is részt vettek, évtizedekig emlékezetes maradt Gyula történetében.
Apor Vilmos március 1-jén érkezett Győrbe, másnap megtörtént a hivatalos beiktatás. Az egykori gyulai plébános új szolgálati helyén, immár püspökként is emberszeretettel, alázattal kormányzott.
A veszélyben szorosabb kapcsolat alakult ki a Dunántúl főpásztorai, különösen Mindszenty József veszprémi, Shvoy Lajos székesfehérvári és Apor Vilmos győri püspök között.
1945. március 28-án, nagyszerdán az oroszok elérték Győrt. A visszavonuló németek szintén lőtték a várost Nagycsütörtökön Apor Vilmos a pincében mondta utolsó szentmiséjét.
Egyre gyakrabban érkeztek orosz katonák a püspökvárhoz. Ekkor részeg orosz katonák el akarták vinni a pincében tartózkodó asszonyokat és lányokat. Apor Vilmos ellenállt. Egy katona előbb a mennyezetbe lőtt - a négy golyó helye
maroka, 2020. május 22. péntek, 23:34
Mindszenty az ablak mögött
45 éve, 1975. május 6-án hunyt el Mindszenty József, Esztergom érseke, Magyarország utolsó hercegprímása, bíboros.1956. november 4-étől tizenöt éven át Budapesten, az amerikai nagykövetségen élte életét.1971. szeptember 28-án hagyta el a követséget. Addig, tizenöt éven át, a követség ablaka mögül a szovjet hősi emlékművet látta. Ha visszamenne halálának 45. évfordulóján oda, az ablak mögé, ma is a szovjet hősi emlékművet látná.
azenujsagom, 2020. május 08. péntek, 16:28
Krónika 8. rész (ügyészségi beszámoló, napirend után)
Polt Péter zárszavaA legfőbb ügyész zárszavában elmondta: a beszámolóról politikai vita folyt, s ebben a szakmaiság szerepe nehéz. "Nehéz a politikát és a szakmát egymás mellett művelni, neki tilos, és ezt nem is teszi" - fogalmazott. Jelezte: a politikai jellegű kérdésekre ennek megfelelően nem kíván reagálni, ahogy a fenyegetésekre sem, ez azokat minősíti, akik ezzel az eszközzel éltek.

Megjegyezte: azokat a szakmai kérdéseket, amelyekre most nem tud választ adni, írásban meg fogják válaszolni.

Polt Péter kitért arra: 2018-ban a gyorsító intézkedéseknek változatlanul nagy jelentőséget tulajdonítottak, az vezette őket, hogy a törvényesség mellett az időbeli tényező is javuljon.

Hangsúlyozta: az új büntetőeljárási törvény az ügyészségre is nagyobb munkaterhet és nagyobb felelősséget rakott. A fiatalkorúak büntetőügyeiről azt mondta: az ügyészségnek nem célja a fiatalkorúak megbüntetése, hanem "a megjavításukat" szeretnék elérni, és ennek jegyében használják a
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 17:12
Esztergom helyett Budapesten lesz az engesztelő szentmise
Esztergom helyett Budapesten lesz az engesztelő szentmise Mindszenty bíboros boldoggá avatásáért
.......................
Erdő Péter bíboros, prímás május 2-án délelőtt 10 órakor engesztelő szentmisét mutat be a Szent István-bazilika Mária-kápolnájában mártír sorsú elődje boldoggá avatásáért. A szentmisén Marton Zsolt váci megyéspüspök mond homíliát.
Az ünnepi szertartást a főegyházmegye Facebook-oldala és az EWTN - Bonum TV élőben közvetíti.
1993 óta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia minden esztendőben megrendezte a hercegprímás május 6-i halálának évfordulójához kapcsolódó, a magyar egyházért és hazáért felajánlott zarándoklatot Mindszenty József bíboros sírjához. Az eseményre az elmúlt években az ország különböző területeiről mindig nagy számban érkeztek a hívek, köztük fiatalokból álló csoportok, melyek tagjai iskolájuk szervezésében vettek részt az Esztergomba tartó kerékpáros és
maroka, 2020. április 23. csütörtök, 10:12
Épül a zalaegerszegi Mindszenty iskola tornacsarnoka
A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium bővítése, valamint a tornacsarnok és a vívóterem építése jelenleg mintegy 45 százalékos készültségen áll. Elkészült a két épület szerkezete, a nyílászárók beépítése folyamatban van, zajlanak a homlokzati, hőszigetelési és homlokzatburkolási munkák, megkezdődtek a belső szakszerelések.

A sajtóbejáráson - amelyen részt vett Francoise Debeaupte, a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend rendfőnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, valamint Bali Zoltán alpolgármester - elhangzott: a beruházás részeként a Zárda utca felől az iskola kerítése és kapuja is megújul, továbbá új parkolóhelyet is kialakítanak.

A beruházás megvalósítására a fenntartó Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend először bruttó 2,5 milliárd forintos állami támogatásban részesült, majd 732 millió forint pluszforrást kapott azzal, hogy a fejlesztést beemelték Zalaegerszeg modern városok programjába. A rend 60 millió forinttal járul hozzá a tavaly nyáron megkezdett
velemenyezd, 2020. április 22. szerda, 15:07
A Göcseji Múzeum a koronavírus-járványhoz kapcsolódó tárgyakat, dokumentumokat vár
Az Élet Zalaegerszegen a koronavírus-járvány idején címmel kedden megjelentett felhívásukban a lakosság segítségét kérik a tárgyak, fotók, dokumentumok összegyűjtéséhez - mondta el sajtótájékoztatóján Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese.

Mint rámutatott, a koronavírus-járvány mindenki számára nehéz élethelyzetet jelent, ugyanakkor olyan történelmi korszak, amelyet a múzeumnak dokumentálnia kell: az utókor számára bemutathatóvá kell tenni, hogy mi jellemezte 2020 tavaszán a rendkívüli körülményeket.

Hozzátette: a múzeum munkatársai a koronavírussal kapcsolatos népi humor és legendárium kialakult formáit, jelenségeit is összegyűjtik, amelyekből a világjárvány elmúltával kamarakiállítást rendeznek.

Kitért arra is, hogy a Göcseji Múzeum a Föld napjához kapcsolódó, Museums Go Green nemzetközi felíváshoz csatlakozva szerdától a közösségi oldalán egy héten át mindennap egy-egy zöld tárgyat posztol gyűjteményéből, a feliratokban bemutatják a tárgyakat, és
velemenyezd, 2020. április 21. kedd, 17:32
Mindszenty József az ország legnyomorultabb fegyence...
Ahol a hercegprímás ,,az ország legnyomorultabb fegyence lett" - A Conti utcai börtönben jártunk.
,,...itt egyetlen társa maradt, a Jóisten. Lecsendesült, szeretete megerősödött, érzelmei elmélyültek. 1956 után sokan írnak így róla: Mindszenty a börtönben szentté lett."
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, február 25-én Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány ügyvezetője bejárást vezetett a józsefvárosi Mindszenty téren lévő, jelenleg rendőrségi objektumként működő épületbe, az eredeti állapotában megmaradt, volt Conti utcai börtönbe, ahol Mindszenty József 1949 szeptembere és 1954 májusa között raboskodott.
Az épület történelmi emlékhely, Mindszenty József bíboros ebben a fegyházban raboskodott a leghosszabb ideig, az egyik cellában itt látogatta meg őt (a szentté avatási aktákban is említett) bilokációja által Szent Pio atya.
......................
A bejárásra
maroka, 2020. február 26. szerda, 11:12
1949. február 3.
1949. február 3. A budapesti Népbíróságon megkezdődik Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek és társai pere.

A Mindszenty-perben Olti Vilmos vérbíró által elítélt egyházi és világi személyek:

Mindszenty József bíboros, hercegprímás - életfogytiglani fegyház
Dr. Baranyay Gyula Jusztin ciszterci szerzetes, egyházjogász, egyetemi tanár - 15 évi fegyház
galántai herceg Eszterházy Pál egyetemi lelkész - 15 évi fegyház
Dr. Ispánki Béla egyetemi lelkész - életfogytiglani fegyház
Tóth László újságíró - 10 évi fegyház
Zakar András érseki titkár - 6 évi fegyház
Nagy Miklós pap, költő, író A.C. titkár - 3 évi börtön

Megj: Hónapokig foglalkoztam Baranyay Jusztin emlékének feltámasztásával.Valami készül róla.
azenujsagom, 2020. február 04. kedd, 06:22
Idén 43 díjazottnak adták át a KÓTA díjait
A díjakat Mindszenty Zsuzsánna KÓTA elnök, Birinyi József, a KÓTA társelnöke, Gerenday Ágnes, a KÓTA Művészeti Bizottságának elnöke, Hartyányi Judit, a KÓTA elnökségi tagja, Saltzer Géza, a KÓTA Nemzetiségi Szakbizottságának elnöke és Somogyváry Ákos, a KÓTA Tanácsadó Testületének elnöke adta át a magyar kultúra napja alkalmából, január 26-án Budapesten.

Idén először nagydíjat is odaítéltek, amelyet az életmű kategóriában Párkai István Kossuth-díjas karnagy, zongoraművész, tanszékvezető egyetemi tanár, a KÓTA tiszteletbeli elnöke vehetett át - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

Kórus kategóriában a komáromi Concordia Vegyeskar, a Gregor József Általános Iskola Jubilate Nagykórusa, a Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara és a Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa, karnagyok kategóriában Arany János, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Református Gimnáziumban tanára, a Tiszántúli Református Egyházkerület zeneigazgatója, a Debreceni Kollégiumi Kántus társkarnagya és a
velemenyezd, 2020. január 27. hétfő, 11:31
A magyar kultúra napja - Emmi: a legtöbb kulturális beruházás indult el 2010 óta
milliárd forintból felújítják a József Attila Megyei Könyvtárat is Tatabányán, valamint elkezdődött a Szombathelyi Képtár modernizálása, amelyre 1,42 milliárd forint európai uniós támogatást kapott a város. A debreceni, a győri, a veszprémi és a zalaegerszegi színház is megújulás előtt áll - írják.

Megkezdődött a Szolnoki Művésztelep 2 milliárd forintos fejlesztése, folytatódik a Munkácsy-negyed kialakítása Békéscsabán, amelyre több mint 4 milliárd forintot fordítanak. 10,15 milliárd forintból Mindszenty Múzeum létesül Zalaegerszegen és folytatódnak a munkálatok a nyíregyházi Kállay-kúriában. Nyíregyházán folyamatban van a Sóstói Múzeumfalu fejlesztése és a Mesekert projekt előkészítése - olvasható a közleményben.

Folytatódik a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram, amelyekben 19 kastély és 15 vár felújítása indul meg több mint 60 milliárd forint támogatással.

A Magyar Falu Programban két alprogram tavaly a helyi közösségek megerősítését és a kulturális élet élénkítését szolgálta. A
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 13:42
Dr. Székely János megyéspüspök körlevelét közöljük
Kongresszus Vas- ill. Zala megyei főszervezői segítségével lehet megtenni.[2]
,,Gyáva népnek nincs hazája!" - írta Sajó Sándor. Ha nem tudjuk legalább néha megmutatni, ünnepelni a hitünket, akkor ne csodálkozzunk azon, hogy nemzetünk életének tereit mások és mással fogják betölteni, nem a kereszténységgel, nem hiteles értékekkel. Krisztus vár benneteket erre a találkozásra, és erre kötelez a nagyobb közösség, a hazánk és még tágabban az egész emberi család iránt érzett felelősségünk is.
Mindszenty bíboros egyik legmeghatározóbb gyermekkori élménye egy vasvári búcsú volt. A közel százezres tömegben ő az Édesanyja mellet állt, az Édesanya keze a vállán nyugodott. Az akkor 10 éves Pehm József ámulattal nézte az éneklő, imádkozó sokaságot, és azután megrendülten látta, hogy Édesanyja arcán folynak a könnyek. Ezeket a könnyeket nem csak az élet terhei, szenvedései csalták elő, hanem a megrendültség és öröm könnyei is voltak. Mindszenty bíboros életének kitörölhetetlen élménye volt ez a búcsú,
maroka, 2020. január 18. szombat, 18:03
1/41
Képek, videók
Kaláka+ Galkó B.
tunkiss
2014. augusztus 02. szombat, 20:34
Házak ausztriai vízparton
lovaszmarika
2019. november 10. vasárnap, 16:20
Ausztria 1955 előtt
furaila
2019. október 23. szerda, 11:26
Ausztria-Schafbergspit ze
menusgabor
2018. május 27. vasárnap, 19:58
Bécs, Ausztria 1.jpg
irmus
2017. december 19. kedd, 07:14
Ausztria - Grossglockne
ducjanos
2017. szeptember 21. csütörtök, 15:28
Ausztria - Laliderta 1
ducjanos
2017. szeptember 21. csütörtök, 15:22
Ausztria - Laliderta
ducjanos
2017. szeptember 21. csütörtök, 15:20
ausztriai baglyak (1).jpg
dnemethk
2017. január 04. szerda, 23:35
ausztriai baglyak (2).jpg
dnemethk
2017. január 04. szerda, 23:35
ausztriai baglyak (3).jpg
dnemethk
2017. január 04. szerda, 23:35
ausztriai baglyak (4).jpg
dnemethk
2017. január 04. szerda, 23:35
Ausztriai korona.jpg
pacsakute
2016. október 26. szerda, 22:32
Címkék
Notre Dame Női Kanonok-, Nagycsütörtökön Apor Vilmos, börtönben szentté, hivatalos beiktatás, feliratokban bemutatják, Hartyányi Judit, politikai jellegű, Göcseji Múzeum, Somogyváry Ákos, Sajó Sándor, szervezet harmincöt, Mindszenty Zsuzsánna KÓTA, fiatalkorúak megbüntetése, fenntartó Notre, józsefvárosi Mindszenty, gyorsító intézkedéseknek,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.