Belépés
2020. május 28. csütörtök | 22. hét | 149. nap | 03:18 | Emil, Csanád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Meghalt Fekete György, a nemzet művésze, az MMA tiszteletbeli elnöke
Fekete Györgyöt szerdán érte a halál. A tiszteletbeli elnököt a Magyar Művészeti Akadémia mély fájdalommal gyászolja és saját halottjának tekinti - közölték.

Fekete György több évtizeden átívelő, rendkívül gazdag alkotói életműve mellett aktív kulturális közéleti tevékenységet vállalva dolgozott, valamint a Magyar Művészeti Akadémia elnökeként, majd tiszteletbeli elnökeként a hazai kulturális élet gazdagítását szolgálta. Kultúrpolitikusként az Antall-kormány államtitkáraként létrehozta a Nemzeti Kulturális Alapot, majd 2011-től kiépítette "a magyar kultúra csúcsintézményét", az MMA-t, összhangban azzal, ahogy Makovecz Imre megálmodta.

Az összegzés felidézi, hogy a Magyar Érdemrend nagykeresztje átadásán, 2017-ben Fekete Györgyöt Orbán Viktor miniszterelnök a magyar kultúra elszánt és kipróbált harcosaként, művészként, kultúrpolitikusként, az MMA kiépítőjeként és őreként köszöntötte. Kiemelte: Fekete György nem is egy, de legalább két életműnyi munkát végzett el: 1994-ben egy teljes művészi és
velemenyezd, 2020. április 15. szerda, 16:42
Béres József, a Béres-csepp feltalálója.
Száz évvel ezelőtt, 1920. február 7-én született Záhonyban Béres József, a Béres-csepp feltalálója.
Kuruzslással vádolták, az utókor mégis a kutatót igazolta - Saját magán használta először a kísérleti fázisban lévő szert.
...............
A később Széchenyi-díjjal elismert kutató előbb Kecskeméten tanult kertészetet, majd miután sebesülten visszatért a frontról, 1948-ban fejezte be gimnáziumi tanulmányait, amelyeket a második világháború miatt volt kénytelen félbehagyni. Később agrármérnöki diplomát szerzett a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, majd általános élettanból és agro-biokémiából dokorált.
Az MTI portréja szerint 1964-től a Nyírségi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet tudományos munkatársa­ként dolgozott. Kutatásait később az emberi szervezetre is alkalmazta, ennek eredményeként állította össze a nyomelemeket és ásványi anyagokat komplex formában tartalmazó cseppjeit,
maroka, 2020. február 11. kedd, 12:14
Csütörtökön búcsúztatják Dobos László szlovákiai magyar írót
A hosszú betegség után életének nyolcvannegyedik évében, július 25-én elhunyt Dobos Lászlót az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti - közölte a minisztérium kedden az MTI-vel.

Dobos László a felvidéki Királyhelmecen született 1930-ban. A sárospataki tanítóképzőt követően a pozsonyi Pedagógiai Főiskola magyar-történelem-polgári nevelés szakán végzett, öt évet tanított is az intézményben.

1956 és 1958 között a Szlovákiai Írószövetség magyar részlegének titkáraként meghatározó szerepet vállalt annak az Irodalmi Szemlének a létrehozásában, amelynek később főszerkesztője is volt 1968-ig. Ugyanebben az évben a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális és közéleti szervezetének, a Csemadoknak az elnökévé választották, a tisztséget három éven át látta el.

Dobos László ezzel csaknem egy időben - 1970-ben történt leváltásáig - a nemzetiségi ügyekért felelős tárca nélküli miniszter posztját is betöltötte, majd 1970 és 1972 között a Madách Könyvkiadót, később annak műszaki
velemenyezd, 2014. július 29. kedd, 16:14
Schmitt Pál kitüntette a marosvásárhelyi orvosi egyetem dékánhelyettesét
A Köztársasági Elnöki Hivatalnak (KEH)az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Szabó Béla az erdélyi magyar nyelvű orvosképzés elősegítéséért és annak jövőjéért folytatott tevékenysége elismeréseként kapta meg az érdemérmet.

A kitüntetés átadását követő fogadáson a köztársasági elnök kiemelte, hogy az elismerés nemcsak Szabó Bélának, hanem mindazon oktatóknak is szól, akik az erdélyi magyar orvosképzés megőrzéséért és jövőjéért tettek és tenni kívánnak - olvasható a közleményben.

A kommüniké szerint Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára az átadási ünnepségen kifejtette: az egyetem magyar oktatói már több mint egy éve küzdenek azért, hogy a hatályos román törvények betartásával megalakíthassák a magyar nyelvű tagozatot, amelyre "jelen körülmények között legalább olyan nagy szükség van, mint az egyetem marosvásárhelyi megalakulása idején".

A 2011 januárjában megjelent új romániai tanügyi törvény a MOGYE-t a kolozsvári
velemenyezd, 2012. január 25. szerda, 18:42
Schmitt Pál: Komárom-Esztergom megye sikeresen faragta le a munkanélküliséget
A köztársasági elnök beszédében becsülendőnek nevezte, hogy amikor a térség megélhetési lehetősége, a bányászat apadni látszott, a tatabányaiakra és a Komárom-Esztergom megyeiekre a kreativitás és az innováció volt a jellemző. A térség ezzel elérte, hogy mára a munkanélküliség itt az egyik legalacsonyabb az országban, mindössze 8,3 százalékos a 320 ezre lakosú megyében - mutatott rá.

Hozzátette: az ország előtt álló egyik legfontosabb feladat az adósságcsökkentés mellett a munkahelyteremtés, amelyben a megye - amelyet az egész világon komoly befektetői térségnek tartanak - élen jár.

Beszélt arról is, országjárásának legszebb pillanata, amikor olyan embereket tüntethet ki, akik a mindennapi életben bizonyították, hogy legjobb tudásuk szerint szolgálják a közösséget.

Schmitt Pál a Köztáraság Elnökének Érdemérmét adományozta Cs. Kiss Ernő fafaragó népművésznek, valamint a Köztársaság Elnökének Díszoklevele Éremmel tüntette ki Fain Andrást, a Megyei Önkormányzat Szent Borbála Kórháza orvos
velemenyezd, 2011. október 19. szerda, 14:30
Schmitt Pál magyar személyiségek emléke előtt tisztelgett Szófiában
A magyar államfő megkoszorúzta a Petőfi-, illetve Kossuth-emléktáblát, majd kíséretével ellátogatott a szófiai magyar nagykövetségre, ahol a bulgáriai magyarok képviselőivel találkozott. Ezt követően Elnöki Érdemérmet adott át Sztefka Hruszanova műfordítónak és Margarita Sztilijanovának, a sumeni Kossuth Múzeum nyugalmazott igazgatójának.

Az államfő a Köztársaság Elnökének Díszoklevelét adta át Sumen és Vidin megyei városoknak a magyar történelmi hagyományok ápolásáért és a magyar-bolgár kapcsolatok elmélyítéséért.

A magyar államfő csütörtökön meghívójával, Georgi Parvanov elnökkel folytat zártkörű egyeztetést. Schmitt Pál a magyar újságíróknak tartott tájékoztatón elmondta, hogy a kétoldalú tárgyalások középpontjában a többi közt a két állam érdekeinek közös európai uniós képviselete, Bulgária schengeni csatlakozása, az Európai Unió (EU) balkáni bővítése és az energiaellátás biztonsága áll. A magyar államfő a két ország együttműködése szempontjából kiemelten fontosnak tartotta a
velemenyezd, 2011. szeptember 07. szerda, 21:10
Egy élet állomásai
-, minden jelentős tudományos elismerésben részesült: 1957-ben megkapta a Priestly-díjat, egy évvel később az Einstein-díjat, 1962-ben az Enrico Fermi-, 1963-ban a Robins-díjat, 1975-ben a Harvey díjat. Elnyerte az amerikai Nemzeti Tudományos Emlékérmet, nem sokkal halála előtt George W. Bushtól vehette át az Elnöki Érdemérmet.

A rendszerváltás óta rendszeres vendég volt szülőhazájában. 1990-ben a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagjává választotta, kitüntették a Magyar Köztársaság Rubinokkal Ékesített Zászlórendjével, egy évvel később a Budapesti Műszaki Egyetem díszdoktorává avatta. 1994-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjét, 1997-ben a Magyarország hírnevéért kitüntetést. Az elsők között vehette át a Corvin-láncot.

Az utolsó, Amerikába szakadt ,,marslakó" 2003. szeptember 9-én, kilencvenöt éves korában hunyt el stanfordi otthonában. Mindent elért, két kivétellel: az olyannyira áhított Nobel-díjat nem kapta meg, és nem érte meg századik
bulac57, 2008. január 10. csütörtök, 00:29
Képek, videók
Én is meghaltam már.
alvaro-hopihe
2018. szeptember 28. péntek, 14:04
Volt, de Meghalt.
alvaro-hopihe
2018. augusztus 17. péntek, 10:23
A Remény is meghalt nálam
alvaro-hopihe
2018. július 26. csütörtök, 08:27
Már nem mert meghalt.
alvaro-hopihe
2018. július 25. szerda, 08:09
Már a remény is meghalt.
alvaro-hopihe
2018. június 28. csütörtök, 09:44
Tudom,hogy meghaltál,de n
rushlilly
2018. június 12. kedd, 14:57
pataki tina aki meghalt h
zsokica45
2018. április 28. szombat, 21:14
Meghalt és feltámadt.jpg
sz719eszter
2018. április 01. vasárnap, 11:53
Meghalt, de valóban Szere
alvaro-hopihe
2018. március 01. csütörtök, 08:27
csikó péter bácsi meghalt
zsokica45
2018. február 04. vasárnap, 17:40
meghalt.jpg
sz719eszter
2017. november 30. csütörtök, 10:02
Meghaltak 01.jpg
chillik
2017. augusztus 04. péntek, 07:41
a tiszteletbeli konzul100
hollygergo
2009. január 19. hétfő, 20:17
A Tiszteletbeli Dj
aliasdj
2008. január 26. szombat, 17:17
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.