Belépés
2020. február 27. csütörtök | 9. hét | 58. nap | 15:37 | Ákos, Bátor
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Újra Teátrum Neked! Fesztivált szerveznek Zentán
cirkuszi kellékeket. Ezen felül a Zentai Magyar Kamaraszínház A három aranygyűrű és a budapesti Turay Ida Színház A szeméthegyen túl című zenés mesejátékát, valamint a békéscsabai Napsugár Bábszínház Világszép Nádszálkisasszony című bábelőadását élvezhetik a legkisebbek.

A felnőtteknek szóló műsor február 12-én este kezdődik egy színészportréval, amikor is Eperjes Károly színművésszel életéről és munkásságáról beszélget Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára.

Csütörtök este Móricz Zsigmond Magyar mesék című színdarabját mutatja be az Ivancsics Ilona és Színtársai társulata, míg pénteken a Magyar Állami Operaház tematikus estje kínál széles spektrumú, gazdag programot. Szombaton az Újszínház Hangemberek című előadását láthatja a közönség, amely a szinkronstúdiók világába kalauzolja el a nézőket. A zárónapon pedig a Fórum Színház komédiája várja a látogatókat. A randioldalak bugyraiba merülő Love.hu című előadás az internetes ismerkedés komikus pillanatait tárja fel a nézők előtt.

A
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 13:41
Móricz Zsigmond Pillangó című művét mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház
tanított az egyetemen. Segítségére lesz még Nagy Norbert koreográfus, aki tanártársa volt, továbbá Csík György jelmeztervező és Tóth József díszlettervező.

Az alkotói folyamatról szólva elárulta: nem szereti a rendezői egyeduralmat a színpadon. "Számomra az az ideális szakmai légkör, amikor mindenki igyekszik a saját maga személyiségére formálni az általam megálmodott képet, ha a színészek szabadon próbálhatnak, és magukévá tehetik a szerepeket" - fogalmazott, hozzátéve: különösen igaz ez Móricz Zsigmond kedvenc művére, a Pillangóra, amelynek műfaját a szerző szerelmi idillként határozta meg.

A rendező kitért arra, hogy a mű eredeti címe Égi madár volt, 1924-ben, életének rettenetes időszakában írta a szerző, a nézők ennek ellenére életigenlő, optimista darabbal találkozhatnak, amelyet sokan "paraszti Rómeó és Júliának" is neveznek, mert a falusi világban játszódik, ahol a társadalmi különbségek gátat vetnek az emberi kapcsolatoknak és a szerelemnek. A főszereplőket olyan házasságba akarják
velemenyezd, 2020. február 01. szombat, 12:32
A magyar kultúra napja - Átadták Debrecen kulturális díjait
Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere kiemelte, hogy a város számára közeli ünnep a magyar kultúra napja, hiszen Kölcsey Ferenc, a Himnusz szerzője 14 éven át volt a debreceni Református Kollégium diákja. "Az a szellemiség, amelyet debreceniségnek hívunk, ott van a nemzeti imádság sorai között" - tette hozzá az alpolgármester.

Kitért arra, hogy az idén különleges apropója is van az ünnepnek, mivel "éppen száz éve jelent meg az egyik legmarkánsabb debreceni regény, Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című alkotása". A centenárium alkalmából ebben az évben izgalmas kulturális programokat is szerveznek Debrecenben - jelezte az alpolgármester.

Duffek Mihály egyetemi tanár, a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány elnöke emlékeztetett arra, hogy hagyományaikhoz híven minden évben a magyar kultúra napján adják át az alapítvány díjait és alkotói ösztöndíjait.

Az alapítvány 1991-ben kezdte meg működését azzal a szándékkal, hogy ösztönözze és támogassa a város kulturális és
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 19:21
Facebookon kaptam
Szervusz Kedves Évi .
Jó reggelt , és örömteli , szép napot kívánok sok szeretettel mára is
eva6, 2020. január 21. kedd, 12:04
Februárban rendezik meg a Határtalan Napokat a Miskolci Nemzeti Színházban
fesztiválon. A gyerekek egy mágikus világba nyerhetnek betekintést a Tizenkét hónap című meseelőadáson, ahol zene, tánc, humor és mély emberszeretet vegyül a történetbe - olvasható a darab ismertetőjében.

Mint írják, Bartók Béla kárpátaljai népdalgyűjtéseit a Sodró Együttes Hallottad-e hírét Beregvár megyének című koncertelőadásán hallgathatja meg a közönség. A csaknem egyórás produkció alkalmával a kárpátaljai vidékre jellemző ismert népzenei és néptánc örökség jelenik meg a színpadon.

Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című színpadi műve a beregszászi társulat előadásában autentikus zenével és néptánccal látható. A Lila ákác című előadás alkalmával egy igazi szerelmes zenés történetet mutatnak be a miskolci színház színpadán.

A közleményben felidézik, hogy a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a beregszászi Liliomfi című előadás kapta a Városmajori Színházi Szemlén 2013-ban, amelyet most a miskolci közönség is láthat.

Mint írják, a beregszásziak bemutatják a Zoltán
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 15:51
Táncfarsang négy előadással a nyíregyházi színházban
A programon ebben az évben is hazai ismert tánc- és balettegyüttesek, illetve színtársulatok lépnek színpadra a szabolcsi kőszínház nagyszínpadán és Krúdy-kamarájában. A nyitónapon, február 16-án a Nyírség Táncegyüttes táncosai az Akármerre visz az utad, illetve a Székelyföld táncait bemutató Szépanyám szőtte című előadásaikat mutatják be a közönségnek.

Másnap a Feledi Project Psyché című bemutatója következik, a Weöres Sándor-mű ihlette táncelőadás egy különös és féktelen szabadságvággyal megáldott, a szerelem és az élet teljességéért harcoló nő küzdelmét mutatja be.

Február 18-án a GG Tánc Eger társulatának közös asszociációs táncszínháza következik In time címmel. A táncfarsang zárónapján Kulcsár Noémi koreográfus William Shakespeare legnépszerűbb komédiájából készült táncjátékát, a Szentivánéji álom című előadást mutatják be a Móricz Zsigmond Színházban.
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 14:11
A magyar kultúra napja - Madách Imrére és Cseh Tamásra is emlékeznek Nógrád megyében
fel.

Pásztón a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központban Könyörgés - A Halotti beszédtől a határon túli magyar irodalmakig címmel hallgathatják meg az érdeklődők Szabó András előadóművész és Maczkó Mária népdalénekes irodalmi és zenei összeállítását.

Salgótarjánban a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban január 20-án a Szabad Ötletek Színháza mutatja be a Wass Albert Az életem mindig is egy nyitott könyv volt című irodalmi műsort.

A Zenthe Ferenc Színház január 22-én mutatja be Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című zenés vígjátékát Mikó István rendezésében.

Salgótarjánban több napon át zajlanak a várossá nyilvánítás 98. évfordulója és a magyar kultúra napja eseményei. A megyeszékhely önkormányzata 24-én, pénteken rendez koszorúzási ünnepséget a Kohász Művelődési Központnál, majd díszünnepséget tartanak a művelődési központ színháztermében, amelyen Fekete Zsolt polgármester adja át a kitüntető címeket és díjakat. Az ünnepségen közreműködik Lukács Sándor Kossuth- és
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 12:11
A magyar kultúra napja - Könyvbemutató, díjátadó és irodalmi előadások Szabolcsban
Szatmárcsekén idén is megemlékeznek arról, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én a községben fejezte be a Himnuszt: a vasárnapi ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődik a református templomban, majd a Kölcsey Társaság ünnepi közgyűlésén átadják a Kölcsey-emlékplakettet. Az ünnepi program a magyar-ukrán határ mellett fekvő település helyi református temetőjében zárul, ahol a hagyományoknak megfelelően az emlékezők megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc síremlékét.

Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár hétfőn ingyenes beiratkozással várja az érdeklődőket, akik délelőtt Karádi Zsolt főiskolai tanár Kölcsey alakja a magyar irodalomban című előadását is meghallgathatják. A VOKE Vasutas Művelődési Házban ezen a napon az ünnepi műsor mellett magyar írók és költők műveiből nyílik kiállítás.

Kisvárdán a helyi könyvtárban pénteken Weinrauch Katalin író, költő kötetbemutatójára és a Ruszin szivárvány című kiállítás megnyitójára invitálják az érdeklődőket, hétfőn pedig a vásárosnaményi
velemenyezd, 2020. január 15. szerda, 15:41
Átadták a Magyar Teátrum Díjakat
Az idei Magyar Teátrum Díjat Áts Zoltán, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház fővilágosítója, Farkas István, a Kolibri Színház műszaki vezetője, Lázár Rita, az egri Gárdonyi Géza Színház rendezőasszisztense, Szalai József, a kaposvári Csiky Gergely Színház szcenikai és műszaki igazgatója, Szórádi Béla, a Soproni Petőfi Színház fő kellékese és Szűcsborus János, a Madách Színház főmérnöke nyerte el.

Az ünnepi gálán a Magyar Teátrum Díj alapítója és ötletgazdája, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a tizedik alkalommal átadott elismerésekkel neves művészek köszönik meg sikereiket a mögöttük állóknak. Kiemelte, hogy a színházi élet igazgatói, meghatározó személyiségei jöttek el ezen az estén a díjátadóra, a Fővárosi Nagycirkuszba. Mint mondta, van egy nap, amikor azok, akik a fényben állnak, azt üzenik a társadalomnak, hogy álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk hátra, köszönjük meg ma azoknak, akik egész éven át azt segítették, hogy mi fogadhassuk a tapsot.

"Álljunk
velemenyezd, 2019. december 17. kedd, 21:22
Szili: egymillió forint támogatást ajánlott fel a magyar kormány a kijevi magyar egyesületnek
A kijevi magyar egyesület az évforduló alkalmából háromnapos rendezvénysorozatot tart, amelynek keretében pénteken egy emlékkonferenciát rendeztek. Szili Katalin a konferencián hangsúlyozta, hogy 2010 óta a diaszpórában élő magyar közösségek az egész nemzet szolgálatában állnak, és a nemzeti együttműködés alapjait jelentik, különösen most, a trianoni szerződés századik évfordulójához közeledve.

A kijevihez hasonló magyar diaszpóra-szervezetek működése sokban hozzájárulhat ahhoz is, hogy Magyarország és Ukrajna között az együttműködés kedvező irányba alakuljon - emelte ki a miniszterelnöki megbízott. Leszögezte: Magyarország és a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a két ország közti kapcsolatokat az ő védelmüket és érdekeiket is figyelembe véve alakítsa.

Elmondta: harminc évvel ezelőtti megalakulásakor az egyesület azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a magyarok érdekvédelmét, ezen túlmenően a magyar identitás, a hagyományok megőrzését, a gyermekek oktatását is ellássa, hiszen magyar
velemenyezd, 2019. december 13. péntek, 18:49
Fejlesztik Nyíregyháza kulturális negyedét
Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere a projekt pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a kulturális negyed kifejezés a Bessenyei és a Benczúr tereket, valamint az ott található Móricz Zsigmond Színház környezetét és a tavaly felújított szabadtéri színpad területét foglalja magában.

Ezen a területen kezdődik el a több elemből álló, 1,6 milliárd forint összértékű kulturális beruházás, melynek keretében az egykori helyőrségi művelődési központ kap új funkciót, folytatják a Kállay-kúria felújítását, valamint új térburkolatot és járdákat építenek ki a két téren - közölte a városvezető.

Kirják Róbert, a nyíregyházi teátrum ügyvezető igazgatója a részletekről szólva elmondta: a volt tiszti klub helyén, a teátrumhoz közel alakítják ki a - Krúdy Gyula városi és színházi kötödése miatt - Szindbádra keresztelt kulturális intézményt, amely egy egyedülálló színháztörténeti múzeumot, pódiumszínpadot, éttermet és rendezvénytermet foglal magában.

A tervek szerint jövő nyárra elkészülő,
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 13:02
A fáklya
A fáklya
Mt 5,16

A magyar és külföldi irodalomban több olyan regény is van, amely lelkészek életéről, küzdelmeiről, szolgálatáról szól. (Giertz Bo: Házát kősziklára építette, Makkai Sándor: Holttenger, Sükös Pál: A keskeny úton)
Az egyik legfontosabb mű Móricz Zsigmond: A fáklya c. regénye. Egy fiatal lelkészről szól, aki a teológiai stúdiumok barátságos világa után találkozik a rideg valósággal, a gyülekezetekben meglévő szinte képtelen elvárásokkal, a szolgálat emberi nehézségeivel, a saját hite, kitartása végességével. A "valóság" fel is őrli erejét, eltávolítja a teológia szépen felépített rendszerétől, kiveszi maradék energiáját. Mindaz, amire elhívatást nyert, amivel a gyülekezetet megajándékozhatta, valahol elvész, ellaposodik. A világítani vágyás, amivel megérkezik a faluba, lassan más értelmet nyer, hiszen képtelen szembenézni saját és a gyülekezete tehetetlenségével. A faluban kitörő hatalmas tűzvészben aztán mégis betölti hivatását, hiszen a mentésben, a falu életének,
kalmanpiroska, 2019. november 29. péntek, 08:08
1/140
Képek, videók
Csillagtetős teátrum-szeg
agica2004
2008. július 18. péntek, 14:27
A teátrum
airbatka
2006. október 11. szerda, 09:15
A teátrum 2
airbatka
2006. október 11. szerda, 09:14
aranygyurta 20802.jpg
maroka
2013. augusztus 03. szombat, 10:15
aranygyurta 0802.jpg
maroka
2013. augusztus 02. péntek, 21:56
aranygyurta21214.jpg
maroka
2012. december 15. szombat, 20:23
aranygyurta1214.jpg
maroka
2012. december 15. szombat, 20:23
aranygyurta0803olimpia .jp
maroka
2012. augusztus 03. péntek, 09:32
aranygyurta.jpg
maroka
2012. május 28. hétfő, 23:57
aranygyurta 200 mellúszás
maroka
2012. május 25. péntek, 01:19
Budapesti Szabadság híd.j
irmus
2018. március 04. vasárnap, 10:06
0 Budapesti látkép.png
lovaszmarika
2017. december 12. kedd, 17:54
budapesti tél.png
chillik
2017. november 17. péntek, 15:36
Családok Budapesti Világt
dandej
2017. május 27. szombat, 21:23
budapesti szanatórium.png
chillik
2016. december 25. vasárnap, 03:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.