Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 16:32 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Iohannis a kormányülések napirendjéről kért előzetes tájékoztatást a román miniszterelnöktől
Iohannis arra az alkotmányos előírásra hivatkozott, amely szerint az államfő részt vehet azokon a kormányüléseken, amelyeken Románia külpolitikai, védelmi vagy közbiztonsági politikáját érintő témák szerepelnek napirenden.

Az elnöki felszólítást a román média a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) előző esti országos tanácsán elhangzott szándéknyilatkozatokkal hozta összefüggésbe, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a PSD egy közkegyelmi sürgősségi kormányrendelet elfogadását tervezi.

Tavaly januárban Klaus Iohannis már részt vett egy kormányülésen, megakadályozandó, hogy a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormány sürgősségi rendelettel módosítsa a büntetőjogot, vagy közkegyelmet hirdessen. Két héttel később azonban egy éjszakába nyúló kormányülés nem nyilvános napirendjére mégis felkerült a büntető törvénykönyv módosítása. A PSD eljárása több százezres ellenzéki tüntetéseket váltott ki, és a rendelet visszavonására késztette Grindeanut.

Az akkori
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 10:41
Új pártot alapított Dacian Ciolos volt román kormányfő
segítőkész, "névtelen" támogatójának sikerült azóta beíratnia a román politikai pártok jegyzékébe. Ez a párt ugyanazokra az elvekre és értékekre épül, mint a Románia Együtt Mozgalom - biztosította híveit a volt miniszterelnök, hozzátéve, hogy korábbi párbejegyzési kérelmüket hétfőn visszavonják.

Ciolos volt román uniós biztos 2015 novemberétől 2017 januárjáig függetlenként vezette Románia szakértői kormányát. A 2016 decemberi parlamenti választások előtt - a választóknak tett ígéretére hivatkozva - Klaus Iohannis államfő noszogatása és a jobbközép pártok többszöri hívása ellenére sem volt hajlandó politikailag elkötelezni magát, habár akkor ő számított a legismertebb jobboldali politikusnak. A választási kudarcért emiatt a jobboldalon sokan Ciolost hibáztatták.

A volt miniszterelnök 2017 végén látta elérkezettnek az időt arra, hogy pártpolitikusként szálljon szembe a kormányra került Szociáldemokrata Párttal (PSD), akkor kezdte el országszerte megszervezni a Románia Együtt Mozgalmat.

Bár
velemenyezd, 2018. december 15. szombat, 20:12
EU-csúcs - Belga kormányfő: rendkívül kétséges a Brexit-megállapodás londoni jóváhagyása
Charles Michel elmondta, a bennmaradó huszonhetek vezetőit "nem győzte meg különösebben" brit kollégájuk előző esti beszámolója arról, hogy az Egyesült Királyság kormánya képes lesz elérni a Brexit-megállapodás parlamenti jóváhagyását.

Hangsúlyozta, hogy ő maga jelenleg nem túl optimista, mivel "óriási a bizonytalanság", márpedig most már teljes mértékben a szigetország térfelén pattog a labda. Kiemelte: a rendezetlen kiválás Belgiumra nézve különösen súlyos következményekkel járna, ezért fel kell gyorsítani az erre való felkészülést.

Sebastian Kurz osztrák kancellár ennél derűlátóbbnak mutatkozott. Aláhúzta, hogy bár mindkét félnek határozottan érdeke a megegyezés, Theresa May brit kormányfőt nem érhette meglepetésként, hogy a bennmaradó országok nem hajlandóak a kiválási szerződés újratárgyalására. Leszögezte, hogy a brit belpolitikai konfliktus alapja, az ír-északír határellenőrzés visszaállításának megakadályozását célzó pótmegoldás "semmilyen körülmények között nem állandó, pusztán
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 12:22
Románia megtagadta egy Bukarestben élő török újságíró kiadását Törökországnak
Köztársaság nemrég hat olyan tanárt adott ki Törökországnak, akik korábban munkatársai voltak.

Demirkaya, aki 2016 augusztusa óta él feleségével és tízéves fiával Bukarestben, azt is bejelentette, hogy menedékkérelmet nyújtott be Romániában. Ügye élénk visszhangot váltott ki a közéletben: több politikus és civil szervezet emelt szót annak érdekében, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát tiszteletben tartó, az EU-tagállam Románia utasítsa el a gülenistának tartott újságíró kiadását.

Klaus Iohannis román elnök a média ezzel kapcsolatos érdeklődésére elmondta: figyelemmel kíséri az ügyet, mert fontosnak tartja, hogy Románia "jogszerűen járjon el".

A bukaresti táblabíróság úgy értékelte, hogy "nem teljesültek a kiadatási feltételek", ezért elutasította a török hatóságok kérését. A döntés nem jogerős.A török vezetés az 1999 óta Amerikában élő török Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát vádolja a 2016-os hatalomátvételi kísérlet miatt. Recep Tayyip Erdogan elnök
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 11:15
Bizalmatlansági indítványban sürgeti a román ellenzék a "bűnöző Dragnea bábkormányának" távozását
A beadvány aláírói Románia szégyenének nevezik Viorica Dancila szociálliberális kormányát. Azt állítják: a kabinet által a Liviu Dragnea PSD-elnök vezette "bűnszövetkezet" tönkreteszi a jogállamiságot, kifosztja az országot és csődbe sodorja a gazdaságot.

A bizalmatlansági indítványt a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egy-egy képviselője iktatta pénteken, de kihangsúlyozták, hogy - a Szociáldemokrata Pártból (PSD) kilépett - független képviselők is szerepelnek az aláírók között. A beadvány beterjesztői újságírók előtt azt mondtak: a PSD-ALDE koalíció kormánya, amelyben már több mint hetven miniszter fordult meg két év alatt, Dragnea "személyes ügyvédi irodájaként" működik és szerintük egyedüli célkitűzése, hogy megmentse a - korrupcióváddal másodszor is bíróság elé állított - pártelnököt a börtöntől.

A bizalmatlansági indítványt öt napon belül fel kell olvasni a parlament plénuma előtt, újabb három napon belül pedig meg kell
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 11:01
Bajkai és Lomnici kegyelmet kér két bebörtönzött székely fiatalnak a román államfőtől
el a fiatalokat, akik azért vettek ilyen eszközöket, mert, ahogy mások is, szilveszterre készültek. Szerinte ugyanakkor az igazságügyi szervek ezt úgy próbálták meg beállítani, mintha a román államrend megdöntésére alkalmas eszközök lettek volna a fiataloknál.

Kitért arra is, hogy a bizonyítékként figyelembe vett, egy szórakozóhelyen felvett, majd megvágott ügyészségi hanganyagon a fiatalok a magyarságot ért sérelmekről beszélgetnek.

Az igazság a fiatalok oldalán áll, ezért arra kérem Klaus Iohannis államfőt, hogy éljen a kegyelemadás jogával - mondta Bajkai István, utalva arra, hogy a szász nemzetiségű politikusnak tudnia kell, milyen az, amikor egy őshonos nemzetiséget Romániában elnyomnak vagy üldöznek.

Úgy vélte, az államfőnek tudnia kell azt is, hogy az ítélettel a román igazságügyi szervek és a politika példát akart statuálni, hogy az ott élő magyarság hangját elnyomja, hogy a magyarok ne merjenek beszélni az autonómiáról vagy az elnyomásról, az őket érő hátrányokról.

Bajkai István
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 18:32
Sürgősségi rendelettel módosítja a büntetőjogot a román kormány
A kormányfő szerint így próbálják elejét venni annak, hogy az elhúzódó parlamenti viták, a jobboldali ellenzék és Klaus Iohannis államfő sorozatos óvásai hátráltassák a két kódex - a büntető törvénykönyv (Btk.), illetve a büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) - egészének hatályba lépését.

Dancila nem árult el részleteket arról, hogy pontosabban milyen rendelkezések hatályba lépését akarják - azonnal életbe lépő, a parlament által utólag megvitatandó - sürgősségi kormányrendelettel siettetni, csak annyit közölt, hogy a jogszabály részleteit az igazságügyi tárca vezetője dolgozza ki.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter is csak annyit mondott az újságíróknak, hogy a sürgősségi kormányrendelet nem tartalmazza a Btk. és Betk. azon módosításait, amelyek elbuktak az alkotmányossági szűrőn, de arra nem volt hajlandó válaszolni, hogy a jogszabály jogalapul szolgálhat-e majd jogerős ítéletek eltörlésére.

A bukaresti szociálliberális koalíció két éve kezdte el az igazságszolgáltatás átszervezését és
velemenyezd, 2018. december 10. hétfő, 18:12
Felmérés: a román választók több mint kétharmada kormányváltást akar
szerepre.

Amennyiben a jelenleg ellenzékben lévő jobboldali pártok - a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a PMP - jelölhetnének miniszterelnököt, a legtöbb válaszadó (6,8 százalék) Basescut bízná meg kormányalakítással.

A közvélemény-kutatás kiterjedt arra is: milyen szerepet tulajdonítanak a megkérdezettek az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításában és a korrupcióellenes harcban Románia négy eddig államfőjének. A válaszadók 25 százaléka szerint Klaus Iohannis jelenlegi államfő tett a legtöbbet a korrupció megfékezéséért, míg 19 százalékuk Basescut, 6 százalékuk Emil Constantinescut és 3 százalékuk Ion Iliescut jelölte meg. Az ország demokratizálásában és uniós integrációjában játszott szerepük tekintetében az eddigi román elnökök közül Basescu került az élre.

Ha a jövőre esedékes elnökválasztást most rendeznék meg, az első fordulóban a válaszadók 19 százaléka szavazna a PNL, 14,4 százaléka a Szociáldemokrata Párt (PSD), 6,2 százalékuk a PMP,
velemenyezd, 2018. december 10. hétfő, 14:41
Tanult Románia elnevezéssel kezdeményezett átfogó oktatási projektet Klaus Iohannis államfő
A kétéves munka eredményeképp összeállított projektet tízezer érintett (pedagógus, szülő és diák) megkérdezésén alapuló, az oktatási rendszer hiányosságait feltáró és a vele szemben támasztott társadalmi követelményeket felmérő konzultáció nyomán dolgozták ki, 60 közintézmény és civil szervezet szakértőinek bevonásával. A reformcsomag a 2018-2030-as időszakra fogalmaz meg oktatási és kutatási célkitűzéseket.

Az elnöki hivatalban rendezett szerdai eseményen Iohannis - aki politikusi pályája előtt fizikatanár, majd tanfelügyelő volt Nagyszebenben - elnöki mandátuma egyik legfontosabb célkitűzésének nevezte a Tanult Románia projekt kidolgozását, amelyet meghatározónak tart a román nemzet sikere, az ország jövőjének megalapozása szempontjából.

Iohannis szerint tarthatatlan az, hogy az elemi iskolát elvégző romániai diákok 40 százaléka funkcionális analfabéta, és a fiatalok 20 százaléka nem fejezi be kötelező tanulmányait. A rendszerváltás óta eltelt 28 évben 23 tárcavezető váltotta egymást az
velemenyezd, 2018. december 05. szerda, 17:54
Botrányba fulladt a román képviselőház ülése, miután az ellenzék a házelnök leváltását kezdeményezte
Később az ellenzék "saját" ülésvezetője irányításával megszavazta a házelnök leváltását, amit a kormányoldal nem ismer el.

A hatályos szabály szerint a házbizottság bármely tagjának visszahívását csak annak a frakciónak a vezetője javasolhatja, amely őt a tisztségre jelölte, márpedig a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője nem kért ilyesmit.

Az ellenzék arra alapozta a lépést, hogy a szociálliberális koalíció számításuk szerint elvesztette többségét a képviselőházban, a parlament plénumának pedig szuverén joga bármilyen döntést meghozni, saját szabályzatát is felülbírálva. Miután ezt az ülésvezető megtagadta, az ellenzék hangoskodásával megakadályozta az ülés folytatását.

Az ülés már reggel szokatlanul kezdődött, amikor a képviselők a készülő ellenzéki akció miatt a szokásosnál jóval nagyobb létszámban, futva érkeztek a terembe, az ellenzéki Gabriel Pirtea képviselőházi alelnök pedig az ülésvezetői szerepet is megpróbálta - sikertelenül - kisajátítani. Raluca Turcan, az ellenzéki
velemenyezd, 2018. december 05. szerda, 13:01
Román centenárium - Iohannis az ország nyugati elkötelezettségét hangoztatta Gyulafehérváron
emlékművét és azt a hidat, amely a gyulafehérvári vár árka fölött átívelve összeköti az emlékművet az egyesülés ortodox katedrálisával.

Beszédében az elnök kiváltságnak tekintette, hogy Románia polgárai örökösei lehetnek az ősök földjén "valaha megvalósult legfontosabb projektnek".

Arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy az egyesülés megvalósítói számára a nemzeti állam létrejötte a jogállamiság és a demokrácia, a társadalmi harmónia és a nyugati típusú modernizáció útját is jelentette.

Klaus Iohannis kitért arra, hogy a száz évvel ezelőtti nagy egyesülés a vezetők vállalásainak, az értelmiség hozzájárulásának és a közakaratnak megfelelően a románok és a nemzeti kisebbségek közeledését is szolgálta.

Az egyesülés megvalósítói ugyanis az emberi méltóságon, a jó együttélésen és a tolerancián alapuló állam felépítését vállalták - mondta.

"Őrizzük meg lelkünkben az elismerésünket Románia modernségének megteremtői előtt, egy jobb jövőt építvén a román állampolgároknak. A mi Romániánk,
velemenyezd, 2018. december 01. szombat, 15:52
Román centenárium - Nagyszabású katonai parádéval ünnepelték Bukarestben Erdély és a Román Királyság "nagy egye
kétszázat fognak még összeállítani a Bukaresti Gépgyárban, miután az amerikai tulajdonos hozzájárult az ehhez szükséges technológia romániai meghonosításához.

A szárazföldi erők különböző páncélos járművei után megmutatták a parádé közönségének, hogyan néznek ki azok a Patriot típusú rakétaelhárító ütegek, amelyekre az egy évtizedre kiterjedő, csaknem tízmilliárd eurós román haderőfejlesztési program közel egy harmadát költik. Ezeket a rakétaelhárítókat most az amerikai hadsereg hozta Bukarestbe. Klaus Iohannis román és Donald Trump amerikai elnök tavaly kötött megállapodása értelmében Románia hét Patriot-rendszert vásárol az Egyesült Államoktól, az első két - másfél milliárd eurót közelítő - részletet már ki is fizette érte, de az első üteg romániai hadrendbe állítása csak 2020-ban várható.

A bukaresti katonai parádét nemcsak a hideg idő, hanem a bukaresti belpolitika krónikus megosztottsága - a jobboldali államfő és a szociálliberális kormánykoalíció vezetői között feszülő ellentét - is fagyossá
velemenyezd, 2018. december 01. szombat, 12:41
1/53
Képek, videók
miniszterelnök rugdosása
furaila
2015. június 05. péntek, 06:56
O.V.-miniszterelnök.jp g
agica2004
2015. február 04. szerda, 18:12
miniszterelnökök.jpg
agica2004
2014. augusztus 31. vasárnap, 16:49
Felcsut-Miniszterelnök i h
agica2004
2014. április 24. csütörtök, 16:13
O.V.miniszterelnöke.pn g
agica2004
2014. március 21. péntek, 15:59
A miniszterelnököt lehet
furaila
2013. október 26. szombat, 17:14
Miniszterelnöki Család, 2
caris11935
2009. december 13. vasárnap, 10:06
Ki akar miniszterelnök le
caris11935
2009. május 26. kedd, 14:31
Miniszterelnök...
caris11935
2009. május 26. kedd, 14:08
Miniszterelnöki hivatal
msz303
2007. október 06. szombat, 19:01
Magyar miniszterelnök dís
urbandi
2006. július 09. vasárnap, 20:52
Tájékoztatás_Oldal_1.j pg
hencz_laszlo
2015. április 05. vasárnap, 11:46
TÁJÉKOZTATÁS.jpg
fama2
2011. december 01. csütörtök, 15:36
Élet - tájékoztatás a hat
anci-ani
2011. június 14. kedd, 15:49
tájékoztatás.JPG
matavkut
2010. november 07. vasárnap, 10:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.