Belépés
2020. május 30. szombat | 22. hét | 151. nap | 16:22 | Janka, Zsanett
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész
Jerger Krisztina 1948. szeptember 5-én született Budapesten, magyar apától és lengyel anyától.

A Varsói Tudományegyetemen végezte el a művészettörténet szakot, tanulmányai közben a világhírű Józef Szajna stúdiószínháza melletti galériában dolgozott. 1976-tól 2005-ig a Műcsarnok munkatársa, 1999 és 2001 között igazgatóhelyettese volt, de számtalan más magyar és külföldi kiállítóhelyen is rendezett tárlatokat, majd 2005 és 2010 között a Varsói Magyar Kulturális Intézben dolgozott igazgatóhelyettesként.

Jerger Krisztina 1981-ben és 1985-ben is Nívódíjat kapott, 1993-ban Ferenczy Noémi-díjban részesült. Legfontosabb kiállításai: Nicolas Schöffer, Székely Vera, Keserü Ilona, Maurer Dóra, Megyik János, Bak Imre, Korniss Péter, El Kazovszkij életmű-kiállításai, a Tény-kép, a Magyar Fotográfia Története, a Dráma és tér című díszlet- és jelmezkiállítás, a Frissen festve és az Új szenzibilitás első tárlata, a Páva utcai Holo­kauszt Emlékközpont nyitókiállítása.

Jerger Krisztina évtizedekig részt
velemenyezd, 2020. május 27. szerda, 10:11
A lengyel pápa magyarok legjobb barátja
utalva: ,,Futunk, »elfelejtve a múltat«. Amikor a hitélet megújulását várjuk, nem kell a letűnt korok iránti nosztalgiába esnünk. Isten műve sohasem ismétlődik meg, ő mindig új formákat talál vándorló népe számára. (...) Fontos tehát, hogy hasztalan siránkozás nélkül a Lélekre hallgassunk, és kitartó következetességgel »nekirugaszkodjunk a jövőnek«.

Személyes élményem 1991 nyaráról
II. János Pál 2014. április 27-i szentté avatása alkalmával világszerte felidézték a lengyel pápa életét, péteri szolgálatának főbb mozzanatait. Mi, magyarok több alkalommal megtapasztaltuk irántunk érzett rokonszenvét: megnyilatkozásaiban kifejezetten is hivatkozott a hagyományos lengyel-magyar barátságra, jól ismerte a történelemből a közös uralkodókat, szenteket. Mindezt személyesen is megtapasztalhattam, amikor 1991-es magyarországi látogatása előtt sokszor találkoztam vele a Vatikánban a szerdai kihallgatások előtt, hogy a magyar zarándokoknak anyanyelvükön felolvasandó szöveg
maroka, 2020. május 26. kedd, 20:27
Egész életetekkel öltözzetek Krisztusba!
Ferenc pápa üzenetet küldött a lengyel fiataloknak Szent II. János Pál születésének centenáriumán
Az irgalmasság óriásának nevezte elődjét videoüzenetében Ferenc pápa, melyben a krakkói fiatalokat köszöntötte Szent II. János Pál születésének centenáriuma alkalmából, arra buzdítva őket, hogy mélyítsék el hazájuk nagy szülöttének tanítását. Az olasz nyelvű üzenetet május 18-án este, egy fiatalok számára rendezett koncert végén tette közzé lengyel felirattal a TVP1 állami televízió.

Bővebben
maroka, 2020. május 22. péntek, 14:20
Ferenc pápa: „Száz évvel ezelőtt az Úr meglátogatta ..
Ferenc pápa: ,,Száz évvel ezelőtt az Úr meglátogatta az ő népét
Május 18-án, hétfőn reggel 7 órakor Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában, Szent II. János Pál síroltára fölött mutatott be szentmisét a néhai lengyel egyházfő születésének centenáriuma alkalmából
Koncelebrált Angelo Comastri bíboros, a Szent Péter-bazilika főpapja, a pápa vatikánvárosi helynöke; Konrad Krajewski bíboros, a pápa főalamizsnása; Piero Marini érsek, aki 18 éven át II. János Pál főszertartás mestere volt, valamint Jan Romeo Pawłowski prelátus, az Államtitkárság harmadik tagozatának főosztály vezetője, a Szentszék diplomáciai személyzeti felelőse.
Ferenc pápa a szentmise bevezető könyörgésében így imádkozott: ,,Irgalomban gazdag Istenünk, aki Szent II. János Pál pápát egész Egyházad vezetésére szólítottad, add meg nekünk, hogy tanításának erejéből merítve bizalommal nyissuk meg szívünket Krisztusnak, az ember egyetlen Megváltójának üdvözítő kegyelme előtt."
,,Az Úr szereti az ő népét"
maroka, 2020. május 18. hétfő, 23:42
„Végemben a kezdet…” – II. János Pál
és egy egész világ atyja lett, most pedig bemutatja, miből élt a megelőző két és fél évtized péteri szolgálata alatt, s milyen életforrást állít az egész Egyház elé.
A megelőző huszonöt évben a pápa az emberiség nyomorúságainak és problémáinak belső terében élt, mondta róla Jean-Marie Lustiger, de utolsó két évében, amikor testi ereje egyre fogyott, még mélyebb kapcsolatba került az emberiség kínjaival, mint akkor, amikor ereje teljében volt. 2005. április 2-án este hét órakor titkára néhány más lengyel püspökkel és pappal misét kezdett celebrálni a Karol Wojtyła betegágyának közelében, aki a kórházból még visszatért a Vatikánba, hogy ,,Szent Péternél" haljon meg. Az evangéliumban a feltámadt Krisztus köszöntötte tanítványait (,,béke veletek"), és Stanisław Dziwisznek még sikerült a haldokló pápa ajkai közé helyeznie Krisztus néhány vércseppjét, mielőtt fél tíz után hét perccel megállt volna a szíve.
- ,,Végemben a kezdet..." A szent pápa utolsó enciklikájában
maroka, 2020. május 18. hétfő, 23:15
Krónika 4. rész (napirend előtt: koronavírus-törvény, EP, gazdaság, roma holokauszt)
intézményben rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök.KDNP: nem maradhat diplomáciai következmények nélkül a "brüsszeli birodalmi központ" Magyarország elleni támadásaVejkey Imre (KDNP) az Európai Parlamenti Magyarországot érintő vitáját értékelve azt mondta: Brüsszel a Római Szerződéstől elszakadva arra a kommunista gyakorlatra tért vissza, hogy meg sem hallgatja a vádlott felet, mert a koncepciós ítéletét előbb megírta, mint a vádiratot.

Ma Magyarország, holnap a lengyelek, aztán a csehek és a szlovákok, és ki tudja még ki jön - figyelmeztetett.

Hozzátette: Brüsszel ma már ott tart, hogy nem a jog és tények alapján dönt, hanem nyilvánvaló képtelenségeikig fokozza a Magyarországgal szembeni vádakat. Diktatúrára emlékeztető eljárásnak nevezte, hogy az EP olasz baloldali elnöke azt is meghatározta, hogy a vitában a független magyar kormányt ki képviselheti.

Mindennek van határa, a brüsszeli birodalmi központ legújabb igaztalan támadása már nem maradhat
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 17:22
Bíró László püspök a családok pápájáról
család pápájaként emlékezzenek rá." Ferenc pápa fogalmazott így 2014. április 27-én, elődje szentté avatásakor. Karol Wojtyłának beteljesedett ez a vágya, valóban a családok nagy pápájaként él a történelmi emlékezetben.
- II. János Pál családokról szóló tanításának egy másik gyökérszála, amelyet szintén meg kell említeni, a szülői ház és a plébániatemplom. A pápa édesapja, Karol Wojtyła az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének katonatisztje, édesanyja, Emilia Kaczorowska tanítónő volt. A Lengyel Püspöki Konferencia a 2019. októberi ülésének keretében kezdeményezte a szülők boldoggá avatásának egyházmegyei szintű elindítását. Ezt egyrészt azzal indokolták, hogy a házaspár hiteles mintát jelent a modern családok számára, másrészt pedig azzal, hogy spiritualitásának alakulását II. János Pál éppen szülei példájának köszönheti.
............
Cikk itt olvasható
maroka, 2020. május 18. hétfő, 08:30
XVI. Benedek: II. János Pál nem erkölcsi rigorista, az Isten
XVI. Benedek: II. János Pál nem erkölcsi rigorista, az Isteni Irgalmat állította középpontba
..............
XVI. Benedek emeritus pápa levelének teljes szövegét közreadjuk magyar nyelven, melyet Szent II. János Pál pápa születésének századik évfordulójára írt. A május 4-re dátumozott levél angol fordítását a lengyel püspöki konferencia május 15-én hozta nyilvánosságra.
II. János Pál pápa száz évvel ezelőtt, 1920. május 18-án született a lengyel kisvárosban, Wadowicében.
Miután a három szomszédos nagyhatalom, Poroszország, Oroszország és Ausztria több mint száz évig osztozott a területén, Lengyelország az első világháború végén visszanyerte függetlenségét. Ez a történelmi esemény nagy reményt adott, de sok nehézséggel is járt, mivel az új állam átalakításának folyamatában továbbra is érezte a két hatalom, Németország és Oroszország nyomását. A fiatal Karol Wojtyła ebben a helyzetben nőtt fel, az elnyomás helyzetében,
maroka, 2020. május 16. szombat, 07:59
Öt nagyszínházi bemutatóval készül a következő évadra a Veszprémi Petőfi Színház
Oberfrank Pál elmondta, hogy elsőként Eisemann Mihály-Éri Halász Imre-Békefi István Egy csók és más semmi című operettjét láthatja a közönség, Lendvai Zoltán rendezésében októberben.

Ezt követi Aldo Nicolai Hárman a padon című komédiája novemberben, melyet Deák Krisztina rendez, a darabban Bálint Andrást, Szilágyi Tibort és Oszvald Marikát láthatják a nézők. Lévay Szilveszter-Michael Kunze Mozart című musicaljét Somogyi Szilárd rendezésében láthatja a közönség decemberben.

Ezután Bródy Sándor A tanítónő című falusi életképe kerül színpadra 2021 februárjában, melynek rendezője Oberfrank Pál.

Végül 2021 márciusában Michael Frayn Ugyanaz hátulról című vígjátékát láthatja a közönség, Funtek Frigyes rendezésében, mely a színfalak mögött zajló eseményekről szól.

A fiatal nézőkre gondolva bemutatják az idén februárban elhunyt Csukás István Diótörőcske, valamint Keménykalap és Krumpliorr című mesejátékát - tette hozzá.

Szintén a gyermekekhez szól Hedry Mária-Radvány Balázs Kukamese
velemenyezd, 2020. május 15. péntek, 14:05
Május 19-től nem közvetítik élőben a pápa reggeli szentmiséi
Május 19-től nem közvetítik élőben a pápa reggeli szentmiséit
Ferenc pápa május 18-án, hétfőn reggel Szent II. János Pál sírjánál mutat be szentmisét a lengyel pápa születésének centenáriuma alkalmából. E liturgiával véget ér a pápa reggeli szentmiséjének élő közvetítése. Andrea Tornielli, a Vatikáni Rádió műsor igazgatója vezércikkben foglalkozott e két hírrel.

Bővebben
maroka, 2020. május 15. péntek, 10:23
Megtámadjuk-e Istent?
nyilatkozott így, de jócskán kisebbségben maradt, mivel az enciklikát még azok is nagyra értékelték, akik a Veritatis splendorban még némi egyoldalúságot fedeztek fel. A spekulációk másik iránya az ünnepélyes nyilatkozat hátterét firtatta, és lábra kaptak olyan híresztelések, melyek szerint csak a Hittani Kongregáció beszélte le a pápát arról, hogy a saját rendkívüli és tévedhetetlen tanítóhivatalára hivatkozzon a három említett kérdésben. Joseph Ratzinger azonban 1997-ben interjút adott George Weigelnek, a lengyel pápa legrészletesebb és legnépszerűbb életrajza szerzőjének, és egyértelművé tette, hogy II. János Pál ugyan valóban nagyon határozott megfogalmazást akart a körlevélben, de először megtudakolta a kongregációtól, mi lenne ennek a legalkalmasabb formája, s közösen jutottak arra, hogy a zsinati szövegre való hivatkozás felel meg leginkább az Egyház hagyományának.

Az Evangelium vitae március 25-én jelent meg,
azon a napon tehát, amikor az egész történelem menetét és belső lényegét
maroka, 2020. május 14. csütörtök, 08:09
A Vatikáni Könyvkiadó új könyve Karol Wojtyła születésének .
A Vatikáni Könyvkiadó új könyve Karol Wojtyła születésének centenáriuma alkalmából
......................
100 év - Szavak és képek címmel jelent meg a Vatikáni Könyvkiadó gondozásában a Szent II. János Pál életéről szóló szöveg- és képválogatás a lengyel pápa születésének 100. évfordulójára, május 18-ára készülve. A könyvhöz Ferenc pápa írt előszót.
Ferenc pápa kiemeli az evangélium tanúságtevője, II. János Pál szenvedélyes emberségét. Karol Wojtyła sokat szenvedett fiatalkorában, elvesztette szüleit és testvérét is, papként és pápaként mégis példát adott, miként haladjunk előre vidáman az élet útjain a nehézségek ellenére is.
,,A szenvedés, amelyben teljesen az Úrra bízta önmagát, megedzette és még erősebbé tette keresztény hitét, amelyre a családban nevelték. Ennek köszönhetően kiváló nevelőjévé vált a fiataloknak, akik az ifjú papon keresztül bevezetést nyertek a konkrét,
maroka, 2020. május 11. hétfő, 11:36
1/168
Képek, videók
Virágágyás a Krisztina té
furaila
2020. május 25. hétfő, 23:20
krisztina nővér0308.jpg
maroka
2020. március 08. vasárnap, 07:58
krisztina nővér1009_3.jpg
maroka
2019. október 09. szerda, 18:40
krisztina nővér1009_2.jpg
maroka
2019. október 09. szerda, 18:40
krisztina nővér1009.jpg
maroka
2019. október 09. szerda, 18:39
krisztina-egerszegi.jp g
menusgabor
2018. augusztus 17. péntek, 18:17
egerszegi_krisztina-10 24x
menusgabor
2018. augusztus 17. péntek, 18:07
Krisztina
terezia1951
2018. augusztus 04. szombat, 16:28
0 hétvége Krisztina wqha0
lovaszmarika
2018. április 16. hétfő, 14:31
toth krisztina2017május26
zsokica45
2018. március 17. szombat, 20:53
nagy krisztina.jpg
zsokica45
2018. január 06. szombat, 20:16
művészettörténet1000 (113
hollygergo
2008. december 12. péntek, 21:36
Hubble világhírű fotója,n
dunaparti
2007. augusztus 25. szombat, 18:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.