Belépés
2020. április 06. hétfő | 15. hét | 97. nap | 07:53 | Vilmos, Bíborka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - Több ezer processzort és több terabájt memóriát ajánl fel a SZTAKI és a Wigner FK a kutatóknak
Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) tagjai, a SZTAKI és a Wigner kutatóközpont - a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) támogatásával - úgy döntött, felajánlja az általuk üzemeltetett, kutatási célokra korábban létrehozott MTA Cloud számítási felhőt, benne saját számítási kapacitásukkal a járvány elleni küzdelemre - tájékoztatta az MTI-t szerdán a két intézmény.

Mint a közlemény emlékeztet, a SZTAKI első körben csatlakoztatta gépeit a Folding@Home nemzetközi kutatási projekthez és közösségi számítási platformhoz, ahol már futnak olyan feladatok, amelyek eredményei kifejezetten a járvány megállítását szolgálhatják. Az itt futó első projektek arra keresik a választ, hogy a koronavírusok hogyan kapcsolódnak az úgynevezett ACE2 receptorhoz.

A Wigner Adatközpontban eddig is több, nagy biztonságú adatkezelést megkövetelő orvosi projekt futott, így az intézmény megfelelő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a hazai víruskutatási és genom-szekvenálási erőfeszítéseknek megbízható
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 17:04
A nemzetközi tévéakadémia tagjává választották Káel Csabát
Emmy-díjat díjat a Szász Attila rendezésében készült Örök tél című filmben nyújtott főszerepéért - emlékeztet a filmintézet közleménye.

Káel Csaba a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán végzett Makk Károly osztályában, mesterei Fábri Zoltán, Szabó István, Ragályi Elemér és Illés György voltak. Rendezőként jegyzi a 2002-ben bemutatott nagyszabású Bánk bán operafilmet, számos tévéjátékot, rövidfilmet, reklámfilmet és portréfilmet készített. 2011 óta a Müpa vezérigazgatója. Az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja. Számos kitüntetés birtokosa - Nádasdy Kálmán-díj, Érdemes művész, Budapest kulturális és turisztikai nagykövete, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, a Francia Becsületrend lovagja -, 2020-ban Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során klasszikus és kortárs zeneszerzők operáinak kimagasló színvonalú interpretációit, valamint reklám- és dokumentumfilmeket, illetve színházi darabokat is magába foglaló, sikeres rendezései, továbbá sokrétű művészeti
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 16:13
Koronavírus - A közmédia még több oktatási tartalommal bővíti az M5 csatorna műsorát
Keddtől minden hétköznap 8.00 órától 20.30-ig tart az oktatási sáv, hétvégén 11 órától az Ismerd meg című vetélkedőműsoruk ismétlését sugározzák - írták közleményükben.

Jelezték: a délelőtti műsorstruktúra változatlan marad, minden hétköznap reggel 8.00-tól 14.30-ig többféle tematikájú műsorral készülnek.

Ebben az idősávban 8.00 órától 11.00 óráig az 5-8. osztályos diákoknak szánt Felsős című műsoraikat sugározzák, Biológia, magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, művészetek és informatika témakörben.

11.00 órától 12.00 óráig nyelvleckéket lehet majd látni. A Szólalj meg! című műsor két angol nyelvleckéjét adják egymás után. 11.30-tól 5 nyelven, 5-5 nyelvlecke követi egymást, hétfőnként német, keddenként francia, szerdánként olasz, csütörtökönként spanyol, péntekenként orosz nyelvtani feladatokkal.

12.00 órától a középiskolás korosztálynak sugározzák az Érettségi műsoraikat. Magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem minden nap lesz, biológia, kémia, informatika,
velemenyezd, 2020. március 17. kedd, 07:18
Március 15. - A Széchenyi-díjról
Mándy György biológusnak, Náray-Szabó István vegyésznek, Papp Simon geológusnak, Sántha Kálmán orvosnak, Szabó István történésznek és Varga István közgazdásznak.

A Széchenyi-díjnak két fokozata van: a nagydíj és a díj. A csak egyéni teljesítményért adományozható nagydíjat eddig ötször ítélték oda: 1995-ben Kosáry Domokos történésznek, 2008-ban Lovász László matematikusnak, 2011-ben az Egyesült Államokban élő, Nobel-díjas Oláh György kémikusnak, 2012-ben Vizi E. Szilveszter agykutatónak, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökének, 2014-ben az Egyesült Államokban élő John Lukacs történésznek.

A Széchenyi-díjjal kezdetben pénzjutalom és egy Széchenyi arcképét ábrázoló jelvény járt. A kitüntetettek 2000 óta az okirat, a jutalom és a jelvény mellett egy Széchenyi István alakját formázó kisplasztikai alkotást vehetnek át. A 89 milliméter magas, bronzból készült, aranyozott emlékszobor talapzata 255 milliméter magas, 40 milliméter átmérőjű, rézből készült henger, amelynek a szobrot tartó felső része
velemenyezd, 2020. március 15. vasárnap, 10:51
Március 15. - Kitüntetések - Magyar Érdemrend (2. rész)
végzett, különösen a combnyaktörések kezelése, valamint a könyökízületek mozgásjavító műtéti eljárásának kidolgozása terén sikeres, nemzetközileg is elismert gyógyító- és kutatómunkája elismeréseként;

FRANK SPENGLER, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi irodájának vezetője részére a magyar-német kapcsolatok fejlesztése, valamint Magyarország külföldi jó hírnevének erősítése iránt elkötelezett, kiemelkedő tevékenysége elismeréseként;

GÁSPÁR ZSOLT Széchenyi-díjas építőmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professor emeritusa részére a mechanika kutatása és oktatása területén folytatott fél évszázados, tudományos szempontból is iskolateremtő pályafutása elismeréseként;

KOLTAY GÁBOR Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész részére a magyar történelem számos jelentős eseményét és személyiségét megörökítő alkotásai, jelentős dokumentumfilm-rendezői pályája, valamint színházigazgatói, írói és könyvkiadói tevékenysége
velemenyezd, 2020. március 15. vasárnap, 10:41
Szász Károly versei
SZÁSZ KÁROLY VERSEI

Szemerjai Szász Károly (Nagyenyed, 1829. június 15. - Budapest, 1905. október 15.) református lelkész, a Dunamelléki református egyházkerület püspöke 1884-től 1903-ig, emellett költő, drámaíró, műfordító, esztéta, politikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Apja Szász Károly matematikus és államférfi volt. Szász Károly (1865-1950) politikus, irodalomtörténész és Szász Béla (1868-1938) jogász, költő, műfordító apja.

Minden irodalmi műfajban alkotott (Nagykőrösön Arany János társaságában balladákkal is próbálkozott); önálló szépirodalmi műveit az irodalomtörténet kevésbé maradandónak ítéli, viszont a magyar kulturális életben jelentős
menusgabor, 2020. március 14. szombat, 21:30
Átadták a Nők a Tudományban Kiválósági Díjakat az Akadémián
Csillagászat kategóriában Kóspál Ágnes, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója, matematika tudományok területén Novák-Gselmann Eszter, a Debreceni Egyetem Analízis Tanszékének egyetemi docense, fizikai tudományok területén pedig Némethné Pethes Ildikó, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének tudományos munkatársa vehette át az elismerést - közölte a díjat alapító Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) az MTI-vel pénteken.

A nőnaphoz kötődő rendezvényen évről évre olyan fiatal kutatónők munkásságát díjazzák, akik a hazai és nemzetközi tudományos életben is kiemelkedően teljesítenek, mindemellett pedig a fiatal lányok körében is örömmel népszerűsítik a műszaki és természettudományos pályák sokszínűségét és lehetőségeit.

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) 2013-ban alapította a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat a szakterületükön legkiválóbb fiatal kutatónők munkásságának elismerésére. Az elismerést Hargittai Magdolna
velemenyezd, 2020. március 06. péntek, 14:01
Lebovics Ábrahám kárpátaljai rabbi kapta idén a Scheiber Sándor-díjat
Soltész Miklós ünnepi köszöntőjében kiemelte: ha valaki Nyugat-Európában szeretné megismerni ennek a térségnek az életét, történelmét, és a lehető legmélyebbre szeretne ásni, akkor érdemes ellátogatni Kárpátaljára, ahol Lebovics Ábrahám és szülei is éltek, illetve élnek.

Lebovics Ábrahám határon túli, magyar zsidó ember, akinek családi, vallási és felekezeti élettörténete, közösségi története mindent elmond egy évszázadról és arról a területről, ahol élnek - fogalmazott Soltész Miklós.

Az államtitkár megköszönte, hogy Lebovics Ábrahám 1996 óta képviseli a zsidó felekezet munkácsi és kárpátaljai törekvéseit, amelyeket a magyar kormány is igyekszik segíteni.

Soltész Miklós egyúttal példamutatónak nevezte azt a szociális munkát, amellyel a szegények, rászorulók megsegítését szolgálja Lebovics Ábrahám nap mint nap.

Lebovics Ábrahám megköszönte az elismerést, és hangsúlyozta: az egész kárpátaljai zsidóság nevében fogadja azt. Ő csak egy ember közülük, mindent amit elértek, együtt
velemenyezd, 2020. március 04. szerda, 15:42
A kutyák agya hatékonyabban elemzi a beszélő kilétét, mint a beszédhangokat
A Magyar Tudományos Akadémia Lendület programja, a TKI, az Európai Kutatási Tanács (ERC), az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) támogatásával készült kutatás a Scientific Reports folyóiratban jelent meg szerdán - közölték az MTI-vel a tanulmány szerzői.

"A kutyákat folyamatosan beszéd veszi körül, és köztudott, hogy érzékenyek az ember kommunikációs jelzéseire. Azt azonban csak most kezdjük megérteni, hogy a kutyák agya hogyan dolgozza fel az emberi beszédet" - idézi a közlemény Boros Mariannát, a cikk első szerzőjét.

Az MTA-ELTE Lendület Neuretológiai Kutatócsoport kutatója hozzátette: az emberi beszéd sokféle információt tartalmaz az érzelmektől a beszédhangokon át a beszélő személyére vonatkozó tartalmakig. Ha sikerül kimutatni, milyen hasonlóságok és különbségek mentén dolgozza fel az emberek és a kutyák agya a beszédet, akkor jobban megérthető, hogyan fejlődött ki a beszéd feldolgozása az
velemenyezd, 2020. március 04. szerda, 11:31
Daniel David pszichológust választották a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem rektorává
Daniel David az ortodox teológus Ioan Chirilával, az egyetem szenátusának az elnökével versenyzett a tisztségért. A választáson a tanárok és diákképviselők mintegy 89 százaléka (1403 személy) vett részt, Daniel David a szavazatok 71,35 százalékát szerezte meg.

Az egyetem leköszönő rektora, Ioan Aurel Pop történész kitöltötte a két mandátumát, és időközben a Román Akadémia elnökévé is megválasztották.

A 47 éves Daniel David az elmúlt négy évben az intézmény kutatásért, versenyképességért és tudományos publikációiért felelős rektorhelyettese volt. Rektorjelölti programjában egy világszínvonalú egyetem felépítését ígérte a bizalom és a nyitás jegyében. Szatmárnémetiben született, a BBTE-n szerzett pszichológusi diplomát, és ugyanitt szerezte meg a doktori fokozatot is. Tanulmányait azonban 1999 és 2002 között a New York-i Albert Ellis Institute-ban folytatta. Kolozsvári egyetemi tisztségei mellett az amerikai intézet kutatási igazgatói tisztségét is betölti.

Soós Anna, a magyar tagozat
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 19:02
Megállapította az NMHH a Közszolgálati Testület új tagjait
képviseli.

A fogyatékossággal élők érdekvédelmi szervezetei kategória három jelentkezőjéből ketten nem feleltek meg a regisztráció követelményeinek, így a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége képviselője került be a testületbe. A szomszédos államok magyar kulturális, valamint a magyarországi kulturális szervezetek kategóriákban a tizennégy, illetve tíz társadalmi egyesület előzetesen, kategóriánként egy-egy közös delegáltat állított - tudatták.

Kitértek arra is: a médiatörvény alapján a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Művészeti Akadémia automatikusan delegálhat egy-egy főt.

2017-ben a hat, felhívásra nyitott kategóriából ötben a Kisvárosok Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 11:21
A kutyák arcfeldolgozása nem olyan kifinomult, mint az emberé
A Frontiers in Behavioral Neuroscience című tudományos lapban kedden ismertetett kutatás a kutyaagy arcfeldolgozó képességét tesztelte funkcionális MRI berendezéssel, és kimutatta, hogy a kutyaagy arcfeldolgozásban részt vevő területei nem reagálnak másképp az emberi arcokra, mint az ugyanezen arcok részleteiből készült mozaikokra. Az eredmények azt valószínűsítik, hogy a kutyák arcfeldolgozása nem annyira kifinomult, mint az emberé - olvasható az ELTE kutatóinak MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szabó Dóra, a cikk első szerzője emlékeztet: az arc kiemelt és különleges kategória az emberi agy számára.

"Másképp érzékeljük az arcokat, mint a mindennapi tárgyakat: például sokkal nehezebben ismerünk fel egy fejjel lefelé fordított arcot, mint egy lefelé fordított tárgyat. Az embernél az arcok feldolgozásáért speciálisan erre érzékeny agyi területek és folyamatok felelősek. Ez érthető is, ha arra gondolunk, hogy nálunk mekkora szerepe lehet a kizárólag az arcon megjelenő információknak, például
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 07:06
1/327
Képek, videók
0fg73wIGn.gif
silvy1
2012. május 31. csütörtök, 18:02
processzor.gif
misitata
2011. október 23. vasárnap, 19:18
Processzorhts.JPG
abadszalok
2010. november 11. csütörtök, 04:23
üzemeltető a (na ki?)
peterimajoridozsahe
2010. április 11. vasárnap, 18:07
Apa üzemelteti az egérmos
lizzybaba
2008. február 13. szerda, 10:37
járvány idejé0331.png
maroka
2020. március 31. kedd, 12:07
Emlékeztető a családi ün
borcsamama
2016. március 04. péntek, 16:39
emlékeztető.jpg
dnemethk
2012. január 25. szerda, 20:40
Csöppi emlékeztet az eser
csalogany13
2011. március 17. csütörtök, 10:18
Hajótöröttekre emlékeztet
csalogany13
2010. december 02. csütörtök, 12:16
Egy kis emlékeztető
szeva953
2009. szeptember 25. péntek, 17:06
emlékeztető1205.jpg
maroka
2008. december 05. péntek, 22:55
Emlékeztető
mikrotszk
2008. szeptember 23. kedd, 13:16
dinóra emlékeztet
gigantx
2007. április 17. kedd, 15:45
énekesnőre emlékeztet
paniko
2006. december 09. szombat, 22:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.