Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 18:40 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Száztizenhárom új posztumusz taggal bővülhet a DIA digitális könyvtár
Ember Mária, Eörsi István, Erdély Miklós, Erdélyi József, Fábry Zoltán, Féja Géza, Fekete István, Fodor András, Fülep Lajos, Galgóczi Erzsébet, Gérecz Attila, Gion Nándor, Grendel Lajos, Hajas Tibor, Hamvas Béla, Heltai Jenő, Herceg János, Herczeg Ferenc, Hernádi Gyula, Hervay Gizella, Horváth Elemér, Ignácz Rózsa, Illés Endre, Karátson Gábor, Karinthy Ferenc, Károlyi Amy, Kemenczky Judit, Képes Géza, Kerényi Károly, Keszthelyi Rezső, Kiss Tamás, Kodolányi János, Arthur Koestler, Kolozsvári Papp László, Kondor Béla, Kónya Lajos, Kós Károly, Kovács Vilmos, Lénárd Sándor, Lengyel József, Lengyel Menyhért, Lesznai Anna, Makkai Ádám, Márai Sándor, Mécs László, Mészöly Dezső, Mollináry Gizella, Molnár Ferenc, Monoszlóy M. Dezső, Nagy Lajos, Nyirő József, Páll Lajos, Papp Tibor, Polcz Alaine, Ratkó József, Remenyik Zsigmond, Réz Pál, Rónay György, Rubin Szilárd, Sarkadi Imre, Sík Sándor, Simon István, Sinka István, Sinkó Ervin, Sulyok Vince, Szabó István, Szabó Zoltán, Száraz György, Szathmári Sándor, Szécsi
velemenyezd, 2020. június 05. péntek, 12:52
Helyi népszavazást tartanak a révfülöpi kikötő ügyében
MTI-nek elmondta, régi vágya Révfülöpnek, hogy legyen saját vitorláskikötője, amire a település központjához közel eső, egykori teherkikötőjének partszakasza lenne a legalkalmasabb a képviselőtestület álláspontja szerint. A község már 6 éve készíttetett környezetvédelmi hatástanulmányt a Magyar Tudományos Akadémia bevonásával, amit azonban csak tavaly ősszel hagyott jóvá jogerősen a másodfokú környezetvédelmi hatóság. A határozat szerint a tervezett kikötő nem okoz környezeti károsodást - szögezte le Kondor Géza. Hangsúlyozta, ez a jóváhagyás csak egy keretlehetőség, a konkrét tervezés ezt követően indult el, és máig tartanak a különböző hatóságok elvárásai szerinti módosítások.

Elmondta, hogy a népszavazás egy volt helyi képviselő magánkezdeményezésére indult, aki képviselősége idején még támogatta szavazatával a kikötőlétesítést az adott helyszínen.

Mivel a kistelepülés választásra jogosult 1160 lakosának több mint 25 százaléka, 309 fő aláírta a kérdőívet, a népszavazást meg kell tartani,
velemenyezd, 2019. április 24. szerda, 20:51
Poloskainvázió
otthonaikat, ott vannak a falakon, kertekben, veteményesekben.

A jelenségre egyszerű a magyarázat. ,,A behurcolt-betelepedett idegenhonos poloskafajok között több olyan is van, amely hőigénye miatt a hidegebb időszak közeledtével kisebb-nagyobb tömegben beköltözik a lakásokba, és ott vagy rejtett zugokba húzódik, vagy azt keresve mozog, és ilyenkor találkozik a lakókkal. Mivel a poloskák bűzmirigyük váladékával védekeznek, ez további konfliktusokat okoz" - mondta az Indexnek Kondorosy Előd, a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karának entomológusa.

Ami a konfliktust illeti, abból bizony akad bőven. Olvasónk, Szilvia Ráckevéről, illetve annak külterületéről jelentkezett: ,,A vödrös képen csak az a mennyiség van, melyet - ha be szeretnék jutni a lakásba - le kell szedjek a szúnyoghálóról. Folyamatosan százával vannak ezek a dögök, és immunisak majdnem mindenre. Sósav, hypo, különböző varázsigék és kotyvasztékok, semmit sem érnek! A poloskák épp csak nem
menusgabor, 2018. október 12. péntek, 18:46
Ámmer Gergő kapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját
Ámmer Gergő 31 éves szobrászművész 2017-ben végzett a Képzőművészeti Egyetemen Kő Pál, Gálhidy Péter és Sallai Géza tanítványaként. Visszatérő kiállítója az Őszi Tárlatnak, ahol korábban már elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma díját. Alkotásai láthatók köztéren is, például egy 1956-os emlékmű a Vas megyei Kondorfán.

A Tornyai-plakettet a kiállítás történetében egyik legfiatalabb alkotóként elnyerő művész az MTI-nek elmondta, kezdetben főként kőportrékkal foglalkozott, majd e szobrok készítése során modellként használt gipsz egyre inkább teret nyert munkáiban. Ma a kő alázatosságot, akkurátusságot igénylő megmunkálása és a gipsz könnyedsége, lazasága teremt egyensúlyt művészetében, mondta.

A kiállítás történetében első alkalommal adtak át életműdíjat, amelyet a korábbi fődíjasok közül az idei tárlaton résztvevők egyikének ítélt oda a zsűri. Fehér László 1976-ban Szentiványi Lajos és Kokas Ignác tanítványaként végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Tehetségét számos kitüntetéssel
velemenyezd, 2018. október 07. vasárnap, 14:01
Négy magyar mozifilm szerepel a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon
nevezésből válogatták a szervezők.

A sanghaji fesztiválon láthatja először a külföldi közönség Sándor Pál bohém komédiásokról szóló Vándorszínészek című filmjét. A 19. században játszódó és Martinovics Dorina, Mohai Tamás, ifj. Vidnyánszky Attila, Nagy-Kálózy Esztert, Gáspár Sándor, Hegedűs D. Géza és Rudolf Péter szereplésével készült road movie egy maroknyi csepűrágó megható és szórakoztató története.

Gárdos Éva rendező személyesen mutatja be a sanghaji közönségnek a Budapest noir című krimit. Kondor Vilmos kiemelkedő sikerű regényének filmfeldolgozása Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka főszereplésével készült.

A fesztiválon szerepelni fog Vranik Roland Az állampolgár című, számos rangos fesztiváldíjjal méltatott filmje is. A megrázó szerelmi történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.

Műsoron lesz Sanghajban Mundruczó Kornél legutóbbi filmje, a tavalyi cannes-i fesztivál versenyprogramjában
velemenyezd, 2018. június 15. péntek, 11:11
Tenki Réka is szerepel a Variety tíz figyelemre méltó európai filmest bemutató idei listáján
A művészek tiszteletére a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon fogadást rendeznek - írta csütörtökön online kiadásában a Variety.

Tenki Réka Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjében nyújtott alakításával vívta ki az amerikai magazin figyelmét. A film a februári Berlinalén versenybe száll a legjobb alkotásért járó Arany Medvéért.

A nagy presztízsű fesztivál hivatalos versenyprogramjában lesz a világpremierje a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült, fanyar humorú szerelmesfilmnek, melynek főszerepeiben Borbély Alexandra és Morcsányi Géza láthatóak.

Tenki Réka 2017-ben Gárdos Éva Budapest Noir című filmjében is látható lesz, Kolovratnik Krisztián oldalán a Kondor Vilmos nagy sikerű regénye nyomán készült film főszerepét alakítja.

A Vareity harmadik alkalommal adta ki tízes listáját, mellyel a kontinens tehetséges filmeseire kívánja felhívni a figyelmet. Tenki Réka mellett Edward Berger német rendező, Liv Lisa Fries német, Sylvia Hoeks holland színésznő, Jakub Gierszal
velemenyezd, 2017. január 12. csütörtök, 13:51
Cseh Tamás Program - Konferencia a 70 éves ikonok jegyében
fehér blúzban és szoknyában.

"A média, a sajtó volt a Kádár-korszak nyilvánosságának legfontosabb terepe, amely kiemelt szerepet játszott az ifjúságpolitika és a könnyűzene irányításában is. Az is központi döntés alapján dőlt el, ki jutott rádiófelvételhez, kit szerződtetetett a Hanglemezgyár önálló lemez elkészítésére" - hangsúlyozta a történész. Megjegyezte, hogy a hatvanas-hetvenes évek rendszerének groteszkségét jól jellemzik Cseh Tamás dalai, Bereményi Géza szövegei, Hajnóczy Péter írásai és Kondor Béla festményei.

Csatári Bence, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tudományos munkatársa a hatalom és az erőszak összefüggéseiről beszélt. Mint mondta, nem volt prognosztizálható, a rendszer mikor alkalmaz erőszakot például egy-egy koncerten és e bizonytalanság, a kvázi félelem fenntartása volt a hatalom célja.

"Nagy Feró a Beatrice Üss a kölökre! című dalában az álszent prüdériával átitatott szocialista erkölcsiségre világít rá. A poprock térhódításával a karhatalom már az ötvenes évek végétől
velemenyezd, 2016. június 22. szerda, 12:03
Tóth Árpád
bolondom, hogy most megölnélek? -
S én nézlek - s megrándul a vállad a kezemben...
SZERETNÉK ÁTÖLELNI

Szeretnék átölelni ma egy embert,
Ki olyan árva s vágyak özvegye,
Mint jómagam, s kit a tavasz szíven vert,
S kondor haján kopogtat az ősz jege,
Kinek ha volt is pirosbetűs napja,
Tintát hozzá véréből szűrt a Sors,
Vén bánatok fia és újak apja,
Csöndes tűnődés lankadt léptű papja,
Örülni lassú, és csüggedni gyors;
Kit nemessé emelt a föld porából
Sok ritka szenvedés, de nem kevély
Kitűnni a törpék sekély sorából,
És címere egy hervadt falevél,
Ha kővel dobták, szívét dobta vissza,
Ha szívvel dobták, halkan
menusgabor, 2016. február 23. kedd, 18:00
Az 1946-os generáció kiválóságait ünnepli a Napút idei karácsonyi száma
művészeti, sport és közélet 93 olyan kiemelkedő személyiségét és alkotóját gyűjtötték össze, akik jövőre töltik be 70. életévüket, és ebből az alkalomból rövid írásokkal, vallomásokkal tekintenek vissza életútjukra.

Az ünnepi lapszámhoz mások mellett Bereményi Géza Kossuth- és Balázs Béla-díjas írót, forgatókönyvírót és rendezőt, Bródy János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenészt, Nagy Feró zenészt, Tolcsvay Béla Kossuth-díjas gitárost és zeneszerzőt, Földessy Margit Balázs Béla-díjas színésznőt, Kondor Katalint, a Magyar Rádió volt elnökét, Jávori Ferenc Kossuth-díjas zenészt és zeneszerzőt, Gulyás János Balázs Béla-díjas filmrendezőt, Molnár Miklós József Attila-díjas írót és Barsi Balázs ferences szerzetest kérték fel egy mintegy 70 soros summa megírására.

Az évkönyvhöz a hagyományoknak megfelelően tartozik egy 16 oldalas színes melléklet is, amelyben a számban szereplő jeles képzőművészek, építészek és belső építészek alkotásai kaptak helyet.

A sorozat ötlete Szilágyi György Hanyas vagy?
velemenyezd, 2015. december 14. hétfő, 15:12
Három újabb alkotás gyártásának támogatásáról döntött a filmalap
A Magyar Nemzeti Filmalap MTI-hez eljutatott közleménye szerint Kondor Vilmos Budapest noir című sikerkönyvének filmes feldolgozása, amelynek forgatása februárban kezdődik, 897 millió forint támogatást kap. Az 1936-ban Budapesten játszódó bűnügyi történet filmes adaptációjának rendezője Gárdos Éva (Amerikai rapszódia, 2001) lesz. A Budapest noir hőse Gordon Zsigmond, aki bűnügyi újságíróból vérbeli nyomozóvá válik a legfelsőbb politikai körökbe vezető fordulatos gyilkossági ügy felderítése alatt. Az alkotás a Pioneer Pictures gyártásában készül, vezető producere Kemény Ildikó. A film forgatókönyvét Szekér András írta, operatőre Ragályi Elemér (Magasiskola, A miniszter félrelép, Az ajtó) lesz. A látványért Pater Sparrow (1, Burgundy hercege) fog felelni, míg a jelmezeket Flesch Andrea (Miss Arizona, Valami Amerika 2) tervezi.

Szász János a 20. század egyik legbrutálisabb budapesti bűntettét feldolgozó új filmjét a filmalap 494,5 millió forinttal támogatja. A Léderer-ügyként elhíresült gyilkosság
velemenyezd, 2015. október 29. csütörtök, 15:51
Szentjóbi Szabó László: A reggel
csillagok,
s egy könyöklő szőke leány,
kinek szeme ránk ragyog.
Egyre messzebb, egyre halkabb
már a mélabús zene:
belévegyül lassankint az
ákáclombok halk nesze.
Aztán újra méla csönd van...
Kél a hold a fák mögött...
Vilma súgja: - Holnap este.
És én súgom: - Eljövök.

Kondor Béla : Vallomás

Hallgass meg. mindenható!
Szomorú és okos, aki
szent derekadnak támad
a fényes késsel. Bocsátható.
Tudom, a semmi ura vagy,
ahol a zűr össze bónyált
kötél épcsein a halott vagy
az elborult mászhat csak.
Hallgass meg hát; okok
poklában égőt, mert
fenyegetően eszes állatok
késett ivadéka vagyok,
készen a pusztulásra és ölésre;
egészen érett az
kannalidia, 2014. november 17. hétfő, 23:04
Önkormányzat 2014 - Tízezernél több lakosú települések polgármesterei - Vas megye - EREDMÉNY
Celldömölk (100 százalék)

1. Fehér László István (CSÖCE) - 62,08 százalék (3.367 szavazat)

2. Rozmán László (FIDESZ-KDNP) - 37,92 százalék (2.057 szavazat)Körmend (100 százalék)

1. Bebes István Géza (FIDESZ-KDNP) - 62,77 százalék (2.438 szavazat)

2. Szlávik Csaba (Független) - 20,16 százalék (783 szavazat)

3. Bán Miklós Gyula (MSZP) - 8,88 százalék (345 szavazat)

4. Soós István (PRO KÖRMEND) - 8,19 százalék (318 szavazat)Kőszeg (100 százalék)

1. Huber László György (FIDESZ-KDNP) - 53,66 százalék (1.900 szavazat)

2. Tóth Gábor (Független) - 30,42 százalék (1.077 szavazat)

3. Rába Kálmán (JOBBIK) - 15,93 százalék (564 szavazat)Sárvár (100 százalék)

1. Kondora István (FIDESZ-KDNP) - 69,38 százalék (3.330 szavazat)

2. Szabó Lajos (1099-1-MSZP) - 24,63 százalék (1.182 szavazat)

3. Eiveck Péter (JOBBIK) - 6,00 százalék (288 szavazat)
velemenyezd, 2014. október 13. hétfő, 07:10
1/4
Képek, videók
Ember hűsége
dandej
2020. június 03. szerda, 09:12
Az ember.png
liliana01
2020. május 15. péntek, 22:06
Mi az emberek.jpg
liliana01
2020. március 25. szerda, 22:41
vak ember újra lát0322.pn
maroka
2020. március 22. vasárnap, 08:34
Boldog ember az aki
dandej
2020. január 02. csütörtök, 13:13
Éberek legyünk emberek
dandej
2019. december 25. szerda, 21:03
Az-ember-sosem-tudja-m i-i
menusgabor
2019. december 23. hétfő, 18:49
egy-nap-egy-gazdag-emb er-
menusgabor
2019. november 25. hétfő, 20:48
Sok ember. jpg.jpg
pacsakute
2019. október 03. csütörtök, 22:10
0 a két idáős ember 8eee3
lovaszmarika
2019. szeptember 19. csütörtök, 18:56
Az év embere.jpg
menusgabor
2019. augusztus 30. péntek, 19:40
Mikor az ember szembe néz
liliana01
2019. augusztus 12. hétfő, 15:49
Eörsi István.jpg
sarkadykati
2013. május 02. csütörtök, 15:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.