Belépés
2020. június 02. kedd | 23. hét | 154. nap | 04:26 | Kármen, Anita
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Liget Budapest - A Magyar Teátrumi Társaság nyílt levélben áll ki a Városligeti Színház megépítése mellett
A Liget Budapest projekt ma Európa legjelentősebb, rangos nemzetközi díjakkal elismert kulturális tartalmú városfejlesztési programja, amely az ország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkáját ötvözi egy, a millenniumi idők óta nem látott kulturális intézményfejlesztési programmal - emlékeztet az MTI-hez vasárnap nyílt levelében az MTT.

Mint hangsúlyozzák, a Városligettől egykor elválaszthatatlan volt a színjátszás, a fővárosi közönség több helyszínen is élvezhette az előadásokat a parkban a múlt század első felében. Éppen ezért a park megújítása nem lehet teljes a Városligeti Színház tervezett újjáépítése nélkül. Az intézmény az egykori szecessziós épület eredeti tervei alapján épülne újjá és a tervek szerint sokszínű gyermek- és ifjúsági programmal szolgálná a közönséget - emelték ki.

A nyílt levél felidézi, hogy a Városligetben már 1879 óta állt egy fából ácsolt színkör, amelyet a 1909-ben építettek át kőszínházzá, a 20. század elejének neves építészpárosa, Vágó
velemenyezd, 2020. május 31. vasárnap, 12:12
Liget Budapest - Már épül a Magyar Zene Háza üvegfala
A romos Hungexpo-irodaházak helyén, a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza hatalmas üvegfala 94 darab, Németországban egyedileg gyártott, osztatlan és hőszigetelt panelből áll majd; ezeket a monumentális üvegelemeket speciális üvegbordák támasztják meg - közölte az épület csütörtöki sajtóbejárásán a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Baán László hangsúlyozta, hogy a világhírű japán építész, Fudzsimoto Szu által tervezett légies épület kiválóan illeszkedik a parkba, szinte teljesen elrejtik a környező platánok, a beruházás ráadásul 7000 négyzetméternyi, évtizedekig elzárt zöldfelületet is visszaad a közönségnek a Városligetből.

Nemcsak az épület kinézete, hanem tartalma és funkciói is egész Európában egyedülállóak lesznek, amint a közönség a 2021 decemberében várható nyitás után megtapasztalhatja majd - jegyezte meg Baán László.

Batta András, a Magyar Zene Háza szakmai munkacsoportjának vezetője a leendő funkciókról szólva emlékeztetett arra, hogy Magyarországon
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 12:11
Újraindulnak a próbák a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban
A színház hétfői közleménye szerint a társulati ülésen Őze Áron igazgató megköszönte a munkatársaknak, amit a színházért, a dunaújvárosi közönségért tettek ebben a kritikus időszakban. "A Virtuális Színházunk online rendkívül nézett volt" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy most az offline munka folytatódik, hosszú nyárra készülnek.

Május 25-től indulnak újra a próbák, amelyeken kötelező a maszk viselése, és mindenkinek tartania kell az operatív törzs által javasolt, személyek közötti távolságot - áll a közleményben, amely szerint a nyári próbák nagy részét az intézményhez tartozó Petőfi Ligetben, a szabadban is meg tudják tartani.

Elsőként Háy János Utánképzés ittas vezetőknek című darabjának háromhetes próbaidőszaka kezdődik. A Sipos Imre rendezésében készülő darab próbáit - tekintettel a családos színészekre, akik otthon tanulnak gyerekeikkel - főként a délutáni és az esti órákban tartják.

Június 15-től kezdődik a teátrum zenés-táncos darabjának, a Sándor Mátyásnak a nyolchetes
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 17:51
Kihirdette díjazottait az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága
szombati közleménye szerint az év legsikeresebb műemlék-helyreállításainak adományozott ICOMOS-díjjal ismerték el a gödöllői Grassalkovich-uradalomhoz tartozó, barokk eredetű, erősen leromlott állagú Várkapitányi lak külső és belső felújítását, annak az épülethez illő közösségi hasznosítását.

Szintén ICOMOS-díjat ítéltek oda a fővárosi Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga helyreállításáért, az épület példaértékű restaurálásáért, centrális terének kulturális hasznosításáért.

A harmadik ICOMOS-díjat a budapesti Stefánia út 20. alatti volt Ligeti-műteremház helyreállításáért adták, amelyet az egyedi történeti terek példa értékű hasznosításával, az új építészeti elemek és a történeti építészeti adottságok új funkciót is szolgáló összhangjával indokoltak.

A Példamutató Műemlékgondozásért díjjal - amellyel a műemlékek szakszerű fenntartására, megőrzésére, és az épített örökség közösségépítő jó gyakorlatára hívják fel a figyelmet - ismerték el a tíz éve folyamatosan megszervezett Budapest100
velemenyezd, 2020. április 18. szombat, 17:41
Koronavírus - Budapesti korlátozások: a Margitszigetet lezárják, a Városligetet nem
A Margitsziget szombaton és vasárnap reggel 9 és este 8 óra között lesz "zárva".

A III. kerületben döntés született az Óbudai-sziget, a Római-part és a Kossuth Lajos-üdülőpart hétvégi lezárásáról. Ezek a területek napközben gyalogosan sem látogathatók majd, egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős gyalogos közlekedés és háziállat közterületi sétáltatása céljából sem lehet belépni.

Zugló önkormányzata nem tervezi a Városliget lezárását, de szigorúan ellenőrzi a korlátozások betartását. Továbbra is el akarják kerülni a korlátozások szigorítását, ezért nyomatékosan kérnek mindenkit, hogy az előttünk álló hétvégén se tartózkodjon a Városligetben és más parkokban. Bár a Ligetet nem zárják le, a XIV. kerületi rendőrök, az önkormányzati rendészet munkatársai és az önkéntes polgárőrök ezen a hétvégén is nagy létszámban lesznek jelen a környéken és gondoskodnak a kijárási korlátozások betartásáról.

A XIII. kerületben továbbra sem látogatható a Népsziget és a Marina-part - írta honlapján az
velemenyezd, 2020. április 17. péntek, 18:36
Rendhagyó húsvéti körmenet az országúti ferenceseknél
Budapesten, a Margit körúti ferences plébániatemplom körül idén sem maradt el a húsvéti körmenet. Lendvai Z. Zalán plébános vezetésével április 12-én egy maroknyi kis csapat kísérte el a szentségi Jézust körútján a húsvéti nagymise végén.
................
A budapest-országúti Szent István Első Vértanú-plébánia hívei és családjai közül többen virággal és térdhajtással köszöntötték az Oltáriszentségben közéjük érkező Úristent egy-egy sarkon vagy éppen a Mechwart ligetben.
"Meglátogatta az ő népét" Videó

Forrás és videó: Országúti Ferences Plébánia
Magyar Kurír 2020.04.15
maroka, 2020. április 16. csütörtök, 09:21
Koronavírus - Városliget Zrt.: egyeztessen és intézkedjen a fővárosi és a kerületi vezetés
Fürjes Balázs pénteki Twitter-bejegyzésében hozzátette: megkérték Horváth Csaba zuglói polgármestert - akivel konstruktív beszélgetést folytattak -, egyeztessen Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Ugyanis - mint írta - a Városháza tévedésben van, félrevezették Karácsony Gergelyt.

A Városliget Zrt. pénteki közleményében szintén azt írták: Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa megkereste Zugló polgármesterét, és felhívta a figyelmét arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester téves jogértelmezésével szemben, a jogszabály alapján, a Liget lezárása érdekében a zuglói önkormányzat jogosult eljárni.

Baán László arról is tájékoztatta a zuglói polgármestert, hogy sajtóhírek alapján Karácsony Gergely lezáratná a Városligetet, de mivel erre Zugló polgármestere jogosult, javasolta Horváth Csabának, hogy elődjével, Karácsony Gergellyel egymás közt tisztázzák a kérdést és mielőbb intézkedjenek.

A Városliget Zrt. azt írta: saját munkájával azonnal támogatja a meghozott intézkedések
velemenyezd, 2020. április 10. péntek, 19:22
Koronavírus - További turisztikai korlátozások országszerte
védelmében ne menjenek Keszthelyre, a keszthelyieket pedig arra, hogy most ők se sétáljanak a Balaton-parton.

Gárdony polgármestere, Tóth István a város közösségi oldalán látható videointerjúban jelezte: a helyi rendőrkapitányságtól és polgárőrségektől azt kérte, hogy húsvét hétvégéjén fokozottan legyenek jelen a közterületeken, s a vendégeket, nyaralótulajdonosokat vegyék rá a kijárási korlátozás előírásainak betartására. Mint mondta, erre azért van szükség, mert múlt hétvégén nagyon sokan érkeztek Budapestről Gárdonyba, a tóparton és a közparkokban sokan voltak, a vendéglátóegységek előtt pedig sorban álltak ételért az emberek.

Visegrádon pénteken 8 órakor lakosságvédelmi intézkedések lépnek életbe. Az önkormányzat a honlapján azt közölte: a város belterületén kizárólag az engedéllyel rendelkező helyiek vagy a városban dolgozók parkolhatnak, a 11-es főútba torkolló belterületi utak egyirányúak lesznek, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel egyeztetve pedig lezárják a turistaforgalom elől a Fellegvárba
velemenyezd, 2020. április 09. csütörtök, 12:11
Krónika 9. rész (közigazgatási törvénycsomag)
Párbeszéd: látszatként használják a parlamentetKocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) szerint a nemzetközi felháborodás miatt a kormány látszatként használja a parlamentet, hogy megmutassa: működik a törvényhozás.

Közölte: az lenne a jó, hogy amikor van rá lehetőség, megvitatnának minden, a veszélyhelyzettel kapcsolatban megtárgyalandó javaslatot és így ülésezne a parlament. Ezzel szemben a veszélyhelyzet alatt "ilyen necces javaslatokat" hoznak be, éppen most, amikor az emberek, a szakmai szervezetek és az érdekképviseletek kevésbé foglalkoznak ezekkel - mondta.

Hangsúlyozta: inkább arról kellene beszélni, hogy mi lesz azokkal, akik elveszítették az állásukat, az egy értelmes vita lenne.

A képviselő is felvetette, hogy érthetetlen, miért fontos felhozni a nemváltoztatás kérdését a veszélyhelyzet alatt.

Közölte: minden problémás ponthoz benyújtanak módosító javaslatot, ha elfogadják azokat, támogatják az előterjesztést, viszont a jelenlegi formájában nem.

Független: a
velemenyezd, 2020. április 07. kedd, 18:43
Krónika 7. rész (közigazgatási törvénycsomag)
Orbán Balázs: folytatódhatnak a zöldfejlesztések a Ligetben

Kiemelten közérdekű beruházásnak minősülhet a Liget Budapest projekt, és a helyi önkormányzatok részéről változtatási tilalom nem lenne alkalmazható - közölte Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításait ismertetve kedden az Országgyűlésben.

Orbán Balázs kifejtette: ha önkormányzati rendelet ezzel ellentétes előírást tartalmaz, akkor helyette a törvényi előírást kell alkalmazni. Rámutatott: a javaslat benyújtására azért is szükség volt, mert a Fővárosi Közgyűlés által elrendelt változtatási tilalom a már folyamatban lévő zöldfelületi munkálatokat is megakadályozta. Ezek között említette a városligeti kis botanikus kert megújítását és bővítését, az 56-os terén kialakítandó zöld promenádot, multifunkcionális sportpályák megvalósítását, két kilométeres futókör kialakítását és egy újabb, kutyás élménypark kiépítését. Kitért továbbá a Városligetben található aszfalt- és
velemenyezd, 2020. április 07. kedd, 17:52
Koronavírus - LMP: most se helye, se ideje a luxusberuházásoknak!
A politikus helyes döntésnek ítélte az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos pluszjuttatását, szerinte azonban "nincs rendben, hogy úgy csinál a kormány, mint ha ajándékot adna". Pártja ezért azt kéri, hogy a kabinet 50 százalékkal növelje az ágazatban dolgozók bérét, amelyre megítélésük szerint megvan a fedezet a büdzsében.

Az önkormányzatok a védekezés frontvonalában vannak - mutatott rá a képviselő -, feladatuk az idősellátás, az otthon tartózkodó betegek és a karanténban lévők ellátása is. Megszorítások helyett ezért támogatni kell az önkormányzatokat, forrásokkal és védőfelszerelésekkel egyaránt - tette hozzá.

"Se helye, se ideje a luxusberuházásoknak" - folytatta, és azok leállítását követelte. Példaként a Liget Budapest projektet említette és a Hungaroring Zrt. milliárdos támogatását, megjegyezve: a sort hosszasan folytathatná. Szerinte ezek költségeit a védekezésre kellene fordítani.

Kijelentette: mind az önkormányzatok, mind az ellenzéki pártok partnerek a hatékony
velemenyezd, 2020. április 04. szombat, 13:31
Liget Budapest - Megszűnhet a főváros által elrendelt "zöldstop" a Városligetben
Az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról szóló, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslat a Városliget-törvényt is módosítaná, amivel megszűnne a Városligetben jelenleg érvényben lévő változtatási tilalom és elhárulna az akadály a park zöldfelületi fejlesztései elől - hangsúlyozza a beruházó.

A közlemény felidézi, hogy a főváros február végén döntött a Városligetet érintő változtatási tilalomról, amelynek következtében le kellett állítani a park zöldfelületi fejlesztéseit többek között a kis botanikus kert és az Ötvenhatosok terén kialakítandó promenád területén, de nem folytatódhatott a futókör, a multifunkcionális sportpályák és az új kutyás élménypark teljes zöldfelületi kialakítása, valamint a korábban leaszfaltozott felületek visszazöldítése sem.

A főváros által elrendelt változtatási tilalom ugyanakkor nem vonatkozott azon építési tevékenységekre, amelyek már építési engedéllyel rendelkeznek.

Így zavartalanul folytatódhattak a munkálatok a
velemenyezd, 2020. április 01. szerda, 22:04
1/80
Képek, videók
Liget Budapest 1969
dandej
2018. november 25. vasárnap, 22:04
Csillagtetős teátrum-szeg
agica2004
2008. július 18. péntek, 14:27
A teátrum
airbatka
2006. október 11. szerda, 09:15
A teátrum 2
airbatka
2006. október 11. szerda, 09:14
Budapest városligeti tó
erzsikepuskas
2013. október 16. szerda, 10:19
budapest városligeti tó
lacipecsenye
2012. november 08. csütörtök, 18:25
FECÓ+GINA VÁROSLIGETI TÓN
rozsmalom
2012. július 25. szerda, 10:23
Városligeti tó Maroka.jpg
sarkadykati
2011. szeptember 26. hétfő, 05:01
Bp Városligeti tó
dnemethk
2011. július 22. péntek, 17:08
Bp.Városligeti tó 1903.
bodajne
2010. szeptember 05. vasárnap, 09:48
Városligeti tó
irmus
2010. július 13. kedd, 06:50
Városligeti tó.jpg
agica2004
2008. június 26. csütörtök, 15:18
városligeti kép.jpg
agica2004
2007. október 09. kedd, 15:34
Pajti a Városligeti tónál
oncogito
2007. június 18. hétfő, 15:25
Városligeti tónál
oncogito
2007. június 17. vasárnap, 21:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.