Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 05:57 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Távozik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatói posztjáról Hamar Zsolt
A közleményben felidézik, hogy Hamar Zsolt 2017 tavaszán vette át a Nemzeti Filharmonikusok szakmai vezetését. Nem volt könnyű dolga, hiszen olyan nagy elődök nyomdokaiba kellett lépnie, mint Ferencsik János, Kobajasi Kenicsiro és Kocsis Zoltán.

Hamar Zsolt a kortárs magyar zene egyik legnagyobb alakja, Kocsis Zoltán halála után állt a zenekar élére, szakmai szempontból is nehéz időszakban. Ennek ellenére az elmúlt három évben számos sikeres produkció kötődött nevéhez - hangsúlyozzák.

Mint írják, Hamar Zsolt karmesteri diplomája mellett zeneszerzői képesítést is szerzett Petrovics Emil professzornál. A járvány alatti kényszerű pihenő a korábbiakhoz képest több időt biztosított számára a komponáláshoz. Ahogyan a művész a zenekarnak is elmondta, már hosszabb ideje felmerült benne a távozás gondolata.

A Nemzeti Filharmonikusok menedzsmentje köszöni az együtt töltött éveket, és Hamar Zsoltnak mind előadóművészeti, mind alkotóművészeti karrierjéhez további sikereket kíván - olvasható a
velemenyezd, 2020. június 25. csütörtök, 10:51
Zenélő városkutat avattak Kőszegen
Básthy Béla elmondta: a zenélő kút naponta többször megszólal majd, délelőtt 11 órakor a kőszegi várvédő hősökre emlékeztet, délután négy órakor és naplementekor pedig az éppen arra sétálókat szórakoztatja. Mivel az építmény kupolájába helyezett mechanikus szerkezetet digitálisan vezérlik, több zeneszám lejátszható, sőt élőben is lehet zenélni rajta, így a terveik szerint a téren zajló ünnepi alkalmaknak is részévé válhat a különleges térzene - tette hozzá.

A polgármester elmondta: a "hangzókút" ötlete a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) két kutató munkatársa, Mizsei Zoltán és Váczi Dániel ötlete, akik a Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán nyertek támogatást a hangszer kifejlesztésére és megépítésére.

Básthy Béla emlékeztetett, hogy 2012-ben ért véget a Jurisics tér felújítása, azóta a Miniszterelnökség támogatásával restaurálták az építkezés közben ledőlt Mária-szobrot és most a városkutat is.
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 14:32
Szabadulás a félelemtől - Gondolatok a 06.21. evangélumához
Szabadulás a félelemtől.
A mai evangélium szavai mély emlékeket hoztak felszínre bennem. Tizenöt évvel ezelőtti újmisém szintén az évközi 12. vasárnapra esett, és ezek a szavak akkor, ott ,,indítottak útnak". Alig egynapos, ,,zöldfülű" papként, az ünnepi láz atmoszférájában még könnyű volt válaszolni: igen, Uram, nem fogok félni soha! ,,Ide nekem az oroszlánt", én mindig megvallak majd az emberek előtt, hogy te is megvallhass Atyád előtt! Olyan lendületes ígéret ez, mint Péteré, amit a szenvedésére induló Jézusnak mond: ,,Életemet adom érted" - tüzes, de nagyon is törékeny szavak ezek... Nem véletlen, hogy Sík Sándor is így jellemzi az első misét: ,,koszorú, min a tövisek is rózsák".
Az elmúlt másfél évtized kegyelmeinek, örömeinek, aggodalmainak, kudarcainak mély barázdáit megélve az ember már óvatosabban lelkendezik, de ez egyáltalán nem csökkenti a Krisztus iránti ragaszkodást. Mindenesetre nagyon jó magunkba tekinteni: vajon minden
maroka, 2020. június 21. vasárnap, 08:32
Négy pihenőhely és két tengelysúlymérő állomás készült el az M86-os úton Szombathely és Csorna között
Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke, Vas megye fideszes országgyűlési képviselője a szerdai átadón azt hangsúlyozta, hogy a határidőre elkészült beruházás nem csak a közlekedőknek, hanem a térségben élőknek is fontos.

A tengelysúlymérő állomásokkal nemcsak biztonságosabbá válik a közlekedés, hanem a közút minőségét is tovább meg lehet őrizni azzal, hogy kiszűrik a túlsúlyos járműveket - mondta.

Kitért arra is, hogy a Rábaköz-pihenőhelyen az országban is egyedülálló módon egy ökumenikus imaházat, fitnesz parkot és játszóteret is kialakítottak.

Emlékeztetett, hogy az M86-os út 2016-ban készült el, noha a 2002 és 2010 között regnáló kormányok 2010-re ígérték. 2010-re azonban csak egy 3,5 kilométeres szakasz valósult meg.

Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy a gyorsforgalmi út ezzel a beruházással készült el teljesen, és mindazokat a szolgáltatásokat biztosítani tudja, amelyet a többi autópálya.

Kiemelte, hogy Magyarország nincs egyszerű
velemenyezd, 2020. május 27. szerda, 12:31
Koronavírus - A turisztikailag frekventált településeken csendesen zajlott a húsvéti ünnep
A Balatoni Szövetség elnöke, Lombár Gábor az MTI-nek elmondta, a helybéliek és a nyaralótulajdonosok is kedvezően fogadták az üdülőrégióban húsvét idejére bevezetett, kedden véget ért különleges szigorításokat, amelyek főként a Balaton-part frekventált részeit, strandokat és egyéb látványosságokat zártak le kordonnal a látogatók elől.

Az önkormányzatokat tömörítő szervezet vezetője megjegyezte, eredményesnek bizonyult a kormányzati intézkedés, amely lehetővé tette, hogy az ünnep idején helyben, a helyi adottságoknak megfelelően döntsenek a polgármesterek a lezárásokról. Elmondta, több polgármesterrel is egyeztetett a tapasztalatokról: azonos a véleményük arról, szükség lenne a felhatalmazás meghosszabbítására a veszélyhelyzet végéig.

A Tisza-tó fővárosának tekintett Tiszafüreden a húsvéti ünnepek alatt legfeljebb három ember csoportosulhatott köztereken - közölte Ujvári Imre polgármester, aki a szállásadóktól azt kérte, ne fogadjanak vendégeket húsvétkor. Húsvéthétfőn a Tiszaörvényre vezető
velemenyezd, 2020. április 14. kedd, 18:22
Jelentős az érdeklődés a filmintézet által közzétett filmklasszikusok iránt
Az NFI Filmarchívum 90 irodalmi adaptációt, történelmi, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilmet tett ingyenesen elérhetővé online március 21-től. A legnépszerűbbnek a gyermek- és ifjúsági filmek bizonyultak, de kedveltek voltak a kötelező olvasmányok filmváltozatai, a történelemoktatáshoz kapcsolódó játékfilmek és a Filmhíradók 100 éve sorozat is - olvasható a közleményben.

Mint írják, a nézettségi listát Dargay Attila rajzfilmjei, A három nyúl és a Vuk mellett olyan ifjúsági művek vezetik, mint az Égigérő fű vagy a Keménykalap és krumpliorr. Különösen nagy volt az érdeklődés az irodalmi klasszikusok, kötelező olvasmányok filmváltozatai iránt is, 10-15 ezres nézettség körül jár az Egri csillagok, A Pál utcai fiúk, A kőszívű ember fiai, de sokan kattintottak olyan ritkábban látható irodalmi adaptációkra is, mint A beszélő köntös, a Bogáncs, A Pendragon legenda vagy a Tanár úr kérem.

A történelemoktatáshoz kapcsolódó játékfilmek közül 10 ezres megtekintés felett jár A Hídember és számos
velemenyezd, 2020. április 09. csütörtök, 11:22
Fostul primar al oraşului spune că la Odorheiu Secuiesc, relaţiile dintre maghiari s-au deteriorat
deşeurilor, care ulterior a ajuns în proprietatea statului maghiar.

Jenő Szász, care între 2003 şi 2012 a ocupat funcţia de preşedinte al Partidului Civic Maghiar (PCM), a afirmat şi că beneficiarul acestor cooperări profesionale, apoi şi politice, care, în final a adus şi relaţii de oraşe înfrăţite, a fost oraşul Odorheiu Secuiesc în sine; datorită cooperării, în oraşul din Ţinutul Secuiesc au fost realizate investiţii în valoare de peste 20 de milioane de euro.

Jenő Szász a subliniat că Levente Zoltán Bunta, care l-a urmat în fotoliul de primar, a continuat aceste cooperări, însă actualul primar, Árpád Gálfi, le-a anulat.

Cu privire la decizia celui din urmă, Szász a spus că "acest pas a fost unul de neînţeles, fără motive raţionale", iar în cele din urmă, "relaţiile dintre maghiari s-au deteriorat".

Fostul primar din Odorheiu Secuiesc a mai punctat şi că nu îi sunt clare motivele care au stat la baza acestor decizii ale noii conduceri a oraşului, dar crede că acestea ar trebui
velemenyezd, 2020. március 04. szerda, 10:21
Szász Jenő: a magyar-magyar kapcsolatok sérültek Székelyudvarhelyen
Magyarország Kft.-vel (hulladék) kötött együttműködést.

A Magyar Polgári Párt elnöki tisztségét 2003 és 2012 között betöltő Szász Jenő közölte azt is, hogy ezen először szakmai, majd politikai, végül a többi között testvérvárosi együttműködéssé erősödött kooperáció kedvezményezettje Székelyudvarhely városa volt, amelyeknek ksözönhetően több mint 20 millió euró értékű befektetések valósultak meg a székely városban.

Szász Jenő utalt arra, hogy az őt a polgármesteri székben követő RMDSZ-es Bunta Levente Zoltán tovább folytatta ezen együttműködéseket, amelyeket Gálfi Árpád jelenlegi polgármester bontott fel.

Utóbbi döntésre utalva úgy fogalmazott, hogy az "érthetetlen, racionális okokat nélkülőző lépés volt", amellyel végső soron "a magyar-magyar kapcsolatok sérültek".

Szász Jenő utalt rá, hogy az új városvezetés ezen döntéseinek okaival nincs tisztában, de úgy vélte, hogy azokat egy tényfeltáró újságíró csapatnak kellene megvizsgálnia, mivel álláspontja szerint a korábbi példaértékű
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 21:42
Zsótér Sándor rendezésében látható Molnár-darab a Vígszínházban
életre vágyakoznak. Egy viharos estén titokzatos idegen érkezik a falu kocsmájába. A nyomorban tengődő emberekben újraéled a remény, hogy vannak még igazi hősök.

A darabban játszó Hegedűs D. Géza szerint Synge ezt az "elhagyott nyugaton" játszódó, fergeteges komédiát, nyelvi leleménnyel és páratlan emberi gazdagsággal eleveníti meg.

A két fiatalt Waskovics Andrea és ifj. Vidnyánszky Attila játssza, partnerük Hegedűs D. Géza mellett többek között Kőszegi Ákos, Majsai-Nyilas Tünde és Karácsonyi Zoltán. A darabot Hamvai Kornél fordításában tűzik műsorra. A díszlet Bagossy Levente, a jelmez Kárpáti Enikő munkája.

Molnár Ferenc A doktor úr című darabja 1902-ben a Vígszínházban debütált, és óriási sikert aratott.

A Vígszínház háziszerzőjének bohózata egy lipótvárosi mese. "Molnár Ferenc írói világa, briliáns mondatai, sajátos humora, utánozhatatlan karakterei már az első darabjában is nyilvánvalók: a nagyratörő ügyvéd és a minden hájjal megkent, ám mégis megnyerő szélhámos képtelen helyzetei
velemenyezd, 2020. február 28. péntek, 11:51
Zelk Zoltán: Este jó, este jó ...
Zelk Zoltán: Este jó, este jó ...

Este jó, este jó,
este mégis jó.
Apa mosdik, anya főz,
együtt lenni jó.

Ég a tűz, a fazék
víznótát fügyül,
bogárkarika forog
a lámpa körül.

A táncuk karikás,
mint a koszorú
meg is hal egy kis bogár,
mégse szomorú.

Lassú tánc, lassú tánc,
táncola plafon,
el is érem már talán,
olyan alacsony.

De az ágy meg a szék
messzire szalad,
mint a füst, elszállnak a
fekete falak.

Nem félek, de azért
sírni akarok,
szállok én is, mint a füst,
mert könnyű vagyok ...

Ki emel, ki emel,
ringat engemet?
Kinyitnám még a szemem,
de már nem lehet ...

Elolvadt a világ,
de a közepén
anya ül, és ott ülök
az ölében én.
lilagondolatok, 2020. január 16. csütörtök, 09:39
Németh Szilárd: magyar honvéd csak nemzeti érdeket szolgálhat
önkormányzat és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének képviselői a kőszegi, Guba-hegyi munkaszolgálatos emlékhely felújítása érdekében.

A Honvédelmi Minisztérium, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamit a Honvéd Hagyományőrző Egyesület megemlékezésén a doni hősöknek a hadtörténeti múzeum udvarán található emléktáblájánál koszorúkat helyeztek el, köztük Áder János államfőét, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesét. A honvédelmi tárca és a honvédség közös koszorúját Németh Szilárd és Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke helyezte el.

A megemlékezésen részt vett Smohay Ferenc, a doni katasztrófa ma is élő egyetlen túlélője, aki aknavetősként szolgált a 2. magyar hadseregben.

A szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban hetvenöt éve, 1943. január 12-én indította meg támadását a 207 ezer emberből álló 2. magyar hadsereg ellen. A veszteségekről nem állnak rendelkezésre pontos adatok. A 2. magyar hadsereg anyagi veszteségei 70 százalékosak voltak, az
velemenyezd, 2020. január 10. péntek, 16:02
Krónika 8. rész (kérdések, napirend után)
mintegy 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, a kormány pedig évente 43,5 milliárd forintot fordít az ő jövőbeni foglalkoztatásuk támogatásukra.Napirend után

A napirendi pontokat követően Ágh Péter (Fidesz) az idei Észak-Vas megyei fejlesztésekre, rendezvényekre emlékeztetett.

A Jobbikból négy képviselő kért szót. Z. Kárpát Dániel arról beszélt, hogy a lakosságnak az idén a tavalyinál nagyobb kiadást jelent majd a karácsonyi ünnep a magas infláció miatt.

Magyar Zoltán azt mondta, a kormány ahelyett, hogy fellépne az orvvadászat ellen, még támogatja is azt.

Varga-Damm Andrea Madeleine Moont, a NATO Parlamenti Közgyűlésének leköszönő, brit elnökét méltatta.

Dudás Róbert pedig a három-és négyszámjegyű utak fejlesztésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az ülést vezető Jakab István ezt követően lezárta az ülésnapot.

Tájékoztatása alapján az Országgyűlés várhatóan jövő februárban folytatja munkáját. Jakab István békés ünnepeket és boldog új
velemenyezd, 2019. december 17. kedd, 20:02
1/77
Képek, videók
Nemzeti Palota, Barcelona
pacsakute
2020. július 05. vasárnap, 15:27
Etosba Nemzeti Park Namíb
pacsakute
2020. június 04. csütörtök, 22:14
érdekes nemzeti zászlónk0
maroka
2020. június 03. szerda, 14:12
Nemzeti palota Barcelona.
pacsakute
2020. január 18. szombat, 23:35
9 Bazilika Nemzeti fogada
lovaszmarika
2019. december 12. csütörtök, 16:23
Petőfi a Nemzeti Múzeum l
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Izraeli nemzeti útvonal
dandej
2018. november 25. vasárnap, 19:53
nemzeti-dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Nemzeti_dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Recsk Nemzeti Emlékpark.j
menusgabor
2018. szeptember 04. kedd, 18:28
nemzeti összet. napja..jp
menusgabor
2018. július 12. csütörtök, 18:03
Gyógyulj meg hamar!.jpg
barklara
2018. május 05. szombat, 18:58
Gyógyulj meg hamar!
rushlilly
2018. április 13. péntek, 19:01
hamarné varga anna.jpg
zsokica45
2018. január 06. szombat, 19:04
Eljön az Úr nagyon hamar.
sanci81
2016. január 25. hétfő, 18:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.