Belépés
2019. június 16. vasárnap | 24. hét | 167. nap | 05:14 | Jusztin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Professzorok Batthyány Köre: helyre kell állítani a bizalmat a kutatóintézetek és a kormányzat között!
Az Országgyűlés szerdán kezdte tárgyalni a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) érintő törvénymódosítást. Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára közölte: az MTA átalakításával a kormányzat célja, hogy a kutatóintézetek hatékonyabban szolgálhassák a magyar társadalmat és a gazdaság fejlődését. Felhívta a figyelmet arra, hogy ennek érdekében jövőre innovációra és kutatás-fejlesztésre 32 milliárd forinttal több pénz jut. Kiemelte azt is, hogy az alapkutatások jelentősége megmarad a jövőben is.A Professzorok Batthyány Köre többoldalas elemzésében összegezte az MTA erősségeit, gyengeségeit, a veszélyeket és az esélyeket.

Felhívták a figyelmet többi között arra, hogy az MTA átalakítási terveivel kapcsolatban az elmúlt időszakban a vita nem a kutatási témákról, hanem ezek finanszírozásáról és a kutatást irányító szervezetről folyt. Úgy fogalmaztak: "A vita hevében az MTA szervezetének némely egysége saját kompetenciáján túllépve belefolyt a
velemenyezd, 2019. június 14. péntek, 07:26
Krónika 11. rész (kutatás, fejlesztés)
Kormány: létrejön az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter expozéjában azt mondta, hogy a jelenleg fennálló rendszer nem hatékony, mert az intézményi K+F finanszírozás nem kötődik a teljesítményhez, a tudományos kiválósághoz, vagy az elért hatáshoz. Magyarország a gazdasági növekedés, a versenyképesség szempontjából meghatározó innováció területén 2017-ben az EU-ban a sereghajtók közé tartozott - tette hozzá.

A javasolt változások elsődleges célja az ország versenyképességének növelése a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek a megteremtésével - jelentette ki.

A kormány a gazdaságvédelmi akciótervben arról döntött, hogy a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt éves forrásmennyiséget 2020-ban 32 milliárd forinttal növeli meg - emlékeztetett. Ez nagy mértékben indokolja és halaszthatatlanná teszi a hazai kutatási, fejlesztési és innovációs intézményrendszer valamint a finanszírozási struktúra
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 21:29
Universiade - A magyarok tizenkét sportágban indulnak
A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) szerdai beszámolója szerint atlétikában, íjászatban, cselgáncsban, női kosárlabdában, ritmikus gimnasztikában, női röplabdában, tekvondóban, teniszben, tornában, úszásban, vívásban, továbbá női és férfi vízilabdában vesznek részt a magyarok az olaszországi eseményen.

Az előző Universiadét két évvel ezelőtt Tajvanon rendezték, ahol az elmúlt ötven év egyik legkiemelkedőbb szereplésével - öt arany-, öt ezüst- és négy bronzéremmel - zárt a magyar csapat, ez az országok közötti ranglistán a 14. helyet jelentette.
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 18:19
Emmi: a gazdasági növekedéshez magas színvonalú oktatás kell
Horváth Zita az Óbudai Egyetemen, a határon túli, Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatás képviselőinek részvételével, kilencedik alkalommal megtartott EU-PED pedagógusnapi ünnepségen hangsúlyozta: kiváló egyetemi képzésre van szükség annak érdekében, hogy az egyetemek igazi innovációs ökoszisztéma-központok legyenek, azért, hogy a nagyobb hozzáadott értékkel rendelkező ipari vállaltok Magyarországra jöjjenek, és megmaradjanak.

Az ipar 4.0 kihívások elé állítja a magyar oktatási rendszert, óriási feladatokat ró a fenntartókra, az intézményekre és az oktatókra, hogy a hallgatók piacképes diplomát szerezhessenek - mondta a helyettes államtitkár.

Horváth Zita kiemelte azt is, egy felsőoktatási intézmények nem csak azért van, hogy magas színvonalú oktató és kutató munkát végezzen, hanem egy úgynevezett "harmadik missziós" tevékenységet is el kell látnia. Ez a tevékenység azt jelenti, hogy a minket körülvevő kihívásokra, társadalmi, gazdasági igényekre megfelelő választ adjon. Továbbá jelenti
velemenyezd, 2019. június 07. péntek, 13:51
Akadémiai szabadságot, egyetemi autonómiát követel a Jobbik
Brenner Koloman kijelentette: az a kormányzati szándék, hogy átalakítsák a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek finanszírozását, a Fidesz és Orbán Viktor tudomány-, tudás- és értelmiségellenes politikájának újabb csúcsa, amely miatt "végérvényesen elit nélkül marad középtávon az ország".

Hangsúlyozta: az elitjüket vesztő államok elszegényednek, majd arról beszélt, hogy a kutatóintézeti rendszer átalakításával érintett ötezer kutató többsége azt tervezi, hogy elhagyja az országot.

Hozzátette: nyelveket beszélő, a nemzetközi tudományos világba beágyazott emberekről van szó, akik meg fogják találni a helyüket külföldön is a magyar egyetemi világ kivéreztetése után.

Kérdésre válaszolva Brenner Koloman hangsúlyozta: szükség van a szovjet-orosz minta egyes jegyeit még mindig magán viselő akadémiai rendszer reformjára, de azért, hogy jobb legyen a terület finanszírozása, és a Jobbik nyitott egy ilyen átalakításra.
velemenyezd, 2019. június 05. szerda, 15:22
Több mint 150 szakmai előadás a nyíregyházi Országos Sporttudományi Kongresszuson
sporttudományos kutatások legfrissebb eredményeivel. A szerdai hét plenáris előadáson túl három szekcióban - társadalom- és természettudomány, illetve e-poszter - további 151 előadás és úgynevezett rövid szóbeli prezentációt tartanak meg a különböző hazai kutatóhelyek képviseletében az előadók.

A kongresszuson terítékre kerülnek a sporttudomány témakörei, a természettudományos kutatási eredményektől a társadalomtudományi vizsgálatok, elemzések bemutatásáig. A főbb témakörök az olimpia, a versenysport, az egyetemi sport, az utánpótlás-nevelés, a sportorvoslás, a prevenció, a rehabilitáció, a sportpszichológia, a sport-innováció, a sportgazdaság és sportturizmus, a sportélettan- és pedagógia lesznek.

A rendezvényen az Európai Unió által támogatott, az európai sportszakma munkaerőpiaci helyzetét elemző és annak eredményeit bemutató ESSA-SPORT-projeket záró workshopját is megtartják. Külön érdekessége az első nap eseményeinek, hogy kifejezetten az extrémsportokkal foglalkozó speciális sportszakmai és
velemenyezd, 2019. június 05. szerda, 14:11
Emlékezzünk
is bírálta, felülvizsgálatát szükségesnek tartotta.

Az idegen nagyságok véleménye a trianoni békeparancsról és a magyarságról rendkivül fontos, mert ezekből egyérteműen kiderül a magyarság elleni szervezett összeesküvés..!


1. “a a békeszerződések hibáit nem orvosoljuk, kirobban a borzalom, amit háborúnak nevezünk." - Motta, svájci köztársasági elnök.

2. Conti, egyetemi tanár, Olaszország:
,,A háború utáni helyzet károsabb volt Magyarországra, magánál a háborúnál. Hogy ezt jóvá kell tenni, az kétségtelen."

3. "Egyetlen néppel sem bántak el gonoszabbul, mint a magyar néppel,
egyetlen országot sem kínoztak meg, marcangoltak szét és raboltak ki jobban. Magyarország népének felosztása a modern civilizáció egyik legszé-gyenteljesebb lapja."- Francesco Nitti, olasz miniszterelnök,1924 szept.

4. “Ezek a
menusgabor, 2019. június 04. kedd, 21:15
Nemzeti összetartozás napja - Trianoni emlékezőestet tartottak Balassagyarmaton
Teleki Pál-érdemérem legyen igazságtétel is azoknak, akiket talán nem nevesítenek, de szerte a Kárpát-medencében tisztességgel tették a dolgukat az elmúlt évtizedekben, 1990 előtt és 1990 után.

A Bethlen Gábor Alapítvány 2004 óta adja át érdemérmet, amelyen a Teleki Pál volt miniszterelnöktől kölcsönzött mottó olvasható: "merjünk magyarok lenni!". Olyan embereket és intézményeket tüntetnek ki, akik, illetve amelyek tevékenységük során ezt tartják szem előtt.

Vasy Géza irodalomtörténésznek, egyetemi tanárnak, Szőcs Zoltán írónak és a Magyar Szemle folyóirat képviselőjének adták át az érmeket kedden. Díjazta az alapítvány Menyhárt Józsefet, a Magyar Közösség Pártja elnökét, valamint az Egyesült Államokban élő Kékessy Györgyöt és feleségét, Kékessy-Isaz Gertrúdot is, mivel sokat tettek a magyar kultúra, a magyar hagyományok megőrzéséért. A házaspár későbbi időpontban veszi át az elismerést.

Vasy Gézát méltatva Lezsák Sándor azt mondta, életútját a kitartás bátorsága jellemzi, nemcsak értette,
velemenyezd, 2019. június 04. kedd, 20:42
Magyar egyetemisták tanulhatnak az 5G rendszerek működéséről Kínában
A Huawei Seeds for the Future (magok a jövő számára) nevű továbbképzési programjára idén tíz magyar egyetemista érkezett a győri Széchenyi István Egyetemről, a veszprémi Pannon Egyetemről valamint a Budapesti Műszaki Egyetemről és az Óbudai Egyetemről.

Az információs és kommunikációs technológiával (IKT) foglalkozó mérnökhallgatók ösztöndíjprogramjára 2014 óta összesen 55 magyar diák és tanár érkezett Kínába.

Az idén a program keretében egy hétig Pekingben a kínai kultúrával, majd a második héten a Huawei székhelyén, a dél-kínai Sencsenben a cég legújabb technológiáival, egyebek mellett az ötödik generációs mobil távközlési rendszerekkel, a Dolgok Internete (IoT) megoldásokkal és a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatos fejlesztésekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary Kft. kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója ismertette: tavaly a Huawei Magyarországon mintegy 80 milliárd forintos bevételt ért el, a cég a
velemenyezd, 2019. június 03. hétfő, 23:48
Nyolcvanadik születésnapját ünnepli a budapesti Lengyel Intézet
A rendezvénysorozat pénteken az intézet előtt, a Nagymező utcában felállított színpadon a kielcei autentikus népzenét játszó Tegie Chlopy lengyel együttes koncertjével vette kezdetét, majd Joanna Urbanska igazgatónő köszöntötte a vendégeket, köztük lengyel diplomatákat, magyar önkormányzati vezetőket és az Országos Lengyel Önkormányzat képviselőit.

Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet mágikus helynek, a lengyel kultúra, hagyományok és történelem magyarországi központjának nevezte az intézetet, amelynek hatása az egész országra kisugárzik.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes méltatta az intézet tevékenységét, és a főváros szerteágazó lengyel kapcsolatairól beszélt, Hassay Zsófia, az intézetnek otthont adó Terézváros polgármestere a VI. kerület és az intézet gyümölcsöző együttműködését emelte ki.

Az egybegyűltek egyperces csenddel emlékeztek a szerdai dunai hajóbaleset áldozataira, a Tegie Chlopy is nekik szentelte egyik dalát.

Az évforduló alkalmából a Lengyel Intézet Partnere és
velemenyezd, 2019. május 31. péntek, 22:46
Alternatív nyelvoktatási módszert ajánl egy nemzetközi hálózat Magyarországon
A Magyarországon már mintegy tízezer tanulót oktató hálózat vezetője hangsúlyozta, hogy a nyelvtanárok egy reprezentatív felmérés egyik kérdésére azt válaszolták, hogy az eredményes tanítás érdekében szívesen ismerkednének új módszerekkel. "Ha a személyi feltételek adottak, a tanár megfelelő képzést kap és az oktatás intézményi keretekben zajlik, a tudás megszerzése már nem kíván további befektetést a szülőktől" - mondta.

A nyelvész felajánlotta oktatási módszere ingyenes átadását a szaktárcának, hangsúlyozva, hogy az beilleszthető a magyar közoktatás tanmenetébe.

A hamaros induló, 140 ezer diákot érintő külföldi nyelvtanulási program is csak akkor lehet igazán hatékony, ha egyúttal a tanulmányutakat megalapozó idegennyelvi képzést is megerősítik, "helyzetbe hozzák" - szögezte le.

A Helen Doron-módszer 19 éves korig foglalkozik gyerekekkel és fiatalokkal. Egyik ismérve, hogy - hasonlóan ahhoz, ahogy a csecsemők az anyanyelvet tanulják - személyiség- és tevékenységközpontú foglalkozásokon
velemenyezd, 2019. május 31. péntek, 18:36
Stratégiai együttműködés az MTE és a Budapesti Operettszínház között
A megállapodás célja közös előadások, művészeti projektek, szakmai programok megvalósítása, az egyetemi képzések személyi és tárgyi feltételeinek biztosítása, pályázatokon való közös részvétel és információcsere.

A közösen színpadra állított Diótörő előadássorozata december 20-án indul, és az egyetem mintegy félszáz diákja vesz részt benne. A rendező-koreográfus ifj. Harangozó Gyula táncművész lesz, aki a Bécsi Operában korábban sikerrel játszott Diótörő-rendezése alapján új, látványos előadást készít - hangzott el az MTE csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A megállapodásnak köszönhetően az idei balettművész-vizsgaelőadás is az Operettszínházban lesz látható június 29-én. Az idei tanévben 12 lány és 8 fiú végez az intézmény klasszikus balett művészképző szakirányán. Évfolyamvezető balettmestereik, Szakály György egyetemi tanár és Barna Mónika főiskolai docens kiemelték: először lesz látható Magyarországon a vizsgakoncert részeként Pugni-Petipa Esmeralda című darabja, amelyet szvitszerűen
velemenyezd, 2019. május 30. csütörtök, 20:50
1/545
Képek, videók
Professzorok.
janna53
2010. december 28. kedd, 21:33
kutatóintezet
csirkepogo
2007. március 19. hétfő, 15:12
Kormányzati épület
sanci81
2015. június 06. szombat, 12:20
Korunk társadalma
sanci81
2017. augusztus 06. vasárnap, 13:58
Európa fejlődése-francia
menusgabor
2018. július 16. hétfő, 18:19
magzat_fejlodese.jpg
koszegimarika
2013. április 18. csütörtök, 08:06
magzat fejlődése.jpg
maroka
2011. június 21. kedd, 19:40
Ózonlyuk fejlődése.jpg
agica2004
2011. február 16. szerda, 14:42
inkvizico_fejlödése.pn g
juditmama
2010. október 05. kedd, 15:40
TV-fejlődése
paneav
2008. április 24. csütörtök, 20:45
a férfi fejlődése il.jp
lian5
2007. november 13. kedd, 17:28
Az emberiség fejlődése.jp
yulchee
2007. október 27. szombat, 11:43
figyelmetlen.jpg
eikerossler
2009. december 16. szerda, 14:53
Figyelmetlen kacsa mama
magdaseppa
2007. június 16. szombat, 11:04
Figyelmet igényel
biharieniko
2006. október 24. kedd, 15:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.