Belépés
2020. február 24. hétfő | 9. hét | 55. nap | 09:03 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elindította első tematikus vállalkozásfejlesztési magántőke alapját az MFB Invest
beszállítói lehetnek a városba települt nemzetközi multinacionális cégeknek - mondta.

A polgármester ideálisnak nevezte a tőkealap indulásának időzítését, ugyanis a most befejeződő európai uniós költségvetési ciklus pályázataiból már nem, a következőből még nem juthatnak forrásokhoz a vállalkozások, a magántőkealap azonban áthidalja ezt az időszakot.

Papp László utalt arra, hogy az elmúlt öt évben a város befektetési cége, az EDC gazdaságfejlesztési központ közreműködésével a Gazdasági és innovációs operatív programban (Ginop) 900 helyi vállalkozás összesen több mint 90 milliárd forint fejlesztési forráshoz jutott.

Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója jelezte: az alap 10 milliárd forint keretösszeggel, 12 év futamidővel, 7 éves befektetési periódussal indul. Az átlagos befektetési méret a tervek szerint 200 millió forint, de lehet akár egymilliárd forint is.

Debrecen mellett Székesfehérváron indul városi tőkealap 5 milliárd forint keretösszeggel - tette hozzá.

Benke Ákos,
velemenyezd, 2020. február 04. kedd, 17:02
ITM: minden vizsgált mosószer megfelelt az előírásoknak
Az ITM keddi közleménye szerint a labor a címkén feltüntetett összetevők megfelelőségét, a csomagolás zártságát vizsgálta, és tesztelte a termékek mosási hatékonyságát is. A vizsgálat során kávéból, fűszerpaprikás olajból, spenótból és meggyléből azonos mennyiséget vittek fel egyforma fehér textilmintákra, majd azokat 24 órás száradás után automata mosógéppel, mindenben megegyező körülmények között, 40 Celsius fokon kimosták. A mosáshoz a mosószerek csomagolásán feltüntetett, közepesen kemény vízhez és közepesen szennyezett ruhához ajánlott adagolásokat alkalmazták. Mivel egyik vizsgált mosószer sem kifejezetten folteltávolításra tervezett termék, a mosás nem tüntette el teljesen a foltokat, azok csak elhalványodtak.

A laboratórium az ár-érték arány vizsgálata során a beszerzési árak alapján kiszámolta, hogy az egyes mosószerek használatával közepes vízkeménység esetén mennyibe kerül egy átlagos adag, vagyis 4-5 kilogramm közepesen szennyezett ruha kimosása. A legolcsóbb terméknél valamivel több
velemenyezd, 2020. február 04. kedd, 09:41
Koronavírus - Schanda: a magyar felsőoktatás felkészült
anyagok útján tájékoztatják polgáraikat a fertőzés jellemző tüneteiről és kérdőívek segítségével szűrik ki azokat a hallgatókat, akik esetében magasabb a fertőzés kockázata.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a félelmek ugyan nem alaptalanok, ám pánikra nincs ok. Magyarországon ugyanis még egyetlen megbetegedést sem regisztráltak, és a kormány, amelynek a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, felkészült a védekezésre - hangsúlyozta.

Ennek keretében - folytatta - a felsőoktatásért felelős innovációs tárca folyamatos egyeztetést folytat az egyetemekkel, különösen a klinikákat is működtető orvosképző intézményekkel.

Azok a hallgatók, akik a kérdőívek alapján kockázatot jelentenek, a lappangási idő tartamára, vagyis 14 napra felmentést kapnak az óralátogatás alól, ám erre ez idáig nem volt szükség - mondta Schanda Tamás, hozzátéve, hogy a felsőoktatási intézmények kapcsolatot tartanak a szakhatóságokkal.

Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár a
velemenyezd, 2020. február 02. vasárnap, 13:32
BCE: új kampusz létesül, emelkednek a dolgozói bérek
és jelentős emelése, a bérfejlesztés elérhető az alapítvány rendelkezésére álló vagyon racionális, szigorú használatával, illetve a vállalati együttműködésekből származó plusz forrásbevonásból. Az infrastrukturális fejlesztésekhez azonban nélkülözhetetlen a kormányzati támogatás. Éppen ezért a 2019. december 27-i kormányhatározatban megfogalmazottak alapján a kabinet 12 milliárd forint támogatást biztosít a Ménesi úti Campus felújításához - ismertették.

A felújítás után itt lesz a Corvinus új innovációs központja. Itt kapnak helyet a vállalati-egyetemi együttműködésben létrejövő alkalmazott tudásközpontok (laboratóriumok). Az innovációs központ nyitott lesz más, műszaki intézmények számára is, így a műszaki és társadalomtudományi területek közötti együttműködés szinergiái is hasznosulhatnak. A beruházás várhatóan 2022 év végéig valósul meg - jelezték a közleményben.

Kitértek arra is: a Budapesti Corvinus Egyetem vezetősége, illetve fenntartója úgy döntött, hogy 2020. január elsejei visszamenőleges
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 11:31
Palkovics: az ELTE komoly versenytárs lett a gazdálkodástudományi képzésben
folyamat megkezdődött és ebben az ELTÉ-re fokozottan számítanak.

Palkovics László kiemelte: Magyarország a mérsékelt innovátorok közé tartozik, de ezen változtatni szeretnének, és bár a kormány főleg a finanszírozás és a jogszabályi környezet átalakításával tudja ezt a folyamatot segíteni, a magyar gazdasági környezet sajátossága miatt az egyetemeknek is fontos szerepük van ebben. Az ELTE pedig jelentős szerepet tud ebben képviselni, a GTI képzésével és kapcsolataival hatékonyan tud bekapcsolódni az innovációs folyamatokba, komoly versenytárs lett a gazdálkodástudományi képzésben - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az ELTE gazdasági képzései nagyon sokat fejlődtek az elmúlt években, a GTI egyre fontosabb szerepet játszik az egyetem portfóliójában, a hallgatói létszám pedig rohamosan nő: 2018-ban még hétszáz volt, 2020-ra pedig eléri a háromezret. Az új épület megfelelő környezetet tud biztosítani a gazdaságtudományi képzésnek - tette hozzá.

Palkovics László kiemelte: a kormány alapvetően zöld,
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 15:31
Schanda: hatalmas volt az érdeklődés a vállalkozások épületenergetikai fejlesztéseit támogató pályázat iránt
Az államtitkár ismertette, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) megjelent kiírásra mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhattak, és a fejlesztéseik költségeinek legfeljebb 55 százalékára kaphattak támogatást, minimum 3 millió, maximum 100 millió forint értékben.

A felhívásra január 15-éig a rendelkezésre álló, több mint 20 milliárd forintra mintegy 24,8 milliárd forint értékben érkezett pályázat. Aprojektek értékelése még zajlik, a pályázatokat a kapott pontszámuk alapján rangsorolják, és a keret erejéig biztosítják a támogatást - tette hozzá.

Schanda Tamás elmondta, hogy a pályázat a vállalatok rezsicsökkentését szolgálta, a gyakorlatban napelemes rendszerek kiépítésétől kezdve a szigetelésen át a beltéri világítási rendszerek korszerűsítéséig számos lehetséges fejlesztési formát jelenthetett.

A pályázati lehetőségnek köszönhetően évente várhatóan 0,6 petajoule-lal csökken a primerenergia-felhasználás, évente 0,4 petajoule-lal nő a megújuló
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 12:21
Európai Számvevőszék: az uniós kkv-program eredményes, de nem hibátlan
A kkv-eszközt a Horizont 2020, az EU kutatási és innovációs programjának keretében hozták létre a kis- és középvállalkozások támogatására. Az eszköz célja, hogy a 2014-2020-as időszakban rendelkezésre álló 3 milliárd eurós költségvetésből a finanszírozás támogatásával és a kutatási eredmények kereskedelmi hasznosításának fokozásával támogassa a kkv-k és induló vállalkozások innovációját.

A Számvevőszék ellenőrzése során úgy értékelte, hogy a kkv-támogatási eszközeredményesen segíti a kis- és középvállalkozásokat innovációs projektjeik kidolgozásában. Emellett, az uniós "márkajelzés" segíti ezeket a vállalkozásokat abban, hogy további forrásokat tudjanak bevonni tevékenységük finanszírozásába.

Azt is megállapították azonban, hogy az eszköz célkitűzéseit és célcsoportjáttúlzottan tágan határozta meg az Európai Bizottság, továbbá hogybizonytalanságot okoztak a program alatt végrehajtott változtatások. A jelentés arra is kitért, hogy az eszköz olyan kkv-kat is támogat, amelyek finanszírozása piaci
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 18:41
Palkovics: a hidrogéngazdaság a klímavédelem egyik alapja
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a jakabszállási repülőtéren tartott sajtótájékoztatón elmondta: a hidrogéngazdaság a klímavédelem egyik alapja.

A miniszter emlékeztetett, a kedden bemutatott energetikai és klímastratégiában önálló fejezetként szerepel a magyar hidrogéngazdaság fejlesztése, hiszen várhatóan a mesterséges intelligencia, az ipar 4.0 és az 5G technológiai platform mellé hamarosan fel fog sorakozni egy negyedik is, ami alapvetően a hidrogéngazdaság platformját fogja jelenteni. Az autóipar továbbra is a magyar gazdaság zászlóshajója, de az elmúlt évek beruházásainak, jogszabályi és szakmai döntéseinek hatására a repülőgépipar erőteljes fejlődésnek indult.

Palkovics László szerint a bemutatott drónfejlesztés mindhárom, a magyar gazdasággal szemben fektetett jövőbeni elvárásoknak megfelel, mivel "high-tech, zöld és magyar" is.

Mint mondta: a fejlesztés high-tech, hiszen a légügyipar folyamatosan átalakul, és a drónok jelentősége az elkövetkező időszakban
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 14:11
Schanda: 63 intézmény több mint 7600 szakot kínál a felsőoktatási felvételi eljárás során
történik: a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható.

Mesterképzésen összesen 100 pont szerezhető, ennek szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, és teszik közzé a felvi.hu-n.

Változatlanok a jogszabályban meghatározott minimum ponthatárok is: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, a felsőoktatási szakképzéseknél 240, a mesterképzéseknél pedig 50 pont.

A parlamenti államtitkár közölte: az innovációs és technológiai miniszter mint a kormány felsőoktatásért felelős tagja azonban több konkrét szak esetében is rendeletben csökkentette a minimum ponthatárokat. Az előző évihez képest jelentősen, 440-ről 350-re csökkent a ponthatár a jogászképzésben, az igazságügyi igazgatási szakon 424-ről 350-re, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szakon 410-ről 350-re, a nemzetközi gazdálkodás szakon 420-ról 400-ra, a nemzetközi tanulmányok szakon 455-ről 400-ra, gyógyszerész szakon 385 pontról
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 11:23
Palkovics: határozott célokat tűzött ki a kormány az energia- és klímapolitikai kérdésekben
A dokumentumokat ismertetve a miniszter egyebek mellett felidézte, Magyarország csatlakozott ahhoz az európai uniós elváráshoz, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet. A megvalósításhoz azonban ismerni kell a pontos jogszabályi, technológiai és finanszírozási környezetet - jelezte a kormány álláspontját Palkovics László.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elvégzett számítások alapján Magyarországon a klímasemlegesség 2050-es eléréséhez mintegy 50 ezer milliárd forintra van szükség. Ezt nem csak uniós támogatásokból, és főleg nem az állampolgároktól várják, a költségekből a legnagyobb szennyezőknek jelentős részt kell vállalniuk - mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a magyar álláspont szerint az atomenergia része a klímaproblémák megoldásának.

A miniszter kitért arra is, hogy a tárca az év végéig kidolgozza a 2050-es klímasemlegesség eléréséhez szükséges Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiát.

Kiemelte, hogy az 50 ezer milliárd forintos költséggel kapcsolatos
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 20:07
Mesterséges intelligencia segíti a szívelégtelenségben szenvedő betegek kockázatbecslését
A redszert az elmúlt húsz év során speciális eszközös terápián (szív működését újraszinkronizáló terápia - CRT) átesett szívelégtelen betegek adatai alapján fejlesztették ki. A Klinika igazgatója, Merkely Béla rektor vezetésével megvalósult projekt eredményeiről a világ első számú kardiológiai folyóiratában, az Európai Szívgyógyászati Társaság hivatalos tudományos lapjában jelent meg publikáció - olvasható az összegzésben.

Mint írják, a szív csökkent pumpafunkciója miatt kialakult keringési elégtelenség a súlyos onkológiai betegségekhez mérhető halálozással jár. A szívelégtelenségben szenvedő betegek mintegy harmadánál a szív kamráin belüli, ingerületvezetési zavar, vezetési blokk jelenik meg, mely tovább rontja a szív pumpafunkcióját. Ennek a kezelését célozza egy speciális, három szívüreget ingerlő pacemaker beültetése, az ún. cardiális reszinkronizációs terápia (CRT). Ez az eszközös terápia, melyet Magyarországon korábban Merkely Béla honosított meg a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán,
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 13:01
Elektromos autókhoz fejleszt navigációs megoldásokat az NNG
A tájékoztatás szerint az átalakuló autóipar változásaira reagálva tervezik meg az egyre szélesebb körben terjedő elektromos autókba szánt navigációs rendszereket.

A NNG Kft. a projektet 36 hónap alatt valósítja meg a szoftverfejlesztők és tesztelők bevonásával, valamint saját forrásain kívül a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap mintegy 600 millió forintos támogatásával.

A közleményben kiemelték, hogy a hagyományos meghajtású járművekhez képest az elektromos autók működtetése fokozott figyelmet és útvonaltervezést igényel a vezetőktől. Az elektromos töltőállomás-hálózat szűkössége és nehezebb elérhetősége nagymértékben korlátozza a környezettudatos közlekedés elterjedését, továbbá kényelmetlenséget és komoly költségeket is okozhat az akkumulátorok által korlátozott hatótáv túllépése.

Az új szoftvermegoldás többek között azzal könnyíti meg az elektromos járművek vezetését, hogy figyelembe veszi a töltőállomások elérhetőségét az útvonaltervezés során, az energiafelhasználási
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 17:52
1/83
Képek, videók
akik elindítottak valamit
szapperaxl
2006. december 11. hétfő, 18:25
boksz-Papp László.png
agica2004
2017. február 18. szombat, 21:08
Papp László sportaréna.jp
farkas1945
2010. december 26. vasárnap, 22:25
Krivan dominik bugár
dandej
2017. február 24. péntek, 22:24
Ohara-Society-Cris-Bug ari
margoboszi
2015. október 13. kedd, 14:50
star3invert.jpg
cady89
2014. március 13. csütörtök, 03:47
2 téli kép 02_inverno.gif
lovaszmarika
2014. január 23. csütörtök, 11:28
0 havas láő 1_brezza_inve
lovaszmarika
2014. január 21. kedd, 14:03
0 havas 2_inverno.gif
lovaszmarika
2014. január 21. kedd, 14:02
star3-invert.jpg
sakira
2013. november 26. kedd, 17:14
02_inverno (1).gif
jucinenadov
2012. december 07. péntek, 22:55
02_inverno.gif
jucinenadov
2012. december 07. péntek, 22:55
star3-invert.jpg
herminaanna
2011. április 01. péntek, 16:12
star3-invert.jpg
sissy73
2011. március 25. péntek, 14:32
soleil inverse mb.gif
k_e_timi
2010. július 24. szombat, 18:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.