Belépés
2020. május 30. szombat | 22. hét | 151. nap | 18:02 | Janka, Zsanett
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Varga Csaba áprilisban a Mount Everest meghódítására indul
meg - olvasható a közleményben.

A Mount Everest oxigénpalack nélküli, "tiszta" megmászása hatalmas kihívást jelent az alpinisták számára. Amíg pótlólagos oxigén segítségével már több mint 10 ezer ember hódította meg a világ legmagasabb csúcsát, addig palack nélkül mindössze pár száz hegymászónak sikerült ez - tartalmazza a tájékoztató.

Az Everest-expedíciót komoly edzésmunka előzi meg, Varga Csaba a tavalyi expedíciók óta folyamatosan készül. "Az alapos felkészülés elengedhetetlen része a magashegyi mászásoknak. A futás az edzésprogramom alapja, elsősorban a terepfutás, nagyon hosszú távokon, minden nap, órákon keresztül. Emellett a crossfitnek a különböző típusait építem be a napi rutinba és egy új, fontos elem az idei edzésben a légzéstechnika fejlesztése, ami rengeteget segíthet az akklimatizáció során és a csúcstámadás idején. Ágh Csaba erőnléti edzővel tavaly óta dolgozunk együtt, úgy érzem nagyon hasznos a közös munka. A legnagyobb kihívás, hogy ki kell bírni a hosszú, kimerítő
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 07:10
Lengyel Ferenc és Varga Csaba hegymászó is elérte az alaptábort
A közlemény szerint Lengyel Ferenc a világ nyolcadik, Varga Csaba pedig a hetedik legmagasabb csúcsára indult. Szeptember 13-án Lengyel Ferenc már a 8163 méter magas Manaszlu alaptáborában volt és egy nappal később Varga Csaba is megérkezett a 8167 méter magas Dhaulagirire.

Az összegzés szerint Lengyel Ferenc alig egy nap pihenőt engedélyezett magának és a nyolcezres expedíciókon tradicionális púdzsa szertartást követően elindult az 5800 méteres magasságban kiépített 1-es tábor felé, amelyet vasárnap el is ért.

A Kalifa Alpin Csapat hegymászóinak célja, hogy pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül hódítsák meg a Földünk hetedik és nyolcadik legmagasabb hegycsúcsát.

Ha sikerrel jár, a Manaszlu lesz Lengyel Ferenc első nyolcezrese, a Dhaulagiri megmászásával pedig Varga Csaba lehet Erőss Zsolt után a legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó, 5 nyolcezressel a háta mögött. Erőss Zsolt 10 nyolcezres csúcsára jutott fel, 2013-ban, a Kancsendzöngán bekövetkezett
velemenyezd, 2019. szeptember 16. hétfő, 13:32
Varga Csaba felért a 8080 méteres Hidden Peak csúcsára
Varga Csaba magyar idő szerint 11.10-kor jelentkezett be a 8080 méteres Hidden Peak csúcsáról. "Sziasztok! Fent vagyok a csúcson - baromi nehéz volt, indulok lefelé!" - idézi a közlemény a hegymászó szavait.

Az erdélyi magyar alpinista július 1-jén érkezett meg a hegy alaptáborába és két akklimatizációs kört teljesített, hogy felkészítse szervezetét a tengerszint feletti magasság növekedésével együtt járó oxigénhiányra. A csúcstámadásra július 16-án indult az alaptáborból és még aznap felért a 6400 méteren kialakított 2-es táborba. Ezt követően indult tovább a 3-as táborba, megmászva az úgynevezett Japán-kuloár több száz méteres, meredek, hóval és jéggel borított sziklafalát.

A csúcstámadás utolsó szakaszát magyar idő szerint az éjszakai órákban indította meg, mintegy 1000 méter szintemelkedést kellett teljesítenie rögzített kötelek nélkül, néhol 40-50 fokos meredekségű szakaszokat mászva.

Nyolcezer méteres magasság fölött, az úgynevezett halálzónában már minden megtett méter küzdelem,
velemenyezd, 2019. július 19. péntek, 13:31
Megérkezett a Hidden Peak alaptáborába Varga Csaba hegymászó
kilogrammos csomaggal indult útnak, ami töredéke a 8 ezres expedícióknál szokásos 100-120 kilogrammos felszerelésnek. A megközelítéshez pedig egy rövidebb, ugyanakkor fizikailag megterhelőbb útvonalat választott a Gondogoro-hágón keresztül, vagyis az elmúlt napokban már 5600 méteres magasságig jutott. Mindez jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy hatékonyabban és gyorsabban akklimatizálódjon.

Varga Csaba célja, hogy a Kalifa Alpin Csapat által képviselt "tiszta mászással", vagyis pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül, az alaptábori érkezést követően minél gyorsabban, az időjárás függvényében akár 2-3 hét alatt érjen fel a 8080 méteres Hidden Peak csúcsára.

Bíró Dániel felhívta a figyelmet arra, hogy a gyorsaság stratégiai döntés az erdélyi magyar hegymászó részéről. A jó akklimatizáció és a gyorsaság kulcsfontosságú a nyolcezres hegyeken, hiszen az utóbbi években szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a térség nyolcezresein egyre rövidebbek a csúcstámadásra alkalmas
velemenyezd, 2019. július 02. kedd, 11:21
Nyolcezer méteres hegycsúcsok meghódítására indulnak magyar hegymászók
Varga Csaba júniusban kezdi expedícióját, Héjja Bálint Lengyel Ferenccel együtt júliusban indul a Lenin-csúcsra. Ezt követően Lengyel Ferenc augusztusban kezdi a Sisapangma megmászását és a tervek szerint szeptemberben éri el a csúcsot. A hegymászók a nyolcezer méter feletti hegycsúcsokon pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül másznak - hangsúlyozta Bíró Dániel, a Kalifa Magashegyi Expedíciók 2019 kommunikációs menedzsere.

Emlékeztetett arra, hogy Sarhan Omar cégtulajdonos vezetésével februárban alakult meg a Kalifa Alpin csapat, amely az úgynevezett tiszta mászást tűzte ki célul. A megalakulás óta a csapat számos terep-és ultrafutó versenyen, teljesítménytúrán és felkészülési mászáson vett részt. Február végén értek fel a 3798 méteres Grossglockner csúcsára a ritkán mászott északi oldalon, az úgynevezett Theo-Riml-emlékúton keresztül - mondta.

Varga Csaba nagyváradi hegymászó elmondta, hogy eddig hat expedíción vett részt nyolcezres hegyeken, ebből hármat sikerült
velemenyezd, 2019. május 29. szerda, 06:58
Elindult a Gasherbrum két csúcsának megmászására Suhajda Szilárd
hétköznapok során, de alapvetően hegymászásra hegymászással lehet a legjobban készülni" - fűzte hozzá.

Mint mondta, ilyenkor az ember "minden korábbi tapasztalatát magával viszi a hegyre", illetve próbálja az egyéb szükséges fizikai paramétereit feltornászni. "Az a minimum belépő, hogy ha az ember ilyen magasságba indul, hogy fizikailag tökéletesen felkészül, persze emellett szüksége lesz egy jó adag szerencsére is."

A sportoló kifejtette, hogy rengeteg szubjektív tényezője van egy ilyen magashegyi expedíciónak, olyan hibalehetőségek, amelyek a mászón múlnak, de legalább ennyi objektív körülmény is van, amely felülírhatja a hegymászók elképzeléseit.

"Nagyon bízom abban, hogy ebben a nyári szezonban az időjárással is szerencsém lesz már az akklimatizálódás során is, majd lesz egy tökéletes csúcsmászó ablak július közepe, vége felé" - tette hozzá.

A menetrend szerint Suhajda Szilárd pénteken érkezik meg Pakisztán fővárosába, Iszlámábádba, ahonnan majdnem két hét alatt fogják elérni az
velemenyezd, 2018. június 07. csütörtök, 14:02
Képek, videók
Varga Csaba
irmus
2014. augusztus 08. péntek, 19:50
Varga Csaba.jpg
irmus
2014. május 06. kedd, 08:46
gomba-varga-csaba-luda s-m
margoboszi
2014. április 10. csütörtök, 13:44
42-sport-varga-csaba-l abt
menusgabor
2014. február 16. vasárnap, 21:18
A Mount Everest pártján 0
chillik
2016. december 06. kedd, 01:09
Mount Everest
sanci81
2016. augusztus 17. szerda, 18:12
Mount Everest.jpg
farkas1945
2014. szeptember 27. szombat, 12:34
Mount Everest.jpg
wob
2012. november 10. szombat, 16:28
Mount Everest-2.png
wob
2012. november 10. szombat, 16:27
Mount Everest,Nepál.jpg
erzsob
2012. szeptember 04. kedd, 08:08
Mount Everest /Himalája
pacsakute
2012. február 23. csütörtök, 19:15
Mount Everest 8848 m
pacsakute
2012. február 23. csütörtök, 19:14
Mount Everest
kincsesszigeten
2011. augusztus 02. kedd, 08:25
Mount Everest (1).jpg
anci-ani
2011. június 27. hétfő, 06:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.