Belépés
2019. május 27. hétfő | 22. hét | 147. nap | 07:24 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Székely János: Ami igazán számít a mi életünkben is: ....
Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, Veres András győri megyéspüspök koncelebrálásával és a Győri Egyházmegye papságának részvételével.
..............
Veres András püspök örömét fejezte ki, hogy a szombathelyi és az egri egyházmegyéből is csatlakoztak az ünnepléshez. Köszöntőjében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke kifejtette: mindig megrendítő olvasni a zsolozsmában Apor Vilmos püspök önfeláldozó lelkületéről; még a halálos ágyán is nagy gonddal viseltetett az egyházmegye papjai és hívei iránt, értük ajánlotta szenvedéseit és életét. Akárhányszor olvassuk e részletet az emlékiratából, mindig lesz új mondanivalója, s lesz benne lelkesítő erő, hogy azzal az odaadással akarjuk és tudjuk végezni lelkipásztori szolgálatunkat, ahogyan Ő tette.
- Székely János püspök köszönetét fejezte ki Veres
maroka, 2019. május 24. péntek, 17:39
Pannonhalmi főapát: a gyermekbántalmazások feltárásában segíthet a nyilvánosság
A főapát egy egyházi szervezésű, zártkörű gyermekvédelmi konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta: eleinte a bencés közösség is félt attól, hogy szembenézzen a közösségben elkövetett gyermekmolesztálásokkal. Úgy érezték, a nyilvánosság árthat az iskolának és a rendnek, és tartottak attól is, hogy a média eltorzítja az információkat.

Egy ilyen folyamat megterheli a közösség tagjait, ugyanakkor a bencés rend azt tapasztalta, hogy "pozitív hozadéka van a nyilvánosságnak, ami miatt érdemes vállalni a rizikókat" és a nehézségeket - tette hozzá Hortobágyi Cirill a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet és a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának szervezete, az Ignáci Pedagógiai Műhely tanácskozásának sajtótájékoztatóján.

Ha nyilvánosságra kerül egy konkrét eset, más áldozatok is a nyilvánosság elé mernek lépni, és ezzel lehetőség nyílik arra, hogy "kapcsolatba kerüljünk velük és segítséget nyújtsunk" nekik.

Úgy
velemenyezd, 2019. május 24. péntek, 16:19
Sok munkára és nem kevés imádságra van szükség.
amikor 2016-ban meghallgatták Ferenc pápa videóüzenetét a Fülöp-szigeteki Cebu City-ben, és a Szentatya bejelentette, hogy a következő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Magyarországon lesz. A bíboros szerint sok munka és nem kevés imádság szükséges ahhoz, hogy sikerrel és lelkipásztori örömmel záruljon a 2020-as budapesti világesemény, amelytől az egyház a személyes hit megújulását, a missziós tevékenységek feléledését és a katolikus szemlélet kiszélesedését reméli.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerint a Kongresszus óriási lehetőség arra, hogy a készületi idő alatt a hazai plébániai közösségek megújuljanak, és megerősödjenek az eucharisztikus lelkületben. ,,Napjainkban nagy gondot jelent hazánkban a szekularizáció terjedése. Ennek mérséklésére nagy lehetőséget kínál ez a Kongresszus - mondta a plenáris ülés részvevőit köszöntő Veres András, majd a missziós feladatokról is beszélt. - Vannak, akik nem látják szükségét a minden vasárnapi szentmisének, őket szeretnénk
maroka, 2019. május 14. kedd, 13:21
Krisztus útitársunk - Győr
Horvát hívek zarándokoltak a győri Könnyező Szűzanyához
2019. május 7., kedd | 20:11
Hagyományos zarándoklatukra érkeztek Győrbe május 5-én a várvidéki horvát nemzetiségű hívek Ausztriából, Szlovákiából és a hazai egyházmegyékből. Az idei búcsú ünnepi szentmiséjét a horvátországi Pozsega megyéspüspöke, Antun ©kvorčević vezette
A szentmisén Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke koncelebrált, valamint a megjelent nemzetiségi lelkipásztorok. Az ünnepen részt vettek a horvát nemzetiség társadalmi képviselői is, köztük Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke.

Bővebben
maroka, 2019. május 08. szerda, 11:52
Idén június 1-jén Ferenc pápa szabadtéri szentmisét tart a .
31-én megválasztották Argentina jezsuita provincialisának. Ezt a tisztséget hat éven át töltötte be. 1986-ban Németországban doktori tanulmányokat folytatott. II. János Pál pápa 1992. május 20-an nevezte ki Buenos Aires segédpüspökévé. 1997-ben Buenos Aires koadjutor érsekévé nevezték ki, majd 1998-ban, Antonio Quarracino bíboros halálakor az argentin főváros érseke lett. Több lelkiségi könyv szerzője. A 2001-es rendes püspöki szinódus főrelátora volt, majd 2005 és 2011 között az argentin püspöki konferencia elnöki tisztségét töltötte be. Boldog II. János Pál 2001. február 21-en kreálta bíborossá. Három vatikáni kongregációnak is tagja, 2005 óta az Argentin Püspöki Konferencia elnöke.
Bergoglio teológiai gondolkodásában inkább mértékletes, kész a párbeszédre. Küzd a társadalmi igazságtalanságok ellen, határozottan kiáll a szegények mellett. Aszketikus hozzáállással viszonyul a világhoz: tömegközlekedéssel jár, nem költözott be a főpapi rezidenciába, s állítólag még ételeit is maga készítette.
maroka, 2019. május 04. szombat, 11:14
Megfeleződhet a legnagyobb keresztény egyházak híveinek száma Németországban 2060-ra
A freiburgi egyetem, a németországi evangélikus egyház (EKD) tanácsa és a német katolikus püspöki konferencia (DBK) közös kutatása szerint a hívek száma a 2017-ben regisztrált 44,8 millióról 2035-re 34,8 millióra, 2060-ra pedig 22,7 millióra süllyedhet, ha a folyamatot alakító hatások tartósak és változatlanok maradnak. A hívők által fizetendő egyházi adó is nagyjából megfeleződhet az előrejelzés szerint.

A katolikusok száma a 2017-es 23,3 millióról 12,2 millióra süllyedhet 2060-ig, az evangélikusoké 21,5 millióról 10,5 millióra. A katolikus egyház így az arányokat tekintve némileg kisebb veszteséget szenvedhet el, mint az evangélikusok közössége, ami a tanulmány szerzői szerint annak tulajdonítható, hogy a keresztény vallású bevándorlók többnyire katolikusok.

A két legnagyobb németországi keresztény felekezet összesített taglétszámának 2060-ra várható 49 százalékos csökkenése csak kisebb részben tulajdonítható a német társadalom elöregedésének. A demográfiai tényezőknél fontosabbak az
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 18:13
Mester Margit Mária boldoggá avatása
A boldoggáavatási ügy előkészítését 2003-ban engedélyezte Erdő Péter bíboros. 2016-ban az Unum Társaság kinevezte Balog Márta CB nővért posztulátorrá. 2017. június 8-án a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia arról nyilatkozott, hogy támogatja az ügyet. Az eljárás egyházmegyei szakasza 2018. március 12-én kezdődött.
Végéhez közeledik Mester Margit Mária, az Unum Társaság (Unum Sanctissimae Trinitatis, UST) alapítója boldoggá avatási eljárásának egyházmegyei szakasza - közölte Balog Márta posztulátor. Az év eleje óta honlap segítségével ismerkedhetnek meg a rendalapító életével és lelkiségével az érdeklődők.
Mester Margit Mária 1906. december 10-én született a Tolna megyei Tamásiban. A budapesti Sacré Coeur nővérek internátusában tanult, hét évet töltött itt. 18 éves korában fogalmazódott meg először benne a vágy, hogy életét teljesen Krisztusnak adja. Olyan szerzetesközösséget keresett, melyben sajátos lelki ajándéka szerint egészen Istennek, a benne való egység és szeretet szolgálatának
maroka, 2019. május 01. szerda, 14:28
Notre-Dame-tűz után: ki fizet, ha leég egy magyar katedrális
ellentétben a liturgikus célra használt templomok egyházi tulajdonban állnak Magyarországon, így biztosításuk megteremtése nem állami feladat. Tulajdonosi szempontból volt korábban néhány kivétel, de például 1999-ben a Mátyás-templom, 2001-ben pedig a Szent István-bazilika is egyházi tulajdonba került a korábbi állami tulajdonból.
- A római katolikus és görög katolikus egyházmegyék templomaira és egyéb ingatlanjaira is vagyonbiztosítási keretszerződéssel rendelkezik a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, amit közel negyed évszázada a Generali Biztosítóval kötöttek, és ötévente (legutóbb 2017-ben) újratárgyalják, megújítják.
Megkérdeztük a Generali vállalatbiztosítási üzletágának igazgatóját, Sinkó Ferencet, aki elmondta: a biztosított egyházi ingatlanok között természetesen nem csak templomok találhatók, alapvetően két fő csoportba sorolhatók:
- egyrészt a liturgikus célokat szolgáló épületek, templomok, valamint minden egyéb az egyházmegyék tulajdonában álló ingatlan, amelyek
maroka, 2019. április 30. kedd, 08:59
Találkozóra gyűlnek össze a Nemzetközi Eucharisztikus .....
jegyében
2019. április 29., hétfő | 17:08
Találkozóra gyűlnek össze a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának tagjai és nemzeti küldöttei május 8. és 11. között Budapesten.
A 75 országból érkező résztvevők megismerik a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) programját, és bejárják a katolikus világesemény tervezett helyszíneit. Az esemény kezdetén köszöntőt mond Áder János köztársasági elnök, Erdő Péter bíboros és Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságát még XIII. Leó pápa alapította 1881-ben. Célja ,,mindig jobban megismertetni és megszerettetni az Oltáriszentséget, mely középpontja az Egyház életének". Ennek érdekében előmozdítja a nemzetközi eucharisztikus kongresszusok szervezését és az Eucharisztia tiszteletének terjesztését.
Május 8-án este misével veszi kezdetét a program a Mátyás-templomban, másnap, május 9-én a köszöntők után Fábry Kornél főtitkár mutatja
maroka, 2019. április 29. hétfő, 22:46
Püspöki szentmise a zalaegerszegi büntetés-végrehajtási ....
Büntetés-végrehajtási Intézetbe látogatott Székely János szombathelyi megyéspüspök, aki Gyöngyös Balázs börtönlelkésszel együtt mutatott be szentmisét a fogvatartottaknak.
Nincs az a véglegesen elrontott élet, nincs az a mélység, ahonnan ne lehetne felállni, újrakezdeni. Ehhez az erőt Istentől, a Szent Kereszten meghalt Jézus Krisztustól kapjuk. Isten egyszülött Fiát áldozta értünk, mindannyiunkért - emelte ki szentbeszédében a főpásztor.
Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigány pasztorációs bizottságágának vezetője személyes élményeiről is beszélt a fogvatartottaknak - írta összefoglalójában Gyöngyös Balázs plébános, börtönlelkész.
A főpásztor a szentmise után előadást tartott a romák származásáról, kultúrájáról, magyarországi jelenlétükről. Adatokkal alátámasztva ismertette, hogy a rendszerváltás után jelentősen csökkent a munkára való hajlandóság és nőtt az elszegényedés, és hogy sok munkaadó a cigányoktól vált meg legelőször. Pozitív példaként
maroka, 2019. április 28. vasárnap, 08:43
Pro Cultura Christiana-díjat kapott Szeghalmi Elemér
Azt írták: a díjjal a püspöki konferencia elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet Szeghalmi Elemér a "katolikus kultúra elmélyítésért és továbbadásáért végzett".

Szeghalmi Elemér 1929. május 7-én született Budapesten. A pesti bencés gimnáziumban érettségizett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-történelem szakán szerzett diplomát és doktorátust.

Az idén 90. születésnapját ünneplő díjazott újságíró, kritikus, szerkesztő, esszéista, a Független Magyar Írók Szövetségének korábbi főtitkára és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének alapító és hosszú ideig elnökségi tagja is volt - olvasható a közleményben.

1949 és 1987 között az Új Ember külső, majd ezt követően belső munkatársa, 1988 és 1989 között irodalmi szerkesztője volt. Az ötvenes évektől több évtizeden át a Vigília című folyóirat munkatársaként dolgozott. 1990-től az Új Idő főszerkesztő-helyettese, 1991 óta a Független Magyar Írók Szövetségének főtitkára. 1994 és 1996 között a Nemzeti Kulturális Alap folyóirat
velemenyezd, 2019. április 24. szerda, 20:49
Virágvasárnap Győrben - Van értelme az áldozatnak
Április 14-én, az Úr szenvedésének vasárnapján Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke ünnepi szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.
"A mai liturgia (...) segítsen bennünket abban is, hogy felismerjük: van értelme a gonosz elleni küzdelemnek, van értelme a jóért áldozatot hozni."
.....
A szertartás a székesegyház előtti téren kezdődött, a Mindenki Krisztusa szobor lábánál. A főpásztor itt szentelte meg a barkákat, majd prédikációt mondott. A szentbeszédet követően a liturgia a székesegyházban folytatódott Jézus Krisztus szenvedésének és kereszthalálának felidézésével. A passiót a Brenner János Hittudományi Főiskola (BJHF) papnövendékei és a Győri székesegyház énekkara énekelték Reisner Ferenc, a BJHF rektora és Vántusné Gaál Zsófia karnagy vezetésével.
- Jézus kész a megváltás művét beteljesíteni, hiszen ezért
maroka, 2019. április 15. hétfő, 09:11
1/47
Képek, videók
székely jános0514.jpg
maroka
2019. május 14. kedd, 13:30
székely jános0414_2.jpg
maroka
2019. április 14. vasárnap, 16:56
székely jános0414.jpg
maroka
2019. április 14. vasárnap, 16:45
székely jános0412.jpg
maroka
2019. április 12. péntek, 19:07
székely jános0329.jpg
maroka
2019. március 29. péntek, 17:38
székely jános és ferenc p
maroka
2019. március 20. szerda, 11:28
székely jános0313_2.jpg
maroka
2019. március 13. szerda, 09:44
székely jános0313.jpg
maroka
2019. március 13. szerda, 09:38
székely jános0306.jpg
maroka
2019. március 06. szerda, 18:42
székely jános0305.jpg
maroka
2019. március 05. kedd, 09:38
székely jános0301.jpg
maroka
2019. március 01. péntek, 15:50
székely jános0222.jpg
maroka
2019. február 22. péntek, 16:58
Egyházmegyei Múzeum
romaikatolikusfgy
2009. október 13. kedd, 11:15
Egyházmegyei Könyvtár
romaikatolikusfgy
2009. október 07. szerda, 12:08
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.