Belépés
2019. szeptember 18. szerda | 38. hét | 261. nap | 03:12 | Diána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hét nagyszínpadi bemutatóval készül az új évadra a Hevesi Sándor Színház
Oscar című vígjátékát. Novemberben egy ifjúsági előadást láthat a közönség, az Óz, a nagy varázsló című mesemusicalt Tompagábor Kornél állítja színpadra. Decemberben Tarcy Letts Augusztus Oklahomában című művét mutatják be, a "fekete komédiát" Funtek Frigyes rendezi. Január 31-én Csiszár Imre rendezésében Örkény István regényének színpadi adaptációja kerül műsorra: a Tóték című tragikomédiában Szalma Tamás játssza a főszerepet.

Márciusban lesz A kőszívű ember fiai című romantikus színmű premierje, Jókai Mór regényének színpadi változatát Böhm György - aki egyben a darab rendezője is - és Korcsmáros György írta.

Az évad utolsó bemutatóját, a Sose halunk meg című művet Koltai Róbert állítja színpadra.

A stúdiószínpadi előadás rendezője, Farkas Ignác Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című komédiáját állítja színpadra - fűzte hozzá Besenczi Árpád.

A Tantermi deszka elnevezésű színház nevelési program keretében az általános iskolák osztálytermeibe a Geoff Gillham Csontketrec című darabot,
velemenyezd, 2019. szeptember 02. hétfő, 15:32
Fénykép
Kép: Aranyember c. filmből való, Ada Kaleh a regénybeli helyszín.(lásd alább)
Szereplők: Csorba Győző, Latinovits Zoltán Komlós Juci és Pécsi Ildikó
A legenda szerint
valamelyik nagyvezír, vagy szultán erre a kies szigetre költözött, legszebb hárem hölgyével, Adelínával, becézve Adával. Ő lett a sziget névadója! A legenda vége szomorú. A lány nem volt boldog a szigeten és egyszer vízbe ölte magát.
Jókai Mór aranyembere Tímár Mihály úgy jutott a szigetre, hogy a hajója a sziget mellett zátonyra futott, ezután ott is maradt, elvonulva a gonosz világ elől.
liliana01, 2019. július 21. vasárnap, 18:24
Ada Kaleh
Jókai Mór Aranyember c. regényének helyszine a Senki-szigete valóban létezett. A neve Ada Kaleh és a Duna kanyarban volt látható.
A sziget történelme :
A szigetet 1430-ban emlitik először. Akkor 2160 lakosa volt a többségében törökök lakta városnak. A neve Ada Kaleh ami Ada szigetet jelent.
A sziget Orsovától 3 km-re, a Vaskaputól 10 km-re volt. A szigeten lévő települést,valamikor Új-Orsovának hívták.

A Vaskapu rendszer építése miatt 1972 -ben a szigetet felrobbantották, és 25 méter mély víz alá süllyesztették.
Az Al- Duna szabályoztatójának, emlékét is - a Széchenyi emléktáblát a mélységes víz őrzi.
liliana01, 2019. július 21. vasárnap, 18:17
Szép napot mindenkinek!
hívás és sms után az egyik kollégája vette fel, aki azt mondta: az igazgatónő nyaral és sajnos ő helyette nem nyilatkozhat.

Úgy tudjuk, ez egyébként nem az iskolák projektje volt, kifejezetten a tankerületi központ ötlete volt, és ők intézték, illetve intézték volna. Ehhez a tankerületi központhoz XIII. és XIV. kerületi iskolák tartoznak, de a hosszú listából véletlenszerűen kiválasztott iskolákat felhívva kiderült, nem mindenhol hallottak erről.

Szülők két iskola, a XIV. kerületi Jókai Mór Általános Iskola és a Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola esetén erősítették meg, hogy szó volt erről a programról, de aztán az évzáróra feledésbe merült az egész.

Rákeresve a 100 ötös pályázatra, találtunk néhány általános iskolát, ahol a jelek szerint már évek óta oklevéllel köszöntik azokat a diákokat, akiknek sikerül összeszedni a sok jó jegyet. Nem tudjuk, hogy ezek az iskolák maguk vállalták-e ezt, vagy a tankerület kezdeményezésére történt dolog, de az biztosan
kirscha, 2019. július 17. szerda, 09:34
Szép napot mindenkinek!
A hallgatás a férfi ékessége.
Anton Pavlovics Csehov
Sokszor a hallgatás a legnagyobb vád.
Jókai Mór
A tudás megszerzésének útja nem az üvöltés, hanem a hallgatás.
Charlie Huston
A hallgatás mint büntetés hatásosabb, mint egy pofon vagy a szidalmazó szavak özöne.
Anton Pavlovics Csehov

A hallgatásnál nincs nagyobb kínszenvedés a világon. A hallgatás fájdalmas, akár a nyílt seb, és gyász fekete, mint a halál.
Liviu Rebreanu
A hallgatás senkinek nem töri be a fejét.

A hallgatás nem mindig jelent beleegyezést, sőt, legtöbbször csak arra utal, hogy az emberek nem mindig képesek azonnal reagálni.
Paulo Coelho
Mind közül a legnagyobb erény a hallgatás.
Tom Clancy

Ha van mit mondanod, de hallgatásra kényszerítenek, belül mondd ki; az ilyen hallgatás átsugárzik. Az is észreveszi, aki kiáltozásra is kész, hogy elhallgattasson. Ő fog megcsöndesedni, s elakad lehengerlő mondata közepén. Akkor nyugodtan pillants rá, kicsit
kirscha, 2019. július 04. csütörtök, 10:15
Szombattól módosul a 138-as busz útvonala az M0-s autóút felújítása miatt
Az augusztus végéig tartó korlátozás idején a 138-as busz nem érinti a Növény utca, a DEXTER, a Jókai Mór utca és a Lépcsős utca megállóhelyet.

A terelt vonalszakaszon az autóbuszok megállnak Barosstelep vasútállomásnál, ahol a 13-as buszcsaládra, valamint a Budatétényi sorompónál, ahol a 33-as, 114-es, 133E, 213-as, 214-es autóbuszokra lehet átszállni - ismertették.

Kitértek arra is, a korlátozások miatt a Csepel-sziget felől érkező autósok a következő, M6-os autópályánál lévő csomópontban hajthatnak le az autóútról.

A 12 tonnánál könnyebb, Budapest belvárosa felé tartó járműveknek az M0-M6 lehajtótól a Párhuzamos út - Nagytétényi út - Növény utca - 6-os főút, a nehéz tehergépkocsiknak pedig az M6 autópálya - Érd észak kihajtó - 6-os főút terelőutat ajánlják - tették hozzá.
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 12:39
Több mint két hónapos nyári programsorozat Békéscsabán
A Városháza, a Békéscsabai Jókai Színház és a Csabagyöngye Kulturális Központ együttműködésével megvalósuló rendezvénysorozaton színházi előadásokkal, rock-, jazz-, blues- és komolyzenei koncertekkel, néptáncbemutatókkal, irodalmi estekkel várják az érdeklődőket.

A bemutatók öt helyszínen lesznek: a Városháza udvarán, a kulturális központban, illetve annak az Élővíz-csatorna oldalában épített stégjén, a főtéren és a Jókai színház melletti Ibsen-házban. A polgármester szerint a Csabai Nyár programjai egyszerre fogják szolgálni a csabai lakosok és a városba érkező vendégek igényeit, de bemutatkoznak a városhoz kötődő művészek, társulatok és zenészek is.

A több mint két hónapos rendezvénysorozat a Városházi Estékkel indul. Seregi Zoltán, a Jókai Színház igazgatója elmondta, hogy 15 produkcióval, kilenc nagyszínpadi előadással, három mesedarabbal és három irodalmi esttel várják az érdeklődőket. Kiemelte: az idei esték programkínálata gazdagabb, mint a tavalyi, mert a költségekhez hozzájárult az
velemenyezd, 2019. június 07. péntek, 12:12
Kövér: fontos a nemzetközi együttműködés a globális problémák elleni fellépésben
képviselni.

Szerinte a magyar Országgyűlés a kezdetektől rendkívül fontos szerepet tölt be az IPU-ban. Elmondta, a magyar delegáció érzékeny témákhoz szól hozzá, részt vesznek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a humanitárius helyzettel is foglalkoznak, Magyarország pedig a nemzetközi humanitárius jog szerint jár el.

Bartos Mónika (Fidesz), az IPU magyar nemzeti csoportjának alelnöke felidézte, hogy a magyar IPU-csoport 1895 májusában 131 főrenddel és országgyűlési képviselővel alakult meg, annak első elnöke Jókai Mór író, országgyűlési képviselő volt. Hozzátette: a magyar IPU-csoport minden parlamenti ciklus elején újjáalakul, annak minden parlamenti képviselő tagja, fő feladata pedig, hogy támogassa a baráti tagozatok munkáját. Jelenleg 77 két- és több oldalú tagozat és csoport működik - ismertette.

Martin Chungong, az IPU kameruni főtitkára méltatta Apponyi Albert munkáját az IPU-ban; a gróf alapítóként negyven évig volt tagja a szervezetnek, szerepe volt abban, hogy az orosz Duma
velemenyezd, 2019. június 04. kedd, 11:52
Jókai Mórnak állítottak mellszobrot Zágrábban
A rendezvényen Magyar József zágrábi magyar nagykövet felolvasta Balogh Csabának, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkárának beszédét, aki egyéb elfoglaltság miatt nem tudott részt venni a szoboravatón.

Balogh Csaba a beszédben Magyarország és Horvátország kulturális, kisebbségi, valamint a két főváros testvérvárosi együttműködésének jelentős eseményeként említette Jókai mellszobrának felavatását.

Meggyőződésének adott hangot, hogy a neves kortársaihoz, Victor Hugóhoz és Charles Dickenshez mérhető tehetségű magyar író mellszobra, valamint az aznap délelőtt felavatott új magyar nagykövetségi épület és az eredeti szépségét két évvel ezelőtt visszanyerő nagyköveti rezidencia a horvát főváros köztereit és építészeti örökségét gyarapító értékek.

"Éppen ezért bízom abban, hogy a zágrábiak nemcsak elfogadják, hanem kedvelni, szeretni fogják ezeket a Magyarországot is megjelenítő helyeket - miként a budapestiek is befogadták és a magukénak vallják a Ludovika parkjában
velemenyezd, 2019. május 30. csütörtök, 21:07
Nincs Cím
szeszélyének, akinek erről sejtelme sincs: a játékosan csapongó függetlenség a vak engedelmességgel elegyedik. Valami átmenetféle ez a rabszolgaság és a szabadság között."

"A polgártárs szabadsága ott ér véget, ahol egy másik polgártárs szabadsága kezdődik."

"Minden nagy népmozgalom - bármi is az oka vagy a célja - végeredményben mindig a szabadság szellemének ás medret."


Jókai Anna (Budapest, Józsefváros, 1932. november 24. -) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író- és költőnő

"A szabad akarat bilincsbe verte az Adakozó kezét."


Jókai Mór (Komárom, 1825. február 18. - Budapest, Erzsébetváros, 1904. május 5.) a márciusi ifjak egyike,
menusgabor, 2019. április 05. péntek, 20:30
Öt dolog, amit tudnod kell a magyar irodalom nagyjairól ....
másik, a közismert, nagy vers, a Balatonszárszó létösszegző, minimalista, filozofikus remeklése már a közelgő, tragikus véget előlegezi, de ebben még a szörnyűségek csak fenyegető rémekként sejlenek. A vers a József Attila-i tájábrázolások antropomorfizálási technikájának egyik legszebb példája.
- Íróink, költőink nemcsak a Balaton gyönyörűsége miatt, hanem a szerelem miatt is gyakran időztek a megyében. ,,A szerelem sötét verem..."
*
- 1. Balatonfüred híres lakója volt Jókai Mór, aki svábhegyi házából költözött egy időre a Balaton-parti villába, itt írta Az arany ember című regényét 1870 és 1872 között. A 72 éves író titkos viszonyát a 18 éves Grósz (Nagy) Bellával romantikus füredi sétáik leplezték le. Hiába fizette le Jókai a füredi villa cselédeit, kitudódott a dolog. A rokonok próbálták rábeszélni a fiatal színésznőt, hogy hagyja el az írót, ez azonban nem sikerült. Ekkor Jókait kezdték eltéríteni az elhatározásától. Nem jártak sikerrel, a szerelem győzött. Az
maroka, 2019. március 20. szerda, 09:48
1/140
Képek, videók
nagyvaradi szinhaz.jpg
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:40
Szeged-Színház.jpg
agica2004
2018. július 22. vasárnap, 19:10
Szeged-Színház-.jpg
agica2004
2018. március 21. szerda, 15:41
Szeged-Színház-anno.jp g
agica2004
2018. március 21. szerda, 15:41
Szinház.jpg
pacsakute
2018. január 09. kedd, 21:13
erdőpéter_nemzeti szinház
maroka
2017. december 12. kedd, 10:13
nemzeti színház.png
chillik
2017. november 23. csütörtök, 14:10
új szinház.png
chillik
2017. november 16. csütörtök, 15:26
színházban.png
chillik
2017. november 15. szerda, 13:56
szinhaz9.JPG
relisisi
2017. április 25. kedd, 10:11
szinhaz8.JPG
relisisi
2017. április 25. kedd, 10:10
nagyszínpad(1).jpg
menusgabor
2019. augusztus 18. vasárnap, 22:20
Coca Cola Nagyszinpad
btomike
2009. november 23. hétfő, 12:24
nagyszínpad.jpg
gyorfirozsa
2009. november 12. csütörtök, 15:56
nagyszínpad előtt
kekzokni
2008. július 14. hétfő, 12:34
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.