Belépés
2019. február 24. vasárnap | 8. hét | 55. nap | 04:54 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gulyás: pontos és igaz állításokat tartalmaz a kormányzati plakátkampány
A miniszter úgy fogalmazott: az európai közéletnek, az Európai Bizottságnak és az Európai Néppártnak is képesnek kell lennie az önkritikára.

A most véget érő ötéves uniós ciklus ugyanis szerinte úgy jellemezhető: a migránsokat nem sikerült kint tartani, az Egyesült Királyságot pedig nem tudták bent tartani. A brüsszeli testület pedig az Európában történtekért nem háríthatja át másra a felelősséget - mondta.

Gulyás Gergely azt is megjegyezte: Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök mindent megtett azért, hogy kizárassa a Fideszt a néppártból, és ezt most, a kampányidőszakban a nyilvánosság elé is tárta. A miniszter kijelentette: a Fidesz mindig lojális volt az Európai Néppárthoz.

A plakátkampányra vonatkozó kérdésre közölte továbbá, hogy a kormány az összes választót meg fogja keresni levélben, és tájékoztatja őket a plakátkampány részleteiről.

A Miniszterelnökség vezetője egy új kézilabdacsarnok felépítéséről is beszámolt. Azt közölte, hogy egy több mint 20 ezer szurkolót
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 13:01
Krónika 8. rész (vagyonkezelő alapítványok)
Jobbik: legalizálni lehet a lopott vagyonokat

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt mondta, hogy a kormány megpróbálja elvenni a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vagyonát. Az indítvány "cinikus indoklások tengerében fuldoklik" - jelentette ki.

Amennyiben igazak azok a hírek, hogy százmilliárdos nagyságrendű források érkezhetnek kutatásra és innovációra, akkor érthető, hogy a kabinet miért "kívánja rátenni a kezét az egész szférára" - fogalmazott.

Varga-Damm Andrea, a Jobbik másik vezérszónoka arról beszélt, hogy a rendszerváltozás idején, majd az azt követő években pazarló módon herdálták el az állami vagyont. Az elmúlt kilenc év alatt ezer milliárd forintnyi vagyont mentettek ki, most pedig megszületik a családi vagyonok elrejtését lehetővé tevő törvény - folytatta érvelését. Az indítványt azért kellett benyújtani, hogy legalizálni lehessen a lopott vagyonokat - szögezte le.

KDNP: nem vagyonkimentő eszközről van szó

Aradszki András (KDNP) hiánypótlónak nevezte az indítványt, ami egy
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 15:51
Palkovics László: a kutatás, a tudomány és az innováció kiemelt érték
alapkutatások között.

Hozzátette: az kívánatos cél azonban az, hogy a kutatások jobban foglalkozzanak a mai társadalmakat érintő kérdésekkel és hamarabb vezessenek eredményre.

Palkovics László szerint a kormány szándékai egyértelműek a kutatásfinanszírozási rendszer átalakítási koncepciójának tavaly őszi közzététele óta, ez a dokumentum pedig a sikeres német és brit példákból indul ki. Mint felidézte, a Corvinus esetén is az egyetemmel közösen sikerült kialakítani a működési modellt, ahogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetésével is zajlanak a tárgyalások.

Az elvek világosak, ezek mentén lehet tárgyalni, aminek az eredménye lehet alapítványi modell, de más is - jegyezte meg a miniszter, hangsúlyozva, hogy az új rendszert a kutatókkal közösen szeretnék kialakítani.

Palkovics László emlékeztetett arra, hogy az akadémiai kutatóintézetek az adófizetők pénzét költik el, jelen formában azonban erre nincs ráhatása a közösségnek. A kormány máshogy szeretné finanszírozni a kutatási
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 23:10
Krónika 7. rész (képesítések elismerése)
Államtitkár: a magyar-orosz kapcsolatokat erősíti az egyezményA Magyarország és Oroszország között a végzettségek, a képesítések és a tudományos fokozatok kölcsönös elismeréséről szóló egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára közölte, a 2018 novemberében Budapesten aláírt szerződés egy 1974-es egyezményt vált fel.

A dokumentum célja a végzettségek, a képesítések, a tudományos fokozatok kölcsönös elismerésének elősegítése a két ország között a kormány keleti nyitás politikájával összhangban, továbbá az, hogy fejlessze a két ország felsőoktatási intézményei közötti együttműködést - magyarázta.

A kölcsönösen elismerendő dokumentumok között említette az érettségi vizsgákat, a felsőoktatási okleveleket és a tudományos fokozatokat. Azokról a végzettségekről is rendelkeztek - mondta - , amelyek már nem szerezhetők meg, de az adott állam munkaerőpiacán vagy tudományos életében fontos
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 15:21
Krónika 6. rész (Corvinus)
közpénzt".

Feltette a kérdést: ki garantálja, hogy a konglomerátumba átkerülő vagyon hatásos lesz?

Szerinte Orbán Viktor körét helyezik majd el különböző állásokba az intézményben.

Az egyetem nem lesz siker, "mert silány munkából soha nem lesz siker" - mondta.DK: a Fidesz szembeköpi a 2008-as tandíjról szóló népszavazásátHajdu László (DK) az ellenzék bizalmatlanságát hangsúlyozta a kormány felé többek között a december 12-én elfogadott "rabszolgatörvény", a CEU-val és az Magyar Tudományos Akadémiával történtek miatt.

Hasonlóságot vélt felfedezni a közoktatás átszervezése, a Klik létrehozása és a Corvinus Egyetem új működési modellje között.

Gréczy Zsolt (DK) szerint az egyetem átalakítása után kevesebb magyar diák fog az intézménybe járni.

Úgy vélte, "a Fidesz most köpi szembe" 2008-as a tandíjról is döntő népszavazását és beismeri azt, hogy csődbe vitte a magyar oktatást.

Szemfényvesztés, ingatlanpanama - vont mérleget az átalakításról, majd úgy
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 14:42
Útravaló – 2019. február 17., évközi 6. vasárnap
Sajnálatukról biztosítottak, amiért az Egyháznak ilyen kevés jóakarója van a politikában. És ígérték, ha parlamentbe jutnak - messzemenően támogatják az Egyház érdekeit. Beszélgettünk erről még egy sort, majd elköszöntek.
-Azóta legalább háromszor költöztem. Költözés alatt a könyvek sokszor megfordulnak a kezek között. Pakolásuk közben az ember elméláz egyiknél-másiknál. Így botlottam bele egy szociológiai felmérésbe, amit a püspöki kar médiabizottsága készített már vagy húsz éve, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalmi Konfliktusok Kutatóközpontja és a Szonda Ipsos felmérései alapján, a könyv címe: Az egyház mozgástereiről a mai Magyarországon. Szociológiai felmérés és elemző tanulmányok szólnak arról, hogy az Egyház társadalmi szerepe milyen csekély. Arról, hogy az Egyház csendes próbálkozásait hangos elutasítások veszik körül. Hogy a közéletben nem igazán meghatározó tényező az Egyház. Ezt többek között arra vezeti vissza, hogy az Egyház tagjai, akik elkötelezték magukat az Egyház tanítása
maroka, 2019. február 17. vasárnap, 08:12
30 éve szabadon
és Hírközlési Hatóság elnökét,
l) Boross Pétert, Magyarország volt miniszterelnökét,
m) Lezsák Sándort, az Országgyűlés alelnökét, a Lakiteleki Népfőiskola alapítóját,
n) Balog Zoltánt, Magyarország volt emberi erőforrások miniszterét,
o) Kónya Imrét, Magyarország volt belügyminiszterét,
p) Schmidt Máriát, Széchenyi-díjas történészt, a  Terror Háza Múzeum, valamint a  XX. Század Intézet és
a XXI. Század Intézet főigazgatóját,
q) Szakály Sándor történészt, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát és
r) M. Kiss Sándor történészt, professor emeritust.
6. A  Bizottság állandó tagjai közül az  5.  pont a)-k)  alpontjában megjelölt tag akadályoztatása esetén rendelkezhet
a helyettesítéséről.
7. A Bizottság további tagok és szakértők meghívásáról dönthet.
8. A Bizottság elnöke, társelnöke és tagjai a Bizottságban végzett munkájukért díjazásban nem részesülnek.
64 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y • 2019. évi 3. szám
9. A  Kormány felhívja a 
azenujsagom, 2019. február 15. péntek, 04:20
Terv szerint halad a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása Egerben
szőlőültetvényével nagyhatalomnak számított a szőlészeti-borászati ágazatban, addig napjainkban alig 60 ezer hektárra tehető a hazai szőlőterületek nagysága. A drasztikus csökkenés okai az elmúlt évtizedek gazdasági bizonytalanságaiban és a kutatás-fejlesztés hiányosságaiban keresendők - tette hozzá.

E folyamat visszafordítását célozza a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása, amelyre 2017-ben 1 milliárd 380 millió forint támogatást nyert el az egri egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete - közölte. A projekt félidejénél tart. Olyan tudásbázis alakul és épül újra Egerben, amely összekapcsolja a szőlő- és borágazat minden hazai résztvevőjét és azok innovációs igényét - jelezte.

A kiválósági központ kiemelt feladatai között szerepel a szőlő klón- és fajtahasználat újragondolása, innovatív növényvédelmi megoldások kidolgozása, továbbá a magyar szőlő és bor világsikerének előmozdítása - húzta alá. Az eddig elvégzett munka
velemenyezd, 2019. február 13. szerda, 12:51
Demonstrációt tartottak az akadémiai dolgozók Budapesten
A "Fogjunk össze a tudományért! A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk. Védjük meg közösen!" elnevezésű akciót azért hirdették meg, hogy kiálljanak Magyarország legnagyobb kutatóhálózatának megtartása mellett - mondta Szilágyi Emese szervező a résztvevőknek, akik megtöltötték az MTA Széchenyi téri épülete előtt lévő parkoló területét. Hozzátette: az élőláncos szolidaritási akciót azért kedd délutánra szervezték, mert akkor az MTA elnökségének olyan döntést kell hoznia, amely hosszú időre meghatározhatja a magyar tudományosság jövőjét.

Szilágyi Adrienn, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének munkatársa a fiatal kutatókat képviselve a tudományos közösség egységének fontosságát hangsúlyozta. "Az Akadémiai Dolgozók Fórumának célja, hogy kiálljon az akadémia jelenlegi szervezeti felépítéséért, az egységes kutatóhálózatért, továbbá finanszírozási rendszerének fenntartásáért, szakmai és pénzügyi függetlenségének megőrzéséért, valamint az ehhez szükséges garanciák
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 17:12
Jobbik: el a kezekkel az MTA-tól és a magyar tudománytól!
Szavai szerint komoly veszély fenyegeti a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA), "a Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikája újabb lépcsőt lépett", hozzátéve, "Magyarország színe-virága" az az ötezer kutató pedig, akinek sorsát veszélyezteti a "Palkovics-terv".

Az ellenzéki politikus szerint komoly és hosszabb távú károkat okoz a magyar tudománynak a kormányzat okozta bizonytalanság, illetve az, amilyen irányba az ügyek mennek.

Hangsúlyozta: a Jobbik nemzeti néppártként kiáll a tudomány és az oktatás szabadságáért, hozzátéve, szükség volna "épeszű szakpolitikai vitára" az MTA modernizálásáról, valamint arról, hogy miként lehet a tudományos kutatásokat közelíteni az egyetemi világhoz.

Az a fajta bolsevik típusú hatalomgyakorlás, amit Palkovics László innovációs és technológiaiminiszter az elmúlt hónapokban mutatott, meggyőződésünk szerint végletes károkat okoz a magyar tudománynak a 21. században - fogalmazott.
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 15:53
Tüntetés volt Magyarország kolozsvári főkonzulátusánál az MTA körüli bizonytalanság miatt
A közösségi médiában meghirdetett, hivatalosan be nem jelentett "villámcsődületen" hozzávetőleg százan vettek részt, és a felhívásnak megfelelően sokan könyvvel a kezükben fejezték ki szolidaritásukat az MTA kutatóival.

Egyed Emese, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar irodalom szakos professzora újságíróknak elmondta: a néma tüntetésen való részvételével egyfelől az együttérzését szeretné kinyilvánítani a magyarországi kutatókkal, másfelől a tervezett átalakításokkal szembeni erős kritikának is szánja a tiltakozást.

Hozzátette: nem tartja jónak az MTA kutatási intézményrendszerének a tervezett átalakítását. Úgy vélte: nem jó elvenni a fiatalok kedvét attól, hogy Magyarországon maradjanak, és ott folytassák a kutatásaikat. Rossznak tartotta, hogy a kutatói társadalom elkeseredett, rosszkedvű, és értelmetlennek látja, hogy más körülmények között kezdje újra a munkát.

A tüntetésen elsősorban kolozsvári magyar egyetemi oktatók, kutatók vettek részt.

Kedden a BBTE vezetősége
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 15:36
Orbán Viktor: mindannyian a magyar tudomány és a magyar emberek javát keressük
A miniszterelnöknek címzett, fiatal kutatók által küldött levélben azt írták, a Lendület-program segítette őket abban, hogy külföldről hazatérve, vagy a programnak köszönhetően itthon maradva megszerzett tudásukat itthon kamatoztassák, és Magyarországon folytathassák tudományos karrierjüket. A jelenleg zajló, érdemi tárgyalások nélküli átalakítási folyamat és az általa keltett bizonytalanság hosszú távon éppen azt rombolja le, amire az innovációs potenciál épül - áll a levélben. Ezért a kutatók azt kérték, függesszék fel a kutatás és innováció finanszírozásának "rohamléptekben történő és nem kellően átgondolt átalakítási folyamatát."

Orbán Viktor válaszában - melyet személyes honlapján tettek közzé - az áll: "levelüket olvasva az a benyomás alakult ki bennem, hogy azonos fundamentumon állunk: mindannyian a magyar tudomány és a magyar emberek javát keressük. Ugyanakkor az is a dolgok rendjéhez tartozik, hogy adott problémákat olykor más nézőpontból, eltérő megközelítésből lát a tudós társadalom és
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 14:01
1/316
Képek, videók
Kormányzati épület
sanci81
2015. június 06. szombat, 12:20
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
Európai néppárt 2010.jpg
agica2004
2011. szeptember 12. hétfő, 15:42
híd-Egyesült királyság.jp
agica2004
2017. április 18. kedd, 19:36
ház-Egyesült Királyság.jp
agica2004
2016. október 24. hétfő, 18:43
Egyesült Királyság tiszaf
sarkoziferencne
2013. április 14. vasárnap, 08:44
Egyesült Királyság
sarkoziferencne
2013. április 14. vasárnap, 08:44
Egyesült Királyság.jpg
jpiros
2012. május 15. kedd, 16:44
Egyesült Királyság.jpg
sarkoziferencne
2012. március 28. szerda, 13:49
Egyesült királyság
bodajne
2010. november 21. vasárnap, 17:42
Egyesült Királyság
bodajne
2010. október 12. kedd, 20:14
Egyesült Királyság
levente500
2009. május 23. szombat, 13:48
egyesült királyság1.jpg
grimilda
2009. január 11. vasárnap, 13:11
Egyesült Királyság.jpg
grimilda
2009. január 11. vasárnap, 13:10
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.