Belépés
2020. február 21. péntek | 8. hét | 52. nap | 00:55 | Eleonóra
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Rendetlenség a rendben - Vera Molnar művészete a Kiscelli Múzeumban
Vera Molnart már az ötvenes-hatvanas években foglalkoztatta a "machine imaginaire", az embert helyettesítő gép és a művészet összefüggésének a kérdése. Nem csak az első (női) komputerművészek egyike, úttörő volt az algoritmikus és a véletlent tudatosan összekapcsoló és alkalmazó művészek között is. Művészetében elsősorban a kutatás foglalkoztatja, a rend, a struktúra, illetve a rendetlenség összekapcsolásának lehetősége - szerepel a szervezők által az MTI-hez szerdán eljuttatott ajánlóban.

A művész szorosan véve nem tartozik sem a konkrét, sem a geometrikus absztrakt irányzathoz, alkotásai nem felelnek meg egyik kategória szigorúan vett kritériumainak sem. Mértéktartóan, de eltökélten rúgja fel a konkrét absztrakt merev szabályait, de nem formákkal dolgozik, hanem vonalakkal, ezek formálódnak keze alatt egyszerű geometriai idomokká.

A közlemény kiemeli: Vera Molnar a számítógép használatával is képes olyan alkotásokat létrehozni, amelyek nem személytelen, mechanikus, rideg művek, hanem
velemenyezd, 2019. október 30. szerda, 13:51
Art Market Budapest - Sztárvendégek a kortárs művészeti vásáron
Madrid.

Az orosz művészeti szcéna meglepően nagy nyitottsággal reagált a díszvendégséggel járó meghívásra, és a legfontosabb galériák és intézmények mellett eljöttek friss szereplők is - közölte Ledényi Attila.

Elmondása szerint a pop/off/art például a moszkvai színtér egyik vezető galériája, de kiállít a ROSPHOTO állami orosz fotómúzeum, és olyan fiatal galériák is, mint a moszkvai fabula vagy a szentpétervári Alvitr Galéria, amely a Magyarországon élő Irina Drozd munkáiból mutat be solo show-t, a Kiscelli Múzeumban pedig Ivan Pljuscs munkáiból rendez kiállítást.

Az Art+Text Budapest standján Sóskuti Tibor festményein és Halas István fotóin a nyolcvanas évek magyarországi underground elevenedik meg, több galéria azonban a megelőző évtizedekre koncentrál.

Erős anyagot hozott például a hatvanas-hetvenes évekből a Missionart, melynek standján mások mellett Bak Imre, Hajas Tibor, Hencze Tamás és Keserü Ilona munkáival találkozhatnak a látogatók.Ledényi Attila hangsúlyozta: a vezető
velemenyezd, 2019. október 02. szerda, 15:01
A felújításra a koronát idén sikerült feltenni,
tiltakozó akciók szerveződtek.
Végül a téren az új óra egy hatméteres oszlop tetején mutatja az időt, és, hogy a régi hangulatot is visszacsempésszék az építménybe, a hasábszerű, látszó betonoszlopon, a digitális számok alatt hangsúlyos árnyékként a régi óra is megjelenik számlapostul, oszlopostul. A régi szerkezet hetvennégy éven át állt a téren, és felmerült ugyan, hogy vissza került a helyére, de a régi vasváz teljesen szétkorhadt, így az óra egy elszánt budai lokálpatriótának köszönhetően a Kiscelli Múzeumba került.
A felújításra a koronát idén sikerült feltenni, amikor a téren átadták a Széll Kálmánt, a dualiz­mus korának pénzügy miniszterét, kormányfőjét ábrázoló szobrot. Az ünnepségen Tarlós István főpolgármester azt mondta, ma is szükség van olyan típusú vezetőkre az államigazgatásban, mint amilyen Széll Kálmán is volt. A főpolgármester méltatta az egykori pénzügyi szakembert, kiemelve érdemeit az 1873 után kialakult pénzügyi válság kezelését illetően is, majd párhuzamot vont Széll Kálmán
maroka, 2019. augusztus 08. csütörtök, 14:43
Koncertek a Kiscelli Múzeumban
Az esteken megszólalnak a barokk zene klasszikusai, Mozart és Debussy darabjai, valamint Dohnányi és Csajkovszkij vonósszerenádjai - közölte a múzeum az MTI-vel.

A barokk zene bölcsője című hangversenyen Ludovico Viadana, Dario Castello, Giovanni Paolo Cima, Giovanni Baptista Fontana, Girolamo Frescobaldi, Giovanni Gabrieli és Antonio Vivaldi művei hangzanak el július 18-án.

A Kvartettkoncert a Quartetto Speranzával című esten augusztusban Wolfgang Amadeus Mozart G-dúr kvartettjét és Claude Debussy g-moll vonósnégyesét G. Horváth László és Szabó Tamás (hegedű), Fajd Gergő (brácsa) és Háry Péter (cselló) adja elő.

A szeptember 12-i est, amelyen Dohnányi és Csajkovszkij vonósszerenádjai szólalnak meg, egyben a zenekar String Serenades című új lemezének bemutatókoncertje.
velemenyezd, 2019. július 13. szombat, 15:41
Tarlós: Jerzy Popieluszko vértanúsága megerősítette a szabadságért küzdők hitét
Szolidaritás idejében egyszer csak, mindenki számára váratlanul "szimbólummá nőtt". Legenda lett, akinek miséire ezrek érkeztek szerte Lengyelországból.

Megjegyezte: várható volt, hogy a népszerű pap célpontja lesz a kommunista hatalomnak, de bár környezete figyelmeztette a rá leselkedő veszélyre, ő nem hátrált meg, mert nem félt jósággal küzdeni a "gonosz ellen" - mondta Jerzy Snopek.

A 20 tablóból álló kiállítást 2017-ben Varsóban, a lengyel szenátus épületében mutatták be először. A kiállítás a Kiscelli Múzeumban november 25-ig látogatható.

Jerzy Popieluszko 1947. szeptember 14-én született Suchowolában. Varsó Zoliborz kerületében, a Kosztka Szent Szaniszló egyházközség plébánosaként 1980-ban rendszeresen misézett a kohóművek sztrájkoló munkásainak, a független Szolidaritás megalakulása után pedig a szakszervezet országos lelkipásztora lett. A hadiállapot 1981. decemberi bevezetése után karitatív munkát végzett, jogi és orvosi segítséget szerzett az internáltaknak és
velemenyezd, 2018. október 30. kedd, 18:41
Megkezdődött az idei Múzeumok éjszakája
hanem sok színes programot is. Az év eleje óta nagyjából 200 ezren vettek részt a családok éve különféle programjain, több mint 400 rendezvényt szerveztek országszerte.

"A család és kultúra nagyon szorosan összekapcsolódik egymással, ma már a kulturális programok az egész család számára kínálnak kikapcsolódási és tartalmas időtöltési lehetőséget" - hangoztatta az államtitkár.

A Múzeumok éjszakája programjai közül kiemelte a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum családi kincskereső programját, a Kiscelli Múzeum épületsétáját és zseblámpás kriptatúráját, amelyek egyaránt érdekes szórakozást nyújthatnak a gyerekek számára.

A Magyar Nemzeti Múzeumban családi betűkereső, míg a Mesemúzeumban kalandpálya és rendhagyó kiállítás várja az érdeklődőket. Az Országos Széchényi Könyvtárban pedig Széchényi-kód címen játékos nyomozásra nyílik lehetősége a családoknak - sorolta a programokat az államtitkár.

Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park igazgatója hangsúlyozta: a Múzeumok éjszakáján
velemenyezd, 2018. június 23. szombat, 17:02
Három helyszín ad otthont az operaházi RingFesztnek
drámaírót kérte fel. Az alkotás koncepciója Ókovács Szilveszter, rendezői kivitelezése Kálloy-Molnár Péter nevéhez fűződik. Wagner, Nietzsche, Cosima és Elisabeth szerepében Kőrösi András, Csémy Balázs, Schell Judit és Létay Dóra látható. A zenekart Köteles Géza vezényli, a Pokhodnykh Ellina és Kovács Noel Ágoston által táncolt betéteket Venekei Marianna koreografálta.

A késő esti előadásokat folytatva GermanLateNight cím alatt mutatja be az Opera május 13-án Paul Hindemith négy egyfelvonásos művét a Kiscelli Múzeumban. A darabokban a Zeneakadémia énekes növendékei és frissen végzett operistái mellett Meláth Andrea, Sáfár Orsolya és Dékán Jenő áll színpadra, az est karmestere Dénes István. Az előadások előtt egy órával az érdeklődőket a Kiscelli Múzeumban tárlatvezetés is várja.

Május 14-én Hugo Wolf A kormányzó című 1896-ban bemutatott operájának koncertszerű előadása hallható az Erkel Színház nagyszínpadán, a főbb szerepekben Haja Zsolt, Szappanos Tibor, Balga Gabriella és Palerdi András
velemenyezd, 2018. május 03. csütörtök, 14:32
Ajándékkészítő foglalkozások és tárlatvezetések a Kiscelli Múzeumban
A Fashion revolution - Csodák a gardróbból című pop-up kiállítással indul délelőtt a vasárnapi program, amelyen Horn Enikő divattervező családjának emlékei a 20. század divatváltozásait mutatják be a szecessziótól a forrónadrágig. Az Enihorn néven alkotó divattervező által a Kiscelli Múzeumnak adományozott kollekció a Make Something Week keretében egy pop-up kiállításon példát mutat a ruha-újrahasznosítás igényes lehetőségeire is - olvasható a kiállítótér MTI-hez eljuttatott közleményében.

A tárlatvezetéshez kapcsolódva Szatmári Judit Anna, a múzeum textilgyűjteményének vezetője Horn Enikő tervezővel és a Fashion Revolution képviselőjével, Szentesi Rékával is beszélget, délután pedig Divat a művészetben címmel divattörténeti tárlatvezetés lesz a Kiscelli Múzeum állandó gyűjteményében.

A délutáni programok lámpatervező foglalkozással folytatódnak a LÁMPA! Egy design ikon a kortárs művészet fényben című kiállításhoz kapcsolódva, de lehetőség lesz karácsonyi ajándékdobozok készítésére
velemenyezd, 2017. december 06. szerda, 19:44
Október 23. - Varga: 1956 erkölcsi alapjára a ma döntéseit is bátran építhetjük
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója tiszteletére Óbuda-Békásmegyer önkormányzata által tartott megemlékezésen Varga Mihály beszédében kiemelte: kitartunk e hagyományok mellett, így "tetteinket továbbra is kizárólag a magyar értékek, a magyar emberek érdekei és a Magyarország jövőjébe vetett hit vezérlik".

Csak ebből a nézőpontból "láthatjuk helyesen a világot, cselekedhetünk előremutató módon és adhatjuk át múltunk értékeit gyermekeinknek" - fogalmazott.

A Kiscelli Múzeumban rendezett megemlékezésen a miniszter kifejtette: már 61 éve teszünk tanúságot '56 értékei mellett, mert "szabadságharcunk olyan emlék, amely megszabja lépteinket a mában is".

Köszönettel és hálával tartozunk a forradalmároknak, "mert egy rabságban tartott nemzetnek adták vissza a szabadság reményét", hálával tartozunk azoknak, akik "a diktatúra fenyegetésében is emelt fővel akartak járni, akik az életüket sem tartották túl nagy árnak azért, hogy eloszlassák a kommunista diktatúra sötétjét: a
velemenyezd, 2017. október 22. vasárnap, 17:52
A Fluxus művészeti mozgalom alkotóinak kiállítása a Ludwig Múzeumban
A Fluxus nemzetközi művészcsoport az 1960-as évek elején jött létre George Maciunas litván művész vezetésével. A 20. század egyik legelementárisabb, merev definíciókkal nem leírható mozgalma a dada, a szürrealizmus, az akcióművészet és az 1960-as évek mulandó anyagokat felhasználó törekvéseinek folytatásaként egyaránt értelmezhető.

Fabényi Júlia, a múzeum igazgatója a kiállítás csütörtöki sajtóbejárásán elmondta: a most nyíló tárlat a magyarországi székhelyű Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány egyedülálló magángyűjteményének alkotásait vonultatja fel. A tárlaton olyan nagy nevekkel találkozhatnak az érdeklődők, akik az 1960-as évektől befolyásolták a mindenkori ellenállásnak, forradalomnak, a művészeti ellenállásnak és a társadalmi uralomnak a létét, mozgását. A tárlat több mint 600 műve öt különféle fejezeten keresztül szemlélteti a Fluxus mozgalomhoz köthető happeningeket, irodalmi alkotásokat és művészkönyveket, az eat art-ot, a zenei, valamint politikai aspektusokat is.

Lisa
velemenyezd, 2017. szeptember 21. csütörtök, 21:03
Egy előadáson szerepel Haydn, Esterházy és Nádler
Haydn művét a Budapest Sound Collective Dubóczky Gergely vezényletével adja elő, Esterházy Péter szövegét Mácsai Pál és Kerekes Éva színművészek mondják el. A mű inspirációjára született festményeket a koncerten, valamint április 11. és április 23. között a Kiscelli Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők - közölték a szevezők az MTI-vel.

Az 1785-ben komponált Haydn-mű eredetileg a húsvéti liturgia részeként, a cádizi püspök prédikációjával hangzott el.

A szentbeszédek helyére Esterházy Péter 2014-ben, Dubóczky Gergely karmester felkérésére profán imát írt Hét utolsó szó címmel. Az erőteljes prózai alkotást - Mácsai Pál és Kerekes Éva előadásában - egy férfi és egy női hang illesztette bele Haydn muzsikájába a három évvel ezelőtti ősbemutatón. Az így létrejött előadás inspirációjára született Nádler István hét festményből álló sorozata. A zene, szöveg és kép egységét megteremtő előadás virágvasárnap várja a közönséget.
velemenyezd, 2017. április 01. szombat, 07:06
Budapest Art Week - Több mint 60 helyszín 100 programja 6 napon át
galériák egyaránt várják az érdeklődőket, akik számos tematikus túrán, műterem-látogatáson, épületbejáráson és egyéb egyedi programon is részt vehetnek.

A szervezők elmondása szerint olyan intézmények csatlakoztak, mint a Magyar Nemzeti Galéria (MNG), a Ludwig Múzeum, az Óbudai Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Budapesti Olasz Kultúrintézet vagy a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum.

Az MNG Georg Baselitz-kiállítással várja a látogatókat, a Kiscelli Múzeumban Nádler István-tárlat nyílik, a Kassák Múzeumban Szemző Tibor munkái láthatók, az Iparművészeti Múzeumban pedig tart még majd a Breuer Marcell-kiállítás.

A Godot Galériában Bukta Imre, a Virág Judit Galériában Radák Eszter, az A.P.A. Galériában Verebics Ágnes, a Várfok Galériában Szirtes János állít ki a fesztivál idején.

A BAW utolsó napján tartják meg a Nyitott Műtermek Délutánját, amely öt-hat műteremházba viszi el az érdeklődőket, de lesznek tematikus galériatúrák, óbudai művészeti
velemenyezd, 2017. február 17. péntek, 11:31
1/5
Képek, videók
András-Kati- Molnár Anita
agica2004
2018. július 22. vasárnap, 18:01
SZKT-Molnár-Magda P.-Ábra
agica2004
2017. május 15. hétfő, 16:44
molnár imre.jpg
zsokica45
2017. május 09. kedd, 11:41
Botka-Molnár.jpg
agica2004
2017. február 19. vasárnap, 13:24
szülinap molnár frigyesné
zsokica45
2016. augusztus 27. szombat, 20:41
Molnár Emma
irmus
2016. augusztus 06. szombat, 18:35
MOLNÁR INCIKE
1vargaildyko
2016. június 07. kedd, 05:40
Molnár Incikétől
pommerevi54
2016. február 28. vasárnap, 21:59
múzeumban
orban47
2017. április 17. hétfő, 07:49
Retro múzeumban
orban47
2015. március 22. vasárnap, 10:06
+múzeumban
orban47
2015. március 22. vasárnap, 09:42
a múzeumban, Lőcsén
orban47
2014. október 21. kedd, 18:22
Ausztrál Múzeumban.jpg
agica2004
2014. április 16. szerda, 14:56
német múzeumban
orban47
2013. január 27. vasárnap, 19:29
a múzeumban
ibolya58
2013. január 18. péntek, 11:10
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.