Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 13:32 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brexit - Theresa May: a brit kormány nem állítja le a Brexit-folyamatot
A konzervatív párti kormányfő a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi félórájában - az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn kérdésére, hogy garantálja-e a megállapodás nélküli Brexit elkerülését - kijelentette, hogy a megállapodás nélküli kilépés elkerülésének két módja van: vagy az, hogy a parlament jóváhagy "egy" megállapodást, vagy az, hogy a kormány visszavonja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló bejelentést.

E cikkely szabályozza - és aktiválásának csaknem két évvel ezelőtti bejelentése el is indította - a Brexit-folyamatot.

Theresa May szerint az aktiválásról szóló bejelentés visszavonása azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság az EU tagja marad, figyelmen kívül hagyva a kilépésről hozott népszavazási döntést, a brit kormány azonban erre nem hajlandó.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott referendumon a résztvevők szűk, 51,89 százaléka a kilépésre voksolt.

A kilépés feltételrendszeréről
velemenyezd, 2019. január 16. szerda, 15:01
Brexit - Theresa May: a megállapodás alternatívája a Brexit-folyamat leállítása vagy a megállapodás nélküli kil
A brit miniszterelnök a megállapodásról szóló vitát lezáró kedd esti alsóházi felszólalásában kijelentette: lehet úgy dönteni, hogy a Brexit-folyamat "egyszerűen túl nehéz", és a kormány ezért visszavonja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést, és például újabb népszavazást ír ki az EU-tagságról. Ez azonban csak még inkább megosztaná az országot.

Az 50. cikkely szabályozza, és csaknem két évvel ezelőtti aktiválása hivatalosan el is indította a Brexit-folyamatot, amelyre alapesetben - egyéb, közelebbi határidőről szóló megegyezés híján - kétévi tárgyalási időtávlatot határoz meg. Ez március 29-én jár le, és a brit EU-tagság azon a napon akkor is megszűnik, ha addig nem lép életbe az EU-val kötött megállapodás.

A meghosszabbításra van mód, ha ehhez az EU-ban maradó 27 tagország egységesen hozzájárul, az aktiválásról szóló bejelentés visszavonása ugyanakkor London szuverén joga.

A konzervatív párti kormányfő szerint a Brexit-megállapodás elfogadásának másik
velemenyezd, 2019. január 15. kedd, 20:42
Az Európai Bizottság minősített többségi szavazásra térne át az adópolitika egyes területein is
eredményesebben tudnának kompromisszumra jutni az adózási kérdéseket illetően, ráadásul a folyamatba tevőlegesen bevonnák az Európai Parlamentet is, ami növelné a demokratikus legitimációt - mutattak rá.

A bizottság leszögezte, hogy a javaslat nem hozna változást sem az EU hatásköreinek, sem a tagországok azon joga tekintetében, hogy belátásuk szerint határozzák meg az adókulcsokat a személyi jövedelemadó és a társasági adó vonatkozásában.

Elvileg nem lenne bonyolult az áttérés, mivel a lisszaboni szerződés lehetővé teszi az úgynevezett rendes jogalkotási eljárás területeinek kiterjesztését, ehhez azonban elengedhetetlen a tagállamok egyhangú döntése. Ez nem valószínű, hogy meglesz a szakemberek szerint, amit jól mutat, hogy többek között például Írország máris tiltakozását fejezte ki.

Sajtóhírek szerint a tervezet ellen van Ciprus, Málta és Svédország is, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Portugália viszont támogatja.

Jean-Claude Juncker elnök kiemelte, hogy a jelenlegi
velemenyezd, 2019. január 15. kedd, 17:52
Brexit - A DUP kitart a megállapodás elutasítása mellett
elemzőműhely, a Capital Economics keddi helyzetértékelésében közölte: azt sem tartja kizártnak, hogy ebben az esetben Theresa Mayt a kabinet lemondásra kényszeríti, és a kormány élére egy Brexit-párti új vezető kerül, akinek "nem okozna problémát" a megállapodás nélküli kilépés az EU-ból, akár a parlament ezzel ellentétes szándékát is figyelmen kívül hagyva.

A cég elemzői ennek a forgatókönyvnek 25 százalékos valószínűséget adtak.

A Capital Economics szakértői szerint ugyanakkor egyre valószínűbb a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye által meghatározott tárgyalási időszak kiterjesztése és a kilépési folyamat eltolódása egy "puhább" Brexit-változat felé.

Az elemzőház megítélése szerint ennek az esélye most már eléri az 50 százalékot.

Az 50. cikkely szabályozza, és csaknem két évvel ezelőtti aktiválása hivatalosan el is indította a Brexit-folyamatot, amelyre alapesetben - egyéb, közelebbi határidőről szóló megegyezés híján - kétévi tárgyalási időtávlatot határoz meg. Ez március 29-én jár le,
velemenyezd, 2019. január 15. kedd, 14:11
Brexit - Theresa May: katasztrofális kárt okozna, ha a politika nem teljesítené a választók döntését
fogadkozásokkal és teljesíthetetlen ígéretekkel" kampányoltak, és kizárólag ez az oka az ország jelenlegi siralmas helyzetének.

A volt tory miniszterelnök - aki az utóbbi hónapokban több nyilatkozatában is katasztrofális döntésnek nevezte a kilépést az EU-ból - vasárnapi cikkében azt javasolta, hogy mivel nincs konszenzus a Brexit-folyamat további irányáról, a kormány függessze fel a Brexithez kötődő döntéshozatalokat, kérje fel a parlamentet a kilépésről szóló törvény megsemmisítésére, vonja vissza a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést - ez a cikkely szabályozza, és csaknem két évvel ezelőtti aktiválása hivatalosan el is indította a Brexit-folyamatot -, dolgozza ki az EU-hoz fűződő jövőbeni kapcsolatok fő pontjait, és ezekről írjon ki újabb népszavazást.

Major szerint az EU-tagság fenntartásának is az új referendum választási lehetőségei között kell lennie.

Az új népszavazás kiharcolására külön kampánycsoport is alakult tavaly, Theresa May azonban többször is
velemenyezd, 2019. január 13. vasárnap, 13:28
Brexit - Theresa May: a megállapodás ellenzői álljanak elő alternatív megoldással
interjúműsorában.

Arra a kérdésre, hogy ha a parlament megszavazna egy esetleges indítványt az EU-tagságról szóló újabb referendumról, akkor ő kiírná-e a népszavazást, a brit miniszterelnök kijelentette: személyes véleménye szerint nem lenne helyénvaló ismét népszavazást rendezni a brit EU-tagságról, mivel az megosztaná az országot.

Hozzátette: a népszavazást már nem lehetne megtartani a brit EU-tagság megszűnésének március 29-i időpontja előtt; egy ilyen döntés nyomán ki kellene terjeszteni a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alapján zajló tárgyalási folyamat határidejét.

A kilépési folyamatot szabályozó cikkely, amelynek aktiválását Theresa May 2017. március 29-én jelentette be, kétévi tárgyalási folyamatot irányoz elő, abban az esetben, ha a felek nem állapodnak meg korábbi kilépési időpontban. Ennek alapján az Egyesült Királyság EU-tagsága idén március 29-én megszűnik, akkor is, ha addig nem lép érvénybe a kilépési feltételekről szóló megállapodás.

A brit kormány kérheti a határidő
velemenyezd, 2019. január 06. vasárnap, 13:50
Január elsején Románia veszi át az Európai Unió soros elnökségét
vezette Európai Bizottság tagjai január 10-én Bukarestbe látogatnak, ahol a román prioritásokról egyeztetnek.

Klaus Iohannis jobboldali román elnök novemberben úgy vélekedett, hogy a baloldali kormány nincs felkészülve az uniós elnökségre, később azonban visszavonta ezen kijelentését.

Májusban rendezik az európai parlamenti választásokat, ezért szakértők szerint a most kezdődő félév különösen jelentősnek számít.

A rotációs elnökség az EU új alapszerződése, a 2009-ben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés óta valamelyest vesztett korábbi jelentőségéből, főként amiatt, hogy az Európai Tanácsnak már saját elnöke van, a külügyi tanács üléseit pedig már nem az elnöklő állam külügyminisztere, hanem az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő vezeti. A többi szakminiszteri ülésen azonban továbbra is az érintett ország feladata a napirend kialakítása, az álláspontok közelítése és a kompromisszumok elérése.

Magyarország 2011 első felében töltötte be először az Európai Unió elnökségét, és
velemenyezd, 2018. december 31. hétfő, 10:21
Gyöngyösi: Programalapú vitára készül a Jobbik az EP-kampányban
Gyöngyösi Márton szerint az EP-választások valódi tétje, hogy biztonságos Európában szabad, élhető és kiszámítható Magyarországot építünk-e.

Úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök "kiszámíthatatlan szélkakas-politikája" veszélyt jelent nemcsak Magyarországnak, hanem Európának is. Azt mondta, tíz évvel ezelőtt a miniszterelnök gondolkodás nélkül megszavazta a lisszaboni szerződést, ma pedig a bezárkózás, az elszigetelődés politikáját képviseli, és "Magyarországot ki szeretné léptetni az európai közösségből, az Európai Unióból".

A frakcióvezető szerint a Jobbik kiszámíthatóságot ígér, a párt magyar és angol nyelven elsőként bemutatott EP-választási programjában három fő témára összpontosítanak.

A migrációval szemben védelmet ígérnek, úgy gondolják, az egyik legfontosabb nemzeti sorskérdés a bevándorlás, amellyel szemben Magyarországnak hatékonyan fel kell lépnie. A kvótákat el kell utasítani, fel kell állítani a határőrséget, és meg kell védeni az országot az illegális migrációtól -
velemenyezd, 2018. december 29. szombat, 13:51
Brexit - Bizalmi szavazást kezdeményezett Theresa May ellen a Konzervatív Párt
Brexit-folyamatot.

May, aki szerda délelőtt olvasta fel rövid sajtónyilatkozatát Downing Street-i hivatala előtt, hangsúlyozta: vezetőváltás esetén az új konzervatív vezetőt nem sikerülne megválasztani a Brexit-megállapodás elfogadására törvényileg megszabott január 21-i határidőig, és az új vezetőnek nem lenne ideje a megállapodás uniós részről egyelőre elutasított újratárgyalására sem a kilépés március 29-i időpontjáig.

May szerint ebben a helyzetben az új konzervatív vezető első feladata a Lisszaboni Szerződés 50. cikke által meghatározott kilépési határidő kiterjesztése, vagy a cikkely aktiválásáról hozott döntés visszavonása lenne.

A kilépési folyamatot szabályozó cikkely, amelynek aktiválását Theresa May tavaly március 29-én jelentette be, kétévi tárgyalási folyamatot irányoz elő, abban az esetben, ha a felek nem állapodnak meg korábbi kilépési időpontban. Ennek alapján az Egyesült Királyság EU-tagsága 2019. márciusi 29-én megszűnik, akkor is, ha addig nem lép érvénybe a kilépési
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 11:31
Gulyás: az EU-val folytatott migrációs küzdelem a szuverenitásért folyt
döntéshozatal lehetőségéről és szabadságáról senki ne tehesse vitássá - mutatott rá.

Gulyás Gergely szerint a következő években az európai szintéren a legfontosabb vita "a közösségi hatáskör kontra állami szuverenitás lesz".

Mint mondta, nem "fekete-fehér kategória" az, hogy mi közösségi és mitagállami hatáskör. Az elmúlt évek migrációs vitájának legfontosabb kérdése az volt: hol dönt egy tagállam, és hol dönt az EU, hol van nemzeti hatáskör és hol van a közösségi hatáskör.

Szerinte a lisszaboni szerződés többnyire ésszerű kompromisszumokat tartalmazott a hatáskörmegvonás tekintetében. Az elmúlt évek vitáiban dokumentum "szinte mindenhol nekünk ad igazat" - mondta.

A miniszter kitért arra is, még az Európai Bíróság kvótadöntése csak a rendkívüli helyzetre tekintettel és átmeneti jelleggel mondta azt, hogy bármilyen elosztásra lehetőség van. Általánosságban osztotta azt a magyar álláspontot, hogy ilyen jogköre az Európai Bizottságnak, illetve európai szervezetnek nincsen - mutatott rá
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 19:37
Brexit - Az Európai Bizottság elutasította az uniós népszavazást sürgető kezdeményezést
A tájékoztatás szerint a bizottság azzal érvelt, hogy a kérdés nem tartozik hatáskörébe.

A kezdeményezést benyújtók szerint "minden európai polgárnak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy kinyilvánítsa véleményét arról, kívánja-e, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon-e"?

Az uniós bizottság korábban sajnálatát fejezte ki, hogy Nagy-Britannia jövő március 29-én elhagyja az EU-t, de tiszteletben tartja a 2016-ban tartott brit népszavazás eredményét.

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be, amelynek segítségével az európaiak elérhetik egyes kérdések napirendre tűzését.

A kezdeményezés - hivatalos nyilvántartásba vétele után - lehetővé teszi, hogy egymillió, legalább hét tagállamból származó ember aláírásával felkérje az Európai Bizottságot jogi intézkedési javaslat előterjesztésére a hatáskörébe tartozó területeken. Ha ez sikerül, a bizottság akkor sem köteles jogszabálytervezetettel előállni, de bárhogy is határoz, döntését
velemenyezd, 2018. november 28. szerda, 14:32
Miniszterelnökségi államtitkár: politikai kampányban akarják felhasználni a jogállamiság ügyét
Az európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkár képviselők kérdésére kijelentette: ilyenkor a joghoz kell fordulni, márpedig a lisszaboni szerződés nem mondja azt, hogy a jogállamiságot uniós szakpolitikához lehetne kötni. Ennek ellenére a kohéziós politikát sokan büntetőeszközként szeretnék használni. Véleménye szerint ezért politikai eszköz, ha jogállamiság kérdését a költségvetési tárgyalásokon veszik elő.

Elmondta: az Általános Ügyek Tanácsának legutóbbi ülésén is szó volt a következő többéves uniós költségvetésről. Erről a kérdésről folyamatosan tárgyalnak, és mindig egy-egy elemét emelik ki az egyes üléseken - magyarázta.

Hozzátette: egy olyan kérdés szerepelt a napirenden, amelyben a tagállamok egyhangúlag lépnek fel az Európai Bizottsággal szemben, ami viszonylag ritkán fordul elő. Ez a kérdés arról szól, hogy a bizottsági javaslat megemelné a testület működési költségeit - közölte.

Az államtitkár szerint ez a tagállamok ellenérzését váltotta ki,
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 13:02
1/54
Képek, videók
Brexit theresa-may.jpg
megyerimihaly
2016. szeptember 02. péntek, 01:35
Isten folyamatos keresése
sacimama
2014. január 18. szombat, 01:38
5 tanulj folyamatosan,.pn
lovaszmarika
2012. november 08. csütörtök, 17:49
folyamatos háttér
annacska74
2012. április 17. kedd, 16:35
Kállay Miklós és kormánya
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:43
Kormányos Sándor: Március
maria_kadar_148
2018. március 04. vasárnap, 19:20
Batthyany kormány
taltos1
2017. október 06. péntek, 23:10
kormany.jpg
menusgabor
2017. március 10. péntek, 21:14
kormányzás.png
agica2004
2017. január 09. hétfő, 18:07
Kormányos Sándor M
maria_kadar_148
2016. május 05. csütörtök, 10:54
m_ Kormányos hiányzol gif
erzsikepuskas
2016. március 30. szerda, 21:57
lopás kormány
kicsoda57
2016. március 14. hétfő, 19:42
Kormányos Sándor
maria_kadar_148
2016. március 06. vasárnap, 21:01
Kormányos Sanyi szemedben
menusgabor
2016. január 28. csütörtök, 21:10
O.V.-kormányfő.jpg
agica2004
2015. augusztus 15. szombat, 17:41
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.