Belépés
2019. augusztus 24. szombat | 34. hét | 236. nap | 00:21 | Bertalan
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gilbert Varga vezényletével zárja Titánium-évadát a Pannon Filharmonikusok zenekar
A közlemény összegzése szerint az est középpontjába a tánczene kerül, a koncert szólistája a Liszt- és Kossuth-díjas hegedűművész, Baráti Kristóf lesz.

A hangversenyen Joseph Haydn C-dúr menüettje, Lehár Ferenctől az Arany-ezüst keringő és Richard Strauss A rózsalovag szvitváltozata mellett Baráti Kristóf előadásában lesz hallható Igor Stravinsky hegedűversenye - részletezték.

A PFZ emlékeztetett rá, hogy Gilbert Varga, aki Bogányi Tiborral párban az együttes vezető karmestere, idén Pécsett négy alkalommal állt pódiumra.

Mint írták, Gilbert Varga jövőre is ad koncertet Pécsett és Budapesten is.

A fővárosi Pannon-bérlet öt koncertjéből hármat vezényel, míg Pécsett hat alkalommal dirigálja a zenekart, így a Pannon-, a Kodály- és a Breitner-bérlet több hangversenyén is köszönti majd a Kodály Központ közönségét.

Szeptember 12-én a Francia felütés, október 19-én a Virtus és Extázis, november 28-án a Vándorutak, 2020. január 18-án a Hősök, március 26-án a Mesterhármas, valamint május
velemenyezd, 2019. május 29. szerda, 12:25
Joseph Haydn - A Teremtés
Videó Lejátszási idő 1 óra 40 perc

Haydn: A Teremtés - az 1. rész magyar felirattal videó
Lejátszási idő 1 óra 20 perc
Színes képeskönyv a Teremtés történetéből, megelevenednek Mózes első könyvének lapjain elbeszélt események. És hogy még színesebb legyen a mű, a szövegíró Van Swieten három arkangyal szájába adja a mondatokat a kórus mellett. Bevezetése, A káosz bemutatása a zenetörténet legmerészebb zenéi közé tartozik: nincsen téma, kiszámíthatatlan és szélsőséges a dinamika, nincs szervezőerő, ami egységes kompozícióvá tenné ezt a tételt. (Bár visszatér a kezdődallam a végén - úgy látszik, vannak a káosznak is törvényszerűségei.) Érdekes, hogy Haydn idejében még nem volt ismert az ősrobbanás fogalma, mégis így kezdődik a világ története. Híres még a fény megjelenésének ábrázolása: halk ütemek után mindent beragyogó C-dúr.
Néhány érdekes részlet a zenei ábrázolás mesteri példái közül:
maroka, 2019. május 14. kedd, 22:13
A március 15-i hétvégén kezdődik a turisztikai szezon Fraknóban és Kismartonban
A látogatókat mindkét helyszínen magyar nyelvű vezetésekkel várják 10 és 17 óra között, amelyeken egyebek mellett az Esterházy Melinda hercegné és Joseph Haydn zeneszerző életét bemutató kiállításokat lehet megtekinteni.

A szezon folytatásában április 7-én Kismartonban Esterházy Contemporary címmel nyílik kiállítás, amelyen a 2013-as Esterházy Art Award győztesének, Csató Józsefnek az installációit lehet megtekinteni a kastély lépcsőházában.

Április 13-án és 14-én Húsvéti vásárt tartanak a fraknói várban, ahol lesz tojáskeresés, állatsimogatás, megmutatják, hogyan készítik a fánkokat a helyi pékségekben vagy hogyan működik egy automata lekvártöltő. Mindezek mellett a vad- és gyógynövények jótékony hatásait is bemutatják.

Április 18. és 20. között Kismartonban húsvéti családi vezetést kínálnak, a gyerekeket pedig kézműves foglalkozással és pónilovaglással várják.

A classic.Esterhazy koncertsorozat március 23-án Hercegi kamaramuzsika címmel folytatódik, április 13-án a Haydn
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 10:47
Az aprószentek emlékére ad koncertet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Gyermekkórusa
Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője az adásban elmondta: a koncerten két nagy Michael Haydn-mű és a virtuóz C-dúr trombitaverseny, majd az öt évvel idősebb Joseph Haydn A megváltó hét szava a keresztfán című alkotásának részletei és az e-moll "Gyász" szimfónia hangzik el.

A hangversenyen közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Gyermekkórusa (megbízott karigazgató Walter Judit), Borsódy László (trombita), valamint Zemlényi Eszter, Ducza Nóra és Meláth Andrea (ének).

Kovács Géza hozzátette: a műsor tervezésekor az lebegett a szemük előtt, hogy ezek a ritkán hallható művek megszólaljanak Budapesten is, így készülve a következő nagy keresztény ünnepre. A szerzőkről és a karmesterről elmondta: bár Joseph Haydn nagyobb pályaívet rajzolt le, Michael Haydn-t kora és a későbbi zenetörténet is az egyik legnagyobb egyházzenei szerzőként tartja számon, Martin Haselböck pedig korunk egyik legnagyobb egyházzenésze. A gyermekkórus fontosságát jellemezve rámutatott,
velemenyezd, 2019. január 10. csütörtök, 18:22
Különleges koncerttel kezdik az új évet az MR Szimfonikusok
Nagyon ritkán játszott művekről van szó. Több mint figyelemreméltó és különös, hogy egy kelet-ausztriai kis falu bognármesterének két fia, Joseph és Michael Haydn beírta magát a zenetörténet aranylapjaira - mondta Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője szerdán az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsora közös adásában.

Mint elhangzott, Michael, az ifjabb Joseph árnyékában "húzta meg magát" az elmúlt kétszáz évben, holott egészen rendkívüli, főleg egyházzenei szerző volt Salzburgban. Ahogy Joseph Haydn Esterházy Miklós herceget szolgálta Eszterházán három évtizeden át, úgy Michael a salzburgi érsek alkalmazásában dolgozott.

"A január 15-i koncerten az aprószentekre emlékezünk. A Bibliából ismert történet szerint a háromkirályok meglátogatták Heródest, a zsidók királyát és elmondták neki, hogy Betlehemben születik meg a zsidók új királya. Ettől Heródes megijed, kéri a háromkirályokat, később térjenek vissza hozzá és erősítsék meg a
velemenyezd, 2019. január 09. szerda, 10:22
Joseph Haydn: A Teremtés
Haydn A Teremtés című oratóriuma a Carmine Celebrat kórus előadásában.
Videó

Haydn: A Teremtés - az 1. rész magyar felirattal Videó
Színes képeskönyv a Teremtés történetéből, megelevenednek Mózes első könyvének lapjain elbeszélt események. És hogy még színesebb legyen a mű, a szövegíró Van Swieten három arkangyal szájába adja a mondatokat a kórus mellett. Bevezetése, A káosz bemutatása a zenetörténet legmerészebb zenéi közé tartozik: nincsen téma, kiszámíthatatlan és szélsőséges a dinamika, nincs szervezőerő, ami egységes kompozícióvá tenné ezt a tételt. (Bár visszatér a kezdődallam a végén - úgy látszik, vannak a káosznak is törvényszerűségei.) Érdekes, hogy Haydn idejében még nem volt ismert az ősrobbanás fogalma, mégis így kezdődik a világ története. Híres még a fény megjelenésének ábrázolása: halk ütemek után mindent beragyogó C-dúr.
Néhány érdekes részlet a zenei ábrázolás mesteri példái közül:
maroka, 2019. január 05. szombat, 11:44
Fiataloknak vezényel Fischer Ádám a Müpában
A Müpa újévi koncertjéhez kapcsolódóan évről évre megrendezett, interaktív elemeket sem nélkülöző matinékoncerten az esti hangversenyen elhangzó mű leglátványosabb részletei szólalnak meg. A koncerten közreműködik Rácz Rita szoprán, Megyesi Zoltán tenor, Cser Krisztián basszus, a Düsseldorfi Szimfonikus Zenekar és a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató Pad Zoltán) - közölte az intézmény az MTI-vel.

Joseph Haydn oratóriuma, A teremtés a földi lét nagyszerűségét, beláthatatlan gazdagságát hirdeti, egy-egy részlete képeskönyvszerűen, élénk színekkel, sok-sok kedvességgel és bájjal, no meg humorral tárja a hallgató elé e csoda részleteit.

Fischer Ádám 2018 decemberében vette át a Prima Primissima díjat zeneművészet kategóriában. A karmester az elismeréssel járó pénzjutalmat a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának ajánlotta fel annak érdekében, hogy az együttes koncertmestere, Oláh Vilmos a következő Budapesti Wagner-napokon Stradivari-hangszeren játszhasson.
velemenyezd, 2018. december 24. hétfő, 12:53
Bécsi klasszikus zeneszerzők művei szólalnak meg a Müpában
Az esten Ton Koopman vezényletével Mozart Esz-dúr szimfóniája és Beethoven II. szimfóniája hangzik el, Haydn Esz-dúr trombitaversenyét Tarkövi Gábor tolmácsolásában hallhatja a közönség - közölte az együttes az MTI-vel.

Wolfgang Amadeus Mozart Esz-dúr szimfóniájában az általános olasz, francia és délnémet-osztrák hagyomány jelenléte mellett Johann Christian Bach, Georg Matthias Monn és Joseph Haydn hatása is érvényre jut, de az érett Mozart nagyságrendje is megmutatkozik már.

Ezt követi Haydn Esz-dúr trombitaversenye, a mester utolsó versenyműve, amelyet 1796-ban komponált az akkor újdonságnak számító szelepes trombitára. A művet Tarkövi Gábor szólaltatja mg, aki a Berlini Filharmonikus Zenekar szólótrombitása, a Berlini Filharmonikusok Herbert von Karajan Akadémiájának tanára.

Beethoven II. szimfóniájának bécsi ősbemutatóját 1803. április 5-én maga a szerző vezényelte. Derűt és optimizmust sugárzó zene, ami annál figyelemreméltóbb, mert egyidőben született a híres Heiligenstadti
velemenyezd, 2018. december 01. szombat, 07:04
Rózsaünnepet tartanak szombaton a fertődi Esterházy-kastélyban
A 2015-ben megújult Cziráky Margit Rózsakertben májustól szeptemberig virágzik a rózsa, de júniusban a legszínpompásabb.

A Magyar Turisztikai Ügynökség nyári belföldi kampányának keretében szombaton 11 és 17 óra között furulyakoncerttel egybekötött szakmai vezetést tartanak, ahol a fertődi Joseph Haydn Zeneiskola két növendéke késő reneszánsz és barokk szerzők műveiből ad rövid koncertet a rózsakert pavilonja alatt. A programon előzetes regisztráció ellenében ingyenesen lehet részt venni.

Délután három órától a gyermekek múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetnek részt, ahol különféle anyagokból rózsákat, ajtódíszeket készíthetnek, négy órától pedig a Maszk Bábszínház A furfangos csudadoktorok című műsorát tekinthetik meg.

Cziráky Margit grófnő - IV. Esterházy Miklós herceg felesége - 1908-ban álmodta meg és építtette az eredeti rózsakertet, amit felújítása után 2015 júniusban nyitották meg a látogatók előtt. Az eredeti kertből az egykori 220 méter hosszú, kereszt alakú lugasrendszer és a
velemenyezd, 2018. június 14. csütörtök, 07:20
Híres emberek halotti maszkjai - 2. (25 kép)
A fotózás elterjedése előtt a festmények és szobrok mellett a halotti maszkok ábrázolták a legélethűbb módon az elhunytat. A halottak emlékének megőrzése mellett ezek a halotti maszkok szolgálták, hogy az utókor megismerje a történelem kiemelkedő alakjainak vonásait a legrészletesebb, legaprólékosabb módon. Az ókorban már népszerű szokás a 20. század második felére merült feledésbe, a fotózás egyszerűsége miatt.

Joseph Haydn osztrák zeneszerző

Joszif Sztálin a Szovjet Kommunista Párt főtitkára

I. Napóleon francia császár

Victor Hugo francia romantikus költő, regény- és drámaíró, politikus és
schuro, 2018. május 15. kedd, 15:21
Jézus Krisztus utolsó hét szava a keresztfán
Jézus Krisztus utolsó hét szava a keresztfán......részletek Joseph Haydn zeneművéből valamint sokunk által ismert a külső -ferencvárosi Szent Kereszt templom plébánosának, Kerényi Lajos atyának elmélkedéseivel.....
Videó

- 1. ,,Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek" (Lk 23,34).
- 2. ,,Még ma velem leszel a paradicsomban" (Lk 23,43).
- 3. ,,Asszony, íme, a te Fiad"; ,,Íme a te anyád!" (Jn 19,26-27)
- 4. ,,Éli, Éli, lamma szabaktani ('Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?') (Mt 27,46; Mk 16,34)
- 5. ,,Szomjazom" (Jn 19,28).
- 6. ,,Beteljesedett" (Jn 19,30).
- 7. ,,Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet!" (Lk 23,46) -

Szep.hu oldalon

Evangélikus oldalon
maroka, 2018. március 22. csütörtök, 12:32
Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma hangzik el január elsején a Müpában
A teremtés nemzetközi hírű szólistagárdájához, Regula Mühlemann szopránhoz, Paul Schweinester tenorhoz és Thomas E. Bauer baritonhoz, valamint a kórushoz csatlakozik 2018 első napján az olasz fiatalokból álló zenekar - közölte a Müpa az MTI-vel.

A délutáni matinékoncerten az esti újévi hangversenyen elhangzó mű leglátványosabb részletei szólalnak meg, amelyeket Fischer Ádám magyarázatai tesznek teljessé.

A teremtés többrétegű mű, a földi lét nagyszerűségét, beláthatatlan gazdagságát hirdeti, egy-egy részlete képeskönyvszerűen, élénk színekkel, sok-sok kedvességgel és humorral tárja a hallgató elé a csoda részletei.
velemenyezd, 2017. december 28. csütörtök, 07:20
1/12
Képek, videók
Oltár Gilbert atya szobrá
pacsakute
2017. december 19. kedd, 21:36
Melissa Gilbert
sanci81
2015. október 14. szerda, 16:36
Nagymányoki Péter Gilbert
pacsakute
2014. november 12. szerda, 19:09
Nagymányoki Péter(Gilbert
pacsakute
2012. december 16. vasárnap, 13:12
gilbert beceaud
lacipecsenye
2011. november 24. csütörtök, 17:25
Gilbert Keith Chesterton
majamaria
2011. március 29. kedd, 09:08
Victor Gabriel Gilbert.jp
klara50
2011. január 10. hétfő, 11:32
rocsdad1.Gilbert Gaul.Fes
hold02
2008. december 03. szerda, 12:54
gilbert800.jpg
konoksag
2008. augusztus 10. vasárnap, 10:20
Gilbert Grape.hu.c.jpg
finike
2007. október 07. vasárnap, 19:57
Gilbert Grape.hu.jpg
rambobby
2007. április 07. szombat, 10:30
Paul Gilbert Ibanez
devydee
2006. július 26. szerda, 13:50
Moha-Pannónia moci.jpg
agica2004
2018. július 01. vasárnap, 20:26
Pannónia szálló
sanci81
2017. február 03. péntek, 17:21
janus pannonius.png
chillik
2016. május 24. kedd, 17:21
Címkék
Budapesti Wagner-napokon Stradivari-hangszeren, Jézus Krisztus, következő Budapesti, történelem kiemelkedő, Johann Christian Bach, koncert szólistája, Michael Haydn, Cser Krisztián, csoda részletei, kórus mellett, szerző vezényelte, olasz fiatalokból, Paul Schweinester, Richard Strauss, Fischer Ádám, rózsakert pavilonja,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.