Belépés
2019. május 26. vasárnap | 21. hét | 146. nap | 23:49 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Katalán válság - A katalán rendőrség előre figyelmeztetett a függetlenségi referendum megrendezésének veszélyei
vezethet, ha kétmillió szavazni akaró ember lesz az utcákon, és 15 ezer rendfenntartó, akiknek meg kell akadályozni a voksolást, mivel arról bíróság rendelkezett.

Mint mondta, ezen a találkozón tájékoztatta a katalán kormány képviselőit, hogy a katalán rendőri testület a törvények és alkotmány betartásának oldalán áll, ezért nem támogatja a függetlenségi folyamatot.

Hozzátette: nem kapott olyan utasítást, hogy a katalán rendőrség támogassa és segítse a népszavazás megtartását.

Josep Lluís Trapero hangsúlyozta: a katalán rendőrségnek nem állt szándékában a szavazás megkönnyítése, egyetlen célja azt volt, hogy eleget tegyen a bíróság döntésének, és megakadályozza a szavazást.

Felelőtlennek nevezte akkori felettesét, Joaquim Forn volt katalán belügyi tárcavezetőt, aki nyilatkozataiban ennek ellenkezőjét sugallta, ráadásul azt állította, hogy zavartalanul lehet majd szavazni a referendumon.

"Egy olyan képet mutatott, amely táplált valamit, amelyért azt hiszem, most fizetünk" - jegyezte
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 21:32
Katalán válság - Az ügyészség 16 és 25 év közötti börtönbüntetéseket kért a vádlott függetlenségi politikusokra
katalán parlamenti elnökre 17 éves büntetési tétel szerepel az indítványban.

Érvelésében az ügyészség hangsúlyozta: a vádlottak veszélybe sodorták Spanyolország alkotmányos rendjét, Katalónia függetlenségére irányuló tervük pedig minden, a céljuk eléréséhez szükséges eszközt, így az erőszakot is tartalmazta. Erre példaként említve a tömegrendezvények "megfélemlítő erejét", valamint a katalán vezetők utasításainak alárendelt katalán rendőrség felhasználását.

Utóbbi miatt egyébként Josep Lluís Trapero volt katalán rendőrfőnök esetében 11 éves börtönbüntetést indítványozott a központi büntetőbíróságnál lázadás miatt.

A perben, amely az eddigi információk szerint várhatóan január közepén indulhat a legfelsőbb bíróságon, összesen 18-an kerülnek a vádlottak padjára a 25 politikus és civil szervezeti vezető közül, akikkel márciusban szemben vádat emeltek a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán
velemenyezd, 2018. november 02. péntek, 13:50
Katalán válság - Megkezdte a spanyol kormány a katalán kormányzati feladatok átvételét
A katalán elnöki jogkörök gyakorlásával Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettest bízta meg a kormányfő, aki már összehívta a spanyol minisztériumok államtitkárait és helyettes államtitkárait, hogy döntsenek a különböző területeket érintő feladatokról.

Ilyen feladat például a spanyol belügyminisztérium számára a katalán rendőrség felügyelete. Első intézkedéseként José Ignacio Zoido spanyol tárcavezető menesztette Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnököt. Helyére pedig Ferrán López főfelügyelőt nevezte ki, aki eddig a katalán rendőrség területi koordinációjáért felelt, és a testület második embere volt.

Nyilvános levélben köszönt el a katalán rendőrségtől Pere Soler eddigi főigazgató, akit péntek este mentett fel posztjáról a spanyol miniszterelnök.

Soler elfogadta menesztését, levelében pedig hangsúlyozta meggyőződését, hogy a katalán rendőrök bármilyen irányítás alatt továbbra is az állampolgárok jogainak tiszteletben tartásával végzik majd
velemenyezd, 2017. október 28. szombat, 14:32
Katalán népszavazás - Bocsánatot kért a rendőri erőszak miatt a spanyol kormány katalóniai megbízottja
félhez: kötelezzék el magukat amellett, hogy egy ideig nem hoznak újabb egyoldalú döntéseket.

A katalán vállalati ügyekért felelős tanácsos szerint ugyan politikailag "érthető" lenne Katalóniában az egyoldalú függetlenségi nyilatkozat elfogadása, de figyelembe kell venni annak következményeit is, amelyek között egyebek mellett lehetséges utcai konfliktusokat és tüntetéssorozatot is felsorolt.

Zendülés bűncselekményének gyanújával indult eljárásban pénteken kellett vallomást tennie Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnöknek a spanyol központi büntetőbíróságon, Madridban.

A rendőri vezetőt nem az október 1-jei eseményekkel kapcsolatban idézték be, hanem a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalánál szeptember 20-án zajlott tüntetés miatt.

A spanyol csendőrség aznap nagyszabású akciót indított, hogy megakadályozza az illegális függetlenségi népszavazást: 41 helyen tartottak házkutatást, 14 magas rangú katalán tisztviselőt vettek őrizetbe.

A gazdasági tanácsos hivatala
velemenyezd, 2017. október 06. péntek, 15:22
Katalán népszavazás - Zendülés bűncselekményével kapcsolatban kell vallomást tennie a katalán rendőrfőnöknek
Josep Lluis Traperót a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalánál szeptember 20-án lezajlott tüntetés miatt hallgatják meg.

A spanyol csendőrség aznap nagyszabású akciót indított, hogy megakadályozza a függetlenségi népszavazást, amelyet az alkotmánybíróság illegálisnak mondott ki: 41 helyen tartottak házkutatást, 14 magas rangú katalán tisztviselőt vettek őrizetbe.

A gazdasági tanácsos hivatala előtt már reggel tiltakozók tömege gyűlt össze, akik egészen másnap hajnalig ottmaradtak, súlyosan megrongáltak három csendőrautót. A tüntetők megpróbáltak behatolni az épületbe, és a csendőrök órákig odabent ragadtak.

A csendőrség - állítása szerint - segítséget kért a katalán rendőrségtől, akik ezt azonban csak többszöri kérésre, és sokára teljesítették.

A bíróság zendülés bűncselekményének gyanújával indított eljárást az ügyben, és beidézte Jordi Sánchezt, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) valamint Jordi Cuixartot, az Ómnium Cultural nevű civil politikai szervezet vezetőit
velemenyezd, 2017. október 04. szerda, 11:10
Katalán népszavazás - "Pizsamapartikkal" próbálják nyitva tartani az iskolákat a szavazásig
hétvégén minél többen "táborozzanak" az iskolákban, és szervezzenek rendezvényeket.

Manresában például az Escola Bages Évkezdeti ünnepség néven szórakoztató programok sorát hirdette meg a következő két napra: urgálóvárral, focimeccsel, ingyen piknikkel, és hálózsákos "pizsamapartival" a torneteremben.

Az Escoles Obertes (Nyitott iskolák) mozgalom weboldalt indított a napokban, hogy számba vegye a kezdeményezés támogatóit és közreműködőit Katalóniában. 60 ezren csatlakoztak eddig.

Josep Lluís Trapero, katalán rendőrfőnök pénteken azt az utasítást adta, hogy a rendőrök "erőszak nélkül" ürítsék ki az intézményeket, és zárják be az intézményeket. Hatósági közbeavatkozásról eddig nem tudni.

Az emberek állítólag arra számítanak, hogy a katalán rendőrök nem lépnek fel velük szemben, és vasárnap végül engedik majd kinyitni az iskolákat, hogy szavazni lehessen.

Közben tovább zajlik az erőteljes mozgósítást a népszavazási részvételre. Az Ómnium Cultural nevű civil politikai mozgalom több tucat
velemenyezd, 2017. szeptember 29. péntek, 20:33
Barcelonai gázolás - A katalán kormány szerint nem kaptak hiteles figyelmeztetést a készülő terrorakcióról
A politikus és Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök azután állt a nyilvánosság elé, hogy az El Periódico című katalán napilap csütörtöki számában közölte: május 25-én az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a spanyol hírszerzés mellett a katalán biztonsági erőket is értesítette a veszélyről, konkrétan leírva, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet a La Ramblán készül akcióra.

Josep Lluis Trapero elismerte, hogy aznap valóban kaptak ilyen figyelmeztetést, de hangsúlyozta, hogy nem a CIA-től, és nem is az amerikai Nemzeti Terrorelhárítási Központtól (NCTC).

Arra az újságírói kérdésre, hogy mégis honnan érkezett az értesítés azt válaszolta: "Ön nem árulja el a forrásait, és én sem az enyéimet".

"Alacsony hitelességgel bíró" - így jellemezte az értesítést Joaquim Forn, hozzátéve, hogy elemezték, értékelték, és a spanyol kormány felé is továbbították, amely szintén nem adott hitelt neki.

Mint mondta, ráadásul a spanyol kormány az augusztus 17-i gázolásos merénylet
velemenyezd, 2017. augusztus 31. csütörtök, 19:23
Barcelonai gázolás - Az egyik gyanúsítottat pár héttel a merénylet előtt őrizetbe vették testi sértés vádjával
A férfit július 23-án vette őrizetbe lakásán a katalán rendőrség, amelyet Oukabir szomszédjai hívtak ki a helyszínre. Másnap a helyi, ripolli bíróság elé állították, távoltartási végzést adtak ki ellene, és megtiltották, hogy kapcsolatba lépjen barátnőjével. Habár Oukabir ellen barátnője nem kívánt feljelentést tenni, az ügyészség vizsgálatot indított.

Az ügyet augusztus 14-én, mindössze három nappal a barcelonai merénylet előtt tárgyalta volna a ripolli bíróság gyorsított eljárásban, amelyet Oukabir nem fogadott el, ezért ügyét a katalóniai Girona tartománybeli, a családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyekben illetékes, hatos számú büntetőbíróságnak továbbították, amely jövő februártól tárgyalja az ügyet. Oukabir büntetett előéletű, a rendőrségi források szerint 2012-ben egy hónapot ült börtönben szexuális bűncselekmény vádjával.

A spanyol biztonsági erők korábban őt tartották a merénylet fő gyanúsítottjának, miután megtalálták papírjait abban a furgonban, amellyel a barcelonai merényletet
velemenyezd, 2017. augusztus 25. péntek, 16:13
Barcelonai gázolás - Azonosították az alcanari házrobbanás második halottját
A Barcelonától mintegy 200 kilométerrel délnyugatra fekvő Alcanarban múlt szerdán bekövetkezett robbanásban halt meg a terrorsejt radikalizálásával vádolt Abdelbak esz-Szatti imám is, valamint ugyanitt sérült meg a terrorsejt egyik tagja, Mohamed Houli Chemlal, akit a robbanást követően a Mossos őrizetbe vett. Yousseff Aalla a második halálos áldozat, egy harmadik holttest azonosítása pedig továbbra is folyamatban van.

Chemlal kedden a spanyol központi büntetőbíróságon (Audiencia Nacional) tett vallomásában ismerte be, hogy eredetileg nagyobb szabású, pokolgépes merényletet készültek elkövetni a barcelonai és a cambrilsi merényletekért felelős terroristasejt tagjai. Ezt megerősíteni látszik, hogy a nyomozók később a felrobbant háznál 120 butángázpalackot találtak, valamint 500 liter, a terroristák által a Sátán anyjának nevezett TATP (aceton-peroxid) előállításához szükséges acetont, hidrogén-peroxidot és a robbanószerek pusztítását fokozó szöget nagy mennyiségben.

A nemrég azonosított Youssef
velemenyezd, 2017. augusztus 24. csütörtök, 15:12
Barcelonai gázolás - A francia hatóságok vizsgálják, miért jártak az elkövetők Párizsban
Barcelona központjában egy terrorista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. A gázoló kereket oldott. Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el, hat civilt és egy rendőrt megsebesítettek, később egyikük meghalt. A merényletekben 15-en haltak meg, és több mint 150-en megsebesültek, köztük sok külföldi. A gázolásnak egy magyar sérültje is volt. Josep Lluís Trapero katalán rendőrfőnök korábbi bejelentése szerint mára mind a 12 gyanúsított vagy az igazságszolgáltatás kezén van, vagy tetteik következményeképpen megölték őket. A merényletekért felelős terrorsejt négy tagját őrizetbe vették, nyolcan viszont halottak: öttel a rendőrség Cambrilsban végzett, ketten pedig, köztük esz-Szatti, a barcelonai merényletek előestéjén haltak meg a házrobbanásban, míg Junesz Abujakubot, a barcelonai gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjét hétfőn lőtték agyon Subirats
velemenyezd, 2017. augusztus 23. szerda, 17:50
Barcelonai gázolás - Nagyobb szabású, pokolgépes merényletre készült a gázoló terroristasejt
források szerint Houli egy órán keresztül beszélgetett az ügyben eljáró Fernando Andreu bíróval, akinek minden kérdésére válaszolt, és megerősítette azt, amit korábban a katalán rendőrségnek (Mossos) is mondott: a csoport eredetileg egy nagyobb szabású, pokolgépes merényletet készült elkövetni, valamint azonosította a sejt összes tagját.

Az ügyészség később kezdeményezte az őrizetbe vett négy személy előzetes letartóztatásba helyezését, óvadék nélkül és magánzárkákba.

Vasárnap Josep Lluís Trapero katalán rendőrfőnök bejelentette, hogy az említett alcanari házban a rendőrség 120 butángázpalackot talált, amellyel a terrorsejt számos pokolgépes merényletet akart előkészíteni. A Barcelonától 200 kilométerre délnyugatra fekvő településen készítették elő a robbanószerkezeteket, hogy több merényletet hajtsanak végre Barcelonában - hangoztatta Trapero.

Csütörtök délután Barcelona központjában egy terrorista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket.
velemenyezd, 2017. augusztus 22. kedd, 18:33
Barcelonában a brüsszeli merénylőkkel kapcsolatba hozható feltételezett dzsihadistákat vettek őrizetbe
Josep Lluís Trapero, a katalán autonóm rendőrség vezetője a TV3 katalán televíziónak elmondta, hogy vizsgálják ezt a lehetséges kapcsolatot. Konkrétumokat azonban nem közölt arról, hogy a most elfogott személyeknek pontosan mi köze lehet a brüsszeli merénylőkhöz.

Az őrizetbe vett férfiak közül nyolc marokkói állampolgár, egy pedig spanyol, 31 és 39 év közöttiek.

A hatóságok a lehetséges terrorista kapcsolatok mellett szervezett bűnözés és drogkereskedelem gyanúja miatt is nyomoztak utánuk.

A katalán rendőrség Barcelonában és több környező településen összesen 12 házkutatást tartott az akció részeként, amelyet a spanyol központi büntetőbíróság irányít a belga rendőrség közreműködésével. Az őrizetbe vételeket nyolc hónapnyi nyomozás előzte meg.

2016. március 22-én a belga főváros Zaventem nemzetközi repülőterén és egy metróállomáson történt öngyilkos robbantásos merénylet, amelyben harminckét ember vesztette életét, és mintegy háromszáznegyvenen megsebesültek. A robbantások
velemenyezd, 2017. április 25. kedd, 12:59
Képek, videók
Figyelmeztetés
sacimama
2017. október 28. szombat, 22:06
baby-figyelmeztetés.jp g
agica2004
2014. június 22. vasárnap, 19:35
Udvarias figyelmeztetés.j
snbela44
2013. február 25. hétfő, 13:31
figyelmeztetés.jpg
dnemethk
2013. január 31. csütörtök, 11:26
figyelmeztetek mindenkit.
sarkadykati
2012. november 27. kedd, 03:25
Lakossági Figyelmeztetés!
lyceum
2012. október 01. hétfő, 10:42
főoszt.vez.figyelmezte tés
lacipecsenye
2012. szeptember 23. vasárnap, 21:29
Figyelmeztetés.jpg
basikele
2012. szeptember 03. hétfő, 00:17
Figyelmeztetés
tvnati
2011. szeptember 22. csütörtök, 18:38
tel-aviv függetlenségi pa
lacipecsenye
2012. augusztus 13. hétfő, 19:26
Függetlenségi Kapu teteje
goonybird
2006. július 08. szombat, 11:31
Függetlenségi Kapu előtt.
goonybird
2006. július 08. szombat, 11:31
Függetlenségi Emlékmű.jp
goonybird
2006. július 08. szombat, 11:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.