Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 06:07 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Trianon 100 - Virtuális fotógaléria nyílt a Nemzeti Múzeum honlapján
megszálló román királyi haderő kifossza az intézményt. A múzeum gyűjteményei azóta is egyben maradtak - emelte ki Varga Benedek.

A főigazgató szerint a románok szándéka ugyanakkor jelezte azt is, hogy a múzeum milyen szerepet tölt be a Kárpát-medence történetben, milyen szimbolikus jelentőséggel bír gyűjteménye a Kárpát-medence népei és nemzetei számára. Az intézmény 218 éve gyűjtött kollekciói a Kárpát-medence egészének a kultúráját, a civilizációját és a művelődését jelenítik meg - emelte ki.

A múzeumban őrzött kincsek elsősorban a magyar történelemhez kötődnek, ugyanakkor a magyar királyság története számos nemzetnek és népnek adott otthont és ezeknek a története is feltűnik a gyűjteményben.

Az Összetartozás éve virtuális fotógaléria láthatóvá teszi a magyar nép tehetségének és alkotóvágyának töretlenségét, tudatosítja, hogy a magyarság szellemi egységének megőrzéséért tennünk kell és tovább kell adnunk a közösség élő kulturális örökségét.

A kiállítás július 9-ig tekinthető meg
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 17:52
Megújul a várpalotai Zichy-kastély és a Trianon Múzeum
a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ismertette: megújítják a kastély világítását, korszerűsítik a fűtési trendszert, kicserélik a nyílászárókat, a fejlesztés 463 millió 550 ezer forintból valósul meg.

Hangsúlyozta: a kastély a fejlesztésnek köszönhetően egész évben látogatható lesz, így jelentősen hozzájárul a város turisztikai vonzerejének növeléséhez.

Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a Trianon Múzeumban múzeumpedagógiai játékteret, szabadulószobát, zeneszobát és kártyaszobát alakítanak ki, valamint részben vagy egészben megújulnak a kiállítási tartalmak is.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa felidézte: az épületet a Zichy család 1722 és 1725 között emelte barokk stílusban. 1860-ban az épület leégett, ekkor Ybl Miklós tervei alapján építették újjá. A jelenlegi felújítás az épület "fizikai és szellemi rehabilitációját" jelenti - emelte ki.

Kontrát
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 13:21
Cseri Miklós újabb öt évig vezetheti a Szentendrei Skanzent
valamint a múzeum szervezeti, működtetési és vezetési koncepcióját taglaló pályázatát visszaigazoló, újabb főigazgatói megbízatása 2020. július 9-től 2025. július 8-ig szól.

Cseri Miklós 1957-ben Miskolcon született, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem-néprajz szakán szerzett diplomát 1982-ben, 1984-ben egyetemi doktorátust szerzett, 1995-ben PhD fokozatot, 2010-ben pedig címzetes egyetemi tanár lett - áll a közleményhez csatolt életrajzban.

Pályafutását a miskolci Herman Ottó Múzeumban kezdte 1981-ben, onnan került 1987-ben a Szabadtéri Néprajzi Múzeumhoz, ahol muzeológusként, tudományos titkárként, főigazgató-helyettesként, 1994-től megbízott főigazgatóként, majd 1996-tól kinevezett főigazgatóként dolgozik. Cseri Miklóst 2014-ben az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkárává nevezték ki. Tevékenységi körébe tartozott a közgyűjteményi és a közművelődési terület irányítása. 2015-től ismét a Szentendrei Skanzen főigazgatója lett.

Cseri
velemenyezd, 2020. április 15. szerda, 16:12
Látogatóközpont lesz a nagymarosi Kittenberger-ház
Rétvári Bence, aki a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, elmondta, hogy az Ipoly Erdő Zrt. a családtól vásárolta meg a világszerte ismert Afrika-kutató házát abból a keretből, amelyet a Vadászati és Természeti Világkiállításra biztosított a magyar kormány.

Az államtitkár kiemelte, hogy a fejlesztés két szempontból is jelentős. Kittenberger Kálmán (1881-1958) hat utazása során összesen 16 évet töltött Afrikában, 300 új állatfajt fedezett fel és sok tízezer példányt helyezett el a Magyar Nemzeti Múzeumban. Amit létrehozott, az nemcsak a magyarság, hanem a világ tudományosságát is gyarapította, tevékenységével élenjáró volt a maga korában - fogalmazott.

A fejlesztés azért is fontos - folytatta -, mert a Börzsöny lábánál létrejövő látogatóközpont a diákoknak is élményt nyújt majd, ezáltal közelebb kerülhetnek a természethez.

Rétvári Bence hozzátette: a hely nemcsak Kittenberger Kálmán felfedezéseit mutatja majd be, de küldetése lesz az is, hogy megismertesse a Börzsöny élővilágát,
velemenyezd, 2020. március 05. csütörtök, 17:12
Miroslav Kraljevic horvát festő életművéből nyílt kiállítás a Várkert Bazárban
A Testőrpalotában látható, Miroslav Kraljevic, a horvát modernista című kiállítás Magyarországon először, összesen hatvankét műtárgy segítségével mutatja be a nagy horvát művésznek és követőinek kiemelkedő munkásságát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Horvát Kulturális Minisztérium együttműködésében megvalósuló tárlat megnyitóján Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára kiemelte: a művész sokféle stílusban mártózott meg, sokféle technikát kipróbált, mindenben új és eredeti tudott lenni.

Elmondta, hogy a tárlat ötvenkét festményt és grafikát, valamint három kisplasztikát vonultat fel Miroslav Kraljevictől (1885-1913), átfogó képet adva az életműről.

"Inspiráljon bennünket ez a mostani megmutatkozás arra, hogy akarjunk több és mélyebb ismereteket szerezni a gazdag és izgalmas horvát kultúráról" - fogalmazott Fekete Péter, hozzátéve, hogy ezzel magunkhoz is, a szomszédos néphez és Európához is közelebb kerülünk.

Ivica Poljicak, a Horvát Kulturális
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 20:52
BTF - Egy hónap múlva kezdődik a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál
40 éves jubileum kapcsán több korábbi legendás fellépőt, együttest ismét meghívtak, ilyen például Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra, az Orfeo Kamarazenekar és a Purcell Kórus, valamint a Győri Balett, amelynek Lajkó Félixszel közös, GisL című produkciója a BTF nyitóelőadása lesz.

Beethoven 250 éve született, erre az évfordulóra is színes programsorozattal emlékezik a BTF, de továbbra is kiemelt szerző Liszt Ferenc is: a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) rendezik meg az idei Liszt-maratont, a Staatskapelle Weimar pedig Liszt először csupán 2018-ban bemutatott, Sardanapalo című operatöredékével érkezik - közölte.

Káel Csaba kiemelte Kurtág György Magyarországon még sosem játszott, A játszma vége című operájának bemutatóját, valamint a Máriák városa címmel, Astor Piazzolla művei nyomán készült produkciót is: Miklósa Erika és Novák Péter rendhagyó, szcenírozott koncertje zárja majd a fesztivált április 18-án és 19-én.

Fontos vendég lesz
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 13:42
Színházi produkcióval kezdődik jövő hétfőn az Észt hét
Regina és Karl Kaisel közös kiállítása. A magyar-észt alkotópáros tagjai más-más aspektusból, különféle technikával közelítik meg a témát - a másik hazáját. Vitányi Reginát az észt néphiedelmek inspirálták, míg Karl Kaiselt a magyar temperamentum, a kulturális hasonlóságok és különbségek.

Március 20-án Vajon mit kéne írnom?címmel nyílik kiállítása Marko Mäetammnak a FUGA - Budapesti Építészeti Központban. Marko Mäetamm munkáival többször is találkozhatott már a hazai közönség a Fugában és a Ludwig Múzeumban. A művész mindennapi elfojtásainkkal, félelmeinkkel, furcsaságainkkal és önzéseinkkel szembesít.

Március 19. és 22. között az észt filmtermés legjavát mutatják be a budapesti Művész és Kino moziban, ahol játékfilmek és animációs filmek közül válogathatnak a nézők. Start-up komédia egy techvállalkozóról, minden idők legnézettebb észt filmje, bonyolult testvéri kapcsolatot elmesélő minimalista történet, a 2019-es Oscar-díj tíz legjobb nemzetközi játékfilmje közé bekerült észt filmalkotás - erre
velemenyezd, 2020. március 02. hétfő, 12:41
Közös időnk '89-90 - A rendszerváltás tárgyai a Nemzeti Múzeumban
A elmúlt egy év során a múzeum látogatói hozták be azokat a tárgyakat, amelyek a rendszerváltásra emlékeztették őket, amelyekhez történeteik kötődtek. Gál Vilmos kurátor ezekből válogatott össze értő szemmel egy sorozatot, amely a rendszerváltás egy sajátos olvasatát adja, az egyszerű állampolgárok szemszögéből - mondta el a kiállítás megnyitóján az MNM főigazgatója.

Varga Benedek kiemelte, hogy a tárlat azokat a fiatalabb korosztályokat is igyekszik megszólítani, amelyeknek nincsenek személyes emlékei a 1989-ről.

A rendszerváltásnak az volt a legmegkapóbb mozzanata, hogy a szabadság érzését adta meg: amikor az egész ország eggyé vált, ugyanazok a gondolatai voltak, ugyanazok az élmények hevítették, és napról napra vált szabadabbá az ország - idézte fel.

A fontos kérdések persze a nagypolitikában, sejthetően a nagyhatalmak között dőltek el - jegyezte meg Varga Benedek, hozzátéve azonban: mindez Magyarországon semmi sem lett volna az emberekben élő szabadságvágy nélkül, amely el akarta
velemenyezd, 2020. február 28. péntek, 12:22
Béres József-mellszobrot avattak a Lakitelek Népfőiskolán
avatása gyakorlatilag történelmi elégtétel - tette hozzá.

Béres József fia, Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke elmondta: a korábban kuruzslószernek nevezett Béres Csepp 2000-ben lett gyógyszer Magyarországon, a készítmény így rehabilitálódott.

A rendszerváltás előtti időkben áltudósnak nevezett Béres Józsefet 2002-ben Magyarország legmagasabb tudományos elismerésével tüntették ki, így tudósként is rehabilitálták. Kiemelte: édesapja szobra 2008-tól a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban a legnagyobb gyógyítók sorában áll, ez pedig családjának, a társaságuknak és a nemzetnek egyaránt erkölcsi elégtétel.

V. Németh Zsolt hungarikumokért felelős miniszteri biztos elmondta: a Béres Csepp és a Béres Csepp Extra a törvényileg életre hívott hungarikumok gyűjteményében 2013-ban kapott helyet. A hungarikumok a magyarság karakterjegyeit, sajátosságait gyűjtik össze, és egyben rá is irányítják a figyelmet a magyarokra.

A Béres Csepp a magyarok leleményét, találékonyságát bizonyítja.
velemenyezd, 2020. február 15. szombat, 23:17
A Kelet vonzásában - Japán inspirálta metszetek a Szépművészeti Múzeumban
Nemrég nyílt meg Tokióban a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből összeállított bemutatkozó kiállítás, szerdától pedig a múzeum Michelangelo-termében egy kisebb, de szintén fontos kamaratárlat is megemlékezik a japán-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 150. évfordulójáról - mondta el a budapesti kiállítás keddi sajtóbemutatóján Vígh Annamária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese.

Mint hozzátette, a tárlat anyagát elsősorban a Szépművészeti és testvérintézményei, a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményeiből válogatták Bodor Kata, Dénes Mirjam és Földi Eszter kurátorok, de a Magyar Képzőművészeti Egyetemtől is érkezett több műtárgy.

Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Múzeum igazgatója emlékeztetett arra, hogy Japán a 19. század közepéig szinte teljesen elzárkózott a külföldi hatásoktól, akkortól azonban gyors ütemben fejlődtek a szigetország kereskedelmi, majd kulturális kapcsolatai is.

A nyugatra kerülő japán műtárgyak jelentős hatást gyakoroltak az
velemenyezd, 2020. február 04. kedd, 16:02
A magyar kultúra napja - Emmi: a legtöbb kulturális beruházás indult el 2010 óta
rekonstrukciójára 14,5 milliárdot fordítottak. Két milliárd forintot biztosítottak a Nemzeti Színház korszerűsítésére, határozat született a Nemzeti Táncegyüttes állandó játszóhelyhez juttatásáról és a Modern Opera beruházás támogatásáról.

A következő években a Nemzeti Levéltár korszerűsítése mellett a Műcsarnok, a Terror Háza, a Nemzeti Múzeum és a József Attila Színház felújítását tervezik Budapesten.

A vidéki beruházások közül a közlemény kitér arra, hogy a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 7,4 milliárd forintos fejlesztés zajlik. Visszanyerte eredeti állapotát a komáromi Csillagerőd, a csaknem 6,14 milliárd forintos rekonstrukcióval révén több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ létesült, amelyet idén adnak át.

Lakitelken 3,3 milliárd forintos támogatásból készül a Nemzeti Művelődési Intézet új épülete, a Makovecz-program 13,4 milliárd forintot biztosít az építész életművének gondozására, amelyből országszerte 30 épület befejezése, felújítása, bővítése valósul
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 13:42
A magyar kultúra napja - Kiállításokkal, koncerttel, szabadtéri színházi programmal készülnek Veszprémben
Zalavári Eszter, a Veszprémi Programiroda ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a rendezvény összeállításakor a legkisebbekre is gondoltak és az idősebb korosztály is talál kedvére való programot a kínálatban.

A Kabóca Bábszínházban a Vitéz László című bábelőadást nézhetik meg a gyermekek hétfőn délelőtt, a programra a családok kedvezményesen válthatnak jegyet.

Répásy Zsolt 21. századi pásztoréletet megörökítő fotóiból nyílik tárlat kedden a Laczkó Dezső Múzeumban, Madarak, rézkarcok és tollrajzok címmel tekinthető meg Jáger István grafikusművész kiállítása az Agóra Veszprém Kulturális Központban, este pedig a FareMido operatársulat koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. A Hangvilla rendezvényközpont nagytermében a Fölszállott a páva című tehetségkutató verseny gálaműsorát nézheti meg a közönség.

Balatonfüreden ünnepi gálaesetet rendeznek az Anna Grand Hotel dísztermében, ahol Veszprém és Balatonfüred városa kulturális együttműködésről ír alá megállapodást. Az esten az Orlandó
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 08:31
1/92
Képek, videók
Petőfi a Nemzeti Múzeum l
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Egyiptomi Nemzeti múzeum.
06mohild
2015. január 14. szerda, 09:23
Damszkusz Nemzeti Múzeum
pacsakute
2011. december 30. péntek, 08:16
Nemzeti Múzeum Laoszban
pacsakute
2011. december 12. hétfő, 14:48
Nemzeti Múzeum.jpg
agica2004
2011. március 21. hétfő, 14:17
Nemzeti Múzeum ünnep.jpg
agica2004
2011. március 21. hétfő, 14:16
Nemzeti Múzeum
sarkadykati
2011. március 15. kedd, 04:47
Egyiptomi-nemzeti múzeum.
farkas1945
2011. február 10. csütörtök, 15:01
Nemzeti Múzeum.jpg
farkas1945
2011. január 31. hétfő, 16:47
A Székely Nemzeti Muzeum
farkas1945
2010. október 31. vasárnap, 23:21
A Székely Nemzeti Muzeum.
farkas1945
2010. október 31. vasárnap, 23:21
38241_fotogaleria_k.gi f.j
remeteleany
2010. július 07. szerda, 22:35
fotogaleria.jpg
baratha
2010. február 19. péntek, 04:40
37209fotogaleriak.gif. jpg
edesanya
2009. június 06. szombat, 09:39
37208fotogaleriak.gif. jpg
edesanya
2009. június 06. szombat, 09:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.