Belépés
2019. november 13. szerda | 46. hét | 317. nap | 16:56 | Szilvia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Rekordszámú nevezés érkezett idén a Faludi Ferenc Akadémia filmszemléjére és fotópályázatára
Az idei mustrára húsz országból neveztek filmesek. A neves szakemberekből álló előzsűri többek között amerikai, argentin, brazil, bangladesi, indiai, iraki, iráni, lengyel, német, olasz, orosz, perui, román, török és ukrán alkotók munkáit tekinti meg a napokban - tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t.

Az előző évekhez hasonlóan idén is akadt egy régió, ahonnan kifejezetten sok pályázat érkezett. "Ezúttal Iránból kaptunk nagyon sok filmet és szinte egytől egyig profi munka mind"- idézi a közlemény az előzsűri egyik tagját, Varsányi Ferenc filmrendezőt.

Az idei pályázók között elsőfilmesek és régebb óta a szakmában tevékenykedők is vannak. A legfiatalabb nevező 14 éves, a legidősebb betöltötte a 77-et.

Az évente megrendezett nemzetközi filmes seregszemle és fotópályázat idei témája az ember életét vezérlő motívumokra, a céltudatosságra, az élethivatásra utaló "Hívás" volt. A szervezők legfeljebb 30 perc hosszú kisjátékfilmeket, kísérleti filmeket, animációs- és dokumentumfilmeket
velemenyezd, 2019. október 29. kedd, 18:55
Több mint száz animációs film az idei Primanima-fesztiválon
titokzatos körülmények között vesztette életét.

A 8. Primanima nemzetközi zsűrijének tagjai Milen Alempijevic, a szerb Animanima fesztivál művészeti vezetője, Lucija Mrzljak horvát animációs filmrendező és illusztrátor, valamint Maria Steinmetz orosz származású, Berlinben élő animációs rendező. A gyermekfilmes versenyprogram szakmai zsűrijének tagja Weisz Béla rajzfilmrendező, Fischer Ferenc animációs rendező, valamint Gerzsenyi Judit építészmérnök.

A fesztivál animációs workshopját Ducki Tomek lengyel-magyar animációs rendező és Gina Thorstensten norvég képzőművész vezetik, akik egy különleges gyurmaanimációs technika, a strata-cut trükkjeit mutatják be. Lesz filmkritikus workshop is, valamint a fesztivál alatt, délelőttönként a rajzfilmek legifjabb rajongói szakemberek segítségével ismerhetik meg az animációsfilm-készítés titkait a Primanima Animációs Játszóházban.

A Primanima fő helyszínei a budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház, a BABtér, valamint a Városi Ifjúsági Klub. A gyerekfilmek
velemenyezd, 2019. október 28. hétfő, 14:31
Az elmúlt négy év legjobb kortárs textiljeiből nyílik kiállítás Budapesten
A kortárs textil legjobbjaiból álló válogatásban a magyarok mellett két cseh és két lengyel textilművész mutatkozik be - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A kiállításon az utóbbi négy év lakástextil-fejlesztéseiből rendezett válogatás lesz látható, amelyben csaknem 30 textiltervező és több textilgyártó vett részt.

A november 11-ig nyitva tartó tárlat a különféle generációkhoz tartozó, eltérő stílust és tervezői attitűdöt képviselő alkotók legkülönfélébb technikákkal elkészített lakástextiljeiből ad ízelítőt. Az eddigi fejlesztés során mintegy 150 minta és színvariációból álló prototípuskollekció jött létre, amelyet a projektben részt vevő tervezők szabadon felhasználhatnak, illetve hosszú távon közösen keresik a további értékesítési, fejlesztési lehetőségeket, nemzetközi kapcsolatokat.

A kiállítást a világhírű Wiener Werkstätte cég alapítójának leszármazottja, a cég 1985 és 2012 közötti tulajdonosa, Reinhard Backhausen nyitja meg.

A kezdeményezést Szigeti Szilvia
velemenyezd, 2019. október 20. vasárnap, 13:42
Hetente hét járatot indít jövő tavasztól a LOT Polish Airlines Budapestről New Yorkba
kivételével minden nap közlekednek, szombaton két járat is indul majd a két város között. A várakozások szerint ezzel nemcsak a turisztikai, hanem az üzleti célú utazás is fellendülhet a nagyobb kínálat miatt. Ezzel párhuzamosan a téli menetrendi időszakra felfüggesztett chicagói járatok nem indulnak újra a jövő nyári időszakban. Ennek oka a közlés szerint az utasforgalom szezonalitása.

A LOT tavaly májusban indította el az első tengerentúli járatokat Budapestről, New Yorkba és Chicagóba.

A lengyel légitársaság a jövő nyári menetrendben májustól Prágába, Stuttgartba, Bukarestbe, Szófiába, Belgrádba és Brüsszelbe is indít új járatokat a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről.

Tájékoztatásuk szerint jelenleg 80 magyar légiutaskísérő és közel egy tucat pilóta dolgozik náluk, de a felvétel folyamatos.

Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója július végén, az új európai járatok bejelentésekor már jelezte, hogy növelhetik a New York-i járatok számát.

Budapest és Chicago között a LOT
velemenyezd, 2019. október 18. péntek, 14:31
Szent II. János Pál pápa élete
...................
Szent II. János Pál pápa Karol Józef Wojtyła néven született 1920. május 18-án Lengyelországban, a Krakkótól 50 kilométerre fekvő kisvárosban, Wadowicében. Korán árvaságra jutott: édesanyja, Emilia Kaczorowska 1929-ben halt meg. Bátyját, Edmundot, aki orvos volt, 1932-ben, édesapját pedig 1941-ben veszítette el.
- 1938-ban beiratkozott a krakkói Jagelló Egyetemre, melyet Lengyelország náci megszállása alatt bezártak. Karol először egy kőfejtőben, majd a Solvay vegyi gyárban dolgozott. 1942-ben elkezdte tanulmányait az Adam Stefan Sapieha bíboros irányítása alatt álló, illegalitásban működő krakkói szemináriumban. Ebben az időben tagja volt egy szintén földalatti színháznak is.
- 1946. november 1-jén szentelte pappá Sapieha bíboros Krakkóban. Nem sokkal később Rómába küldték, ahol a francia domonkos szerzetes, Garrigou-Lagrange irányítása alatt tanult. A teológiai doktorátust 1948-ban szerezte
maroka, 2019. október 13. vasárnap, 08:51
....II. János Pál szüleinek boldoggá avatási eljárását
A lengyel pápa szülei hiteles példát jelenthetnek a modern családok számára.
A lengyel püspöki konferencia el szeretné indítani II. János Pál szüleinek boldoggá avatási eljárását
Képen: II. János Pál szülei
............
A lengyel püspöki konferencia október 8-9-én tartotta 384. plenáris ülését, amelynek egyik fő témája Karol Wojtyła születésének jövőre esedékes századik évfordulója, illetve a centenárium megünneplésének előkészítése volt - tájékoztatott a SIR olasz katolikus hírügynökség.
A Krakkói Főegyházmegye elnyerte a lengyel püspöki konferencia egyetértését, hogy kérelmezze a Szentszéktől a ,,nulla osta" jóváhagyást, amely szükséges ahhoz, hogy egyházmegyei szinten elindíthassák II. János Pál szülei, Karol Wojtyła és Emilia Kaczorowska boldoggáavatási eljárást. A későbbi II. János Pál mindössze kilenc éves volt, amikor elveszítette édesanyját; édesapja 1941-ben,
maroka, 2019. október 13. vasárnap, 08:45
Mecsek-rali - Hadik győzött, Vincze a bajnok
A Pécsen és környékén megrendezett viadalt egy lengyel vendégpáros fejezte be a második helyen.

A Korda Racing Skoda Fabia R5-ösét vezető Vinczének ez pályafutása első magyar abszolút bajnoki címe, és a csütörtöki prológ után pénteken és szombaton 12 gyorsasági szakaszon át tartó, több mint 140 kilométer össztávú versenyen végig a műszaki hibát nem kockáztatva, saját bevallása szerint is "óvatosan" vezetett, hogy egy futammal az ob vége előtt bebiztosítsa végső diadalát.

Az eddigi hat versenyből négyet nyerő Vinczének már a Mecsek-rali előtt is nagy volt az előnye az összetettben, most viszont ez behozhatatlanná vált.

A rali ob idei szezonja Nyíregyházán és környékén zárul majd november elején, amikor az Európa-bajnokság (ERC) mezőnyével együtt versenyeznek a hazai ralisok a Rally of Hungary elnevezésű viadalon.

Végeredmény, Mecsek-rali (12 gyorsasági szakasz, 142,62 km, a dobogósok):1. Hadik András, Deák Attila (Ford Fiesta R5) 1:16:34.7 óra2. Grzegorz Grzyb, Tomasz Borko (lengyel,
velemenyezd, 2019. október 12. szombat, 19:24
LOT: a Malév utáni piaci rést tölti be a lengyel légitársaság
A dél-koreai főváros repülőterére indított új járatról hangsúlyozta: meg kellett győzni a koreai felet, hogy a LOT nem a szabályok megkerülésével akar versenyelőnyhöz jutni, hanem mindkét ország érdekében szeretné a járatot üzemeltetni. Hozzátette: hisz abban, hogy ha Dél-Korea látni fogja az előnyöket, akkor engedélyezni fogja a napi járat indítását is, amely a gazdasági élet és az üzleti utazás fellendítéséhez nélkülözhetetlen.

Rafal Milczaraski aláhúzta, hogy a LOT fontos stratégiai döntést hozott, amikor eldöntötte, hogy új bázist nyit a saját országán kívül, és az új járatok beindítása utánaLOT magyar leányvállalatot hoz létre, amely magyar engedélyekkel repül majd.

Elmondta azt is, hogy a LOT fejlődéséhez a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret is fejleszteni kell, és ebben a légitársaság partnerséget ajánlott az üzemeltető Budapest Airportnak, mivel álláspontja szerint a két félnek szorosan együtt kell dolgoznia. Megjegyezte, a LOT már bizonyította szándékát, most a Budapest
velemenyezd, 2019. október 10. csütörtök, 15:52
Az aradi vértanúk minorita gyóntatói
............
Október 6-a nemzeti gyásznap. 165 évvel ezelőtt, 1849-ben e napon végezték ki Aradon a tizenhárom honvéd tábornokot és Pesten Batthyány Lajos miniszterelnököt.
1849. október 5-én az aradi osztrák várparancsnok, Howiger tábornok felszólította az aradi minoritákat, hogy keressék fel az elítélt tiszteket. Sujánszky Euszták, Bardócz Sándor, Pléva Balázs és Vinkler Brúnó minoriták lettek a vértanúk vigasztalói, délután 5 óráig velük maradtak.
,,Vérző szívvel lépők át reggeli tíz óra után a vár küszöbét, s megjelenve a börtönné alakított főőrház falai között, azonnal átvevénk vigasztalásul - és mennyire lehetett, bátorításul - a nagylelkű jövendő mártírokat, kezet szorítva teljes bizalommal fogadának bennünket, s miután mi az őszinte részvét után több órai barátságos beszélgetés közben őket, a nehéz harcokban annyira megedzett hadfiakat a reájok nézve ugyan gyászos, de meg nem érdemlett csapás
maroka, 2019. október 08. kedd, 11:08
Pénzmosás miatt vádat emeltek egy budapesti férfi ellen Szegeden
tájékoztatta az MTI-t, hogy különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette miatt emeltek vádata szegedi székhelyű gazdasági társaság vezetője ellen.

A férfi érdekeltségébe tartozott egy hasonló nevű, Szlovákiában bejegyzett vállalkozás is. A vádirat szerint a szlovák cég számlájára 2016 februárjában és áprilisában egy iraki gazdasági társaság 145 ezer, egy svéd vállalkozás 22 ezer eurót utalt. Az átutalások címzettje eredetileg a vállalkozásokkal kapcsolatban álló török, illetve lengyel cég lett volna. A tranzakciók előtt azonban ismeretlenek megtévesztő e-maileket küldtek az érintetteknek arról, hogy a cégek számlaszáma megváltozott. Az így eltérített pénzt a vádlott érdekeltségébe tartozó szlovák cég továbbutalta, ő pedig felvette a szegedi kft. számlájáról.

A bűncselekmények miatt Szlovákiában, Svédországban, Lengyelországban és Törökországban is büntetőeljárások indultak, de a megtévesztő üzeneteket küldő elkövetők kilétét nem sikerült a külföldi hatóságoknak
velemenyezd, 2019. október 07. hétfő, 10:23
Két magyar aranyérem szombaton a 10 méteres ifjúsági sportlövő Eb-n
A sportági szövetség beszámolója szerint a puskások a lengyeleket, az olaszokat és a finneket győzték le, a pisztolyosok pedig a csehek, a litvánok és a lengyelek elleni sikerrel jutottak el az aranymeccsig.

A pisztoly vegyes csapat döntőjében a Nagy Bálint, Klem Barnabás, Tóth Balázs, Komáromi Krisztina, Fábián Sára, Jákó Miriam összeállítású magyar csapat 82-62-re győzte le az olaszokat, míg a puska vegyes csapat fináléjában a hazaiak 81-79-re verték a szerbeket. Utóbbi együttes a Klenczner Márton, Török Ferenc, Hammerl Soma, Mészáros Eszter, Bajos Gitta, Dénes Eszter összeállításban szerepelt a kontinensviadalon.
velemenyezd, 2019. október 05. szombat, 19:52
Október közepéig lehet nevezni a Faludi Ferenc Akadémia filmszemléjére és fotópályázatára
A Faludi nemzetközi filmszemle a magyar jezsuita rendtartomány huszonkét éve létrehozott rendezvénye, amelyhez tizedik éve fotópályázat is társul. "Az esemény alapvető célja, hogy a vizuális kultúra világán keresztül teremtő párbeszédet indítson el társadalmi kérdésekről és kreativitásra buzdítsa az alkotókat" - írták.

Az idei "hívás" szóval "az életünket vezérlő motívumokra, a céltudatosságra, az élethivatásra" szeretnének fókuszálni a szervezők.

A 22. Faludi filmszemlét november 27-30. között tartják Budapesten, a Premier Kultcafé és Moziban. A versenyprogramba beválogatott alkotásokat a közönség és az alkotók a zsűrivel együtt, nyilvános vetítésen tekintik meg. A zsűri egy-egy blokk végén értékeli is a látottakat.

A filmes zsűri tagjai: Almási Tamás Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, Lázár Kovács Ákos médiakutató, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció intézetének vezetője, Karl Markovics osztrák
velemenyezd, 2019. október 01. kedd, 12:22
1/165
Képek, videók
Az Akadémia hősi halottai
azenujsagom
2019. július 14. vasárnap, 05:46
Akadémiai papírszeletekre
chillik
2018. március 22. csütörtök, 06:13
Akadémiai papírszeletek 0
chillik
2018. február 03. szombat, 05:37
Per az Akadémiával 01.jpg
chillik
2016. november 21. hétfő, 03:52
Per az Akadémiával 02.jpg
chillik
2016. november 21. hétfő, 03:52
Per az Akadémiával 03.jpg
chillik
2016. november 21. hétfő, 03:51
Per az Akadémiával 04.jpg
chillik
2016. november 21. hétfő, 03:51
2015 zene akademia
relisisi
2015. július 11. szombat, 14:57
28.. Athéni Akadémia.jpg
dnemethk
2013. augusztus 29. csütörtök, 20:36
fotópályázat I. hely.jpg
dnemethk
2013. március 24. vasárnap, 18:51
fotópályázat II. hely.jpg
dnemethk
2013. március 24. vasárnap, 18:50
fotópályázat III. hely.jp
dnemethk
2013. március 24. vasárnap, 18:49
repülőgép mustra.jpg
agica2004
2014. április 24. csütörtök, 15:01
mustra.png
dnemethk
2013. február 25. hétfő, 20:51
farok mustra.jpg
grimilda
2010. március 20. szombat, 18:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.