Belépés
2020. július 04. szombat | 27. hét | 186. nap | 12:20 | Ulrik
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Huszonöt előadás lesz látható az augusztusi kisvárdai színházi fesztiválon
A szervezők közleménye szerint a fesztivál programjában idén tizennégy versenyelőadás mellett hét versenyen kívüli produkciót, valamint két díszelőadást és két színművészeti egyetemi osztály előadását láthatja a közönség a három fesztiválhelyszínen.

A nyitó versenyelőadás Bertolt Brecht Koldusoperája lesz a Szegedi Szabadtéri Játékok és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház közös produkciójában, és szintén az első nap láthatja a közönség az emblematikus rajzfilmfigurát a középpontba állító, Gusztáv a hibás mindenért című darabot a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadásában.

A versenyelőadások között lesz még Szép Ernő és Guelmino Sándor Lila ákác című zenés története a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában, Henrik Ibsen drámai költeménye, a Peer Gynt a Csallóközi Csavar Színház és Soproni Petőfi Színház tolmácsolásában, míg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata szintén egy klasszikus Ibsen-drámát, A nép ellenségét állítja színpadra.

A gyergyószentmiklósi
velemenyezd, 2020. június 28. vasárnap, 10:29
Elhunyt Radványi György Ybl Miklós-díjas építőművész
Radványi György 1949. augusztus 4-én született Ózdon, 1973-ban szerzett építészmérnöki diplomát, 1986-tól vezető tervező volt, 2011-ben főépítészi vizsgát tett. A Műegyetem címzetes egyetemi tanáraként, illetve Sátoraljaújhely és Füzér főépítészeként is dolgozott.

Alkotói életműve Sátoraljaújhely és Széphalom általa tervezett épületeiben teljesedik ki, melyek közül kiemelkedik a Kazinczy emlékhely kertjében megépült Magyar Nyelv Múzeuma.

Munkásságát számos elismeréssel jutalmazták: 1988-ban az Év Lakóháza-díjat kapott, 1998-ban Ybl Miklós-díjjal tüntették ki, 2008-ban Sátoraljaújhely díszpolgára lett, 2010-ben pedig Möller István Jubileumi emlékérmet vehetett át.

Radványi Györgyöt a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.
velemenyezd, 2020. június 27. szombat, 21:22
Hosszú idő után találkoztak a Ratzinger testvérek
dolgozott. A két testvér egyúttal felkereste nővére sírját is.
Egy másik látogatás keretében a nyugalmazott pápa meglátogatta a Pentlig városrészben álló házat, ahol egykor, professzori évei alatt lakott. München, Bonn és Münster egyetemei után Tübingenből 1969-ben érkezett Joseph Ratzinger a Regensburgi Egyetemre, ahol dogmatikát tanított egészen 1977-ig, és ahol az utolsó évben rektorhelyettesként is szolgált, egészen münchen-freisingi érsekké történő kinevezéséig. Az épületben, ahogy egykor egyetemi tanárként lakott, most egy róla elnevezett intézet működik, mely termékeny szellemi örökségét gondozza.
Rövid regensburgi látogatása alatt a szemináriumban találkozott Nikola Eterović érsekkel, berlini apostoli nunciussal, aki Benedek pápasága alatt a püspöki szinódus főtitkára volt.
Markus Söder bajor miniszterelnök is jelen volt a müncheni repülőtéren XVI. Benedek búcsúztatásakor. Rámutatott: Nagy megtiszteltetés érte Bajorországot a nyugalmazott pápa látogatásával, ami neki nagy örömet
maroka, 2020. június 24. szerda, 12:12
Randevú nagy idők tanújával
kiállításait, és felmegyünk a dóm tornyába is.
............
Térélmény és egységélmény: hogy mit jelent ez a két szó, azt a szegedi Dóm téren megérthetjük. A szabályos négyszög alakú, monumentális tér épületeinek kiképzése, anyagszerűsége tökéletes összhangban van a templommal; a tér mintegy átriuma a dómnak, keretet ad neki. A lombardiai téglaarchitektúrájú dekoratív püspöki palota, a papi szeminárium és az egyetemi épületek egyszerűsége kiemeli, érvényre juttatja a Fogadalmi templomot, 20. századi templomépítészetünk egyik legmonumentálisabb alkotását. Egységes kompozíciójával Rerrich Béla kivételes szépségű teret alkotott.
A 20. század fordulóján és első évtizedeiben épült templom és tér harmonikusan fogadja be az Árpád-kori Dömötör-tornyot, Szegednek ezt a legidősebb, 11. századi alapokon nyugvó építményét, a törökök által feldúlt, történelmi épületekben annyira szegény Alföld egyedülálló
maroka, 2020. június 16. kedd, 10:44
Van egy álmom… – George Floyd halálára
Főszerkesztői jegyzetet adunk közre.
Bizonyára sokan ismerik Martin Luther King egyik legismertebb beszédét. Benne az elhíresült mondatokat, melyek úgy kezdődnek: ,,Van egy álmom..." Érdemes (újra)olvasni. Magam egyetemista éveimben találkoztam vele először egy katolikus folyóiratban. A beszéd alapjául szolgáló helyzettel a kétezres évek elején személyesen is találkoztam.
Előrebocsátom, hogy nem szeretném fehér-fekete ellentétre egyszerűsíteni a helyzetet és mondandómat, de a napokban reflektorfénybe került probléma megértéséhez egy-két szempontot ajánlok az olvasó figyelmébe.
A feleségem munkája révén 2005-től Litvániában éltünk. Én a gimnáziumi és egyetemi tanulmányaim során csak német nyelvet tanultam, azt gondoltam, Európában boldogulni tudok majd vele. Amikor Vilniusba értünk, az első napokban felmértem, hogy mivel a litván archaikus indoeurópai nyelv, nem sajátítjuk el egyhamar, és még németül beszélő papot sem találok, mivel a helyiek az angol nyelvet preferálják.
maroka, 2020. június 14. vasárnap, 07:33
ITM: intézményi modellváltás és integráció a felsőoktatásban
külügyminiszter is.

Az államtitkár kitért arra, hogy a modellváltás az eddigitől eltérő finanszírozási módszert hoz be a felsőoktatásba. Ennek lényege, hogy az eddigi egylábú (oktatási) finanszírozás helyett - osztrák mintára - háromlábú struktúrát vezetnek be, amelyben az oktatási tevékenység mellett az infrastruktúra fenntartását, illetve a tudományos-művészeti teljesítményt ismerik el. Utóbbit fele részben a jelenlegi számok - minősített kutatók, publikációs aktivitás stb. - , fele részben a releváns egyetemi rangsorban elfoglalt helyezés alapján finanszírozzák.

Mint elhangzott, a modellváltó intézmények saját tulajdonba kapják azokat a vagyonelemeket, amelyekben működnek. A törvény elfogadásával az oktatók közalkalmazotti státusból munkaviszonyba kerülnek át.

"2021-ben és 2022-ben is 15-15 százalékkal magasabb bértömeget nyújtunk az intézményeknek, emellett teljesítményarányosan kedvezőbb bért és anyagi elismerést kaphatnak a kollégák" - közölte az államtitkár.

Bódis József
velemenyezd, 2020. június 11. csütörtök, 11:31
Június 20-án vesznek végső búcsút Kő Pál szobrászművésztől Hevesen
Kő Páltól az MMA részéről Jankovics Marcell, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszékének részéről Gálhidy Péter művésztanár búcsúzik - olvasható az MMA tájékoztatójában.

A június 7-én, életének 80. évében elhunyt szobrászművészt az MMA és az Emberi Erőforrások Minisztériuma a saját halottjának tekinti.

Kő Pál szobrászművész, egyetemi tanár Perespusztán született 1941. június 2-án. Édesanyja után Pataki Lajosnak anyakönyvezték, de az iskolába már édesapja vezetéknevével, Maczky Levente Lajosként iratkozott be. A Kő Pál nevet 1961-ben vette fel.

A Magyar Képzőművészeti Főiskolát 1968-ban végezte el, mestere Somogyi József volt. 1955-ben a jászszentandrási katolikus templomba stációképeket készített. 1963 óta volt kiállító művész. 1978 óta tanított a Képzőművészeti Főiskolán (2000 óta Magyar Képzőművészeti Egyetem), 1991-től egyetemi tanár volt, majd 1992-1996 között rektorhelyettes. 2009 óta volt az egyetem professor emeritusa.

A szobrászművész 1995. és 2011. között tagja
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 14:32
Krónika 14. rész (felsőoktatási törvény, műanyagok tiltása)
közelmúltban alapítványi formára váltó egyetem esetében tisztázza az ingatlanok jogi helyzetét. Példaként említette, hogy az Állatorvostudományi Egyetemhez kerülő egyik fővárosi ingatlan esetében nem javasolják a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vagyonkezelésének megszüntetését.

A kormánypártok nevében elsőként Pósán László (Fidesz) érvelt a javaslat elfogadása mellett, kiemelve, hogy a változtatások többsége mindössze kodifikációs, jogtechnikai pontosítás.

Nacsa Lőrinc (KDNP) elmondta, az egyetemi modellváltás most csak egy jogi pontosítás miatt kerül ismét terítékre. Aláhúzta, az egyetemek számára óriási lehetőség a változás, az innováció ugyanakkor nagyobb fokú felelősséggel is jár, amit a kormánynak monitoroznia kell.

Brenner Koloman (Jobbik) úgy fogalmazott, az elmúlt időszakban beigazolódtak a felsőoktatási intézmények alapítványi formába rendezésével kapcsolatos aggályaik, ez a folyamat ugyanis egyértelmű támadás az egyetemi szabadsággal szemben.

Mesterházy Attila (MSZP)
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 23:29
Oltóanyag üzem és innovációs központ épül a debreceni egyetemi ipari parkban
létre, amelyben főként egészségipari és járműipari kutató laboratóriumokat alakítanak ki.

Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő a jövő szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte az innovációt, az oltóanyaggyár és az innovációs központ beruházását pedig "a debreceni tudományos, kutatási potenciál kikövetelte magának".

Papp László, Debrecen polgármestere azt mondta, a város ma Magyarország egyik gazdasági motorja, innovációs központja, ami a város és az egyetem közös sikere.

Bács Zoltán egyetemi kancellár elmondta: a leendő, kis sorozatban vakcinák gyártására is alkalmas oltóüzem létrehozásával tovább erősödik az ipari-felsőoktatási együttműködés, mivel egy helyen valósul meg a kutatás, a fejlesztés, az innováció, és részben az oktatás, aminek eredményeként versenyképes, piacképes termékek és szolgáltatások jöhetnek létre.

Az innovációs központ háromszintes épülete startupok, kutatócégek és az egyetemi élet fontos találkozási pontja lesz: az oktatás, a kutatás és a versenyszféra
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 16:13
Az Emmi saját halottjának tekinti Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművészt
folytatója.

Kő Pál Perespusztán született 1941. június 2-án. Édesanyja után Pataki Lajosnak anyakönyvezték, de az iskolába már édesapja vezetéknevével, Maczky Levente Lajosként iratkozott be. A Kő Pál nevet 1961-ben vette fel.

A Magyar Képzőművészeti Főiskolát 1968-ban végezte el, mestere Somogyi József volt. 1955-ben a jászszentandrási katolikus templomba stációképeket készített. 1963 óta volt kiállító művész. 1978 óta tanított a Képzőművészeti Főiskolán (2000 óta Magyar Képzőművészeti Egyetem), 1991-től egyetemi tanár volt, majd 1992-1996 között rektorhelyettes. 2009 óta volt az egyetem professor emeritusa.

Az Emmi közleményében felidézik, hogy Kő Pál legismertebb munkái közé tartozik a Gellért-hegy Szent István király szobra és a balatonfüredi Antall József-emlékmű. Részt vett a Vatikánban felállított Magyarok Nagyasszonya kápolna kődomborműveinek megalkotásában, továbbá ő készítette a mohácsi történelmi emlékhely rendezési koncepcióját, sírjeleit.

A szobrász 1986 óta vezette a hevesi
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 15:33
Palkovics: a kormány jóváhagyta Debrecen tízéves fejlesztési tervét
munkaerőpiaci versenyt az iskolapadban akarja megnyerni", minőségi oktatással és vonzó jövőképpel hívjaa fiatalokat.

A Debrecen 2030 programból a tárcavezető kiemelte egyebek mellett a helyi nemzetközi repülőtér bővítését, a várost elkerülő keleti körgyűrű folytatását és a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetését.

Palkovics László ismertetése szerint három projektciklust terveznek: az első 2021 és 2023 közötti ciklusban 50 milliárd forint költségvetési támogatást nyújtanak majd városi és egyetemi infrastruktúra fejlesztésekre.

Az innovációs és technológiai miniszter az MTI-nek azt is elmondta, hogy a Debrecen 2030 program 600 milliárdos összköltségvetése tartalmazza a már korábban bejelentett programelemeket: az észak-nyugati ipari övezethez kapcsolódó több mint 130 milliárdos infrastruktúra és a 35 milliárdos oktatási fejlesztéseket.

A programhoz egyébként a központi költségvetési források mellett városi pénzeket, kohéziós és piaci forrásokat is igénybe vesznek - fűzte
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 13:52
Elhunyt Kő Pál szobrászművész
tetején - 16-17. századi magyar síremlékeket idéz. A jórészt eltűnt középkori magyar szobrászat szellemében faragta meg Géza fejedelem és István király veszprémi kő domborművét és a vatikáni magyar kápolnában a három, Magyarországon is működött szent kőreliefjét.

Királyszobrai közül kiemelkedik Károly Róbert gyöngyösi oszlopszobra és III. Béla közöttünk járó, méltóságos bronzalakja Baján. Egyik legismertebb műve az I. kerületi Szent György téren található kolduskapu.

Kő Pál szobrászművész, egyetemi tanár Perespusztán született 1941. június 2-án. Édesanyja után Pataki Lajosnak anyakönyvezték, de az iskolába már édesapja vezetéknevével, Maczky Levente Lajosként iratkozott be. A Kő Pál nevet 1961-ben vette fel.

A Magyar Képzőművészeti Főiskolát 1968-ban végezte el, mestere Somogyi József volt. 1955-ben a jászszentandrási katolikus templomba stációképeket készített. 1963 óta volt kiállító művész. 1978 óta tanított a Képzőművészeti Főiskolán (2000 óta Magyar Képzőművészeti Egyetem), 1991-től
velemenyezd, 2020. június 08. hétfő, 12:52
1/573
Képek, videók
2012 oktoberi fesztiválon
v6
2012. szeptember 30. vasárnap, 21:40
sétatér fesztiválon
irmus
2011. augusztus 12. péntek, 06:36
Tíbor a Fesztiválon....JP
caris11935
2010. november 25. csütörtök, 17:43
Rock-fesztiválon Nijmegen
szandalka88
2009. június 21. vasárnap, 15:18
Hegyalja fesztiválon2003
briggis1
2007. szeptember 07. péntek, 15:13
Hegyalja Fesztiválon a sr
rani
2007. július 30. hétfő, 14:35
én a mohácsi fesztiválon.
magyarvagyok89
2006. szeptember 22. péntek, 17:45
Koldusopera 001.JPG
kohlinka
2015. június 26. péntek, 23:59
Szegedi Szabadtéri 2014.j
agica2004
2014. június 06. péntek, 16:53
szegedi szabadtéri játéko
lacipecsenye
2012. augusztus 02. csütörtök, 09:50
szegedi szabadtéri szinpa
lacipecsenye
2012. április 12. csütörtök, 17:23
szegedi szabadtérin.jpg
agica2004
2010. július 27. kedd, 16:14
szegedi szabadtérin--.jpg
agica2004
2010. július 27. kedd, 15:58
Szegedi Szabadtéri.jpg
agica2004
2010. július 27. kedd, 15:58
Szegedi Szabadtéri 2009..
agica2004
2009. július 03. péntek, 14:34
Címkék
hibás mindenért, infrastruktúra fenntartását, napokban reflektorfénybe, Antall József-emlékmű, István király, Möller István Jubileumi, államtitkár kitért, innováció ugyanakkor, egyetemi szabadsággal, kormány jóváhagyta, modellváltó intézmények, olvasó figyelmébe, helyi nemzetközi, Bács Zoltán, Szegedi Szabadtéri Játékok, debreceni tudományos,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.