Belépés
2019. május 25. szombat | 21. hét | 145. nap | 01:13 | Orbán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Katalán válság - A katalán rendőrség előre figyelmeztetett a függetlenségi referendum megrendezésének veszélyei
Az egykori rendőri vezető felidézte: három nappal a szavazás előtt CarlesPuigdemont volt katalán elnök, Joaquim Forn volt belügyi tárcavezetővel tartottak megbeszélést, ahol felhívta a figyelmüket, hogy "súlyos konfliktushoz" vezethet, ha kétmillió szavazni akaró ember lesz az utcákon, és 15 ezer rendfenntartó, akiknek meg kell akadályozni a voksolást, mivel arról bíróság rendelkezett.

Mint mondta, ezen a találkozón tájékoztatta a katalán kormány képviselőit, hogy a katalán rendőri testület a törvények és alkotmány betartásának oldalán áll, ezért nem támogatja a függetlenségi folyamatot.

Hozzátette: nem kapott olyan utasítást, hogy a katalán rendőrség támogassa és segítse a népszavazás megtartását.

Josep Lluís Trapero hangsúlyozta: a katalán rendőrségnek nem állt szándékában a szavazás megkönnyítése, egyetlen célja azt volt, hogy eleget tegyen a bíróság döntésének, és megakadályozza a szavazást.

Felelőtlennek nevezte akkori felettesét, Joaquim Forn volt katalán belügyi tárcavezetőt,
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 21:32
Katalán válság - Katalónia egykori elnökhelyettese szerint nem követtek el bűncselekményt függetlenségi törekvé
támogattak volna bármilyen erőszakos fellépést. "Soha, soha, soha (...) mindig elutasítottuk az erőszak minden formáját" - jelentette ki.

Szavai szerint az október elsejei szavazás megszervezésére nem költöttek közpénzt.

Oriol Junqueras beszélt arról, hogy az akkori spanyol kormány nem volt hajlandó velük tárgyalóasztalhoz ülni, de ajánlatuk a politikai megoldás megtalálására még mindig érvényes. Véleménye szerint "ez a kérdés nem oldódik meg az emberek börtönbe küldésével".

A vádlottak padján Joaquim Forn, az egykori katalán kormány belügyi tárcavezetője váltotta az elnökhelyettest, aki viszont kész volt a vád néhány képviselőjének, köztük az ügyészségnek is válaszolni.

Kifejtette: a katalán rendőrség nem szegte meg a törvényt, nem cselekedett az alkotmánnyal ellentétesen, és eleget tett a bírósági határozatnak is, amely arra kötelezte, hogy zárja be a szavazóhelyiségeket. Sok helyen ezért nem volt voksolás - jegyezte meg.

Joaquim Forn hangsúlyozta: a tárcája alá tartozó katalán
velemenyezd, 2019. február 14. csütörtök, 17:52
Katalán válság - Befejezik az éhségsztrájkot az előzetes letartóztatásban lévő katalán politikusok
Pilar Calvo hangsúlyozta: a tiltakozó akció elérte célját, mert azzal "láthatóvá" vált a fogvatartottak helyzete, illetve mert az alkotmánybíróság már elkezdett foglalkozni a jogorvoslati kérelmeikkel. "Nem véletlenül" - jegyezte meg.

Jordi Sánchez, Josep Rull húsz, Jordi Turull és Joaquim Forn pedig tizenhét nappal ezelőtt kezdett éhségsztrájkba, mivel ügyükben igazságtalannak és diszkriminatívnak tartották az alkotmánybíróság eljárását.Beadványaikat, amelyekben egyebek mellett az előzetes letartóztatásuk ellen tiltakoztak, az alkotmánybíróság ugyan eljárásba vette, de jogerős döntést még nem hozott.

A tavaly októberben leváltott autonóm katalán kormány tagjai szerint az alkotmánybíróság ezzel akadályozta, hogy panasszal élhessenek az Emberi Jogok Európai Bíróságánál, amelyhez csak azután fordulhatnak ha minden hazai jogorvoslati lehetőséget kimerítettek.

A politikusok hétfőn negyven európai vezetőnek, köztük Theresa May brit kormányfőnek, Emmanuel Macron francia elnöknek,
velemenyezd, 2018. december 20. csütörtök, 18:29
Katalán válság - Negyven európai vezetőnek küldtek levelet éhségsztrájkoló katalán politikusok
Jordi Sanchez, Josep Rull, Jordi Turull és Joaquim Forn levelében arra panaszkodik, hogy összesen kilencüket tartják fogva tárgyalás nélkül, néhányan közülük pedig már több mint egy éve vannak börtönben, továbbá, hogy lázadás bűncselekményével vádolják őket, mert tavaly október 1-én "békés népszavazást" szerveztek.

"Egy olyan bírósági eljárásnak vagyunk elszenvedői, amely nyilvánvalóan súlyosan sérti alapvető jogainkat, köztük az ártatlanság vélelmét, a szabadsághoz, a politikai képviselethez, valamint a törvényes garanciákkal rendelkező eljáráshoz való jogot" - hangsúlyozták a dokumentumban, amelyet szóvivőjük, Pilar Calvo ismertetett Madridban újságírókkal.

A levél címezettjei között található Theresa May brit kormányfő, Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök is.

A katalán politikusok közül ketten 17, ketten pedig 14 napja kezdtek éhségsztrájkot, mivel ügyükben igazságtalannak és diszkriminatívnak tartják az alkotmánybíróság
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 19:12
Katalán válság - Még két katalán politikus kezdett éhségsztrájkba a börtönben
"Ez az egyetlen alternatívánk, hogy láthatóbbá tegyük alapvető jogaink megsértését" - írta közleményében Josep Rull és Joaquim Forn, akik a tavaly októberben leváltott szeparatista katalán kormány tagjai voltak.

A politikusok az ellen tiltakoznak, hogy jogorvoslati kérelmeiket az alkotmánybíróság ugyan eljárásba vette, de "egy fiókban felejtette".

Hangsúlyozták: amíg ügyükben nem merítettek ki minden spanyolországi jogorvoslati lehetőséget, addig nem fordulhatnak az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Úgy vélik, az alkotmánybíróság késlekedése ebben akadályozza őket.

Velük együtt már négyen folytatnak éhségsztrájkot az előzetes letartóztatásban lévő katalán vezetők közül, akik szerepet játszottak Katalónia elszakadási törekvéseiben tavaly ősszel.

Jordi Sánchez és Jordi Turull szombaton jelentette be a tiltakozó akcióját. "Elutasítjuk, hogy az alkotmánybíróság akadályozza az európai igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést" - írták közleményükben, amelyet egyik ügyvédjük ismertetett
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 15:52
Katalán válság - Az ügyészség 16 és 25 év közötti börtönbüntetéseket kért a vádlott függetlenségi politikusokra
Lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt a legmagasabb büntetést, 25 éves szabadságvesztést és közügyektől eltiltást Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettes esetében kérvényezte, aki egy éve előzetes letartóztatásban van.

Ugyanezekben a vádpontokban a szintén előzetes letartóztatásban lévő egykori katalán kormánytagok, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva és Dolors Bassa esetében 16 év börtön és közügyektől eltiltás a javasolt büntetés.

Lázadás bűncselekménye miatt Jordi Sánchez és Jordi Cuixart katalán függetlenségi civil szervezeti vezetőkre, valamint Carme Forcadell egykori katalán parlamenti elnökre 17 éves büntetési tétel szerepel az indítványban.

Érvelésében az ügyészség hangsúlyozta: a vádlottak veszélybe sodorták Spanyolország alkotmányos rendjét, Katalónia függetlenségére irányuló tervük pedig minden, a céljuk eléréséhez szükséges eszközt, így az erőszakot is tartalmazta. Erre példaként említve a tömegrendezvények "megfélemlítő erejét", valamint a katalán
velemenyezd, 2018. november 02. péntek, 13:50
Katalán válság - Katalán börtönökbe helyeznek át hat, előzetes letartóztatásban lévő függetlenségi politikust
A spanyol sajtó információi szerint az intézkedés érinti a nyolc hónapja fogva tartott Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettest, Raül Romeva és Dolors Bassa volt katalán kormánytagokat és Carme Forcadellt, a katalán parlament egykori elnökét. Utóbbi három politikus több mint három hónapja került előzetes letartóztatásba.

Március végén emeltek vádat több ember ellen a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Rajtuk kívül áthelyezik Katalóniába Jordi Sanchez és Jordi Cuixart civil szervezeti vezetőket, akiknek a fogva tartását nyolc és fél hónapja rendelte el a bíróság. Ellenük egy, a népszavazást megelőző, általuk szervezett tüntetés miatt emeltek vádat.

A függetlenségpárti vezetők már több alkalommal is kérvényezték áthelyezésüket katalóniai, családjukhoz közelebbi fegyintézetekbe.

Isabel Celaá spanyol kormányszóvivő a kabinet pénteki
velemenyezd, 2018. július 02. hétfő, 21:22
Katalán válság - Lázadás és közpénzek hűtlen kezelése miatt vádat emeltek Carles Puigdemont és több volt katalá
Az október 27-én feloszlatott, 14 tagú kabinetből 9 politikus érintett mindkét vádpontban: a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont volt elnök, az előzetes letartóztatásban lévő Oriol Junqueras volt elnökhelyettes és Joaquim Forn volt belügyi tanácsos, valamint Jordi Turullc volt kormányszóvivő és jelenlegi katalán elnökjelölt. A vádlottak között van Raül Romeva volt külügyi tanácsos, Clara Ponsatí volt oktatásügyi tanácsos, Josep Rull volt területi ügyekért felelős tanácsos, Antoni Comín volt egészségügyi tanácsos és Dolors Bassa volt munkaügyi tanácsos is.

A politikusoknak a tavaly október 1-én alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt kell felelniük a bíróság előtt.

Pablo Llarena bíró 2012 decemberére teszi annak a folyamatnak a kezdetét, amelyben megállapítása szerint a függetlenségi politika pártok és civil szervezetek közös megállapodás alapján, összehangoltan hajtották
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 13:31
Barcelonai gázolás - A katalán kormány szerint nem kaptak hiteles figyelmeztetést a készülő terrorakcióról
veszélyről, konkrétan leírva, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet a La Ramblán készül akcióra.

Josep Lluis Trapero elismerte, hogy aznap valóban kaptak ilyen figyelmeztetést, de hangsúlyozta, hogy nem a CIA-től, és nem is az amerikai Nemzeti Terrorelhárítási Központtól (NCTC).

Arra az újságírói kérdésre, hogy mégis honnan érkezett az értesítés azt válaszolta: "Ön nem árulja el a forrásait, és én sem az enyéimet".

"Alacsony hitelességgel bíró" - így jellemezte az értesítést Joaquim Forn, hozzátéve, hogy elemezték, értékelték, és a spanyol kormány felé is továbbították, amely szintén nem adott hitelt neki.

Mint mondta, ráadásul a spanyol kormány az augusztus 17-i gázolásos merénylet után megerősítette, hogy a lehetséges katalóniai merényletekről előzetesen kapott figyelmeztetések egyike sem volt kapcsolatban a végül elkövetett barcelonai és cambrilsi akciókkal, amelyben 16-an vesztették életüket.

A belügyi tanácsos felhívta a figyelmet arra, hogy La Ramblán 10
velemenyezd, 2017. augusztus 31. csütörtök, 19:23
A terrorizmus elleni tiltakozás átpolitizálásáról ír a spanyol sajtó
A barcelonai és cambrilsi dzsihadista támadások nem állították meg a katalán elnök (függetlenségi) menetrendjét, épp ellenkezőleg - vélte írásában az ABC című napilap, amely szerint a katalán kormány nem hagyta kihasználatlanul a politikai lehetőségeket.

Az újság több példát is említett állításának alátámasztására: Joaquim Forn katalán belügyi tanácsos, amikor a merényletek áldozatairól nyilatkozott, különbséget tett a spanyol és katalán áldozatok között, Carles Puigdemont katalán elnök pedig a Financial Times című brit napilapban azzal vádolta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt, hogy "játszik" a katalánok biztonságával.

Az ABC szerint ide sorolható a múlt szombati, barcelonai béketüntetés is, amelyet - mint írta - szándékosan politizáltak át a katalán elszakadást támogató civil szervezetek, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) és az Ómnium Cultural.

"Nulla tisztelet az áldozatoknak" - így értékelte a katalán függetlenséget pártolók viselkedését a hétvégi felvonuláson az El Mundo című napilap
velemenyezd, 2017. augusztus 28. hétfő, 13:32
Barcelonai gázolás - Tizennégyre nőtt a barcelonai és cambrilsi halálos áldozatok száma
Coca-Colának dolgozik. Az adatok hitelessége megkérdőjelezhető.

Csütörtök délután Barcelona központjában egy feltételezett dzsihadista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. Az elkövetőnek sikerült megszöknie.

A merényletet az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül.

Péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el. Joaquim Forn katalán belügyi tanácsos azt mondta: a hat civilt és egy rendőrt megsebesítő gázolásos merényletet ugyanúgy hajtották végre, mint a barcelonait, és kapcsolatot feltételeznek a két terrorcselekmény között. A támadást részben meghiúsító rendőrség nyomába eredt a terroristáknak, négyet agyonlőtt, egy ötödiket megsebesített, aki később belehalt sérüléseibe. Az elkövetőkön robbanómellények voltak, de Carles Puigdemont katalán vezető az RAC1 helyi rádióadónak később azt mondta, hogy ezek hamisítványok
velemenyezd, 2017. augusztus 18. péntek, 13:52
Képek, videók
Figyelmeztetés
sacimama
2017. október 28. szombat, 22:06
baby-figyelmeztetés.jp g
agica2004
2014. június 22. vasárnap, 19:35
Udvarias figyelmeztetés.j
snbela44
2013. február 25. hétfő, 13:31
figyelmeztetés.jpg
dnemethk
2013. január 31. csütörtök, 11:26
figyelmeztetek mindenkit.
sarkadykati
2012. november 27. kedd, 03:25
Lakossági Figyelmeztetés!
lyceum
2012. október 01. hétfő, 10:42
főoszt.vez.figyelmezte tés
lacipecsenye
2012. szeptember 23. vasárnap, 21:29
Figyelmeztetés.jpg
basikele
2012. szeptember 03. hétfő, 00:17
Figyelmeztetés
tvnati
2011. szeptember 22. csütörtök, 18:38
tel-aviv függetlenségi pa
lacipecsenye
2012. augusztus 13. hétfő, 19:26
Függetlenségi Kapu teteje
goonybird
2006. július 08. szombat, 11:31
Függetlenségi Kapu előtt.
goonybird
2006. július 08. szombat, 11:31
Függetlenségi Emlékmű.jp
goonybird
2006. július 08. szombat, 11:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.