Belépés
2019. április 22. hétfő | 17. hét | 112. nap | 10:22 | Csilla, Noémi
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Javuló piaci körülményekre és kiegyensúlyozott működésre számít a Mátrai Erőmű Zrt.
A közlemény szerint a változtatásokkal a megújuló energiatermeléshez, a rendszerszabályozáshoz és az energiatároláshoz kapcsolódó fejlesztések üzleti hátterét is megalapozták. A Opus Global Nyrt. többségi irányítása alá tartozó Mátrai Erőmű (ME) Zrt. tavalyi üzleti évet lezáró éves közgyűlése elfogadta a társaság 2018-as konszolidált beszámolóját 126,3 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és -817 millió forintos mérleg szerinti eredménnyel.

Bár a cég adózás előtt 795 millió forint eredményt ért el, a társaság az értékesített visontai naperőmű állami támogatásának visszafizetése miatt végül veszteségesen zárta a tavalyi évet. Ez azonban a 2017-es 9,1 milliárd forintos - az első fél évben még 5,9 milliárdos - veszteséghez képest kiemelkedő eredménynek számít, amelyhez nagyban hozzájárult az erőmű működésének újraszervezése a tulajdonos- és menedzsmentváltást követően - írták.

A pénzügyi egyensúly megteremtéséhez és a jövőbeni fejlesztések hátterének biztosításához az üzembiztos működés
velemenyezd, 2019. február 28. csütörtök, 15:02
Megkezdődött a próbaüzem a Mátrai Erőmű bükkábrányi naperőművében
A közlemény szerint rekordidő alatt, öt hónappal a tavaly szeptemberi alapkőletétel után megkezdte működését a Mátrai Erőmű Zrt. bükkábrányi fotovoltaikus erőműve, amely a próbaüzem korai szakasza és a nap kis beesési szöge ellenére is már 14 megawatt áramot termel. A maximális, 20 megawattos teljesítményt - a többi naperőműhöz hasonlóan - a nyári hónapokban éri majd el.

A beruházás egy korábbi meddőhányó 33 hektáros, rekultivált területén valósult meg az SPIE Hungária-Bejulo konzorcium kivitelezésében. Az erőmű csaknem 64 ezer, egyenként 355 watt névleges teljesítményű, fixen elhelyezett polikristályos napelemből áll. A létesítmény mintegy 4 ezer háztartást tud ellátni villamos energiával. A kereskedelmi értékesítés április 1-jén kezdődik, addig az erőmű a vállalat bükkábrányi bányáját látja el energiával, ezzel jelentős költségeket takarítva meg.

A Mátrai Erőmű Zrt. önálló projekttársaságban, 25 százalékban saját erőből, 75 százalékban bankhitelből valósította meg a fejlesztést.
velemenyezd, 2019. február 18. hétfő, 17:03
Orbán: Magyarország épül, újabb mérföldkő az élelmiszeriparban
több terv és több vállalkozószellem". A magyar gazdaság fejlesztésének korlátját ugyanis ma nem a pénzszűke, hanem sokkal inkább az életképes, nagyvonalú, nemzetközileg is versenyképes tervek és vállalkozószellem hiánya jelenti - mondta.

A tulajdonosok képviseletében Mészáros Lőrinc a határidőre elkészült gyárat, amely Magyarország egyetlen és Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő üzeme, innovatívnak, intelligensnek, környezetbarátnak, 21. századinak nevezte. Jelezte, hogy a gyárnak a szomszédos Mátrai Erőmű biztosít energiát.

Reményét fejezte ki, hogy a búzakeményítő gyár nagy sikereket fog elérni, egyúttal közölte: május-júniusra elkészül a második és a harmadik ütem.

A zöldmezős beruházás 33 milliárd forintba került, a kormány 6,2 milliárd forint támogatást adott hozzá, az önerő mértéke mintegy 30 millió euró volt, a többi részt hitelből fedezték - ismertette Mészáros Lőrinc.

Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, fontos ipartörténeti nap a mai, az üzem a
velemenyezd, 2019. február 11. hétfő, 11:51
MAVIR: legalább 4000 megawatt kieső erőművi kapacitást kell pótolni a következő 15 évben
A rendszerirányító honlapján tette közzé most elkészült kapacitáselemzését, amelyhez a magyar villamosenergia-rendszer fogyasztói igényeiről készített legutóbbi előrejelzését is alapul vette.

Előrejelzésében a MAVIR azzal számol, hogy a magyar gazdaság nettó villamosenergia-fogyasztása a következő 15 év során átlagosan a reál GDP éves növekedési ütemének 50-60 százalékával, évi 0,6-1 százalékkal bővülhet.

Így az összes villamosenergia-felhasználás (amely a nettó villamosenergia-fogyasztáson felül tartalmazza a hazai erőművek önfogyasztását és a hálózati veszteséget is) 2023-ra várt értéke 46,7 terawattóra, 2028-ra 48,9 terawattóra, 2033-ra pedig elérheti az 50,9 terawattórát. A MAVIR az alapváltozat mellett megvizsgálta az átlagosnál alacsonyabb és magasabb fogyasztás lehetőségét is.

A hazai nagyerőművek összes bruttó beépített teljesítőképessége a 2017. december 31-i állapot szerint 6996 megawatt volt, a kiserőműveké pedig 1621 megawatt. Az összes jelenleg üzemelő hazai erőmű névleges
velemenyezd, 2019. február 10. vasárnap, 07:03
Államtitkár: a gazdaság erősödésével nő az áramfogyasztás is
A nemrégiben kinevezett államtitkár elmondta, a Magyarországon felhasznált áram körülbelül egyharmadát importból fedezik, ugyanakkor a nyári hónapokban ez az arány megváltozik.

Tavaly volt olyan nyári nap, amikor az ötven százalékot is meghaladta az import aránya - tette hozzá.

A Paks II beruházásról elmondta, a létesítés már elkezdődött a telephelyen, most adnak át egy transzformátor-állomást, és hamarosan elkezdődik a segédépületek kialakítása.

Hugyecz Attila, a Paks II Zrt. gazdasági főtanácsadója a műsorban azt mondta, a Magyarországon megtermelt villamos energia felét a paksi atomerőműben állítják elő. A fennmaradó rész felét, tehát 25 százalékot a mátrai szénerőműben, míg a maradék 25 százalékot pedig gáz erőművek és megújuló energiaforrások biztosítják.

A teljes hazai felhasználást tekintve az áram egyharmadát az atomerőmű, egyharmadát más erőművek állítják elő, és egyharmadát importból nyerjük - tette hozzá.
velemenyezd, 2019. február 07. csütörtök, 11:01
Jobbik: nyilatkozzon a kormány, "lemészárolja-e" a rezsicsökkentést!
Szerinte a Mátrai Erőmű vezetőjének nyilvánosságra került szavai is azt mutatják, hogy a 2012-ben indított rezsicsökkentés, amelyet két választási kampányban is érvként használtak a kormánypártok, "elérte a szavatossági idejét", és arra kell számítani, hogy emelik a közmű-szolgáltatások árát.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a Jobbik minden alkalommal támogatta a parlamentben a rezsicsökkentést, noha álláspontjuk szerint rászorultsági alapon kellene adni ezt a támogatást.

Kepli Lajos kifogásolta, hogy akkor emelnék az áralkat, miután Fidesz-közeli nagyvállalkozók komoly részesedést szereztek az energiaszektorban, majd arról beszélt: Magyarországon "oligarchacsökkentést kellene végrehajtani", mert most ezek az emberek irányítják a kormány döntéseit.
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 15:47
Heves megye gazdasági szereplői tavaly 9,2 százalékkal több adót fizettek
Közölte: 50 ezer vállalkozás működik a megyében, amely bár az ország területének alig 4 százalékát teszi ki és lakosságának 3 százalékát adja, az ipari termelése meghaladja az országos átlagot. Évről-évre erősebb mutatókat produkál, 2017-ben közel 1309 milliárd forinttal a hazai össztermék 4,4 százaléka innen származott - tette hozzá.

Rámutatott: a megye vállalkozásai az elmúlt évben megközelítőleg 1804 milliárd forint nettó árbevételt értek el, ez 8,2 százalékos növekedés az előző évhez képest. Az export növekedése még ennél is dinamikusabb: 11 százalék volt, mértéke pedig ismét meghaladta az összes árbevétel 50 százalékát, ami azt mutatja, Heves megye továbbra is exportorientált.

Szólt arról is, hogy a foglalkoztatásra szintén pozitív tendenciák jellemzőek: 2017-ben a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék volt, míg a bruttó átlagkeresetek 16 százalékkal emelkedtek, így a megyei átlagbérek tavaly meghaladták az országos átlagot.

A gépipar részaránya tovább nőtt, immár 55 százalék feletti. A
velemenyezd, 2018. november 27. kedd, 17:49
Húsz megawattos naperőművet létesít Bükkábrányban a Mátrai Erőmű
A beruházás alapkövét szerdán rakták le. A környezetbarát létesítményt egy bányaművelés után rekultivált, korábbi meddőhányó 33 hektáros területén építik meg, és Magyarország legnagyobb naperőműve lesz. A legújabb technológiával készülő, költséghatékony fotovoltaikus erőmű mintegy 64 ezer, egyenként 355 watt névleges teljesítményű, fixen elhelyezett polikristályos napelemből áll majd. A naperőmű mintegy 4 ezer háztartást lesz képes ellátni villamos energiával. A próbaüzem a tervek szerint decemberben kezdődhet, az üzemszerű működés 2019 tavaszától indul. A beruházást a Mátrai Erőmű 25 százalékban saját erőből, 75 százalékban pedig bankhitelből fedezi.

Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatósági elnöke a beruházás kapcsán kifejtette: a megújuló energiatermelési fejlesztésekkel olyan beruházási koncepciót kívánnak megvalósítani, amely mellett megőrzik piaci pozíciójukat. A vállalat kívánja 2030-ban is előállítani az itthon fogyasztott áram 15 százalékát, ami a hazai termelés ötödét jelenti -
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 17:23
Új fejlesztéspolitika a Mátrai Erőműnél
Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a következő évtized kihívásaira készül fel Mátrai Erőmű Zrt. 2030-ig szóló fejlesztési stratégiájával, amely a hagyományos lignit-biomassza-gáz alapú termelési szegmens eredménytermelő képességének helyreállítására és megőrzésére irányul. Mivel a szénkorszak a következő évtizedben véget ér, az Opus Global Nyrt. érdekeltségébe tartozó vállalat elsősorban a megújuló energiatermelésben, a rendszerszabályozásban és az energiatárolásban tervez komoly beruházásokat a közeljövőben, hogy megőrizze stratégiai szerepét a hazai piacon, és megóvja a munkahelyeket a térségben - közölték.

Az elfogadott fejlesztéspolitika értelmében a vállalat két, összesen 40 megawatt teljesítményű naperőművet létesít a közeljövőben. A bükkábrányi létesítmény alapkövét szerdán tették le, de már készítik elő a halmajugrai fotovoltaikus erőmű-beruházást is. Emellett tervezik egy, a települési hulladékból előállított hazai tüzelőanyag kétharmadának hasznosítására alkalmas, ezért
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 15:52
Később zárul a tőkeemelés az Opus Global cégben
A tájékoztatás szerint a társaság 2018. július 10-én közzétett bejelentése alapján 2018. augusztus 31-ig tervezték megvalósítani az alaptőke-emelést célzó többlépcsős tranzakciósorozat lezárását.

Az Opus Global a VIRESOL Keményítő- és Alapanyaggyártó és Forgalmazó Kft. üzletrészeinek 51 százalékát előreláthatólag 2018. szeptember 15-ig szerzi meg.

A korábbi bejelentésekhez képest később, várhatóan 2018. október 15. és november 30. között kerül a STATUS GEO Invest Kft. üzletrészeinek 100 százaléka nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás címén a Mátrai Erőmű Zrt.-hez (MEZrt.), ezáltal a MEZrt. szerez 100 százalékos közvetett befolyást a GEOSOL Kft.-ben - tájékoztatott az Opus Global.
velemenyezd, 2018. augusztus 31. péntek, 12:41
Csaknem 37 milliárd forinttal emelik az Opus Global Nyrt. alaptőkéjét
egyenlíti ki. Az új részvények kibocsátási értékét az OPUS Global Nyrt. igazgatósága még február 14-én határozta meg, 611 forintban.

Az idén várhatóan augusztus végéig záruló tőkeemelésekkel az Opus tulajdont szerez a Mészáros-csoport termelő-, ipari- és energetikai vállalataiban, így többek között 51 százalékos többségi tulajdonra tesz szert a Mészáros és Mészáros Kft.-ben, az R-kord Kft.-ben, a Viresol Kft.-ben, továbbá 39,9 százalékban közvetett tulajdonába kerül és irányító befolyást szerez a Mátrai Erőmű és vele együtt a Geosol Kft. fölött is.

A tőkeemelés-sorozat lezárását követően az Opus Global Nyrt. az apportált vállalatokat teljes egészében konszolidálja, így várhatóan a tőzsdei vállalat saját tőkéje az előzetes tervekhez képest jóval meghaladja majd a 100 milliárd forintot.

Az MTI korábbi közlése szerint a Kall Ingredients Kft. tavaly ősszel kezdte meg a működését a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszapüspökiben. A magyar tulajdonú vállalat élelmiszeripari alapanyagokat, cukor- és
velemenyezd, 2018. augusztus 01. szerda, 19:02
Az Opus-csoport kizárólagos irányítást szerzett a Mátrai Erőmű fölött
A vállalatcsoport a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hozzájárulását követően 85 százalékra növelte tulajdonrészét a Mátrai Erőmű többségi (72,66 százalékos) részvénycsomagját birtokló Mátra Energy Holding Zrt.-ben. A május 3-án pénzügyileg is teljesített tranzakcióval az Opus-csoport kizárólagos és teljes körű irányítást szerzett a Mátrai Erőmű fölött.

Az Opus március végén jelentette be, hogy megállapodott cseh üzleti partnerével, az Energeticky a Prumyslovy Holdinggal (EPH) a társaság Mátra Energy Holding Zrt.-ben lévő 50 százalékos tulajdonrészének kivásárlásáról. A 2019. június 20-ig tartó tranzakció első üteme a szükséges hatósági hozzájárulások megszerzését követően lezárult - írja az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a társaság.

A Mátra Energy Holding május 8-ra rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte a Mátrai Erőműnél, amelyen javaslatot kíván tenni a társaság új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak
velemenyezd, 2018. május 03. csütörtök, 18:10
1/10
Képek, videók
P1500947Visonta, Mátrai E
irmus
2017. április 09. vasárnap, 10:52
P1500946Visonta, Mátrai E
irmus
2017. április 09. vasárnap, 10:51
P1500944Visonta, Mátrai E
irmus
2017. április 09. vasárnap, 10:51
Mátrai Gyógyintézet
pacsakute
2016. október 22. szombat, 20:19
Mátrai képek
sanci81
2015. november 25. szerda, 16:02
A mátrai naperőmű Alapító
megyerimihaly
2015. november 11. szerda, 00:54
A mátrai naperőmű létesít
megyerimihaly
2015. november 11. szerda, 00:54
A mátrai naperőmű.jpg
megyerimihaly
2015. november 11. szerda, 00:53
szuk_matrai_osvenyen.j pg
mrabosai
2014. október 21. kedd, 20:11
Kiegyensúlyozottság.jp g
pacsakute
2015. szeptember 19. szombat, 18:21
kiegyensúlyozott
tunkiss
2015. június 05. péntek, 20:15
nyugot kiegyensúlyozott é
zsanetta93
2008. március 29. szombat, 09:45
Embertelen körülmények
lilagondolatok
2015. szeptember 04. péntek, 14:07
Sohasem a körülmények....
pacsakute
2013. március 16. szombat, 19:13
Mostoha körülmények.JPG
drozdikata
2011. október 19. szerda, 17:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.