Belépés
2019. július 23. kedd | 30. hét | 204. nap | 05:02 | Lenke
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A kádári suttyom-terror mai napság is folytatódik
Már megint elromlott a kapucsöngőm!
*
Nem lenne érdekes, mert Murphy szerint is, ,,ami elromolhat, az el is romlik"!
Csakhogy, az én csöngőm az kb. egy hétig tart, mert utána vagy:
1.) átkódolja valaki, és amikor megnyomja a csöngő gombomat, annál fog szólni, aki átkódolta. Már ezzel sem törődnék, ha nálam is szólna! De nálam nem szól!
2.) Vagy pillanatragasztót folyat valaki a nyomógombba úgy, hogy azt soha többé ne lehessen megnyomni!
*
Úgy jártam a közelmúltban, hogy egy hétig várnom kellett a csomagküldőt, mert első alkalommal hiába csöngetett... Senki nem hallotta?
Viszont találtam a postaládában egy cédulát, hogy nem talált a megadott címen és hívjam vissza a cédulán lévő QR kód segítségével. Ezt sajnos nem tudtam megtenni. Nekem csak egy - ismeretlen módon ,,ikresített" - nyomógombos, feltöltős ,,nyanyafonom" van.
*
A megadott telefonszámokat sem tudtam felhívni az őskövület telefonomról... Nem
furaila, 2016. december 01. csütörtök, 08:31
A magára hagyott nemzedék árulói
*
*
Ezen ismeretek birtokában már tudtam, hogy sem a jobbosnak, sem a balosnak mondott politikusok nem fognak semmit tenni - a kádári időkben a társadalom peremére taszított és 1990 után ott felejtett - nehéz-sorsúakért! Hiszen, ahhoz el kellene ismerni a tenger-sok panaszt, amit tartalmaztak a ,,MAGYARSÁG ÖNKÉPE AZ EZREDFORDULÓN" című szociográfiai pályázatra érkező pályamunkák.

Köztük a TUDÓSÍTÁS MAGYARORSZÁGRÓL c. középdíjas szocioregény, amit én írtam és 2013-ban jelentettem meg "MATRIOTA MILONA" álnéven a magát ingyenességgel hirdető kiadónál! Ezt a könyvet nem tették ki a forgalmazásra kijelölt Líra Könyváruház polcaira, hanem külön meg kellett rendelni a pultnál és egy hét múlva érte mehettél volna, ha egyáltalán tudtál volna róla!

Így fordulhatott elő az a mostani méltatlan élethelyzet, hogy meg kell vásárolnom 18 eladhatatlannak nyilvánított kötetet 98.000,- Ft-ért! (A havi nyugdíjam 62.000,- Ft!)
*
*
Ugyanez lett a sorsa
furaila, 2016. október 08. szombat, 04:32
A Paktum miatti "tudatlanság"- "félismeretek" felelőtlensége
el "kell" venni minden lehetőséget!

Csakhogy, én ebbe nem tudtam beletörődni és magánkutatásba fogtam. Tartoztam vele magamnak, de legfőképpen - az utókornak.

Kutakodásom eredményeként született

- a Tudósítás Magyarországról... című szociográfiám, mellyel pályáztam a Magyar Írószövetségnél és egy középdíjat http://furaila.xfree.hu/55534 nyertem 1998-ban.
A megjelentetését nem győztem kivárni és - egy magát ingyensséggel - hirdető kiadónál megjelentettem, Matriota Milona álnéven. Azonban olyan árat állapított meg a kiadó, ami miatt - meg más praktikák miatt - sem lehetséges a forgalmazása...

2003-ban pályáztam őseim városában, Kunszentmiklóson megjelenő helytörténeti- néprajzi pályázaton egy néprajzi leírással, amivel szintén sikerült díjat nyerni. Azonban ez is agyon lett hallgatva, nemhogy megjelentetve!
Amikor megnyitottam 2006-ban az ingyenes TVN-es furaila blogomat, akkor az elsők között bemásoltam ide:
furaila, 2015. március 19. csütörtök, 15:59
Jó reggelt Fidesz! Jó reggelt Miniszterelnök Úr!
legszívesebben beszél." Azonban él Magyarországon egy nemzedék, akinek az jutott osztályrészül, hogy elveszítse ezen tudását. Róluk szeretnék hozzászólásomban szólni (kiáltani!).

1998-ban, a Magyar Napló szociográfiai pályázatot hirdetett, "A magyarság önképe az ezredfordulón" címmel. A pályamunkák olyan "önképet" tükröztek, hogy jobbnak látták az egészet agyonhallgatni.

Ennek ellenére van szerencsém ismerni a "Bízom Külkertesben!" jeligéjű, díjnyertes pályamunkát, melyben a szerző (Matriota Milona) egy 1946-ban született gyermek felnőtté válását és életének ötven évét kíséri nyomon.

A szociográfiát olvasva, azt is megtudhatjuk, hogy a II. világháború utáni Magyarországon milyen "elvárásoknak", "követelményeknek" kellett megfelelnie. Megtudhatjuk, hogy ezek az úgynevezett "követelmények", természetesen időszakonként változóan, a mindenkori hatalom érdekeit szolgálták. (Mint például, az 50-es években az erőszakos kollektivizálási és proletarizálási törekvések...)
furaila, 2015. február 28. szombat, 08:56
Folyton-folyvást magyarázkodni kényszerülők
Miből gondolja bárki is, hogy pont rám, a törvényen kívülire lenne szüksége a szervezkedéséhez?

Nem inkább nekem kellene esdve kérni Önöket, hogy segítsenek nekem végre kiszabadulni abból a házi őrizetből, amivé tehette otthonomat a mindenkori hatalmat kiszolgáló - titkos-szolgálati- rokonnak álcázott megbizott? Aki zsarolhatósága miatt bármit megtesz azért, hogy úgy éljem le az életemet, mintha meg sem születtem volna és soha semmiben nem lettem volna segítségére sem a családnak (amelyik ,,fölnevelt") sem, pedig a nagyobb közösségnek!

Csak szabad ember küzdhet mások, vagy bárki szabadulásáért!

Talán, ezért támad engem az, akit húgomnak hittem "szüleink" haláláig... 1976 óta, az első rádiós szereplésem óta - valóságos erkölcsi megsemmisítő hadjáratott indít ellenem...

De már korábban is, amikor ott éltem közöttük, velük és mindig, mindent elvettek és elvitattak tőlem, de még az érdemeimet is ellenemre voltak képesek fordítani... Én meg - egyszer csak nemet
furaila, 2015. február 09. hétfő, 09:23
Miért nem lehetett megvárni azt a fiút? 10. r.
Életében először volt nőgyógyászaton. Az orvos azzal fogadta:
- ,,De sietős!"

Mert éppen iskolanapon volt a rendelés - félórai várakozás után bekopogott. Nem akart egyetlen órát sem mulasztani. (Egy tanév alatt megvolt szabva mennyi igazolt, és igazolatlan mulasztás miatt még nem zárják ki a tanulót...)
És, ezt el is mondta a lakóhelye szerint illetékes nőgyógyásznak. Soha nem felejti el a döbbenetet az arcán! Amikor megvizsgálta, közelharcot vívott vele - Milona meg saját magával, hogy széttárja magát! Már kiabált vele:
- Lazítsa el magát, mert így nem tudom megvizsgálni!
Nagy nehezen megvizsgálta és azt mondta:
- ,,Sérült, gyógyulófélben lévő szűzhártyamaradvány. Most már értem, miért olyan sietős: grav. II-III.!"
Mondta, gúnyosan elhúzva a száját, majd hozzátette:
-,,Azt hiszem az iskolát is elfelejtheti egy időre!".

Eljött a ,,nagy" nap: december 30-a. Szinte visszafojtott lélegzettel várt
furaila, 2014. február 20. csütörtök, 05:08
Miért nem lehetett megvárni azt a fiút? 9. r.
Már második alkalommal nem jött meg a menstruációja. Nem tulajdonított jelentőséget ennek sem, mert volt úgy, hogy csak minden harmadik hónapban jött meg. Most sem foglalkoztatta a dolog különösebben, mert nem is volt teljesen tisztában azzal, hogy mi történt vele valójában azon a grundon.
Az biztos, hogy Hasdó Bence közeledését visszautasította és utálta a váratlan felbukkanásait.
Az azonban gyanús kezdett lenni, hogy a derékbősége teljesen megváltozott. De ez csak addig érdekelte, míg öltözködött, mert közben memorizálta a leckét, amit arra az iskolanapra kellett (volna) tudni. Erre, meg arra figyelt, nehogy otthon hagyja valamelyik füzetét, vagy tankönyvét!

Milona benne volt egy életprogram megvalósításában úgy, hogy észre sem vette: azon a szeptember eleji éjszakán gellert kapott az életpályája és ettől a gellertől átkerült egy másik pályára, ahol mások kezdték el élni az ő életét.

*
Októberben, egy este leszállt a villamosról, és amint befordult az utcájukba,
furaila, 2014. február 20. csütörtök, 05:04
Miért nem lehetett megvárni azt a fiút? 8. r.
Visszatérve a GYANÚTLAN időkre, amikor még ,,Laci bácsi" oly barátságosan mosolyog a szülőinek hitt házuk kertjében azok előtt az orgona bokrok előtt... (lásd a mellékelt képet!) amelyek tövében kell majd töltenie az éjszakát!

Mert, bizony amikor megkezdődött az újabb tanév és ő nem volt hajlandó a továbbtanulásról lemondani, KIZÁRTÁK a HÁZBÓL. Úgy látszik, hogy megelégelték az iskola miatti késői ,,hazajárást"...
Milona mit sem sejtve bemászott a kapun, miután a kulccsal nem tudta kinyitni. Sajnos, a lakásajtó is zárva volt és a kulcsával azt sem tudta kizárni. Ekkor már kezdett félni, mert síri csönd és sötétség ült az egész házon. Rögtön tudta, hogy apa elment éjszakai műszakba dolgozni. Arról, viszont fogalma sem volt, hogy anya és a ,,húga" hova tűntek.
Csöngetett, de hiába. Ekkor, az előkertben összekuporodva meghúzta magát az orgonabokrok tövében. Egy idő után nagyon fázott. Ezért, visszamászott az utcára és elindult. Rótta a köröket a
furaila, 2014. február 20. csütörtök, 04:58
Miért nem lehetett megvárni azt a fiút? 7. r.
ebbe akkor még bele sem tudott gondolni!
Milonának csak az volt furcsa, hogy a többi harmadéves még mindig a tanműhelyben töltötte tanulóidejét! No, de ez is jó volt valamire, mert kapott ösztöndíjat meg bérpótlékot a teljesítménye után.

Egy nap nagyon vidámak voltak varrónő kolléganői. Föl is tűnt neki, hogy sorra mennek az irodába és visszafelé mindegyik egy borítékot tart a kezében. Ő meg mit sem sejtve varrt tovább. Csakhogy, hallja ám, amint kiabál az irodista lány, hogy
- Matriota Milonának nincs szüksége a fizetésre?
- Fizetés? Nekem? De, hát én még csak tanuló vagyok?
Rebegte hitetlenkedve az ügyintézőnőnek.
- Na és aztán! Úgy csinálsz, mintha nem is tudnál az ösztöndíjadról, ami neked is jár, mint minden tanulónak! Plusz még amit megtermeltél a műhelyben.
Amikor meglátta a nő kezében a borítékot, már tudta, hogy az az övé és nyúlt érte.
- No, nem addig-a! Előbb írd alá az ívet!
Mondta a nő, miközben az asztalon lévő nagy papirosra mutatott.
furaila, 2014. február 20. csütörtök, 04:55
Miért nem lehetett megvárni azt a fiút? 5. r.
De, most boldog volt, mert Levi betöltötte minden gondolatát. Nagyot dobbant a szíve - akkorát, hogy nyelnie kellett, nehogy kiugorjon a torkán, amikor meglátta élete első- igaz szerelmét a szemközti Jégbüfé előtt.

Annyi mindent szeretett volna Levitől kérdezni! És főleg, annyi mindent szeretett volna mesélni neki a tanműhelyről, Klári néniről, a lányokról, a pesti Belvárosról, miközben elindultak a közeli villamosmegálló felé.

Levi megfogta a kezét. Meleg, erős szorítású keze, aranyszőke haja, kócos szemöldöke, zöldes fényű, bölcsességet sugárzó szeme, határozott ívű "sasorra", lágy vonalú- (és már azt is tudta, hogy milyen finoman puha) középen cakkos, rózsaszín szája, selymes, kamaszosan ritkás, pihés szakálla, sportos teste úgy vonzotta, hogy így kéz- a kézben elsétált volna vele a világ végéig is...
Biztonságban érezte magát, ha vele volt. Másfél évvel volt nála idősebb, de legalább tíz évvel érezte okosabbnak.

Levente közben halkan, de határozottan beszélt arról,
furaila, 2014. február 18. kedd, 20:27
Miért nem lehetett megvárni azt a fiút? 4. r.
Ezért sem érezte annyira tragikusnak, hogy ipari tanulónak adták, mert ott lebegett előtte a munka melletti továbbtanulás lehetősége! Azonban, akkoriban ipari tanulónak sem volt egyszerű elszegődni, mert kiderült, hogy Milonát oda sem akarták fölvenni. De ezzel ő úgy volt, hogy ,,ez nem az én gondom, hanem a szüleimé...".
Neki igazán mindegy volt, hogy milyen szakmára adják oda, ha nem lehet tanító!

Ezért, aztán ,,gondtalanul" elment az iskola űttörő-csapatával sátortáborozni! Anya oda ment utána. Majd, szinte a fülemnél fogva vitte a VII. ker. hivatalba megkötni az iparitanuló-szerződést.
Nagy veszekedés előzte ezt is meg, mert nem volt anyakönyvi kivonats. Azon vitatkoztak apával, hogy kinek lett volna a dolga erről - még időben - gondoskodni. Végül, anya ment el a VIII. ker. anyakönyvi hivatalba egy újat csináltatni.
Azzal azután együtt visszamentek a szerződést megkötni anya munkahelyével, ahol ő már évek óta dolgozott, mint
furaila, 2014. február 18. kedd, 20:26
Miért nem lehetett megvárni azt a fiút? 3. r.
Milona meg rohant volna szólni nagybátyáéknak, de akkor már tudta, hogy mire be- meg visszaérnének a segítséggel, addigra unokahúga meg is fulladhat! És akkor hirtelen fölfogta, hogy neki kell a kislányt abból a rettenetes gödörből kihúzni!
Csakhogy, ő is elveszítette az egyensúlyát, de akkor már tudott korcsolyázni és ügyesen esni. Ezért, hasra vágta magát és a bal kezével erősen belemarkolt a gödör peremébe. Így megtámaszkodva, elkapta unokahúga kicsi kezét a jobb kezével. Közben, Milona érezte, hogy hamarosan belebillenhet ő is arccal a sárba, mert folyamatosan csúszott előre. Hiába vájta a lábával is bele magát a sáros földbe... Ezért, nem is nagyon emlékezett a részletekre. Csak azt a nagy fényességet tudja felidézni ami a sár felszínéről verődött vissza. Lehet, hogy ,,csak" a nap ragyogó fénysugara volt, de neki akkora erőt adott, amivel képes volt kirántani azt a drága kicsi lányt!
És akkorra már ott voltak ángyáék is, mert előtte ordított ahogy a torkán kifért, hogy jöjjenek
furaila, 2014. február 18. kedd, 20:21
1/2
Képek, videók
Még fiatal suttyó koromba
kinderpolisz
2007. február 09. péntek, 22:36
és a mese folytatódik
alpiger
2009. február 05. csütörtök, 15:16
Az óra folytatódik
bocskai63-71
2008. április 07. hétfő, 12:55
Szeress egy hétig.gif
suzymama43
2012. március 24. szombat, 18:07
3 hétig kikötve álltSzege
agica2004
2008. november 18. kedd, 10:32
egyetlen gömböm
stenga
2010. január 29. péntek, 08:32
arany gömböm.jpg
borcsimama
2010. január 24. vasárnap, 06:14
Rád kellett várnom.jpg
suzymama43
2015. február 05. csütörtök, 12:07
Fölösleges Rá várnom.
endisa
2007. szeptember 14. péntek, 19:21
Megadom magam!
sanci81
2017. június 05. hétfő, 13:33
megadom-magam_2.jpg
bedmarika47
2014. május 19. hétfő, 16:55
megadom magam.jpg
vojtiera
2012. július 14. szombat, 14:09
megadom magam
jegesmedve21
2012. július 06. péntek, 09:27
megadom magam
szelgyongyi
2011. október 16. vasárnap, 04:07
megadom magam.jpg
agica2004
2011. szeptember 01. csütörtök, 10:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.