Belépés
2020. július 04. szombat | 27. hét | 186. nap | 12:30 | Ulrik
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A madarak tápcsatornája által is terjedhetnek a halikrák
lábára tapadt ragacsos ikrákra gyanakodtak, de a madarak lábára ragadt sár vizsgálatai során a kutatók halikrákat mindössze egy-két alkalommal találtak. Ugyanakkor az utóbbi évtized kutatásai rávilágítottak arra, hogy a madarak nem csak a tollaikon és lábukon szállíthatnak élőlényeket. Vizsgálatok kimutatták, hogy állatok és növények ellenálló szaporodó képletei (magok, peték) - ha a madarak elfogyasztják - nagy valószínűséggel és nagy számban életképesek maradnak az emésztés folyamata után is.

Lovas-Kiss Ádám és Lukács Balázs András, valamint a Vizes Élőhelyek Funkcionális Ökológiai Kutatócsoport tagjainak a PNAS interdiszciplináris folyóiratban frissen megjelent cikke rámutat arra, hogy a vízimadarak által elfogyasztott halikrák egy része képes lehet túlélni a tápcsatornán vezető utat, és egy eredetétől távoli vízben is ki tud kelni.

Mint írják, a vízi madarak előszeretettel és óriási mennyiségben fogyasztanak halikrát, amikor ez elérhető. Az Ökológiai Kutatóközpont csoportja a kísérlet során
velemenyezd, 2020. június 26. péntek, 13:12
Hosnyánszky Norbert és Decker Ádám is a Honvédban vízilabdázik tovább
alacsony fokozatban, úgymond rutinból hozzunk. Viszont jó formában a legerősebb csapatokat is megszorítottuk" - fűzte hozzá a játékosként olimpiai bajnok szakember. Hosnyánszky Norberttel kapcsolatban megjegyezte, bízik benne, hogy a rutinos játékos lesz majd az, aki a klubot képviseli a magyar válogatottban az egy évvel elhalasztott tokiói olimpián.

A két "sztárigazolás" mellett a csapathoz érkezik Szombathelyről a junior vb-bronzérmes Ekler Bendegúz, Pécsről Chilkó Márton és visszatér a saját nevelésű Kiss Bálint.Szivós Márton vezetőedző elmondta, kisebb-nagyobb megszakításokkal húsz éve szolgálja a Honvédot. Hozzátette, bízik benne, hogy a rutinos klasszisokkal megerősített csapat újra a legjobbak közé tudja beverekedni magát. "Szeretném a csapatot minél sikeresebben vezetni, jó szerkezetű társaság, amely képes lehet elérni a nemzetközi kupaszereplést is, ezen kívül célom, hogy a játékosok magukhoz mérten a lehető legtöbbet fejlődjenek. Hosnyánszky Norbertet pedig a lehető legjobb
velemenyezd, 2020. június 11. csütörtök, 13:42
Hat bemutatót tart a Radnóti Színház a jövő évadban
készített új átiratot, Rusznák András, Sodró Eliza, Pál András, Baki Dániel és Bálint András játszik.

Szeptemberben a színház alternatív játszóhelyén, a Radnóti Tesla Laborban tartják a Gina című kortárs magyar darab bemutatóját. Az előadás írója és rendezője a filmrendezőként is ismert Schwechtje Mihály, aki az ősbemutató szövegkönyvét a próbafolyamat alatt, a színészek improvizációi alapján írja. László Zsolt, Schneider Zoltán, Martin Márta és Nagy Márk mellett vendégként Török-Illyés Orsolya, Moldvai Kiss Andrea, Hajdu Lujza és Szőke Abigél csatlakozik a csapathoz.

Novemberben mutatják be Schiller Don Carlos című művét Nagy Péter István rendezésében, aki Sándor Júlia dramaturggal készít új, prózai szövegváltozatot. A darabban Nagy Márk, Baki Dániel, Mészáros Blanka, Sodró Eliza és László Zsolt játszik.

A Keres Emil Próbateremben mutatják be decemberben Bálint András új önálló estjét Szerb Antal Száz verse címmel. Levelek, regény- és naplórészletek, emlékezések, anekdoták és versek idézik
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 17:43
Száztizenhárom új posztumusz taggal bővülhet a DIA digitális könyvtár
Csurka István, Daday Loránd, Devecseri Gábor, Domokos Mátyás, Dutka Ákos, Ember Mária, Eörsi István, Erdély Miklós, Erdélyi József, Fábry Zoltán, Féja Géza, Fekete István, Fodor András, Fülep Lajos, Galgóczi Erzsébet, Gérecz Attila, Gion Nándor, Grendel Lajos, Hajas Tibor, Hamvas Béla, Heltai Jenő, Herceg János, Herczeg Ferenc, Hernádi Gyula, Hervay Gizella, Horváth Elemér, Ignácz Rózsa, Illés Endre, Karátson Gábor, Karinthy Ferenc, Károlyi Amy, Kemenczky Judit, Képes Géza, Kerényi Károly, Keszthelyi Rezső, Kiss Tamás, Kodolányi János, Arthur Koestler, Kolozsvári Papp László, Kondor Béla, Kónya Lajos, Kós Károly, Kovács Vilmos, Lénárd Sándor, Lengyel József, Lengyel Menyhért, Lesznai Anna, Makkai Ádám, Márai Sándor, Mécs László, Mészöly Dezső, Mollináry Gizella, Molnár Ferenc, Monoszlóy M. Dezső, Nagy Lajos, Nyirő József, Páll Lajos, Papp Tibor, Polcz Alaine, Ratkó József, Remenyik Zsigmond, Réz Pál, Rónay György, Rubin Szilárd, Sarkadi Imre, Sík Sándor, Simon István, Sinka István, Sinkó Ervin, Sulyok Vince,
velemenyezd, 2020. június 05. péntek, 12:52
Kajak-kenu edzésversenyek lesznek Szolnokon
másfél hónapban nem hagytuk el a tábort, ahol a magyar szövetségnek köszönhetően ideális, és nem utolsósorban biztonságos körülmények között tréningezhetünk. Hetente kétszer edzünk párosban, a felkészülésünk már előrehaladott állapotban van, szeretnénk közel csúcsformában lenni május 26-án, a számonkérésen."

Kenu kettes 1000 méteren is hasonló helyzet, a háziversenyen elindulnak rutinos egységek, és újonnan összetérdelő duók is. Ott lesz a mezőnyben a tavalyi világbajnokságra indulási jogot szerzett Kiss Balázs, Dóri Bence páros, valamint Mike Róbert Korisánszky Dáviddal és Sáfrán Mátyás Bakó Tamással is. Hajdu Jonatán május végén Fejes Dániellel próbálkozik, rajtuk kívül rajthoz áll a Zombori Dominik, Koleszár Zoltán, és a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám egység is.

"Két edzésen vagyunk túl párosban, nagyjából sikerült összerakni a mozgásunkat, a második alkalommal már nagyobb iramokat is tudtunk evezni - árulta el a Fejes Dániellel alkotott párosáról Hajdu Jonatán. - Úgy indult a szezon, hogy
velemenyezd, 2020. május 07. csütörtök, 09:51
A 70 éves Gryllus Dániel már a járvány utáni időszakra készül
termékenyebb volt számunkra, mint az első harminc, sokkal inkább a magunk urai lettünk, mint korábban. A Szikra-díj azért kedves, mert bibliai témájú lemezeimen, a Pál apostolos, a hegyi beszédes vagy a zsoltáros anyagokon az Ószövetség és az Újszövetség egyaránt jelen van" - mondta Gryllus Dániel.

1991 tavaszán jelent meg a Kaláka vezetője által alapított Gryllus Kiadó első lemeze, a cég azóta nemcsak a zenekar és tagjai anyagait gondozza, hanem számos ismert előadó, köztük a Sebő együttes, Kobzos Kiss Tamás, Palya Bea, Bognár Szilvia, Ferenczi György és a Rackajam és Dévényi Ádám lemezeit jelentette meg. A Gryllus Kiadó túl van a 220 CD-n, az öt évtized alatt mintegy 1300 verset (mások mellett Kányádi Sándor, Kiss Anna, Ady Endre, József Attila, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor, Áprily Lajos költeményeit) megzenésített Kaláka pedig több mint harminc lemezt készített, a legutóbbi a tavaly év végi Békabúcsúztató volt.

"A jó versek ma is népszerűek, Lackfi János vagy Szabó T. Anna új írásait
velemenyezd, 2020. április 21. kedd, 08:31
BTF - Részleteket mutatnak be online a Győri Balett GisL című előadásából
A premier eredeti időpontjában, pénteken 19.30-kor extra összeállítást tesznek közzé a Győri Balett hivatalos Facebook-oldalán: Kiss János igazgató köszöntőjével a GisL szereplői otthonukból egy-egy részletet adnak elő Velekei László koreográfiájából.

A balett bemutatója Lajkó Félix zenéjével a Müpa szervezésében, a Győri Balett és a Fonó Budai Zeneház közös programjaként valósult volna meg a 40 éves BTF nyitóelőadásaként.

A Giselle a 19. századi romantikus balett stílusteremtő remekműve, népszerűsége a mai napig töretlen, címszerepe - amelyet a Győri Balett produkciójában Herkovics Eszter Adria táncol - minden balerina álma. Az 1841-ben bemutatott darab Adolphe Adam muzsikájával hódította meg a világot.

A szervezők március 28-án jelentették be, hogy elmarad az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál. Hozzátették ugyanakkor, hogy mindent megtesznek azért, hogy a jubileumi fesztivál tervezett programjából minél több produkció eljuthasson majd a közönséghez a későbbiekben.
velemenyezd, 2020. április 03. péntek, 12:21
Hetedik alkalommal rendezik meg a Bábos Drámaíró Versenyt Békéscsabán
kora este kezdődik, amikor a megyei hírlap aznap megjelent számának cikkei közül kihúzzák azt, amelyből három írónak egy éjszaka alatt színdarabot kell alkotnia. A kész művek vasárnap délután már olvashatóak lesznek nyomtatásban is.

Idén Bosnyák Viktória, Király Levente és Kovács J. István vállalta, hogy 12 óra alatt egyfelvonásos, gyerekeknek szóló színdarabot ír.

Csütörtök este kisorsolják azt is, hogy melyik színészcsapat melyik író munkája alapján kezd el dolgozni. A produkciókat idén Bartal Kiss Rita, Kovács Géza és Rumi László állítja színpadra.

A színészcsapatok a Békéscsabai Napsugár Bábszínház színészei mellett a székelyudvarhelyi Udvarhely Bábműhely, a kolozsvári Puck Bábszínház és a nagyváradi Liliput Bábszínház művészeinek részvételével állnak össze.

Péntek reggel derül ki, hogy melyik rendező melyik író elkészült darabját kapja meg, és hogy melyik csapattal kezdi el a munkát. A hagyományoknak megfelelően idén is bábokat, bábos kellékeket kell készíteniük a csapatoknak, így
velemenyezd, 2020. március 07. szombat, 08:00
Szilvássy nyerte a válogatót az olimpiai kvalifikációs birkózóversenyre
A magyar szövetség tájékoztatása szerint az U23-as vb- és Eb-győztes Szilvássy a Körcsarnokban csapott össze a junior Eb-, valamint kadet vb- és Eb-1. Szőke Alexszel, mivel idén eddig 1-1-re álltak.

Ezúttal a 87 kilóból fellépő Szilvássy mindkétszer akciódús birkózással bizonyult jobbnak. Az első mérkőzést válldobással és intéssel nyerte 3-0-ra, a másodikat pedig főképp pörgetésekkel 5-1-re.

Ebben a súlycsoportban eredetileg hármas megméretés lett volna, de a 2009-es világbajnok Kiss Balázs nemrég műtött válla még nem gyógyult meg teljesen.

Szilvássy részvételével egy kivételtől eltekintve összeállt a magyar csapat, amely harcba száll a tokiói kvótákért a március 19. és 22. között a BOK-csarnokban sorra kerülő viadalon, melyen minden kategóriában az első kettő szerez indulási jogot, azaz döntőbe kell jutni az olimpiai részvételért. A női 68 kilósok között induló magyarról jövő héten a dunavarsányi edzőtáborban szintén válogató dönt.

Eddig négy magyar birkózó szerzett kvótát: a
velemenyezd, 2020. február 27. csütörtök, 16:02
Kedden lesz 12 éves a közmédia Család-barát magazinja
A keddi ünnepi műsor vendége lesz többek között Király Viktor és felesége, akik a közelmúltban házasodtak össze; Kiss Kamilka és Lőrincz Ádám, akik előadják a Család-barát dalát. Látható lesz az adásban a 4 for Dance formáció és Faragó Topi. Nem marad ki Bangó Margit sem, aki a Család-barát legelső vendége volt 12 évvel ezelőtt, az állandó szakértők pedig új oldalukról mutatkoznak be - olvasható a közleményben.

A Család-barát ajándékoz is: a Bethesda Gyermekkórházat Rátonyi Kriszta látogatja meg, aki a műsorkészítők nevében készségfejlesztő játékokkal, kifestőkkel és mesekönyvekkel lepi meg az ott lábadozó gyerekeket. Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie egyik legújabb dalát adja elő akusztikus gitáron az adásban és a műsor örökbe fogad egy kengurut is a Fővárosi Állat- és Növénykertből. A műsorvezetők segítségével a kulisszák mögé is bepillanthatnak a nézők, akiket sok más meglepetéssel is várnak a képernyő elé és a Család-barát Facebook oldalán.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 13:32
Labdarúgó NB I - A Diósgyőr legyőzte a sereghajtót
A vendégek sorozatban hatodik idegenbeli bajnokijukon szenvedtek vereséget, ebből ötödször még gólt sem szereztek.

OTP Bank Liga, 18. forduló:Diósgyőri VTK-Kaposvári Rákóczi FC 2-0 (2-0)--------------------------------------------Miskolc, 3702 néző, v.: Solymosi

gólszerzők: Brkovic (20.), Fodor (22., öngól)

sárga lap: Kiss T. (64.), illetve Fodor (8.), Jakimiv (32.), Ádám (46.)

Diósgyőri VTK:

--------------Danilovic - Sesztakov (Vági, 37.), Polgár, Brkovic, Tamás M. - Márkvárt, Iszlai - Hasani, Rui Pedro (Egerszegi, 81.), Kiss T. (Cortes, 67.) - Ivanovski

Kaposvári Rákóczi FC:

---------------------Pogacsics - Vachtler (Zsiga, a szünetben), Hegedűs D., Tarasovs, Fodor - Nagy J., Jakimiv (Trebotic, 68.) - Nagy R., Szakály A., Balázs - Ádám (Palic, 63.)

Kiegyenlített játékkal kezdődött a mérkőzés, majd a diósgyőriek fokozatosan magukhoz ragadták a kezdeményezést, melynek köszönhetően a félidő derekán három perc alatt kétgólos előnyre tettek szert Brkovic
velemenyezd, 2020. február 01. szombat, 19:03
A magyar kultúra napja - Diák Oscar-díjra jelölt filmeket tett elérhetővé a Színház- és Filmművészeti Egyetem
Az Amerikai Filmakadémia megmérettetésén a filmes főiskolák és egyetemek diákjainak filmjeit arany-, ezüst- és bronzfokozatú Diák Oscarral-díjjal jutalmazzák. Magyar filmek közül elsőként Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt című diplomamunkája nyerte el az elismerést 1991-ben.

2016-ban Kiss Hajni Szép alak című drámáját jelölték a díjra. A 6. Friss Hús rövidfilmes fesztiválon a filmet a zsűri mellett a közönség is a legjobbnak ítélte. Az alkotást több mint 60 fesztiválra hívták meg, amelyeken több díjat is nyert. Kiss Hajni filmje 1740 jelölt közül került be a legjobb hét jelölt közé.

2017-ben Freund Ádám Földiek című sci-fije eljutott a döntőig, az alkotás a 2017-es Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon fődíjat nyert, Gyuricza Mátyás operatőr pedig megkapta az Aranyszem Operatőr Fesztivál díját.

2018-ban Kovács István Ostrom című filmje kapta a Diák Oscar-díj bronz fokozatát, ezáltal a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak sikerült három egymást követő
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 11:41
1/77
Képek, videók
lovas szekér0423.jpg
maroka
2020. április 23. csütörtök, 16:43
egy lovas szekér0423.jpg
maroka
2020. április 23. csütörtök, 16:42
2 egy lovas cfhxwr7med3.g
menusgabor
2019. december 11. szerda, 18:40
2 egy lovas cfhxwr7med3.g
lovaszmarika
2019. október 20. vasárnap, 12:16
Lovas.gif
pacsakute
2019. június 03. hétfő, 13:10
Fehér ló és lovasa
pacsakute
2019. január 13. vasárnap, 20:27
Szeged-Lóvasút-Széchen yi
agica2004
2018. július 21. szombat, 22:17
lovas Pannika tuto.jpg
53ilona
2018. június 30. szombat, 20:52
SZKV.Lóvasút-Kossuth L.sg
agica2004
2018. május 22. kedd, 21:23
Lukács Erzsébet
irmus
2018. augusztus 07. kedd, 06:11
lukács-ev.jpg
katolikusokoldala
2018. július 30. hétfő, 06:10
Lukács Erzsébet
irmus
2018. május 04. péntek, 07:04
Lukács elmegy 01.jpg
chillik
2018. február 22. csütörtök, 04:57
Lukács elmegy 02.jpg
chillik
2018. február 22. csütörtök, 04:56
lukács mária.jpg
zsokica45
2018. január 06. szombat, 20:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.