Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 17:20 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Török offenzíva - Törökország a szárazföldi hadműveleteket is megindította Északkelet-Szíriában
légierő is csapásokat mért. Rász-el-Ain és Tell-Abjad mintegy 120 kilométerre van egymástól.

Süleyman Soylu török belügyminiszter a CNN Türk hírtelevíziónak adott interjújában nem árulta el, hány török katona vesz részt a szárazföldi műveletekben.

Az invázió a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen irányul. Ankara a kurd milíciát támogató Washingtonnal szemben a törökországi kurd szakadárokkal, a Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek, és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti az YPG-t.

Az Anadolu török állami hírügynökség korábban azt jelentette, hogy a délkelet-törökországi Ceylanpinar határtelepülésen két, Nusaybinban pedig hat aknagránát csapódott be Szíria felől, de a jelenlegi információk szerint egyik incidensnek sem volt sebesültje. Egy későbbi Anadolu-jelentésből az derült ki, hogy török F-16-os vadászbombázók a határtól 30 kilométerre is csapást mértek egyes szíriai célpontokra.
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 23:52
Szíria - Erdogan: az amerikai csapatok elkezdtek kivonulni Északkelet-Szíriából a török hadművelet előtt
Hozzátették: "mivel az Iszlám Állam kalifátusát már legyőzték, az amerikai haderő a közvetlen térségben többé már nem lesz jelen".

Több mint ezer amerikai katona állomásozik Szíria északkeleti területein, ahol szorosan együttműködnek a kurd harcosokkal. Washington az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni harcában őket tartotta a legszorosabb szövetségeseinek, Ankara azonban potenciális veszélyforrásként tekint rájuk, mert szerinte kapcsolatban állnak a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).

A Fehér Ház közleménye azt is hangsúlyozta, hogy a washingtoni követelések ellenére az európai országok nem voltak hajlandóak visszafogadni azokat az állampolgáraikat, akik csatlakoztak az Iszlám Államhoz, így az Egyesült Államok sem akarja többé rájuk költeni az adófizetők pénzét, többé nem tartja őrizetben az IÁ egyetlen dzsihadistáját sem. "Mostantól Törökország a felelős az elmúlt két évben foglyul ejtett valamennyi IÁ-harcosért" - szögezte le a közleményben Stephanie Grisham
velemenyezd, 2019. október 07. hétfő, 12:01
Elfogták egy embercsempész-hálózat kéttucat feltételezett tagját Törökországban
A gyanúsítottak között van a hálózat állítólagos vezetője, az iraki Akbar Omar Tawfeeq is. A férfi a beszámoló szerint gazdag, adakozó üzletembernek álcázva magát egy isztambuli luxusvillában élt, a korábbi Atatürk nemzetközi repülőtér közelében. A biztonsági szervek már egy éve megfigyelték és követték őt. A Habertürk török hírportál értesülése alapján a hálózatot azért nem sikerült sokáig felgöngyölíteni, mert tagjai egy kevesek által beszélt észak-iraki kurd nyelvjárásban beszéltek egymással. A rendőrség, az elhárítás és a parti őrség a múlt szombaton végrehajtott közös művelete az ország négy nyugati tartományára, Isztambulra, Canakkaléra, Balikesirre és Muglára terjedt ki. Autókat, számítógépeket, mobiltelefonokat, dokumentumokat, kábítószert, nagy összegben eurót és amerikai dollárt, valamint Mugla tartomány Marmaris körzetében hét hajót foglaltak le a hatóságok.

A hálózat főként afgánokat és irakiakat juttatott át először Törökországba, majd magasabb összegekért Görögországba, később pedig
velemenyezd, 2019. május 29. szerda, 15:05
Török miniszter: határátkelőhely nyílik Törökország és az ellenőrzése alatt álló szíriai Afrín körzet között
szerint az állomás célja a humanitárius segélyek könnyebb célba juttatása, valamint a térség infrastrukturális munkálatainak felgyorsítása lesz.

A határátkelőhely a török haderő által 2018. január 20. és március 24. között Afrín körzetben végrehajtott, Olajág fedőnevű hadművelete után kapta a nevét. A beavatkozás során Ankara attól a Népvédelmi Egységek (YPG) szíriai kurd milíciától "tisztította meg" a területet, amelyet a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tart.

Pekcan tavaly november 9-én egyszer már bejelentette, hogy Törökország november 8-ai hatállyal ugyancsak Olajág néven létesített határátkelőt Afrínnál. A török kereskedelmi miniszter a határállomás helyét akkor sem közölte, ezért a mostani hír alapján nem egyértelmű, hogy jelen esetben újabb határátkelőről vagy egy már meglévő újranyitásáról van-e szó.

Az Olajág volt Törökország második szíriai hadművelete. Az
velemenyezd, 2019. március 05. kedd, 16:06
Szíria - Hatékonyabb koordinációról állapodott meg telefonon az amerikai és a török elnök
A beszámoló szerint Erdogan a beszélgetés során hangsúlyozta: Törökországot jogosan tölti el aggodalommal a Washington által támogatott Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia szíriai jelenléte és tevékenysége.

Ankara a Délkelet-Törökországban fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek és biztonsági fenyegetésnek tartja az YPG-t, miután az több száz kilométer hosszan tartja ellenőrzése alatt a határ szíriai oldalát és attól tart, hogy az YPG sikerei felerősíthetik a törökországi kurd lakosság függetlenedési törekvéseit. A török vezetés azt is különösen nehezményezi, hogy az Egyesült Államok az Iszlám Állam nevű terrorszervezet maradék állásainak felszámolására hivatkozva továbbra is fegyverekkel látja el és kiképzi a szíriai kurd milíciát.

Trump és Erdogan telefonbeszélgetésére két nappal azután került sor, hogy a török elnök szerdán bejelentette: országa hadereje néhány napon belül hadműveletet indít Észak-Szíriában az Eufrátesz folyótól
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 17:00
Szíria - Erdogan: a török haderő belép Manbídzsba is, ha Washington nem távolítja el onnan a kurd milíciát
Erdogan a Dolmabahce palotában az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) igazságügyi konferenciáján felszólalva elmondta: Washington megígérte, hogy átküldi az YPG-t az Eufrátesztől nyugatra fekvő Manbídzsból a folyótól keletre eső területekre. Manbídzsot arabok lakják, mégis teljesen átadták ennek a szervezetnek - nehezményezte Erdogan.

Ankara az észak-iraki központú, de Délkelet-Törökországban fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja a szíriai YPG-t, miközben az Egyesült Államok az Iszlám Állam nevű terrorszervezet maradék állásainak felszámolására hivatkozva fegyverekkel látja el és kiképzi a szíriai kurd milíciát.

Bár Törökország már korábban is többször kilátásba helyezte, hogy fellép az YPG ellen Manbídzsban, Washington és Ankara június elején közös ütemtervet hagyott jóvá, amelynek értelmében az YPG ki fog vonulni a térségből. Ennek ellenére az YPG azóta sem távozott Manbídzsból.

Erdogan szerdán jelentette be, hogy a török
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 11:41
Szíria - A török és az amerikai hadsereg megkezdte a felkészülést Manbídzs határán a közös járőrszolgálatra
Az Anadolu török állami hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a török és az amerikai katonák Manbídzstól északra, a Szadzsu folyó mentén végzik az előkészületeket. Az értesülés alapján a következő napokban több hasonló koordinációs gyakorlatra kerül sor Manbídzs északi, valamint nyugati részében.

Ankara szemében az YPG a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges szakadár terrorszervezet.

A hírt a török haderő is megerősítette. A vezérkar Twitter-fiókján azt írta, hogy a felkészülés helyszínéül az Eufráteszi Pajzs fedőnevű korábbi török hadművelet és a Manbídzs kerület között húzódó vonalat jelölte meg.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn a dél-törökországi Antalyában újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a török katonák már elkezdtek bevonulni Manbídzs belsőbb területeire is, amelyet eközben az YPG el fog hagyni. "Manbídzs rövid időn belül megtisztul a terrortól" - fogalmazott. Ankara célja, hogy az YPG ellenőrizte
velemenyezd, 2018. június 18. hétfő, 16:42
Csehország nem adja ki Száleh Muszlimot Törökországnak
Az Altuálne.cz hírportál értesülését később a CTK hírügynökségnek Miroslav Krutina, a kurd politikus ügyvédje megerősítette.

"Az eljárás formai okokból lett megszüntette, mert Száleh Muszlim nem tartózkodik Csehország területén, amire egyébként a bíróság sem kötelezte"- mondta Krutina. A prágai bíróság arra kötelezte a kurd politikust, hogy ügye lezárásáig maradjon az EU területén. Az ügyvéd azt mondta: az eljárás megszüntetésével azonban ez a kötelezettség is megszűnik.

A cseh igazságügyi minisztérium közölte, hogy Törökország március 2-án kérte az általa terroristának tartott kurd politikus kiadatását Prágától. "A török felet már tájékoztattuk az eljárás megszüntetéséről"- nyilatkozta Jakub Ríman, a tárca szóvivője. Mint megjegyezte, Prága számára az ügy ezzel lezárult.

Törökország azután, hogy a prágai városi bíróság szabadlábra helyezte Száleh Muszlimot, a terrorizmus támogatásával vádolta meg Prágát, amit az visszautasított.

A szíriai kurd Demokratikus Egység Pártját (PYD)
velemenyezd, 2018. március 19. hétfő, 20:32
Elhalasztják a török és az amerikai külügyminiszter találkozóját a szíriai Manbídzs helyzetéről
A döntésre azután került sor, hogy Donald Trump amerikai elnök kedden bejelentette: leváltja posztjáról Rex Tillerson amerikai külügyminisztert és a helyére Mike Pompeo CIA-igazgatót jelöli ki.

Aksoy ugyanakkor nem közölte a lépés indítékát.

Cavusoglu szerdán reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy Pompeóval "jó kapcsolatokat építenek ki". A török tárcavezető egyúttal arra szólította az amerikai külügyminiszter-jelöltet, hogy mutasson tiszteletet Törökország irányába.

A 2016. július 15-ei török puccskísérlet után Pompeo - aki akkor még nem volt CIA-igazgató - egy Twitter-bejegyzésében "totalitárius iszlamista diktatúrának" nevezte Törökországot. Bár az üzenet később lekerült Pompeo fiókjáról, a török sajtóban maradandó nyomot hagyott.

Törökország január 20-án nagyszabású hadműveletet indított az észak-szíriai Afrín kerületet ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen. Az YPG mindazonáltal az Egyesült Államok legfőbb helyi szövetségese az Iszlám Állammal szemben
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 11:01
Szíria - Törökország a kurd erők Afrínba áramlásának megakadályozására szólította az Egyesült Államokat
elsősorban azt nehezményezte, hogy - mint állította - Manbídzs térségéből is érkeznek kurd csapatok Afrínba.

Manbídzs Afríntól keletebbre található, ráadásul ott az YPG-n túl az amerikai hadsereg is jelen van. A török vezetés a közelmúltban többször kilátásba helyezett az afríni után egy manbídzsi offenzívát is, és arra kérte Washingtont, hogy vonja ki onnan a kurd erőket az Eufrátesz keleti partjára.

Törökország a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja az YPG-t, amely ugyanakkor az Egyesült Államok legfőbb szíriai szövetségese az Iszlám Állam utolsó ellenállási gócainak felszámolásában. Ankara azért lépett fel mégis az YPG ellen katonailag, mert attól tart, hogy a modern fegyverekkel ellátott kurd milícia térnyerése Szíriában felerősíti a több mint tízmilliós törökországi kurd kisebbség függetlenségi törekvéseit.

Kedden a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milíciaszövetség, amelynek fő erejét az YPG
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 11:52
Hürriyet: Csehország két állampolgárát kéri Ankarától a szíriai kurd párt egykori vezetőjének kiadatásáért cser
azután fogták el a szóban forgó cseheket - egy férfit és egy nőt -, hogy azok csatlakoztak Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciához, majd 2016 novemberében átlépték a török határt. A két cseh állampolgár azóta előzetes letartóztatásban ül a kelet-törökországi Van börtönében.

A Hürriyet úgy tudja, hogy Miroslav Farkas az YPG mesterlövésze volt, Marketa Vselichova pedig ápolóként és toborzóként tevékenykedett a milícia soraiban.

Ankara a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tekinti az YPG-t, amely ellen ráadásul január 20-án nagyszabású offenzívát indított az észak-szíriai Afrín kerületben.

A török kérésre Prágában előállított Száleh Muszlim az YPG politikai szárnyának, a kurd Demokratikus Egység Pártjának (PYD) az egykori társelnöke. A PYD-t Ankara szintén terroristacsoportnak tartja. Száleh Muszlim a cseh fővárosban a közel-keleti helyzetről rendszeresen megrendezett tanácskozáson vett részt meghívott vendégként. Rajta kívül a
velemenyezd, 2018. február 27. kedd, 11:12
Szíria - Városi harcra kiképzett török alakulat érkezett Afrínba az első nagyobb települések bevétele előtt
kormánypárti török sajtó várakozásai alapján Afrín városa felé ereszkedve, a központi sík területen a török hadsereg már a harckocsikat is be tudja vetni, és az offenzíva felgyorsul.

Binali Yildirim török miniszterelnök vasárnap egy nyilvános felszólalásában arról számolt be, hogy az offenzíva végeztével nagyjából 350 ezer - kimondottan afríni - menekült költözhet vissza Törökországból a hazájába.

Ankara azért indított hadműveletet Afrínban az YPG ellen, mert a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja.

Az Anadolu török állami hírügynökség legutóbbi összesítése alapján a török haderő és a vele szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékelt ellenzéki milícia öt hét alatt egy községet, 72 falvat, hat tanyát, 20 hegytetőt és egy bázist, összesen pedig 415 négyzetkilométert "tisztított meg az YPG terroristáitól".

A beavatkozás eddig az YPG 2059 fegyveresét "tette ártalmatlanná", és 32 török katona
velemenyezd, 2018. február 26. hétfő, 13:42
1/4
Képek, videók
A legnagyobb szárazföldi
farkas1945
2014. január 26. vasárnap, 11:57
Teknős szárazföldi
1951anna
2013. június 13. csütörtök, 05:49
015 szárazföldi hal.JPG
cukor1st
2008. augusztus 13. szerda, 13:30
Szárazföldi Erők.hu.jpg
rambobby
2007. október 01. hétfő, 09:33
Trója fala, Törökország
sanci81
2016. december 27. kedd, 17:13
Törökország.jpg
margoboszi
2015. október 13. kedd, 13:05
Halfeti, Törökörszág.jpg
feviroza
2015. június 07. vasárnap, 12:08
Ararat.Törökország.jpg
homokivar
2015. március 29. vasárnap, 20:53
Pamukkale - Törökország
davedgyerek
2015. március 23. hétfő, 16:09
Törökországban
orban47
2014. szeptember 28. vasárnap, 09:56
Isztanbul ; Törökország.j
farkas1945
2014. szeptember 27. szombat, 12:31
törökország Isztambul 20
margoboszi
2014. szeptember 10. szerda, 14:49
Törökország-Duatepe 2014
margoboszi
2014. szeptember 06. szombat, 17:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.