Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 04:52 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Randy Brecker lép fel augusztus 20-án a Paloznaki Jazzpikniken
Augusztus 20-án, csütörtökön a magyar dzsessz napját ünnepeli a Jazzpiknik az idén 30 éves Magyar Jazz Szövetséggel közös szervezésben, ez alkalomból a Finucci Bros Quartet a hatszoros Grammy-díjas Randy Breckerrel közösen lép fel Paloznakon - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, augusztus 21-én, pénteken Jamie Winchester gitáros-énekes és Candy Dulfer holland szaxofonos, míg a szombati záróesten Zséda, Mario Biondi énekes és az MF Robots lép fel.

Randy Brecker több mint öt évtizede van a pályán. Olyan világsztárokkal játszott együtt, mint Frank Sinatra, Jaco Pastorius, Frank Zappa, Stevie Wonder és Bruce Springsteen. Augusztus 20-án emellett az egykori Fortuna hangulatát hozza el ismét Dan von Schulz.

A Jazzpiknik második napján a nagyszínpadon az ír származású gitáros-énekes, Jamie Winchester & Hrutka Róbert Band játszik, majd Candy Dulfer lép színpadra. Candy Dulfer zenélt már a Pink Floyddal és Madonnával, Prince-szel, Maceo Parkerrel, Dave Stewarttal
velemenyezd, 2020. május 21. csütörtök, 11:02
Völgyhétvégéket rendeznek a Művészetek Völgye szervezői ősszel
Trip, a 30Y és az Ivan and the Parazol is. A MűvészVölgy Kúria névre keresztelt felújított kapolcsi kastélyban pedig társasjátékokkal, kiállításokkal és a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum alkotásaival várják a látogatókat.

A főtéri események mellett egy-egy hétvégére hoz majd programot Kapolcsra a Harcsa Veronika Udvar, a Momentán Udvar, a Kaláka Versudvar, a Hagyományok Háza Folkudvara, a Hangfoglaló Udvar, a Színház Színpad, a Világzenei Udvar és a harminc éves Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Muharay Udvara.

Szerveznek biciklis és gyalogos túrákat, kiállításokat, vásárt helyi termékekből, valamint kinyit a KenderKert, a Muflon Jazz Udvar, a Diabelli, a Magyar Írószövetség Udvara, a Völgykomolyzene helyszíne, a Tűzoltószertár, az ÉltetőVölgy, a Kalapos Udvar, a MANK Artporta, a Fazekasműhely, a Manó Udvar, a Virágzsó Udvar és a Szépmíves Udvar is.

A részletes programot június 1-jétől teszik elérhetővé a fesztivál honlapján. A szervezők közölték azt is, hogy az idei, elmaradt
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 13:47
Online Fonogram-díjátadót tartottak
A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) által rendezett eseményen 12+1 hazai és 6 külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt 2020-as Fonogram-díjakat, a koronavírus-járvány miatt ezúttal virtuálisan. A győzteseket online videókban jelentették be.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele Hobo - Hé, Magyar Joe! (GrundRecords) című lemeze lett, az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat Bryan Adams - Shine A Light (Universal Music) című anyaga nyerte el.

Az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele Rácz Gergő és Orsovai Reni - Mostantól (Schubert Music Publishing) lett, az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (Universal Music) című lemeze kapta. Az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban a Mörk - The Resurrection of Mörk (Schubert Music Publishing), az év külföldi alternatív vagy indie-rock albuma vagy
velemenyezd, 2020. április 04. szombat, 20:52
Megnyílt a 17. Budavári Könyvünnep
"A könyv jó befektetés, ahogy Kosztolányi írja, szellemi manna, amelyből mindenki jól lakik. Az olvasás környezetbarát kikapcsolódás, mert bár a könyv papírból készül, nem egyszer használatos: életre szóló társa az embernek" - mondta köszöntő beszédében Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester.

Hangsúlyozta: remek érzés, hogy a rendezvényen kassaiak és budaiak együtt emlékezhetnek közös büszkeségükre, Márai Sándorra. "Márai minden kétséget kizáróan ezt a két várost tekintette otthonának és hazájának. Csaknem minden művében ott érezhetjük szülővárosa emlékét, amely erősen összefonódik a polgárság élményével, a maga sajátos európaiságával". A polgármester megjegyezte: a Füves könyvben Márai is arról írt: "életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb emberi ajándék".

Kassa polgármester-helyettese, Lucia Gurbálová kiemelte: a kassaiak büszkék arra, hogy városuk multikulturális közeg, ahonnan a világhírűvé vált Márai Sándor is kikerült, akit nagyra becsülnek. Hozzátette: Kassán idén központi
velemenyezd, 2019. szeptember 06. péntek, 17:41
Könyvünnep és borfesztivál a hétvégén a budai Várban
között a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kalotaszeg című műsorával.

Beczner Barbara, a Budavári Könyvünnep főszervezője elmondta, hogy az idei rendezvényen a 30 éve elhunyt Márai Sándorról emlékeznek meg, a díszvendég az író szülővárosa, Kassa lesz. Idén 28 magyarországi és határon túli könyvkiadó vesz részt az ünnepen, de egyéb kulturális programokkal is készülnek: többek között hagyományőrzők mutatják be a török kori magyar várvédők életét, emlékezve arra, hogy éppen 330 évvel ezelőtt a Szent Liga szövetséges csapatai győzelmet arattak a törökökkel szemben.

A Gyerek kuckóban egész nap különféle programokon vehetnek részt a gyerekek, míg szombaton és vasárnap a nagyszínpadon fellép többek között Gryllus Vilmos, a Mesebolt Bábszínház, valamint a Csavar Színház is. A felnőtteket a könyvbemutatók mellett esténként koncertek várják.

Néhány változásról is beszámolt a főszervező: a díszvendég Kassa programjait szombat délután a Zenetudományi Intézményben rendezik meg, Keresztes Ildikó koncertje
velemenyezd, 2019. szeptember 05. csütörtök, 14:21
Szijjártó Péter megnyitotta a magyar kulturális évadot Izraelben
több helyszínen, számos városban megrendezendő kulturális programokban a magyar hagyományok és a kortárs művészetek egyaránt megjelennek, a mintegy ötven rendezvényen a jazztől a magyar gasztronómiáig, a néptánctól az operáig és az operettig a magyar kultúra színes palettáját mutatják be - mondta a miniszter a diplomáciai testület, valamint a helyi magyarok képviselői előtt az évad ünnepélyes megnyitóján.

Szijjártó Péter beszédében kiemelte, hogy a két ország között szoros baráti, és stratégiai szövetségesi kapcsolat van, s Magyarország büszke a területén élő zsidóság, Közép-Európa legnagyobb zsidó közösségének hagyományaira. A magyar kultúrában megjelenő kötődés ennek a kapcsolatnak a szimbóluma lesz Izraelben - tette hozzá.

A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy nem csak a két ország ápol partneri viszonyt, hanem Budapest és Tel-Aviv is, gazdag személyes kapcsolatok élnek a két nép tagjai között.

A rendezvénysorozatnak Tel-Aviv mellett Jeruzsálem, Haifa, Cfát és Herzlia is otthont
velemenyezd, 2019. március 19. kedd, 22:53
Balogh Tamás dzsesszzongorista ad koncertet a Bartók Emlékházban
Mint felidézték, Balogh Tamás zenei képzése 12 éves korában a kistarcsai zeneiskolában kezdődött dob tanulmányokkal, de érdeklődését egyre inkább a zongora és a zeneszerzés kötötte le. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Binder Károly növendékeként folytatta tanulmányait.

2012-ben a Magyar Jazz Szövetség V. Zeneszerző és Hangszerelő Verseny Combo hangszerelés első díját nyerte el, 2013-ban a Vukán György által alapított Creative Art Díj zongora improvizációs verseny győztese lett. A Nemzetközi Marosvásárhelyi Jazz Fesztiválon 2014-ben társaival együtt megkapta a legjobb zenekarnak járó díjat, majd 2015-ben köztársasági ösztöndíjasként a Czech Jazz Contest és a Magyar Jazz Szövetség Jazz Combo versenyén is első helyezést ért el.

2016-ban klasszikus és jazz szerzői estjén saját művekkel lépett a közönség elé, és még ebben az évben kiadták szóló zongora lemezét.

A sorozat következő hangversenyén, március 5-én Varga Oszkárt (hegedű) és Borbély Lászlót (zongora) ismerheti meg a közönség.
velemenyezd, 2019. január 28. hétfő, 16:52
A magyar kultúra napja - MSZP: 5 százalékos áfát a kultúra területén!
Hiller István a kultúratámogatásra fordítható társasági adó (tao) megszűnése, illetve az annak helyébe lépő új támogatási rendszer bizonytalansága miatt javasolta az áfacsökkentést.

Javaslata vonatkozna a színházakra, a komolyzenei, jazz- és könnyűzenei koncertekre és a múzeumok állandó kiállításaira.

A szocialista képviselő szerint a kulturális taóval kapcsolatban nem az összeg nagysága, hanem az zavarta a kormányzatot, hogy az adózó autonóm elhatározása juttatta a forintokat a kulturális intézményekhez.

Hiller István elmondta, a kulturális tao megszüntetése gyorsan ment, de arról, mi jön helyette, csak hírek vannak. Nem ért egyet azzal az elképzeléssel, hogy egy kormányzati bizottság döntene a 32-35 milliárd forintos összeg elosztásáról.

Hozzátette: az áfa 5 százalékra történő csökkentése nem kerül többe, mint a tao mostani összege. Az áfacsökkentés kiszámítható, tervezhető, minden érintett számára pozitív, növeli az ország versenyképességét - érvelt.

Az ellenzéki politikus
velemenyezd, 2019. január 22. kedd, 12:21
Kálnoky László versei
magosan.
Mese csordul a rózsák ajkán,
rejtelmesen, illatosan.

A gazellák rád függesztve
szemüket, néznek komolyan,
és hallod, amint messze
morajlik a szent folyam.

Leheverünk a gyepre,
hol pálmák árnya ring,
s álmodjuk mindörökre
szerelmes álmaink.

Kálnoky László fordítása


Heinrich Heine: SZENT SZÖVETSÉGRE LÉPETT

Szent szövetségre lépett
szíveddel az én szívem;
erősen összesimultak,
mindenben egy hiten.

Jaj, csak a gyenge rózsát,
kebled virágdiszét,
csak ezt a szegény barátnőt
lapítottuk mi szét.

Kálnoky László fordítása


Heinrich Heine: ESTI ERDŐBEN BOLYONGOK

Esti erdőben
menusgabor, 2019. január 20. vasárnap, 22:00
Évfordulók köré szerveződik a 4. Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozata
A rendezvénysorozat keretében a 110 éve született Eisikovits Mihály kolozsvári zeneszerzőre emlékeznek az általa megzenésített magyar versekből válogatott előadással, a 130 éve született Karácsony Benő tragikus sorsú kolozsvári írót idézik egy pódiumbeszélgetéssel, és Izraelből látogatnak el Kolozsvárra a városban száz évvel ezelőtt alakult Új Kelet újság mai szerkesztői.

Deák Andrea főszervező, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének kulturális főmunkatársa a vallásszabadság 450 évvel ezelőtti erdélyi törvénybeiktatását is a fontos évfordulók között említette. Megjegyezte: a tordai országgyűlés nem rendelkezett ugyan a zsidókról, de a székely szombatosok révén átérzik jelentőségét.

A zsidó napok során idén is elsősorban zenei produkciókkal kívánják megszólítani a kolozsvári zsidó, magyar és román közönséget. A megnyitón Eisikovits Mihály szerzeményeiből Laczkó Vass Róbert színművész tart előadást. A zsidó zene gyöngyszemeivel áll a kolozsvári közönség elé áll Nógrádi Gergely
velemenyezd, 2018. október 11. csütörtök, 14:22
2018. évi történelmi évfordulók 04. 03.
(,,Elfújta a szél") (+ 1943)
1905 - Vermes Miklós Kossuth-díjas magyar középiskolai fizika-, kémia- és matematikatanár, kiváló tankönyvíró, kísérletező (+ 1990)
1918 - Hubay Miklós magyar író, műfordító (+ 2011)
1922 - Doris Day (sz. Doris Mary Ann von Kappelhoff) amerikai színésznő, énekesnő
1924 - Marlon Brando Oscar-díjas amerikai színész (+ 2004)
1927 - Székely Éva olimpiai bajnok magyar úszónő, a nemzet sportolója
1930 - Helmut Kohl német kereszténydemokrata politikus, szövetségi kancellár, Németország újraegyesítésének megvalósítója (+ 2017)
1933 - Gyenge Valéria magyar versenyúszó, olimpiai bajnok
1935 - Czeizel Endre magyar orvos-genetikus (+ 2015)
1935 - Melocco Miklós magyar szobrászművész
1942 - Wayne Newton amerikai énekes, színész
1944 - Farkas Árpád erdélyi magyar költő
1945 - Catherine Spaak Olaszországban tevékenykedő francia énekesnő, színésznő
1946 - Benkóczy Zoltán magyar színész
1951 - Budai Ilona Kossuth-díjas magyar
skorpiolilike, 2018. április 06. péntek, 15:08
2018. évi történelmi évfordulók 04. 03.
- Vermes Miklós Kossuth-díjas magyar középiskolai fizika-, kémia- és matematikatanár, kiváló tankönyvíró, kísérletező (+ 1990)
1918 - Hubay Miklós magyar író, műfordító (+ 2011)
1922 - Doris Day (sz. Doris Mary Ann von Kappelhoff) amerikai színésznő, énekesnő
1924 - Marlon Brando Oscar-díjas amerikai színész (+ 2004)
1927 - Székely Éva olimpiai bajnok magyar úszónő, a nemzet sportolója
1930 - Helmut Kohl német kereszténydemokrata politikus, szövetségi kancellár, Németország újraegyesítésének megvalósítója (+ 2017)
1933 - Gyenge Valéria magyar versenyúszó, olimpiai bajnok
1935 - Czeizel Endre magyar orvos-genetikus (+ 2015)
1935 - Melocco Miklós magyar szobrászművész
1942 - Wayne Newton amerikai énekes, színész
1944 - Farkas Árpád erdélyi magyar költő
1945 - Catherine Spaak Olaszországban tevékenykedő francia énekesnő, színésznő
1946 - Benkóczy Zoltán magyar
ametiszt54, 2018. április 06. péntek, 15:07
1/9
Képek, videók
Bertolt Brecht
majamaria
2011. július 25. hétfő, 10:07
Brecon Beacons National P
orsi1
2011. május 09. hétfő, 19:31
Brecon-Beacons-Nemzeti -Pa
katicacska
2011. április 16. szombat, 14:16
brecht6kész.jpg
blackfeet
2010. november 10. szerda, 17:10
brecht9.jpg
blackfeet
2010. november 10. szerda, 11:46
brecht8.jpg
blackfeet
2010. november 10. szerda, 11:46
brecht7kész.jpg
blackfeet
2010. november 10. szerda, 11:46
brecht7.jpg
blackfeet
2010. november 10. szerda, 11:45
brecht6.kész2.jpg
blackfeet
2010. november 10. szerda, 11:45
brecht6.jpg
blackfeet
2010. november 10. szerda, 11:44
brecht5.jpg
blackfeet
2010. november 10. szerda, 11:43
brecht4.jpg
blackfeet
2010. november 10. szerda, 11:43
Palóznok, Csopak 034.jpg
mlaco
2007. április 10. kedd, 22:38
Palóznok, Csopak 029.jpg
mlaco
2007. április 10. kedd, 22:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.