Belépés
2020. július 13. hétfő | 29. hét | 195. nap | 16:23 | Jenő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Stratégiai megállapodást kötött az agrártárca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
agrárszakképzésen, a hal- és vadgazdálkodáson és az élelmiszeriparon át, a termőföldvédelemig, a természetvédelemig terjed - ismertette.

Nagy István a közlemény szerint elmondta, hogy a magyar mezőgazdaság az Európai Unió (EU) egyik leggyorsabban fejlődő agráriuma, amely pozitívumait, például a beruházások számának emelkedését, mindenki tapasztalhatja.

Megemlítette, hogy a fejlődés fenntartása érdekében, 2020-at követően, egy erős, megfelelő pénzügyi forrásokkal rendelkező Közös Agrárpolitikában hisz, és hangsúlyozta, hogy csak közös erővel lehet hozzájárulni a magyar agrárium és élelmiszeripar eredményességének növeléséhez, a magyar minőségi élelmiszerek mind szélesebb körű megismertetéséhez.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke hangsúlyozta, hogy a kamara a tavaly tavasszal bemutatott, többéves programjavaslatában meghatározott célok elérése érdekében az eddigiekhez hasonlóan szoros együttműködésre törekszik a kormányzattal, különösen az agrártárcával. A programcsomagban felvázolt feladatok
velemenyezd, 2019. november 11. hétfő, 15:31
Nagy István: jövő szerdán indul az agrártámogatások előlegfizetése
mintegy 200 milliárd forintot fizetnek ki, míg a Vidékfejlesztési program egyes terület- és állatalapú támogatásaiból 30 milliárd forint előleg kifizetése indul - mondta. Ezen túl az egységes kérelmekhez kapcsolódóan további 12,3 milliárd forintot kapnak a gazdák.

Az előlegfizetéssel a gazdálkodóknak az őszi munkák zavartalan elvégzéséhez nyújtanak segítséget, továbbá biztosítják a termelők pénzügyi stabilitását, likviditását - emelte ki a tárcavezető.

Nagy István elmondta, hogy a Közös agrárpolitikában (Kap) évente közel 400 milliárd forint uniós forrású közvetlen támogatásra jogosultak a termelők, ezt az összeget uniós és állami társfinanszírozásban megvalósuló agrár- és vidékfejlesztési, valamint nemzeti és uniós piaci támogatások egészítik ki. Így a magyar agrárium évente 600-700 milliárd forint támogatásban részesül.

A támogatási rendszeren belül mind összegben, mind pedig az érintett termelők száma alapján a közvetlen támogatások, ezen belül is a két meghatározó területalapú támogatás -
velemenyezd, 2019. október 11. péntek, 11:11
EP: a tagállamoknak sürgősen meg kell állapodniuk az unió következő költségvetéséről
keretterv javaslata.

Azt hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság tervezete kettős mércét alkalmaz, ráadásul jelentősen csökkentené a regionális fejlesztési és az agrárforrásokat is. A magyar kormány számára elfogadhatatlan, hogy a magyarországi régiók 24 százalékos forrásvesztést szenvedjenek el, ahogy elfogadhatatlan a Magyarország esetében javasolt 16,4 százalékos vágás a közvetlen kifizetések, valamint a 26,6 százalékos forrásvesztés a vidékfejlesztési támogatások terén a közös uniós agrárpolitikában is.

"Elutasítjuk a közösségi források szubjektív, politikai büntetésként alkalmazható, úgynevezett jogállamisági feltételekhez kötését, a gazdaságilag, munkahelyteremtés szempontjából jól teljesítő régiók politikai vádak alapján történő büntetését" - fogalmazott a képviselő.

Az uniós fejlesztési pénzek nem könyöradományok. A magyar régiók objektív feltételek alapján jogosultak ezekre a forrásokra. Egy uniós intézmény számára sem megengedhető, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközeként
velemenyezd, 2019. október 10. csütörtök, 14:51
Nagy István: támogatások és programok segítik a méhészet versenyképességének növelését
friss kiadvány is - fűzte hozzá a miniszter.

Erdős Norbert fideszes európai parlamenti képviselő elmondta, hogy a méhészeti programra 36 millió euró áll rendelkezésre európai szinten. A mézjelentésben 54 millió eurót javasolt a képviselő, az Európai Bizottság pedig 60 millió eurót irányzott elő a következő hétéves ciklusban - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy az Európai Parlament agrár és vidékfejlesztési bizottságának kezdeményezésére a jövőben külön fejezet lesz a méhészetről a közös agrárpolitikában.

Az OMME és a kormány kérésére megfogalmazódott egy javaslat arra, hogy a méhegészségügyi hálózatok jobb finanszírozása új támogatási formaként jelenjen meg, emellett fontos lenne még a nemzeti regionális laborok támogatása és a méhészek a tervek szerint pályázhatnak majd tárgyi eszközökre is.

Fekete József, az (OMME) alelnöke aggályosnak nevezte azt a megállapodást, amelyet az EU dél-amerikai országokkal tervez aláírni a méz vámmentességéről. Az alelnök szerint a méz, amit behoznak nem
velemenyezd, 2019. augusztus 23. péntek, 11:22
Miniszterelnökségi államtitkár: politikai kampányban akarják felhasználni a jogállamiság ügyét
volt. Véleménye szerint jó lenne, ha megpróbálnák "a politikai mázat lehántani" a kohéziós politikáról, vagyis abbahagyni azt a bírálatot, hogy a legutóbb csatlakozó tagállamok csak kiveszik a pénzt, és nem akarnak együttműködni - közölte. Hozzáfűzte: a nettó befizető országok is profitálnak a kohéziós politikából, amely mindenkinek előnyös.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország érdeke megtalálni az olyan nagy nettó befizetőket, amelyekkel a közös érdekek alapján együttműködhet. Az agrárpolitikában ilyen ország lehet Franciaország és Olaszország.

Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta: az Általános Ügyek Tanácsának ülésén szó volt a hetes cikkely szerinti eljárásról is. Információs napirendi pontként szerepelt az ülésen, a soros elnöki posztot ellátó Ausztria bejelentette: az Európai Parlament (EP) elnöke, Antonio Tajani kérte, hogy az EP szerepet kaphasson a tanács munkájában, és a soros elnök kikérte erről a tagállamok véleményét. Ausztria
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 13:02
Czibere: a szegénységben élők száma 800 ezerrel csökkent 2012 vége óta
találjanak állást - szögezte le Czibere Károly.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agrárgazdálkodás hatása a természeti erőforrásokra című panelbeszélgetésen vett részt. Ezt követően a 2020 után átalakuló közös európai uniós agrárpolitikáról (kap) az MTI-nek elmondta, hogy a magyar kormánynak a jelenlegi uniós agrártámogatási rendszer további működtetése az érdeke. Jelezte: bár szakmai szinten nem látja a súlyos változások igényét a közös agrárpolitikában, azonban véleménye szerint biztosan lesznek átalakítások, ezeknek a tervei láthatóak.

Kitért arra, hogy az Európai Uniónak a Brexit hatását iskezelnie kell, ennek kapcsán a magyar kormány nyitott akár a tagállami hozzájárulás növelésére is (a GDP 1 százalékáról, a GDP 1,1, százalékára). Ebben szerinte nagyon sok tagállam partner, mivel az uniós költségvetés megőrzését szolgálja, valamint azt, hogy ne csökkenjenek a "kap" forrásai. Félő azonban - mondta -, hogy ezeket a pénzeket különféle külső
velemenyezd, 2017. november 29. szerda, 18:13
FM: Magyarország uniós forrásainak jelentős része a közös agrárpolitikának köszönhető
fejlődő, egészséges élelmiszert előállító, fenntartható ágazatként akarunk tekinteni, akkor az ágazatnak egyebek mellett meg kell felelnie a technológiai forradalmaknak és hatékonnyá kell válnia".

Szólt arról is, hogy a mezőgazdaság, az élelmiszer-gazdaság egy olyan terület, amely a fenntarthatóság mindhárom - gazdasági, társadalmi, környezeti - aspektusát lefedi, hiszen ahhoz, hogy az ágazat működőképes legyen, gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóságra is szükség van. A közös agrárpolitikában ezt szolgálja a gazdálkodóknak nyújtott anyagi támogatás, a vidékfejlesztési programok, valamint azok a piaci intézkedések, beavatkozások, amelyek kezelik például a klimatikus természeti csapások okozta terméskiesést.

Érdiné Szekeres Rozália, az FM főosztályvezetője a biológiai sokféleség megőrzésének nemzeti stratégiájáról elmondta: a stratégia követi az EU hasonló témájú programját és a 2015-2020-as időszakra terjed ki.

Hozzátette: a stratégiában olyan területeket emeltek ki, mint a
velemenyezd, 2017. május 25. csütörtök, 16:54
Fazekas: egyszerűsíteni kell az uniós Közös Agrárpolitikát
Magyarország erős, ambiciózus uniós agrárpolitikában érdekelt - jelentette ki a tárcavezető, miután tárgyalt a békési városba érkező 12 ország delegáltjával. Megjegyezte azt is, hogy a válságokat - mint például a mostani tej- vagy sertésválság - rugalmasabban, innovatívabban kezelő intézményi háttérre van szükség, mivel csak így lehet biztosítani az élelmiszerárak szinten tartását.

A KAP előírásai talán az egész világon a legszigorúbbak, ezért is kell támogatást adni a gazdáknak. Erre a vidék népességmegtartó erejének megőrzése miatt is szükség van - mondta.

Alois Bauer német miniszteri biztos elmondta: fenntartható és kiszámítható növekedésre és békére van szükség az erős mezőgazdaság eléréséhez, amely az erős közösségek, ezáltal az erős EU alapja is.

Szerinte a gazdaságilag sikeres, ökonómiailag felelősségteljes mezőgazdasági politika kialakításához figyelembe kell venni az EU sajátosságait és sokféleségét; és egy megbízható, fair szakpolitikai keretet kell kialakítani. A KAP végső
velemenyezd, 2016. szeptember 23. péntek, 14:12
Az állatjóléti támogatásokról egyeztetett az FM államtitkára a horvátokkal
állatjóléti támogatás 2018. december 31-ig működhet. Az idén a sertés állatjóléti támogatás keretösszege 9,1 milliárd forint, a baromfié pedig 12 milliárd forint. A 2015-től működő tenyészkoca állatjóléti támogatás 2021-ig segíti a nyomon követhető állományi létszám növelését, az állatjóléti többletkötelezettség vállalásának ösztönzését, a versenyképesség fokozását. Ennek a 2016. évi támogatási kerete 8,62 milliárd forint.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy Magyarország továbbra is erős közös agrárpolitikában (KAP) érdekelt. A KAP keretében az új támogatási rendszer 2020-ig közel 9 milliárd euró közvetlen termelői támogatást jelent a szektornak.

2016-ban az élelmiszer-feldolgozói iparág fejlesztése, a kertészeti ágazat és az innováció erősítése kerül a fókuszba. Ennek megfelelően a magyar kormányzat élelmiszer-feldolgozói és kertészeti beruházási lehetőségeket nyitott meg az év elején - közölte Nagy István.

Az államtitkár javasolta horvát tárgyalópartnerének az együttműködés kialakítását,
velemenyezd, 2016. június 01. szerda, 15:51
MVH: lezárult az idei egységes kérelem benyújtásának időszaka
400 milliárd forintot az első összegzés szerint. A támogatási jogcímekre való bejelentkezés - hasonlóan az elmúlt évekhez - az idén is 100 százalékos mértékben elektronikusan történt - tette hozzá.

Elmondta: az idei év sajátos volt a támogatási rendszer változása szempontjából,mivel a jogcímstruktúra módosult, egyrészt megszűntek egyes támogatási jogcímek (például a különleges rizs-, illetve az elkülönített cukortámogatás), másrészt új jogcímekre lehetett támogatást kérni az uniós Közös Agrárpolitikában (KAP) végrehajtott reformok nyomán (zöldítés vagy a termeléshez kötött támogatások).

Az MVH elnöke kiemelte: annak érdekében, hogy a megváltozott támogatási környezethez a gazdálkodók alkalmazkodni tudjanak, a támogatásigénylés folyamatát az MVH folyamatosan figyelte, monitorozta. Az igénylések kitöltésének minőségére vonatkozó információkat elemezte és értékelte, ezek alapján pedig megtette a szükséges intézkedéseket. Ahol az MVH munkatársai formai hiányosságokat észleltek, ott e-mailben
velemenyezd, 2015. június 17. szerda, 15:32
FM: kezdődik az egységes kérelmek benyújtásának időszaka
minőségű magyar élelmiszer kerüljön a családok asztalára - tette hozzá.

A kérelmek a Mezőgazdaság és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elektronikus felületén, ügyfélkapun keresztül nyújthatók be.

Kifejtette: a Földművelésügyi Minisztérium (FM) ezzel teljesíti a gazdáknak tett vállalását, s április 1-jétől hozzáférhetnek az agrártámogatásokhoz. Az ehhez szükséges szoftverfejlesztéseket, beruházásokat végrehajtotta az MVH - mondata a miniszter.

Fazekas Sándor felhívta a figyelmet: a közös agrárpolitikában (KAP) az első egységes kérelem a mostani, ami azt is bizonyítja, hogy Magyarország sikeres volt 2011-ben az EU elnöksége idején. Az ország el tudta érni, hogy több agrártámogatásban részesül az unió jelenlegi költségvetési időszakában, mint a korábbiban. Mindez pedig egy jól hozzáférhető rendszerbe van integrálva, ami lehetővé teszi, hogy a gazdák az egyszerűsített támogatásokhoz éppúgy, mint a különböző termeléshez - például területhez, állattenyésztéshez - kötött jogcímekhez
velemenyezd, 2015. március 31. kedd, 11:32
Czerván: döntő súlya van a mezőgazdaságnak a tavalyi GDP-növekedésben
közvetlen támogatásokon belüli alaptámogatásnál az egyszerűsített területalapú támogatási rendszert továbbviszik, egészen 2021-ig.

A 2015-ben megjelenő új elemek közt említette meg a környezetvédelmi szempontok érvényesítését, az úgynevezett "zöldítést" és a fiatal gazdák közvetlen támogatási lehetőségét, ezek kötelező elemek.

Tagállami döntés alapján lehet nyújtani viszont a termeléshez kötött támogatásokat, ezeket a magyar gazdák kedvelik - jelezte.

Kifejtette: a jelenlegi közös agrárpolitikában a közvetlen támogatások mindössze 3,5 százaléka fizethető termeléshez kötötten, ami a gyakorlatban a különleges tej- és rizstámogatást jelenti. Jelentős változás lesz, hogy "az új rendszerben 2015-től a közvetlen támogatási borítékunk 13 százalékát tudjuk termeléshez kötötten fizetni majd, ennek a felosztására még nem tettünk javaslatot, a háttérszámolások még folynak" - közölte.

Az államtitkár kifejtette, támogatható lesz a rizs, a tej, a tejtermékek, a juh-, a kecskehús, marha-, borjúhús, a
velemenyezd, 2014. február 27. csütörtök, 16:49
1/2
Képek, videók
Nemzeti Palota, Barcelona
pacsakute
2020. július 05. vasárnap, 15:27
Etosba Nemzeti Park Namíb
pacsakute
2020. június 04. csütörtök, 22:14
érdekes nemzeti zászlónk0
maroka
2020. június 03. szerda, 14:12
Nemzeti palota Barcelona.
pacsakute
2020. január 18. szombat, 23:35
9 Bazilika Nemzeti fogada
lovaszmarika
2019. december 12. csütörtök, 16:23
Petőfi a Nemzeti Múzeum l
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Izraeli nemzeti útvonal
dandej
2018. november 25. vasárnap, 19:53
nemzeti-dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Nemzeti_dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Recsk Nemzeti Emlékpark.j
menusgabor
2018. szeptember 04. kedd, 18:28
nemzeti összet. napja..jp
menusgabor
2018. július 12. csütörtök, 18:03
megállapodás.jpg
agica2004
2014. január 11. szombat, 15:54
megállapodás.jpg
tinka1951
2013. március 06. szerda, 08:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.