Belépés
2020. március 30. hétfő | 14. hét | 90. nap | 07:03 | Zalán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az amerikai külügyminisztérium elégedettségét fejezte ki Észak-Macedónia NATO-csatlakozása miatt
A Mike Pompeo külügyminiszter által aláírtközlemény Donald Trump amerikai elnököt idézve megállapítja, hogy a NATO több mint 70 éve "a nemzetközi béke és biztonság bástyája", és leszögezi, hogy Észak-Macedónia NATO-csatlakozása az észak-macedóniai nép és kormányzat hosszú évekig tartó erőfeszítéseinek eredménye.

"Észak-Macedónia NATO-csatlakozása az egész térségben elősegíti majd a nagyobb integrációt, a demokratikus reformokat, a kereskedelmet, a biztonságot és a stabilitást" - fogalmaz a közlemény. Hangsúlyozza egyben: ez a csatlakozás jelzés az észak-atlanti szövetségbe igyekvő többi országnak is, hogy nyitva áll az ajtó mindazok számára, akik akarnak és tudnak is tenni a csatlakozáshoz szükséges reformokért és vállalják a tagsággal járó felelősséget is.

Az amerikai külügyminisztérium hangsúlyozta: a NATO 30. tagjának üdvözlésekor megerősíti az Egyesült Államok elkötelezettségét az észak-atlanti szerződés 5. cikkelyében foglalt közös védelem mellett.

Észak-Macedónia pénteken vált a
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 21:13
NATO: Észak-Macedónia a NATO 30. tagja lett
Brüsszelben, internetes tájékoztatójában azt mondta, Észak-Macedónia a NATO családjának része lett, amely immár harminc nemzet és csaknem egy milliárd ember családja.

"Olyan család ez, amely azon a bizonyosságon alapul, hogy függetlenül attól, milyen kihívásokkal nézünk szembe, együtt erősebb és biztonságosabb" - fogalmazott.

Észak-Macedónia régóta hozzájárul az euroatlanti biztonsághoz, többek között azzal, hogy részt vesz a NATO vezette afganisztáni és koszovói missziókban - tette hozzá.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közleményyében hangsúlyozta, Észak-Macedónia NATO-csatlakozása az ország kormányának és népe erőfeszítéseinek csúcspontját jelenti. Tagsága egy szélesebb körű integrációt, demokratikus reformokat, a kereskedelmet, a biztonságot és a stabilitást támogatja az egész régióban, miközben mutatja, hogy a NATO ajtaja nyitva marad a csatlakozni kívánó többi ország előtt - tette hozzá.

A katonai szövetség tájékoztatása szerint Észak-Macedónia zászlaját a NATO székhelyén,
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 20:32
Az amerikai külügyminiszter is megerősítette az iráni fogságba került Levinson halálát
Robert O'Brien a Twitteren erősítette meg Levinson halálát. "Miközben folytatjuk a vizsgálatot, úgy gondoljuk, hogy Bob Levinson már jó ideje elhunyt" - írta a nemzetbiztonsági tanácsadó.

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója szintén csütörtökön, rövid közleményben nyugtázta, hogy a Levinson-család "bátran megosztotta a világgal a lesújtó következtetést, miszerint Bob elhunyt az iráni fogságban". Pompeo leszögezte: csakis Irán tudja bizonyossággal, hogy mi történt Levinsonnal. "Arra szólítjuk fel az iráni rezsimet, hogy kimerítően adjon számot Bob sorsáról" - írta közleményében az amerikai külügyminiszter. Egyúttal megismételte az amerikai kormányzat álláspontját: "addig nem nyugszunk, amíg az Iránban törvénytelenül fogva tartott valamennyi amerikai állampolgár haza nem tér".

Az 1949-ben született Robert Levinson a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kábítószerellenes részlegének munkatársa volt, de 2007-es eltűnésekor feltételezhetően a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megbízását
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 23:43
Az amerikai kormány vádat emel Nicolás Maduro venezuelai elnök ellen kábítószerterrorizmus miatt
Az igazságügyi tárca nyilatkozata mellett közleményt adott ki az amerikai külügyminisztérium is, Mike Pompeo aláírásával. E szerint a külügyminisztérium 15 millió dolláros jutalmat helyez kilátásba Maduro "elfogásáért. A vádemelést a The Washington Post című amerikai lap kormányzati forrásokra hivatkozó értesülései szerint hosszú évek óta készítették elő és lényegében kábítószerkereskedelmet takar.

A venezuelai elnök csütörtökön visszautasította a vádakat, s kijelentette, hogy "az Egyesült Államok és Kolumbia összeesküvéséről" van szó, szerinte ez a két ország "parancsot adott arra, hogy erőszakkal árasszák el Venezuelát". A venezuelai elnök a Twitteren úgy fogalmazott: "államfőként kötelességem megvédeni az anyaország békéjét és stabilitását bármilyen körülmények között".

A Maduro és közvetlen környezete elleni vádemelés azt követően történt, hogy a Trump-kormányzat több egyedi szankciót hozott a dél-amerikai ország tisztségviselői ellen, s ezekkel lényegében kizárta az országot az amerikai
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 17:32
Trump közvetve megerősítette, hogy az Iránban fogva tartott amerikai Robert Levinson halott
(CIA) megbízását teljesítve járt Iránban. Bár azóta valamennyi amerikai kormányzat cáfolta, hogy bármiféle kormányzati megbízásra utazott volna az iszlám köztársaságba, a család kitartott amellett, hogy a férfit a CIA küldte Iránba.

A CIA később 2,5 millió dolláros életjáradékot fizetett Levinson családjának azért, hogy ne indítsanak pert az ügynökség ellen. Szakemberek szerint egy bírósági eljárás során valószínűleg napvilágra kerülhettek volna Levinson esetleges küldetésének részletei is.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az előző héten felszólította Iránt, hogy azonnali hatállyal bocsássa szabadon az ott fogva tartott amerikai állampolgárokat. A tárcavezető humanitárius okokra hivatkozva kérte Morad Tahbaz, Baguer Namazi és Siamak Namazi elengedését, és egyben azt is, hogy a teheráni kormány működjön együtt Washingtonnal annak érdekében, hogy Robert Levinson visszatérhessen az Egyesült Államokba.

Irán múlt héten az új típusú koronavírus-járvány miatt szabadon bocsátotta Michael White
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 07:04
Mike Pompeo kiábrándítónak minősítette afganisztáni tárgyalásait
Az amerikai diplomácia vezetője mindazonáltal változatlanulderulátóan nyilatkozott az afganisztáni belpolitika jövőjét, az afgán politikai erők közötti megegyezést illetően.

"Megvalósítható a megbékélés" - fogalmazott, de fontosnak mondta, hogy a belső megbékélés folyamata ne nagyon húzódjon el. A miniszter kifejtette, hogy ismételten megpróbálkozik majd, hogy megbékélésre ösztökélje valamennyi afganisztáni politikai szereplőt.

Mike Pompeo hétfőn előre be nem jelentett, egynapos látogatást tett Afganisztánban, és tárgyalt Asraf Gáni elnökkel, valamint vetélytársával, a magát a tavalyi szeptemberi elnökválasztások után szintén elnöknek tartó Abdalla Abdallával. Célja a Washington és a tálibok között február végén aláírt egyezmény megvalósításának elősegítése volt. Egyeztetései azonban nem voltak eredményesek, sem Gáni, sem Abdalla nem tett tanúbizonyságot arról, hogy képes lenne megbékélni a másik féllel.

Az amerikai külügyminisztérium ezt követően - még hétfőn este - közleményben
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 20:13
Washington egymilliárd dollárral csökkenti az Afganisztánnak nyújtott támogatás összegét
Az amerikai diplomácia irányítója leszögezte, hogy Washington felülvizsgálja valamennyi programját és tervezetét, minthogy további támogatás-csökkentéseket akar végrehajtani, sőt átgondolja azokat a jövőbeli felajánlásait is, amelyeket az Afganisztán számára rendezett donorkonferenciákra tervezett. Jövő évben Washington ismét egymilliárd dollárral tervezi csökkenteni a támogatást a tájékoztatása szerint.

Mike Pompeo a döntést az Asraf Gáni elnök és a választás után az államfői hivatalt szintén magáénak mondó Abdulla Abdulla közötti vitával indokolta. A két afgán politikus ugyanis nem tudott - mint Pompeo fogalmazott - "egymást elfogadó" kormányt alakítani. Szokatlanul éles nyilatkozatában a külügyminiszter leszögezte, hogy az Egyesült Államok "mélységesen sajnálja", hogy Gáni és Abdulla nem tudott egyetértésre jutni, és ezáltal veszélyeztetik az esetleges békemegállapodást a tálibokkal.

Asraf Gánit két héttel ezelőtt iktatták be újra a hivatalába, de vetélytársa, Abdulla Abdulla azóta sem
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 07:04
Koronavírus - Pompeo "hazugsággal" vádolja Ali Hameneit, Irán legfőbb vallási vezetőjét
A "Hamenei hazudik a Vuhan-vírusról" címmel kiadott közleményben az amerikai diplomácia irányítója azt hangoztatta, hogy Hamenei állításai "a Vuhan-vírusról" veszélyesek, és nagy kockázatot jelentenek nemcsak az irániakra, de mindenkire, szerte a világon. Ezután Pompeo pontokba szedve közölte, hogy Washington álláspontja szerint mi az, amit Teherán - ahogyan fogalmaz - "szeretne nem a világ tudomására hozni".

Pompeo szerint az iráni Mahan Air - amelyet a miniszter "terror légitársaságnak" nevez - februárban legalább 55 járatot indított Teherán és Kína között, tovább fertőzve az iráni népet. Az amerikai tárcavezető arról írt: legalább öt országban az első koronavírusos eseteket közvetlenül Iránból vitték be, veszélyeztetve milliók életét.

"Az iráni rezsim többször is figyelmen kívül hagyta a saját egészségügyi tisztségviselői figyelmeztetéseit, és legalább kilenc napig eltagadta az első halálos esetet" - fogalmaz a közleményben, leszögezve, hogy az iráni "rezsim továbbra is hazudik az iráni
velemenyezd, 2020. március 23. hétfő, 17:32
Koronavírus - Donald Trump: érvénybe lépett a védelmi termelési törvény
lehet, hogy erre egyáltalán nem is lesz szükség.

Szintén kérdésre válaszolva Trump hangsúlyozta, hogy tiszteli a kínaiakat és Hszi Csin-ping elnököt, akivel kifejezetten barátinak mondta a viszonyát. A kérdés azért került szóba, mert az amerikai elnököt sok bírálat érte - mások mellett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) elnöke részéről is - azért, mert "kínai vírusnak" szokta nevezni a Kínából elterjedt új típusú koronavírust.

A sajtóértekezleten részt vett Mike Pence alelnök, Mike Pompeo külügyminiszter, Chad Wolf, a belbiztonsági tárca ügyvezető irányítója, és a munkacsoport egészségügyi szakemberei, Anthony Fauci, az országos allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó intézet vezetője, valamint Deborah Birx orvosnő.

Mike Pompeo bejelentette, hogy az amerikai-kanadai határzárat és a két ország közötti utazási korlátozásokat 30 nap múlva vizsgálják felül. Közölte azt is, hogy az Egyesült Államok déli szomszédjával, Mexikóval is érdemleges az együttműködés. Az amerikai
velemenyezd, 2020. március 20. péntek, 18:44
Koronavírus - Egy nap alatt 4500 új megbetegedést jeleztek az Egyesült Államokban
hogy április 15-éről július 15-ére halasztják a személyi jövedelemadó bevallásának határidejét.

A külügyminisztérium pénteken megerősítette, hogy érvénybe lép a külföldi amerikai külképviseleteken a vízumkiadások felfüggesztése. A tárca egyúttal elindította azokat a chartergépeket, amelyekkel hazaszállítják a tengerentúlon rekedt amerikaiakat. Az első gépek péntek reggel indultak útnak Marokkóba - amelymárcius 14-én zárta le határait -, és visszatérőben tíz amerikai nagyvárosban állnak meg. Mike Pompeo külügyminiszter csütörtökön adott ki közleményt, amelyben sürgette a külföldön rekedt amerikaiak hazatérését.

Donald Trumpkorábban azt jelentette be, hogy a Peruban és más latin-amerikai országokban várakozó amerikaiakért katonai gépeket küldenek.

A vírusfertőzés által leginkább sújtott amerikai tagállam, New York kormányzója pénteken délelőtt elrendelte, hogy a nem életbevágóan fontos munkát végzőknek otthon kell maradniuk. Felkérte az orvostanhallgatókat és a már nyugdíjba vonult orvosokat
velemenyezd, 2020. március 20. péntek, 17:04
Koronavírus - Mike Pompeo: Iránban a járvány miatt szabadon bocsátottak egy amerikait
A miniszter közölte: White-ot "orvosi" és "humanitárius" okokra hivatkozva bocsátották szabadon, de azzal a feltétellel, hogy nem hagyhatja el Iránt. A férfi jelenleg az Egyesült Államok érdekképviseletét ellátó Svájc nagykövetségén tartózkodik. Washingtonnak ugyanis nincs diplomáciai kapcsolata Teheránnal.

A kaliforniai Michael White-ot 2018-ban tartóztatták le Iránban, ahová azért utazott, hogy meglátogassa egy ismerősét, s 2019-ben ítélték 18 évi börtönbüntetésre. Ügyvédje tájékoztatása szerint azért, mert káromolta az ország legfőbb vallási vezetőjét, Ali Hámeneit, valamint magánjellegű fotókat tett közzé közösségi portálokon.

White szabadon bocsátásának bejelentésekor az amerikai diplomácia vezetője ismételten arra szólította fel Iránt, hogy "azonnali hatállyal" bocsássa szabadon az Iránban "igazságtalanul fogva tartott"amerikai állampolgárokat.

"Újból felszólítjuk az iráni kormányt, hogy humanitárius okból azonnal bocsássa szabadon Morad Tahbazt, Baguer Namazit és Siamak
velemenyezd, 2020. március 19. csütörtök, 19:53
Az amerikai kormány szankciót vezetett be öt iráni atomtudós ellen
Aminiszter szerint az öt atomtudós részt vett Irán 2004 előtti atomfegyver-programjában), és "mind a mai napig a rezsim szolgálatában áll." Az atomfegyver kifejlesztését célzó "Amad Tervet" a perzsa állam 1989-ben bocsátotta útjára, de a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) szerint 2003 végén leállította.

Mike Pompeo nyilatkozatában leszögezte, hogy Teherán a terv leállítása után "megőrizte az Amad-korszak eredményeit és az abban részt vett atomtudósokat, köztük az említett öt személyt".

Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta: mivel Irán korábbi nukleáris tevékenységét illetően változatlanul sok a megválaszolatlan kérdés, az Egyesült Államok elvárja, hogy Teherán atomfegyver kifejlesztésére vonatkozó korábbi programjával kapcsolatos valamennyi tevékenységét "teljes mértékben és tisztességesen feltárja". Pompeo utalt arra is, hogy az IAEA jelenleg is vizsgálja, hogy Iránban egy eddig meg nem jelölt helyszínen hol dúsítottak uránt. Az IAEA szerint uránrészecskéket
velemenyezd, 2020. március 18. szerda, 21:22
1/29
Képek, videók
csatlakozás a csatlakozóh
dnemethk
2012. április 14. szombat, 00:39
Külügyminisztérium
mecsery
2010. március 19. péntek, 15:10
Külügyminisztérium terasz
mecsery
2010. március 18. csütörtök, 22:23
Macedonia
sanci81
2015. április 15. szerda, 15:55
Macedónia
sanci81
2014. december 31. szerda, 10:38
Albánia-Macedónia ; az Oh
farkas1945
2013. november 28. csütörtök, 12:04
Ohridi-tó - Macedonia.jp
farkas1945
2013. november 11. hétfő, 18:29
29-MACEDÓNIA.png
1951anna
2013. október 24. csütörtök, 11:40
00. macedonia.jpg
dnemethk
2013. augusztus 29. csütörtök, 20:33
0.macedonia.jpg
dnemethk
2013. augusztus 29. csütörtök, 20:33
g3 macedonia.jpg
dnemethk
2013. augusztus 28. szerda, 18:54
g2 macedonia.jpg
dnemethk
2013. augusztus 28. szerda, 18:53
005pipacsok Macedoniában.
eva_gyulai
2013. május 31. péntek, 00:32
253 Már Macedóniában.jpg
eva_gyulai
2013. május 30. csütörtök, 19:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.