Belépés
2020. január 28. kedd | 5. hét | 28. nap | 17:02 | Károly, Karola
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hárs Ernő díj
a diplomácia világáról) mellett gazdag műfordítói életművet hozott létre, főként német, olasz és portugál nyelvű alkotások magyarra átültetésével. Ezek sorából kiemelkedik két eposz: Torquato Tasso tollából A megszabadított Jeruzsálem, illetve Luís de Camoes műve, A Lusiadák, amelynek magyarra fordításáért a portugál államtól megkapta a Tengerész Henrik Érdemrend lovagkeresztjét, valamint Francesco Petrarca Diadalmenetek című, korábban magyarul kiadatlan művének tolmácsolása.
Ő ültette magyarra Michael Ende A végtelen történet című világsikerű regényét. Több kötettel gazdagította a magyar gyermekvers-irodalmat is. 1993-ban József Attila-díjjal tüntették ki, 1996-ban elnyerte a győri költészeti biennále fődíját és Radnóti-díjat vehetett át, 2003-ban Déry Tibor-díjjal jutalmazták, 2010-ben Hieronymus-díjat kapott műfordítói munkásságának elismeréseként.
Hárs Ernő alkotói pályáját 2011-ben Stephanus-díjjal is jutalmazták, 2009-ben pedig a Magyar Írószövetség örökös tagja lett.

Simon
azenujsagom, 2020. január 27. hétfő, 12:23
Akire büszkék lehetnénk - Kétszázhatvanötödik nap
Akire büszkék lehetünk

Száz éve született Hárs Ernő

Hárs Ernő 1920. szeptember 26-án született Magyaróváron, az Akócs malomban. A helyi piarista gimnáziumban érettségizett, 1939-ben ösztöndíjasként Párizsban, majd egy évig Bécsben tanult. 1943-ban Budapesten közgazdaságtudományi doktorátust szerzett, és két diplomáciai tanfolyamot is elvégzett. 1944-ben feleségül vette Sándor Judit operaénekesnőt.
1945-1976 között a Földművelésügyi, majd a Külügyminisztériumban dolgozott. 1976-tól szabadfoglalkozású íróként alkotott.
Halk szavú, a mindennapok világára figyelő lírikus, akit z emberi lét végső kérdései foglalkoztatták. Tisztítótűz című verseskötete és a Hullámgyűrűk című prózai emlékezései jelentősek.
Húsz saját kötete (versek, tanulmányok és egy szakkönyv a diplomácia világáról) mellett gazdag műfordítói életművet hozott létre, főként német, olasz és portugál nyelvű alkotások magyarra átültetésével. Ezek sorából kiemelkedik két eposz: Torquato Tasso tollából A
sandrapolke, 2020. január 27. hétfő, 06:49
Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - Teljes magyar siker 1000 méteren
legjobb futásom" - értékelt az MTI-nek Bácskai.A harmadik hazai egyéni induló, az ausztrál születésű Lockett Deanna nem rajtolt jól, csak a negyedik helyen haladt. Hét körrel futama vége előtt aztán közel másfél kört a külső íven korcsolyázva megelőzte a szlovák Lucia Filipovát, de úgy tűnt, előrébb nem tud lépni, és csak az időeredménnyel való továbbjutásban bízhat. Az utolsó előtti kanyarban végül újabb előzésre vállalkozott - megint csak a külső íven -, és annak ellenére került a cseh Michaela Sejpalova-Hruzova elé, hogy riválisa meglökte őt. Lockett továbbjutása azt jelentette, hogy ezen a távon minden hazai versenyző ott lesz a negyeddöntőben.

"Nem ez volt a legjobb futamom, nagyon meg kellett harcolnom a továbbjutó helyért, de minden jó, ha a vége jó, végül sikerült feljönnöm a második helyre" - fogalmazott továbbjutása után Lockett, aki Jászapátihoz hasonlóan minden távon sikerrel járt.

A férfiak 1000 méteres versenyét magyar szempontból Krueger Cole nyitotta, akinek a papírforma
velemenyezd, 2020. január 24. péntek, 15:31
Februárban újra nemzetközi fesztivált rendez az SZFE
sárkány, valamint az Amphitryon című darab.

Bagossy László, az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője elmondta: a fesztiválon vegyesen láthatók klasszikus és kísérleti, kortárs produkciók. A Kaposvári Egyetem egy mozgásszínházi és egy beavatószínházi előadással érkezik. A Tavaszi áldozat az Uray-Kéri osztály vizsgaelőadása, a Lear beavató színházi előadás, amely hallgatói kezdeményezésre jött létre.

A verscióiak a fesztiválra Pitch! című fizikai színházi produkciójukat hozzák el, amelyet Michael Ende Momo című regénye inspirált. A müncheniek Elefánt című installációjuk filmváltozatát mutatják be, és bemutatkoznak a prágai DAMU hallgatói is. Idén első alkalommal vesznek részt az eseményen a vilniusiak, akik Macbeth-előadásukat hozzák el, a marseille-iek, akik Végzetes szépség címmel készítettek produkciót. A bécsiek is először vesznek rész a fesztiválon, Az utolsó (előtti) panda avagy a statik című alkotással.

Zeke Edit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) látványtervező tanszékének
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 17:22
Megemlékeztek Terry Jonesról a Monty Python tagjai
A walesi komikus színész, forgatókönyvíró, rendező szerepe hosszú sorát játszott a Monty Python Repülő Cirkusza című tévésorozatban, majd a csoport számos filmjét rendezte.

Jones kedden hunyt el a demencia egy ritka formájában, melyet négy évvel ezelőtt állapítottak meg nála.

A csoport egyik tagja, John Cleese a Twitteren azt írta, "nagyon sokféle tehetség és végtelen lelkesedés" jellemezte Jonest.

A szintén Monty Python-os Eric Idle arra emlékezett vissza, mennyit nevettek együtt.

"Halála elkeserítő azoknak, aki ismerték. Az viszont nem, azok mindig mosolyogni fognak azokon a csodálatosan humoros pillanatokon, amelyeket neki köszönhetünk" - írta.

Terry Gilliam, aki a legendás komikuscsoport az 1976-ös Gyalog galopp című filmjét rendezte, "briliáns, állandóan kétkedő, tekintélyt nem tűrő, logikusan érvelő, de botrányosan vicces, nagylelkű és kedves embernek" írta le Jonest.

"Senki se remélhet nála jobb barátot" - írta.

Michael Palin hozzátette: "Terry volt az egyik
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 12:31
Lemondott a horvát Raiffeisen Bank vezérigazgatója
nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghiteleket arra hivatkozva hogy a bankok 2004 és 2008 között nem tájékoztatták ügyfeleiket a hitelek magas kockázatáról. A frankhitelesek érdekvédelmi szervezete a fogyasztók egyesületével közösen még 2011-ben kezdeményezett kollektív pert a Zagrebacka Banka, a Privredna Banka, Erste Group Bank AG, a Raiffeisen Bank International AG, az Addiko Banka, az OTP Horvátország, a Splitska Banka (jelenleg az OTP tulajdona) és Szberbank ellen a devizahitelek miatt.

Michael Georg Müller közleményében azt írta: tisztában van azzal, hogy milyen negatív benyomás alakult ki a Raiffeisen Bankról és annak menedzsmentjéről, majd hangsúlyozta, hogy a pályázat semmiképpen sem tükrözi a pénzintézet vezetésének szándékát.

"Professzionális menedzserként úgy döntöttem, lemondok tisztségemről, hogy megakadályozzam a bank hírnevének további romlását" - hangsúlyozta Müller.

A Horvát Nemzeti Bank vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Damir Kontrec, a legfelsőbb bíróság
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 19:41
Meghalt Terry Jones, a Monthy Python sztárja
Jonesnál 2016-ban diagnosztizálták a demencia egy ritka fajtáját. Halálát is ez okozta.

A komikus 1942. február 1-jén született a walesi Colwyn Bay-ben. Középiskolái elvégzése után középkori történelmet tanult Oxfordban, itt találkozott Michael Palinnel, aki később szintén a Monty Python tagja lett. Együtt kezdték pályájukat a BBC-nél, először a Twice a Fortnight, majd a The Complete And Utter History of Britain című komédiában szerepeltek.

1966-ban indult útjára a szatirikus The Frost Report, amelynek a humorista David Frost volt a házigazdája. Műsora olyan íróknak és szereplőknek jelentett ugródeszkát, mint Graham Chapman, John Cleese vagy Eric Idle, akik mindannyian a Monty Python csapatban kötöttek ki.

1967-ben Jones és Palin közösen írták a gyerekműsornak szánt, de inkább a felnőttek körében sikeres A hiba nem az ön készülékében van (Do Not Adjust Your Set) című műsort is, amely már előrevetítette a Monty Python szatirikus humorát tele "pythoneszk" elemekkel. Épphogy vége lett a
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 14:41
Megszüntették az eljárást Prince orvosa és egy gyógyszertár ellen
Prince orvosát tette felelőssé a sztár haláláért, mivel az 57 éves énekes erős fájdalomcsillapítójának véletlen túladagolása miatt hunyt el 2016-ban minneapolisi otthonában. A kereset a gyógyszertár felelősségét is felvetette, amely a receptre felírt gyógyszert kiadta.

A BBC cikke emlékeztetett arra, hogy a bírósági keresetek megszüntetése mögött rendszerint a felek közötti megállapodás áll, de ezek az egyezségek általában nem kerülnek nyilvánosságra.

A család keresetében Prince kezelőorvosát, Michael Schulenberget és a Walgreens gyógyszertárat tette felelőssé a sztár haláláért. Az orvos tagadta, hogy bármilyen szakmai hibát követett volna el.

A bíróság egyúttal az illinoisi Trinity Kórházat is felmentette, ahol egy héttel halála előtt opioid-túladagolás miatt kezelték az énekest.

A család egy másik kereset is benyújtott Howard Kornfeld opioidfüggőség-specialista ellen, akit szintén gondatlansággal vádoltak meg, mivel egy nappal a sztár halála előtt Prince stábja segítséget kért tőle,
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 11:02
MITEM - Tizenöt ország előadásai a színházi fesztiválon
Idén olyan nemzetközi hírű alkotók rendezései lesznek láthatók a MITEM-en, mint például Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Michael Thalheimer, Sebastian Hartmann és Victoria Thierrée Chaplin - mondta el a színházi találkozó hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, hozzátéve: ezeket a produkciókat egy fesztiválon látni életreszóló élmény lesz.

A Nemzeti Színház 2014-ben rendezte meg először a MITEM-et, amely mára tényezővé vált a nemzetközi színházi közegben, a budapesti közönség pedig a világ színházi élvonalával találkozhat majd - méltatta a rendezvényt Fekete Péter.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a MITEM alapítója közölte: 2500 év kulturális ívét fogják felfesteni Euripidésztől és a Mahábharatától a kortárs szerzőkig.

Mint hangsúlyozta, ez a színházi találkozó nem a versengésről szól, hanem a hidak, kapcsolatok építéséről. A szervezők célja ezért, hogy a MITEM nyitott fesztivál legyen minden szempontból, hogy a
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 16:12
Jégkorong Magyar Kupa - Huszonöt év után nyert újra az FTC
címvédő Fehérvár, de a mezőnyben kimondottan aktív FTC kapujában Arany Gergely remekül védett. Amikor újból létszámfölénybe került az FTC, négy másodperc kellett a fővárosiak góljához: Rasmus Kulmala távoli lövése a jobb felső sarokba csapódott.

A második harmadban az esélyesebbnek tartott Fehérvár diktálta az iramot, és Sarauer Andrew kapáslövése utat talált a kapuba. Csakhogy ez a gól sem törte meg a fővárosi együttest, amely megint emberelőnybe került, és Aki Juusela takarásból leadott kísérletét Michael Ouzas nem védhette. Mindkét oldalon volt egy-egy bravúros mentés: fehérvári részről a hátvéd Szabó Bence, a másikon Arany visszavetődve tisztázott a gólvonalon.

A fehérváriak fokozták az iramot, Dylen Busenius második hullámban érkezve ütötte be a kipattanót, és ezzel 3-3 lett. Hét és fél perccel a vége előtt Antonino Sarcia lövése úgy kötött ki a bal felső sarokban, hogy közben Ouzast zavarták. A bírók a videózás után végül megadták a találatot. A hajrában emberelőnybe került a Volán, amely
velemenyezd, 2020. január 19. vasárnap, 18:32
Koltai Róbert és Dörner György kapja idén a Madách-díjat
gőzös, vagy a Sose halunk meg című filmekben. Utóbbi kettőnek írója és rendezője is, ő rendezte a Patika című sorozatot, és alakította Illetékes elvtársat a Rádiókabaréban.

Dörner György színművész, érdemes és kiváló művész, az Újszínház igazgatója színpadi alakításai mellett számos mozi- és televíziós filmben szerepelt. Színpadi szerepei között van a Stílusgyakorlatok, játszott az Üvegtigris és a Honfoglalás című filmekben. Szinkronszínészként jellemzően Bruce Willis, Mel Gibson, Eddie Murphy és Michael Douglas hangjaként ismeri a közönség. 2012 februárjától vezeti az Újszínházat, ahol kizárólag magyar szerzők darabjait mutatják be. A Keresztény Színházi Fesztivál megálmodója, a Színészzenekar gitáros tagja.

A Madách-díjat korábban megkapta többek között R. Várkonyi Ágnes történész, Andor Csaba, a Madách Társaság elnöke, Kerényi Ferenc, Szabó András és Bene Kálmán irodalomtörténész, Supka Magdolna művészettörténész, Jankovics Marcell rajzfilmrendező és posztumusz Lukács Margit színművész. A megyei
velemenyezd, 2020. január 19. vasárnap, 13:01
Úszó Bajnokok Sorozata - Hosszú és Késely is nyert egy aranyat, Szeto Miláknak "üzent"
perces idővel diadalmaskodott, míg 18 esztendős honfitársa 400 méter gyorson bizonyult a legjobbnak 4:09.10 perces teljesítménnyel. Utóbbi számban két magyar állt a dobogón, mivel a második Kapás Boglárka lett 4:11.35 perccel.

Kenderesi Tamás 200 méter pillangón ugyancsak második helyen ért célba 1:55.87 perccel, ennek a futamnak az érdekessége viszont, hogy Szeto Daija elképesztő, 1:52.53 perces idővel nyert. Ez minden idők ötödik legjobb teljesítménye, a 23-szoros olimpiai bajnok, már visszavonult Michael Phelps rendelkezik három jobb idővel, illetve a világcsúcstartó Milák Kristóf (1:50.73). A japán klasszis úgy tűnik bombaformában van, ugyanis 200 méter vegyesen is nyert, ráadásul olyan idővel (1:55.55), aminél csak hatan úsztak jobbat a sportág történetében.

Kozma Dominik 200 méter gyorson volt érdekelt, ahol 1:48.98 perccel a harmadik lett.

Az első nap zárásaként 4x100 méteres vegyes gyorsváltót rendeztek nemzetközi csapatok részvételével. A második helyezett négyesnek tagja volt
velemenyezd, 2020. január 18. szombat, 12:31
1/651
Képek, videók
Hárs Ernő Köszöntő.jpg
maria_kadar_148
2017. március 13. hétfő, 21:47
diplomáciai k. a vatikánn
lacipecsenye
2013. február 19. kedd, 09:47
A megszabadított Jeruzsál
chillik
2018. május 10. csütörtök, 03:26
Marváoi vár Portugália.jp
pacsakute
2020. január 18. szombat, 23:35
Belém torony Portugália.j
pacsakute
2020. január 18. szombat, 23:26
portugál szenterzsébet.jp
maroka
2018. július 04. szerda, 17:50
ferenc pápa portugália_2.
maroka
2017. május 13. szombat, 16:09
portugália ünneplő tömeg.
maroka
2017. május 13. szombat, 15:28
portugália templom3.jpg
maroka
2017. május 13. szombat, 15:23
portugália templom2.jpg
maroka
2017. május 13. szombat, 15:23
portugália templom.jpg
maroka
2017. május 13. szombat, 15:22
ferenc pápa portugália.jp
maroka
2017. május 13. szombat, 15:22
CT1FIU Portugália
crse
2016. március 25. péntek, 08:05
CR5U Portugália
crse
2016. március 25. péntek, 08:04
Groff fészek Portugália
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:52
Címkék
Keresztény Színházi Fesztivál, Michael Schulenberget, Splitska Banka, gyógyszertár felelősségét, csoport egyik, gyógyszertár ellen, mezőnyben kimondottan, férfiak 1000, Kerényi Ferenc, Michael Thalheimer, Trinity Kórházat, Bene Kálmán, fogyasztók egyesületével, ritka formájában, Michael Ende, Madách Társaság,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.