Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 09:30 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Átadták a felújított szentendrei Kmetty Múzeumot
Cézanne-i világ színkészlete lett a dallam, míg Picasso a fura kottát rajzolta a hangjegyei alá" - mondta a helyettes államtitkár.

A mostani állandó kiállítás átfogó portréja kíván lenni egy izgalmas alkotónak, s egyúttal olyan tér és olyan gyűjtemény, amely nemcsak megismertet, hanem inspirál is - tette hozzá.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester méltatta a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) szisztematikus közösségépítő munkáját, amely a többi között kurátori tárlatvezetésekben, múzeumpedagógiai programokban, családi napokban nyilvánul meg, szolgálva a kultúra és a város közösségének érdekeit.

Gulyás Gábor, az FMC igazgatója arról beszélt, hogy a múzeumok önkormányzati átvételével új szakasza nyílt meg a felújítási programnak Szentendrén, ennek volt első eleme a Czóbel Múzeum. Idén a Kmetty Múzeum újult meg, jövőre a Barcsay Múzeum következik, valamint elindul a Képtár rekonstrukciós tervezése is - mondta.

Kiemelte: a mostani felújítás elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a Kmetty-hagyatékot be
velemenyezd, 2018. december 08. szombat, 20:57
Tisza 100 - Emlékkonferencia az Országházban
legkiemelkedőbb politikusának nevezte a hajdani miniszterelnököt.

Maruzsa Zoltán Viktor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára Tisza István utolsó hónapjáról beszélt.

Az eseményen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A konferenciát Hermann Róbert, az MTT elnöke vezette le.

A rendezvény meghívójában azt írták, a tanácskozáson neves történészek vizsgálják, hogy milyen folyamatok vezettek a dualista magyar állam széteséséhez. A program szerint előadást tartott ifj. Bertényi Iván, Hatos Pál, Katona Csaba, Kovács Dávid, Révész Tamás, Tamara Scheer, valamint Szarka László is.

Gróf Tisza István, aki 1903-1905, majd 1913-1917 között Magyarország miniszterelnöki tisztségét töltötte be, 1861. április 22-én született Pesten.

Politikuscsaládban látta meg a napvilágot. Apja, Tisza Kálmán 1875-től 1890-ig állt a kormány élén - a mai napig nem volt olyan miniszterelnök, aki ennél hosszabb időt töltött volna hivatalban.

Tisza István
velemenyezd, 2018. október 31. szerda, 15:01
1918. október 31. - Tisza István meggyilkolása
kabinetjét, melynek intézkedései sok szempontból már a közelgő világégésre készítették fel az országot. Tisza, aki a Nemzeti Munkapárt ,,szürke eminenciásaként" 1912-ben - házelnöki tisztségét kihasználva - keresztülvitte a híres véderőtörvény elfogadását, kormányalakítása után konzervatív intézkedéseivel igyekezett rendet és stabilitást teremteni az Osztrák-Magyar Monarchia magyar felében. Miközben a birodalom - más államokhoz hasonlóan - erőteljes fegyverkezési programot hajtott végre, Tisza ,,hagyományos" eszközeivel, többek között a szigorú sajtótörvénnyel, a gyülekezési és egyesülési jog korlátozásával próbálta felépíteni azt a szilárd hátországot, amire a feszült nemzetközi helyzetben a Monarchiának szüksége volt. A fegyveres konfliktus aztán 1914. június 28-án, a Ferenc Ferdinánd trónörökös ellen elkövetett merénylettel váratlanul karnyújtásnyira került, Tisza pedig, akit - a trianoni utódállamok erőteljes kampánya nyomán - később egész
menusgabor, 2018. október 29. hétfő, 19:28
Tizenegy helyszínen lesznek programok az Olvasás éjszakáján
A hatodik alkalommal megszervezett olvasásnépszerűsítő irodalmi és könyves fesztivál hat fővárosi és öt vidéki helyszínen kínál programokat. Budapesten az Örkény István Könyvesboltban többek között Juhász Ferenc születésének 90. évfordulója alkalmából Galkó Balázs estjét lehet megtekinteni, valamint beszélgetéssel emlékeznek meg a 2017-ben elhunyt Tarján Tamás József Attila-díjas irodalomtörténészről is.

A Libri Könyvpalotában Tompa Andreával, Cserna-Szabó Andrással, Kemény Istvánnal, Ungváry Krisztiánnal, Závada Péterrel, Nógrádi Gergellyel, Beck Zoltánnal és Háy Jánossal, valamint az Irodalmi Magazin szerkesztőivel találkozhat a közönség. Az Alexandra Könyvesházban bloggertalálkozót és játékos irodalmi vetélkedőt rendeznek, felolvasnak a Kalligram Kiadó őszi köteteiből, valamint bemutatkozik a közönségnek a Könyvmolyképző Kiadó íróit és íróiskolásait tömörítő Aranymosás irodalmi klub is.

A Bookline Móricz Könyvesboltban Maros András, Al Ghaoui Hesna és Mörk Leonóra is bemutatja legutóbbi
velemenyezd, 2018. szeptember 28. péntek, 15:53
Költségvetés - Nő a sport és a szabadidős tevékenységek támogatása
Olimpiai Központ beruházásának támogatása jelenti: a tervek szerint erre 88,7 milliárd forint jut.

A jövőre Budapesten sorra kerülő Maccabi Európa Játékokra sportinfrastruktúra-fejlesztés címén 14,4 milliárd, míg a megrendezés támogatására további 0,9 milliárd forintot különítenek el.

A Nemzeti Sportközpontok működésére és beruházásaira 15,1 milliárd juthat. Nagyobb tétel a költségvetésben a Hungaroring Sport Zrt. (13,5 milliárd forint), az infrastrukturális fejlesztésekre fordítható Kemény Ferenc Program (9,6 milliárd forint) támogatása, valamint a Bozsik Stadion létesítmény-fejlesztése (3,4 milliárd forint). Az Országos Sportegészségügyi Intézet 6,8 milliárd forintos központi támogatásra számíthat.

Az utánpótlás-nevelési feladatokra 2,4 milliárd, sportági fejlesztésekre 12,4 milliárd forint jut. A 16 kiemelt sportág sportlétesítmény-fejlesztését a tervek szerint több mint 7,7 milliárd forinttal segíti a büdzsé.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat zárószavazása július 20-án lesz a
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 18:12
Több mint háromszáz új kötet jelenik meg a 89. Ünnepi Könyvhétre
Hozzáfűzte: az idei könyvhéten több mint 180 kiállító, valamint 76 magyarországi és 16 határon túli kiadó kínálata fog szerepelni. A dedikálások mellett könyvbemutatók, beszélgetések és zenés programok is várják az olvasókat.

Ha valaki az összes újdonságot megszeretné vásárolni, 960 ezer forintot kell a Vörösmarty téren hagynia. Az új könyvek átlagára mintegy 3100 forint, a legdrágább új kiadványt 8300, a legolcsóbbat 1400 forintért lehet megvásárolni - hangsúlyozta Gál Ildikó, aki szerint a legtöbb kiadvánnyal, összesen 14 kötettel a Magvető Kiadó érkezik a Könyvhétre.

A MKKE elnöke az idei kínálatból többek között a 25 éves Fedél nélkül folyóirat új szerzői antológiáját, Az elmúlásunk hamutartója című kiadványt, Götz Eszter Zalaváry Lajos építészről írott monográfiáját, valamint Péntek Orsolya a magyar fotó 150 évét bemutató albumát emelte ki.

Gál Ildikó szerint a Könyvhét kínálatából látszódik, hogy újra divatos műfaj lett a vers, míg a gyerekkönyvek népszerűsége is töretlen. A
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 12:51
Magyar Sport Napja - Szívós István, Hegedüs Csaba és Hámori Jenő kapott Csík Ferenc-díjat
Gyöngyi és Toponári Gábor.

A sport területén végzett kiemelkedő oktatói, tudományos tevékenysége elismeréseként Kemény Ferenc-díjat vehetett át Szakály Zsolt Károly, Kristonné Bakos Magdolna és Bánszki Gábor.

Miniszteri elismerő oklevelet vehetett át többek között Jancsó Kornél kétszeres nívódíjas, Feleki László-díjas sportújságíró, az MTI/MTVA munkatársa, akinek munkásságát az indoklás szerint az elkötelezettség és a sport iránti rajongás jellemzi.

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj Program nyerteseinek az ösztöndíjat jelképező okleveleket - Szabó Tünde társaságában - átnyújtó Palkovics László oktatásért felelős államtitkár azt mondta, az ösztöndíj egyszerre elismerés és ösztönzés a felsőoktatásban tanuló fiatal sportolóknak.

"Azokat köszöntjük most, akikre büszkék vagyunk, és akik egyben a jövő reménységei" - emelte ki Palkovics László, aki hozzátette: a sport egyszerre ad jellemet, szellemet, alázatot és erőt.

A 2017/2018-as tanév második félévében 18 sportág összesen 96
velemenyezd, 2018. május 04. péntek, 12:41
Hangversennyel ünnepli születésnapját a Budafoki Dohnányi Zenekar
symphoniques - des memoires de Mme Karnyó című alkotásának ősbemutatója, valamint Beethoven II. szimfóniája hangzik el.

A nagyszabású hangversenyen az "öröm keresztmetszetét" szeretnék adni, ami reprezentálja a zenekar sokszínűségét, s betöltve küldetésüket egy új kortárs művet is bemutatnak - mondta el Hollerung Gábor ügyvezető zeneigazgató kedden Budapesten.

A zeneigazgató kiemelte, hogy büszkék az elért eredményeikre. Kemény munka áll mögöttük és a zenekarnak jó imázsa lett a sokszínű és változatos programkínálatnak köszönhetően.

Az együttes tavaly mintegy 100 koncertet adott, ebből 15 crossover produkció volt és öt hangfelvételt készítettek. A hagyományos zenei programok részeként négy szcenikus produkciót mutattak be a Müpában - emlékeztetett, hozzáfűzve: a zenekar első vendégkarmestere Guido Mancusi osztrák-olasz zeneszerző-karmester, rezidens zeneszerzője pedig Gyöngyösi Levente.

Hollerung Gábor kitért arra is, hogy a zenekarban több kamaraegyüttes - többek között a BDZ Quartet,
velemenyezd, 2018. február 27. kedd, 13:53
Csaknem 40 milliárd forint főösszeggel fogadták el Eger idei költségvetését
Habis László (Fidesz-KDNP) kiemelte: a hiánnyal idén sem kalkuláló büdzsét konstruktív vita után, csütörtökön fogadta el a testület. A tervezetben közel 3 milliárd forint központi támogatás és 8,3 milliárd forint saját bevétel mellett több mint 25 milliárd forintos felhalmozási - fejlesztésekre, beruházásokra vonatkozó - előirányzat is szerepelt - tette hozzá. A város 2018-as költségvetése így mintegy 16 milliárd forinttal haladja meg az előző évit.

A részletekről szólva a polgármester kiemelte: az intézmények működési feltételei adottak, azokra 7,5 milliárd forintot szánnak.

A büdzsében jelentős a bérfejlesztések hatása is: nőtt a köztisztviselők és a pedagógusok bére, ami a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésével együtt 155 millió forint pluszkiadást jelent. Ezt önerőből fedezik - közölte.

Ambiciózusnak nevezte Habis László az önkormányzat adóbevételi tervét, amely több mint 100 millió forint növekménnyel számol tavalyhoz képest. Tájékoztatása szerint az idei költségvetés
velemenyezd, 2018. február 23. péntek, 13:33
Férfi kosárlabda vb-selejtező - Lengyelországi vereséggel kezdtek a magyarok
Eredmény, C csoport, 1. forduló:Lengyelország-Magyarország 70-60 (14-16, 8-13, 17-11, 31-20)------------------------------------------------------------ -

A magyar pontszerzők: Perl 18, Vojvoda 15, Allen 11, Eilingsfeld 6, Váradi 6, Benke 2, Karahodzsics 2A szeptemberi Eb-n nyolcaddöntős magyar válogatottból Hanga Ádám barcelonai kötelezettségei, míg a honosított Govens Darrin későn elkészült papírjai miatt hiányzott, a tapasztalt Wittmann Krisztián, Ferencz Csaba és Tóth Norbert pedig a generációváltás miatt nem lépett pályára Bydgoszcz-ban.

A házigazdák - akik az Eb-n négy vereséggel és egy győzelemmel a 18. helyen zártak - hat ponttal elhúztak, ám a nyitónegyed végén már a magyarok vezettek. A folytatásban 13 vendégpontra mindössze négy érkezett a túloldalon, 18-29 állt az eredményjelzőn, a spanyol Tenerifénél légióskodó Allen Rosco pedig már nyolc pontnál tartott. A nagyszünetben 22-29 volt az állás.

Térfélcsere után két percig nem talált a gyűrűbe Ivkovics Sztojan
velemenyezd, 2017. november 24. péntek, 20:25
Molnár Gyula: az MSZP él
Molnár Gyula az MSZP választmányának ülése után hangsúlyozta azt is, pártja politikai stratégiája nem változott: a Tegyünk igazságot! című program egy markáns, világos, egyértelmű baloldali program.

Molnár Gyula közölte, megerősítették azt is, hogy a mostani szakaszban az MSZP nem állít saját soraiból miniszterelnök-jelöltet. Listavezető lesz, és dolgoznak azon, hogy a lehető legszélesebb együttműködésnek legyen egy civil kormányfőjelöltje - mondta, hozzátéve, hogy az MSZP a mostani szakaszban nem támogatja egyetlen párt miniszterelnök-jelöltjét sem.

A politikus jelezte azt is, tárgyalni fognak a demokratikus ellenzék pártjaival. "Tárgyalni fogunk, nem diktálni, hanem együttműködésről beszélni, hogy hogyan, miképpen lehet leváltani 2018-ban ezt a hatalmat" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, készen állnak az együttműködésre minden demokratikus politikai erővel, de "Horn Gyula pártja" nem tárgyal szélsőjobboldali pártokkal.

Molnár Gyula megköszönte Botka László munkáját. Elmondta, a
velemenyezd, 2017. október 07. szombat, 16:22
Arany-emlékév - A kortárs irodalmat ünnepli a Könyvek Diadalíve programsorozat Budapesten
kultúrát közvetítő találmányt az elmúlt 500 év technológiai fejlődése sem tette meghaladottá, még a mai digitális világban sem.

A helyszínválasztás szándékosan rendhagyó, hiszen a hasonló nagy bevásárlóközpontokban általában nem ezzel a fajta kultúrával találkozik a közönség, amelyet a tartalom mellett a látvánnyal, az impozáns könyves installációval is törekednek megfogni - fűzte hozzá.

Lafferton Kálmán hangsúlyozta: az Arany János-emlékbizottság támogatja a rendezvénysorozatot, amelynek több programja kapcsolódik a 200 évvel ezelőtt született költő életművéhez, alakjához. A sorozat része a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör, a Magyar Írószövetség és a Szépírók Társasága által elindított Aranyláz - Kortárs Irodalom Éve projektnek is.

A Könyvek Diadalívét szeptember 1-jén, pénteken Lafferton Kálmán, Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke és a szervezet igazgatója, Péterfy Gergely, valamint Szabó Tibor Benjámin projektmenedzser és
velemenyezd, 2017. augusztus 31. csütörtök, 12:22
1/17
Képek, videók
múzeumok1.jpg
menusgabor
2016. január 31. vasárnap, 21:41
Múzeumok éjszakája 2015.0
crse
2015. július 19. vasárnap, 09:58
házikó-szentendrei sziget
agica2004
2016. szeptember 22. csütörtök, 18:10
Szentendrei emlék
orban47
2013. szeptember 22. vasárnap, 07:48
Szentendrei-sziget
mecsery
2013. január 26. szombat, 04:49
szentendrei képek
lacipecsenye
2011. november 02. szerda, 11:44
Szentendrei Klári.jpg
farkas1945
2011. március 15. kedd, 11:13
karácsony Szentendrei út
vadmacsika
2011. január 16. vasárnap, 17:59
Papp Gábor- Szentendrei D
johannanna
2010. december 07. kedd, 16:23
SZENTENDREI HÓFEHÉR
sarkoziferencne
2008. február 06. szerda, 19:50
Szentendrei-Duna
jbal
2007. augusztus 16. csütörtök, 15:33
szentendrei Duna-ág
dozsoka
2007. augusztus 15. szerda, 17:06
Szentendrei-sziget
jbal
2007. augusztus 15. szerda, 09:59
Címkék
mostani szakaszban, Katona Csaba, demokratikus ellenzék, Magyar Könyvkiadók, Feleki László-díjas, magyarok vezettek, Bozsik Stadion, intézmények működési, felújított szentendrei, Barcsay Múzeum, hasonló nagy, Péntek Orsolya, Kalligram Kiadó, Tisza Kálmán, Nemzeti Munkapárt, Govens Darrin,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.