Belépés
2020. február 23. vasárnap | 8. hét | 54. nap | 07:46 | Alfréd, Jávorka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Országút
Ezzel a címmel jelent meg tegnap az első, majd kéthetenként papíron és online is egy új folyóirat művészet, tudomány, közélet, ... témákban. Nem tudom mi lehet a korábbi Magyar Krónikával, amit még a néhai Kerényi Imre indított. Jól emlékszem járt volna a kollégiumnak is ingyen - bérmentve, de ahogy témát, írást nem fogadott el mástól, úgy az újságot se küldte soha. Bezzeg máshova 4-5 pld.ban is küldték, tök fölöslegesen. Bele se lapoztak. Ahogy a Nemzeti Könyvtár sorozat. Az is járt volna a kollégiumnak, de minden lépésem hiábavaló volt. Úgyhogy az sincs.Pedig nekem mindkettő tetszik/tetszett, jónak tartottam őket, de mivel nem küldték, így nem is olvastuk őket. És akkor most itt van ez az Országút. Nem tudom a városi könyvtár előfizeti/fizette-e, de hát a Trianoni Szemlét sem fizette elő legalább a 100. évfordulóra, akkor ezzel nem tudom mit kezd(ett).
azenujsagom, 2020. február 14. péntek, 07:21
Koltai Róbert és Dörner György kapja idén a Madách-díjat
szerepei között van a Stílusgyakorlatok, játszott az Üvegtigris és a Honfoglalás című filmekben. Szinkronszínészként jellemzően Bruce Willis, Mel Gibson, Eddie Murphy és Michael Douglas hangjaként ismeri a közönség. 2012 februárjától vezeti az Újszínházat, ahol kizárólag magyar szerzők darabjait mutatják be. A Keresztény Színházi Fesztivál megálmodója, a Színészzenekar gitáros tagja.

A Madách-díjat korábban megkapta többek között R. Várkonyi Ágnes történész, Andor Csaba, a Madách Társaság elnöke, Kerényi Ferenc, Szabó András és Bene Kálmán irodalomtörténész, Supka Magdolna művészettörténész, Jankovics Marcell rajzfilmrendező és posztumusz Lukács Margit színművész. A megyei elismertek között volt Csikász István előadóművész, Őze János néptáncos, Csemniczky Zoltán képzőművész, Kapros Márta főmuzeológus, a Nógrád Táncegyüttes és a Mikszáth Kálmán Társaság.

Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője 1823. január 21-én született a Nógrád megyei, ma Szlovákiához tartozó Alsósztregován. Az 1964-ben,
velemenyezd, 2020. január 19. vasárnap, 13:01
Sikerrel zárult a Muzsikáló Magyarország 2019 program
vidéki étterembe, ahol 17 zenekartól mintegy 17 órányi anyagot rögzítettek. Elsősorban a szombati 11 órás Dankó Extra című műsor ismerteti meg a hallgatókkal ezeket a felvételeket.

Mint hangsúlyozta, a program a zenész hivatás megőrzését szolgálja. "A cigány muzsikusok nemzedékről nemzedékre azt tanulták ki, hogy szinte gyógyítsák a rájuk bízott közösséget" - fogalmazott.

A Muzsikáló Budapest programot a kormány az éttermi cigányzene hagyományának felélesztése céljával 2017-ben indította el. A Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére létrejött projekt sikere után a programot tavaly a turisztikailag kiemelt vidéki helyszínekre is kiterjesztették.

Pályázatot Magyarország vidéki vagy budapesti, turisztikai szempontból frekventált helyszínein működő, minimum 30 vendég fogadására alkalmas vendéglátó egységek tulajdonosai vagy működtetői nyújthattak be. A zenészek tiszteletdíját a Hagyományok Háza a muzsikusokkal egyedileg kötött megbízási szerződés alapján közvetlenül a muzsikusok
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 13:22
DK: a Simonka-ügy valódi felelősei helyett strómanok ülnek a vádlottak padján
Barkóczi Balázs a 24. hu információjára hivatkozott. A portál pénteken azt írta, hogy a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolt Simonka György és társai ügyében Kerényi Jánosnak, a Fidesz dél-alföldi regionális-pártigazgatójának az unokaöccsét és a szintén fideszes országgyűlési képviselő Varga Gábor hozzátartozóit is megvádolják.

Barkóczi Balázs azt mondta, a Simonka-ügy újra megmutatta, hogy a Fidesz "bűnszervezetként lopja szét az országot", és ehhez asszisztálnak a kormánypárt polgármesterei is. A DK abban reménykedik, hogy a nyomozás bebizonyítja, a vádlottak padjára ültetett "fideszes rokonok" csak strómanok, a valódi elkövetők pedig ott ülnek a parlamenti padsorokban és a polgármesteri székekben - fogalmazott.

Megkérdezték a szóvivőt, mit szól ahhoz, hogy Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta Varju László DK-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A Legfőbb Ügyészség pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta:
velemenyezd, 2019. október 04. péntek, 13:31
A Föld védelmére hívják fel a figyelmet a könyvtári napokon Nógrád megyében
környezethez: zöldülő életmód címmel kiállítást nyitnak meg, beszélgetést szerveznek Géczy Gábor fizikussal, a Magfalváért Egyesület megalapítójával, a gyerekek a vízcseppről nézhetnek meg papírszínházi meseelőadást.

Németh Lajos meteorológust arra kérték, beszéljen arról, mi lesz a földdel és az éghajlattal, míg Bocsó Anita környezeti nevelőtanár Szabó Lőrinc és az Ipoly, avagy gőték az irodalomban címmel tart előadást.

A Balassi Bálint Megyei Könyvtárban megemlékeznek a 75 éve született Kerényi Ferenc Madách-kutatóról, kvízjátékokat szerveznek környezetvédelemről és irodalomról. Az intézmény csatlakozik a Magyar Rákellenes Liga salgótarjáni alapszervezete Egy nap a nőkért című figyelemfelkeltő rendezvényéhez, valamint itt mutatják be a Palócföld folyóirat legfrissebb számát.

A programsorozat keretében adják át a rónafalui és somoskői fiókkönyvtárakat, a feledékeny olvasóknak pedig elengedik a késedelmi díjakat.

Balassagyarmaton a Madách Imre Városi Könyvtárban október 3-án Balla
velemenyezd, 2019. szeptember 29. vasárnap, 13:21
Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Veszprémi Petőfi Színház
Oberfrank Pál, a színház igazgatója a hétfői társulati ülésen hangsúlyozta: tartalmas nyáron van túl a testület, amely Szarvason, Egerben, Nyíregyházán, Tihanyban, Balatonföldváron és Budapesten is fellépett az elmúlt hónapokban. Emellett Erdélyben is játszottak, valamint Balatonalmádiban a Kerényi Imre által elindított vörösberényi programokat is folytatták. Itt tizenkét előadást mutattak be és két nyolcnapos tábort is rendeztek fiataloknak - emelte ki az igazgató.

Oberfrank Pál azt is elmondta: négy új tag szerződött Veszprémbe, Varga Szilvia, Dér Mária, Cservenák Vilmos és Hunyadi Máté is a Petőfi Színház társulatában játszik mostantól.

A fenntartó képviseletében Brányi Mária veszprémi alpolgármester sikeresnek ítélte meg az elmúlt évadot és a nyári szezont is. Hozzátette: a vártnál lassabb ütemben halad a színházépület rekonstrukciójának előkészítése, de a tervezési munkák a nyári időszakban is folytak.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott a társulatnak
velemenyezd, 2019. augusztus 26. hétfő, 18:21
A közmédia csíkszeredai tudósítói nyertek a szatmárcsekei filmfesztiválon
Bolyáki Attila közölte: a Helyi magyar kultúra a Kárpát-medencében című témában meghirdetett versenyre benevezett rövid internetes videókat a www.tudosítok.hu oldalon közönségszavazás alapján lehetett a szatmárcsekei döntőbe nevezni.

A huszonöt döntős filmet pontozta a Koltay Gábor és Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendezők, Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője és Kobza Miklós onlinemédia-szakértő által alkotott zsűri.

A szakmai grémium döntése alapján idén az MTVA csíkszeredai tudósítói, Csúcs Mária és Csúcs Péter kapták a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által felajánlott 800 ezer forintos fődíjat a Küzdelem a hősökért című filmjükért. A verseny második helyért járó 400 ezer forintot az Erdély és Románia "nagy egyesülése" 100 című film alkotója, Margittai Gábor rendező vehette át Szatmárcsekén.

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata által felajánlott, a harmadik helyezettnek járó 250 ezer
velemenyezd, 2019. augusztus 26. hétfő, 17:32
Zenélő Budapest - Ingyenes szabadtéri minikoncertek a főváros 16 pontján
Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Concerto Budapest rendszeresen együtt kamarazenélő muzsikusai, valamint népzenészek, dzsesszformációk és szólisták, vokális kórusok.

Vidoven Árpád, a Miniszterelnöki Kabinetiroda közigazgatási államtitkára kiemelte: a kormány és Budapest Főváros Önkormányzata közös támogatásával megvalósuló Zenélő Budapest különleges, világszinten is egyedülálló attrakciója a fővárosnak.

Felidézte: a programsorozat 2015-ben indult, Kerényi Imre javaslatára, Götz Béla és Götz Nándor ötlete alapján. Mint mondta, a városba érkező vendégek szórakoztató formában kapnak átfogó képet a magyar nemzeti kultúra értékeiről, a koncertsorozat hozzájárul a turizmus élénkítéséhez, Budapest népszerűsítéséhez.

Hangsúlyozta: ahhoz, hogy Budapest elnyerhette az Európa legjobb úti célja címet, nagyban hozzájárult a Zenélő Budapest program is. Az idén ötödik alkalommal megrendezendő eseményt a kormánya 77 millió forinttal támogatja.

Mintegy 400
velemenyezd, 2019. május 31. péntek, 14:45
A Mária evangéliuma című művet mutatják be Csíksomlyón és Déván
Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi Mária evangéliuma című rockoperáját 1991-ben mutatták be a Kerényi Imre által igazgatott Madách Színházban, a darab azóta csaknem ezer előadást ért meg. Most egy új, erdélyi és partiumi előadássorozattal indult útnak a darab, ennek célja - a zene és a hit erejének bemutatása mellett - a jótékonysági adománygyűjtés a Böjte Csaba ferences szerzetes nevével fémjelzett Dévai Szent Ferenc Alapítvány által gondozott gyermekek javára - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Mint elhangzott, a művet tizenegy éve oratóriumi átiratban játsszák, a nézők igényeihez igazítva. Az így átalakított előadás alkalmassá vált templomokban való bemutatásra is.

A Mária szerepét alakító Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színművész elmondta: Magyarországon már régóta ezt a változatot játsszák, a határon túl pedig e turné alkalmával mutatják be először a produkciót.

Mint mondta, a színházi előadás egyes részeit, táncbetéteit kivették a darabból és
velemenyezd, 2019. május 29. szerda, 13:35
Hatodszor rendezik meg a Keresztény Színházi Fesztivált Budapesten
A fesztivál az Újszínház előadásával, a Balogh Elemér és Kerényi Imre szövegkönyve alapján készülő Csíksomlyói passióval indul - közölte.

A rendezvény második napján a Békéscsabai Jókai Színház lép fel Rákosi Viktor-Nemlaha György Elnémult harangok című színművével.

Április 28-án, vasárnap a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház adja elő Páskándi Géza Lélekharang című drámáját az Újszínház nagyszínpadán, a Bubik István Stúdiószínpadon pedig Csernus Mariann Vizsolyi Biblia estjét láthatják az érdeklődők.

Másnap Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és színjátszó gyerekek lépnek fel, akik már korábban is nagy sikert arattak a szentek életéből előadott példázatokkal. Az egri Gárdonyi Géza Színház Fekete Sándor Lenkey tábornok című történelmi drámájával szerepel a fesztiválon.

Az utolsó napon Mihályi Győző színművész előadóestje kerül színpadra, a fesztivált pedig a Bolyki Brothers koncertje zárja - ismertette Dörner György.
velemenyezd, 2019. március 23. szombat, 14:52
Pozsgai Zsolt és a Kassai Thália Színház kapja idén a Madách-díjat
színházi szaklapokban a kilencvenes években.

Az 1969-ben alakult, 1990-től önálló Kassai Thália Színház nemzetiségi színház, de Szlovákia magyar közössége mellett minden nézőt meg kíván szólítani határon innen és túl. Eredetileg is azzal a szándékkal jött létre, hogy utazó társulatként az ország egész területén bemutatkozik, sőt, Magyarország északkeleti része is fontos játszóhelye.

A Madách-díjat korábban megkapta többek között R. Várkonyi Ágnes történész, Andor Csaba, a Madách Társaság elnöke, Kerényi Ferenc, Szabó András és Bene Kálmán irodalomtörténész, Supka Magdolna művészettörténész, Jankovics Marcell rajzfilmrendező és posztumusz Lukács Margit színművész. A megyei elismertek között volt Csikász István előadóművész, Őze János néptáncos, Csemniczky Zoltán képzőművész, Kapros Márta főmuzeológus, a Nógrád Táncegyüttes és a Mikszáth Kálmán Társaság.

Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője 1823. január 21-én született a Nógrád megyei, ma Szlovákiához tartozó Alsósztregován. Az 1964-ben,
velemenyezd, 2019. január 15. kedd, 11:41
2018-ban volt ötéves az ötvenhatos blogom
hagyományőrzőkkel
Megjelent a Mosonmagyaróvár c. 460 oldalas könyv
A Nemzeti Sírkert része lett Magyar Katalin síremléke

Június
1956-os Mártírok Napi megemlékezés a Gulyás Lajos Kollégiumban
Létrehoztam a Laktanya Múzeum story 2005-2018 c. facebook oldalamat

Július
Könyv jelent meg Gulyás Lajosról
Elhatározás '56-os életrajzi lexikon szerkesztésére

Augusztus
Elhunyt Ferenczy Erika Alice történész, forgatókönyvíró
Elhunyt Dr. Kiss András
Elhunyt Kerényi Imre
Leégett a laktanya tetőszerkezete
Recenzióm Erdős Kristóf Gulyás Lajos könyvéről
Elhunyt Erich Lessing fotográfus

Szeptember
Németh Boldizsár a Moson Megyei Életrajzi Lexikonban
Előadásom a Gyásztéren
Elhunyt Fehér János óvári ötvenhatos elítélt
Megemlékező írásom Fehér Jánosról az 1956oroksege.hu weboldalon

Október
Megjelent Böröndi Lajos '56-os verseskötete
Két füzetben Jánossomorja '56-os
azenujsagom, 2018. december 31. hétfő, 03:51
1/29
Képek, videók
nő az országúton
eva6
2018. november 14. szerda, 09:12
Az országútak vándora 01.
chillik
2018. március 05. hétfő, 05:35
Az országútak vándora 02.
chillik
2018. március 05. hétfő, 05:35
Az országútak vándora 03.
chillik
2018. március 05. hétfő, 05:34
Az országútak vándora 04.
chillik
2018. március 05. hétfő, 05:34
országút.png
chillik
2017. november 13. hétfő, 14:01
Országútra hulló falevél
margoboszi
2013. szeptember 10. kedd, 14:16
az országút fantomja
elisha24
2013. április 15. hétfő, 14:45
Hajnali séta az országúto
szalai0913
2011. május 03. kedd, 20:07
Országúti diszkó.jpg
margoboszi
2010. október 26. kedd, 17:11
Országúti diszkó 4.jpg
margoboszi
2010. október 26. kedd, 17:11
Országúti diszkó 3.jpg
margoboszi
2010. október 26. kedd, 17:11
Krónikások_n.jpg
lilagondolatok
2014. július 15. kedd, 20:08
Képes Krónikás c. könyv
azenujsagom
2013. augusztus 12. hétfő, 06:31
Bob Dylan: Krónikák I.
zgawab
2013. április 25. csütörtök, 09:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.