Belépés
2019. április 22. hétfő | 17. hét | 112. nap | 10:56 | Csilla, Noémi
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Helyettes államtitkár: az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van
Bagdán Boglárka, a 34. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) agrártudományi szekciójának a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán tartott záróünnepségén örömmel nyugtázta, hogy a mintegy 300 hallgató között a hazaiak mellett Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről érkezett diákok is részt vettek a tudományos munkában, most első alkalommal középiskolások is bekapcsolódtak az agrárszekcióba.

A helyettes államtitkár méltatta a tanácskozásnak otthont adó, 150 éves múltra visszatekintő debreceni agrártudományi kar munkáját, amely "felkészült a 21. századi kihívásokra, és e tevékenységben számíthat az agrártárca támogatására".

"A kormánynak az agrártárca mindig segédkezet nyújt abban, hogy a kellő feltételeket biztosítsa az innovatív kezdeményezések számára" - hangsúlyozta, hozzáfűzve, "a nemzeti kabinet a magyar agrárium fontos részeként tekint az oktatásra, a tudományos háttérmunkára".

Bagdán Boglárka úgy fogalmazott: a tudományos diákköri mozgalom "a tehetséges, fiatal
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 15:01
magyarpatriotak.hu
indult útjára, mert bár 2012 óta törvény tilalmazza a kommunista utcaneveket, napjainkig közel ezer közterület viseli a diktatúra megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában jeleskedő személyek nevét. A Patrióták árnyékjelentést is vittek a miniszternek, ami a szervezet gyakorlati példákkal alátámasztott megállapításait tartalmazza arra vonatkozóan,

hogy miért akadt el az önkényuralom utcaneveit tilalmazó 2012-es törvény végrehajtása. Egyesületünk két okot nevezett meg: a Magyar Tudományos Akadémia részrehajló, a kommunista diktatúra bűnöseit mentegető hozzáállását, valamint a kormányhivataloknak az átnevezéseket bojkottáló önkormányzatok iránti engedékenységét.

A folyamodványt aláíró több mint hatezer támogató azzal a kéréssel fordult a miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy mint az önkormányzatok feletti törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatalok irányítója, lépjen fel a törvény hatékonyabb érvényre juttatásáért. Gulyás Gergely a Patrióták küldöttségének
azenujsagom, 2019. április 08. hétfő, 01:00
Az MTA elnöke már eggyel határozottabban mondja, hogy Palkov
Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában vendégeskedett, ahol arra kérdésre, hogy lehet-e zsarolásnak nevezni azt, amit az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető Palkovics László velük művelt azt mondta: Lehet úgy is nevezni.

Kifárasztással hajszolták bele a tudósokat egy rossz megállapodásba?

Elmondta, hogy Palkovics a tárgyalások során elég kemény eszközökkel dolgozott, például azzal, hogy visszatartotta az intézmények finanszírozását.

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke

A mostani kijelentése némiképp erősebb a korábbiaknál. Amikor az MTA volt elnöke szavaira reagáltatva kérdezték tőle nagyjából ugyanezt, akkor még csak azt mondta, hogy nem cáfolja, hogy lehet zsarolásnak is nevezni a dolgot.

Nagyon röviden összefoglalva a hónapokon át tartó izmozást az Akadémia és Palkovics között, hogy Palkovics elhitette az Akadémiával, hogy erővel is elveszi az intézeteiket, ezért
foldinefehereva, 2019. március 28. csütörtök, 22:05
A román akadémia vitatja, hogy az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat autonómiát ígért a kisebbségeknek
Az akadémia elnökségének állásfoglalását a Mediafax hírügynökség ismertette csütörtökön.

A tudományos testület azzal érvel, hogy a Gyulafehérvári Nyilatkozatban szövegében szereplő "autonómia" szó az Erdély, Bánság és Magyarország románok lakta területek ideiglenes, az új alkotmány elfogadásáig tartó önigazgatására vonatkozik. Másfelől leszögezik, hogy az erdélyi románok döntése az általuk lakott területek Romániával történő egyesüléséről szólt, míg a Nyilatkozat többi részlete mindössze "irányelveket" tartalmaz az újonnan megalakuló román állam számára.

"A Gyulafehérvári Nyilatkozatban szereplő egyes célkitűzések elismerésére irányuló igény a dokumentum valamennyi rendelkezésének - köztük elsősorban a Románia és Erdély egyesülését kimondó határozat - elismerését feltételezné. Hogyan is akarják számon kérni a Nyilatkozatba foglalt egyes állítások, elvek, jogok be nem tartását azok, akik nem ismerik el a dokumentum lényegét?" - idézi a román akadémia elnökségének szónoki kérdését a Mediafax
velemenyezd, 2019. március 21. csütörtök, 20:11
Budapest Art Week - Hat nap alatt 74 helyszínen csaknem 100 kiállítás
Közelítő elnevezésű önálló művészetpedagógiai program, amelynek keretében csaknem 500 diák ismerkedhet meg a kortárs képzőművészettel és személyesen találkozhat az alkotókkal és galéristákkal. Az idei program több eseménye is kapcsolódik a Bauhaus centenáriumához, a Mai Manó Házban például Moholy-Nagy László fotográfiáival, míg a Ludwig Múzeum Bauhaus.100. című kiállításán az irányzat tevékenységével ismerkedhetnek meg az érdeklődők

Bérczi Linda a programok közül felhívta a figyelmet még a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Pszichiátriai Gyűjteményére, ahol tárlatvezetést tartanak, a Pesti Vigadóba szervezett séták során pedig az épületet fedezhetik fel a látogatók. Kifejtette, hogy a kiállítások mellett a legtöbb helyszínen tárlatvezetéseket, tematikus beszélgetéseket és workshopokat is tartanak.

Hagyományosan az esemény zárónapján lesz a Nyitott Műtermek Délutánja; ekkor hat helyszínen várják a látogatókat beszélgetésre a képzőművészek, köztük Horváth Lóczi Judit, a Budapest Art Factory, Esse
velemenyezd, 2019. március 21. csütörtök, 13:32
Róna Tamás főrabbi kapta idén a Scheiber Sándor-díjat
Soltész Miklós köszöntőjében kiemelte: a díj névadóját és a díjazottat összeköti a minden megnyilvánulásukban tetten érhető emberségességük.

Kitért arra: Róna Tamást köszönet illeti azért a munkáért, amit az ifjúság neveléséért és a keresztény-zsidó párbeszédért végzett.

Hozzátette: az egyházi és politikai vezetők , ha olykor vitáznak is egymással, abban mindig egyetértenek, hogy a "vallási közösségeket megtartva és a zsidó-keresztény párbeszédet folytatva lehet csak továbbmenni" - fogalmazott Soltész Miklós.

Az államtitkár szerint, akik megpróbálják eltörölni a hagyományokat, nem értették meg, hogy a hagyományok megőrzik az embert és a közösségeket, megőrzik a magyarságot és Európát.

Azt is mondta: amikor a világban nő az antiszemitizmus, erősödnek a zsidó és keresztény közösségek elleni támadások, akkor az egyházi és állami vezetők kötelessége, hogy felemeljék szavukat és tegyenek is ellene. Hozzátette: a vallási közösségek melletti kiállás része az is, ha nyíltan megvallják
velemenyezd, 2019. március 20. szerda, 12:11
Március 15. - Kitüntetések - Magyar Érdemrend (1. rész)
elismeréseként;GERARD ALBERT LOUIS MOUROU Nobel-díjas fizikus, az International Center for Zetta-Exawatt Science and Technology igazgatója, az Haut College de l'Ecole Polytechnique tagja és professzora részére a lézerfizika egyik legelismertebb szaktekintélyeként az ultragyors lézeres tudományok területén folytatott magyarországi kutatások és fejlesztések világszínvonalra emelése érdekében végzett magas színvonalú, példaértékű munkája elismeréseként;GYULAI JÓZSEF Széchenyi-díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara Elektronikus Eszközök Tanszékének professor emeritusa és a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének tanácsadója részére a hazai anyagtudomány, főként a mikro- és nanoszerkezetű félvezető anyagok kutatása területén elért, nemzetközileg is kiemelkedő tudományos eredményei, a fiatalabb generációk tudományos
velemenyezd, 2019. március 15. péntek, 15:01
A kemény héjú tojás 200 millió éves evolúciós találmány
A belga, magyar, kanadai, kínai és német kutatók részvételével készült tanulmányt a Nature Publishing Group Scientific Reports tudományos folyóirat közölte csütörtökön.

A tojásrakó gerincesek 315 millió éves evolúciójának egyik legnagyobb rejtélye a tojásmaradványok teljes hiánya az első 120 millió évben. A földtörténet legidősebb ismert tojásai és héjtöredékeik 195 millió évvel ezelőttről ismertek - olvasható abban a közleményben, amit a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) csütörtökön juttatott el az MTI-hez a tanulmány megjelenése kapcsán.

Mint írják, a tojásokban talált embriók alapján a dinoszauruszok egy korai, nagy testű mindenevő csoportjához, az úgynevezett korai Sauropodomorpha dinoszauruszokhoz tartoztak, melyek a jól ismert hosszú nyakú sauropodák közeli rokonai. Ezeket a kora jura időszakból származó Sauropodomorpha-tojásokat a Dél-Afrikából ismert Massospondylus, a Kínából előkerült Lufengosaurus és az Argentínából leírt Mussaurus dinoszauruszok rakták.

Egy nemzetközi
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 14:11
Március 15. - Kásler Miklós állami kitüntetéseket adott át (2. rész)
elnökének megbízásából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere március 15-e alkalmából, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést adott át:BÁRTFAI GYÖRGY, az orvostudomány doktora, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának professor emeritusa, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság tiszteletbeli elnöke részére,BOROS IMRE MIKLÓS, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézete Biokémiai és Molekuláris Biológiai Tanszékének egyetemi tanára részére, DÁVID GÉZA, a történelemtudomány doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Orientalisztikai Intézete Török Filológiai Tanszékének egyetemi tanára részére, ENYEDI PÉTER, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 12:48
Krónika 6. rész (azonnali kérdések, Nemzetközi Beruházási Bank, vagyonkezelő alapítványok, napirend után)
megkezdheti a költözést, a végleges elhelyezésről még folynak a tárgyalások - közölte.

Az áttelepüléssel érdemben nőni fog a pénzintézet magyarországi portfóliója - jelentette ki.

Létrejöhet a vagyonkezelő alapítványi forma

A vagyonkezelő alapítványi forma létrehozásáról szóló törvényjavaslat módosító indítványainak vitájában az egyetlen felszólaló, Schmuck Erzsénet (LMP) azt vetette fel: az általa szégyenletesnek nevezett kezdeményezés célja, hogy "valamilyen módon kiszervezzék" a Magyar Tudományos Akadémia 500 milliárd forintos vagyonát.

Szerinte ezzel nem csupán szétvernék az intézményrendszert, hanem ellenőrzésük alá vonnák ezt a vagyont, illetve a kutatásokat. Annak a véleményének is hangot adott, hogy ezzel e megoldással a közteherviselés elől eltitkolhatnának, kivonhatnának vagyonokat, ezzel végső soron a gazdagok érdekeit szolgálva.

Napirend után

Napirend utáni felszólalásában Ander Balázs (Jobbik) azt kérdezte, mikor adja vissza a kormányzat azt a - szerinte 130
velemenyezd, 2019. március 05. kedd, 10:29
EP-választás - Toroczkai László vezeti a Mi Hazánk listáját
Novák Előd közölte: a listán szereplő 63 ember egyúttal a Mi Hazánkkal együttműködési megállapodást aláíró Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) és a Független Kisgazdapárt (FKGP) jelöltje is. Úgy fogalmazott: a nemzeti összefogás listájával értékalapú alternatívát kínálnak a jelenlegi kormányzattal szemben "az elvtelenül egyesült balliberális tömb" helyett.

A kampányfőnök úgy vélekedett, hogy Toroczkai László, aki elsőként vetette fel a migrációs krízis kezdetekor a határkerítés megvalósításának szükségességét, Európa-szerte ismert és elismert politikus; olyan vezető, akivel képes lehet európai szövetséget is kötni a Mi Hazánk. Hozzátette, olyan európai szintű összefogást szeretnének, amelynek nyomán kiterjeszthető a párt jelszava: "Magyarország a magyaroké és Európa az európaiaké".

A lista második helyén Dúró Dórát, a párt elnökhelyettesét indítják, ám az ő szereplését szimbolikusnak nevezte Novák Előd, mert nem veszi át a mandátumát, ha képviselővé választják.

A harmadik helyen Árgyelán
velemenyezd, 2019. február 27. szerda, 16:41
A dohányzási tilalom hatására javult a vendéglátóiparban dolgozó nők újszülöttjeinek egészsége
A kutatók azt vizsgálták, hogy miként hatott a dohányzás korlátozása a vendéglátóiparban dolgozó nők gyermekeinek születéskori egészségére - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

Felidézik, hogy a nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012-ben életbe lépett szigorításának következtében tilossá vált a dohányzás többek között a kocsmákban, a szórakozóhelyeken, a munkahelyeken és a közforgalmú intézményekben. A legnagyobb változás a vendéglátóhelyek, kocsmák esetében történt, ahol korábban ritka kivételt jelentett a dohányzás korlátozása.

A kutatás során a vendéglátóhelyeken felszolgálóként, pincérként dolgozó nők újszülöttjeinek egészségi mutatóiban a szigorítás előtti és utáni időszak között bekövetkező változást hasonlították össze egy kontrollcsoport hasonló adataival. A kontrollcsoportot a kereskedelemben és szolgáltatási szektorban dolgozó nők (például bolti eladók, pénztárosok, fodrászok, kozmetikusok) újszülöttjei alkották. Utóbbiak
velemenyezd, 2019. február 27. szerda, 11:21
1/317
Képek, videók
Az államtitkár
gezemice1949
2016. január 23. szombat, 10:11
allamtitkarok cseréje.jpg
agica2004
2014. június 13. péntek, 11:36
Nyitrai Zsolt államtitkár
agica2004
2011. február 03. csütörtök, 15:30
boglárka név..jpg
zsokica45
2017. szeptember 06. szerda, 19:05
Boglárka.jpg
agica2004
2017. április 21. péntek, 19:33
boglárka névv.jpg
zsokica45
2017. január 04. szerda, 20:35
boglárka név.jpg
zsokica45
2017. január 04. szerda, 20:35
Boglárka névnapra
szicu
2016. május 16. hétfő, 22:46
boglárka névb.jpg
zsokica45
2016. május 06. péntek, 20:06
ázsiai boglárka
aruncus
2016. április 03. vasárnap, 17:47
boglárka.jpg
zsokica45
2015. október 20. kedd, 11:39
teltvirágú boglárka
aruncus
2015. július 05. vasárnap, 21:22
Bethlen -Hága konferencia
agica2004
2017. június 12. hétfő, 20:01
Konferencia meghívó
azenujsagom
2017. március 27. hétfő, 04:50
Klebelsberg-konferenci a
furaila
2015. augusztus 22. szombat, 08:12
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.