Belépés
2019. szeptember 16. hétfő | 38. hét | 259. nap | 22:40 | Edit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Amerikai külügyminiszter: Washington és Kabul gyorsítaná az afgán békefolyamatot
Az amerikai diplomácia irányítója és az afgán elnök közös közleményt adott ki a telefonbeszélgetésről.

A közleményből kiderül: a beszélgetés során Mike Pompeo arról biztosította Asraf Gánit, hogy "Trump elnök stratégiája nem változott" a bizonyos feltételek mellett végrehajtott amerikai csapatkivonást illetően.

A kommüniké leszögezi, hogy a két politikus egyetértett az afganisztáni háború tárgyalásos úton történő lezárásában, illetve az ehhez vezető folyamat felgyorsításában.

Zalmay Khalilzad, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni és pakisztáni ügyekért felelős különmegbízottja a héten tér vissza Kabulba. Ezúttal Joseph Dunford, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is a kíséretében lesz.

Pompeo és Gáni megbeszélésére azt követően került sor, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn - az Imran Hán pakisztáni kormányfővel tartott tárgyalásai előtt - a Fehér Házban újságíróknak azt találta mondani, hogy az afganisztáni háborút "akár egyetlen hét
velemenyezd, 2019. július 25. csütörtök, 22:18
Elkezdődött Pekingben az Egy Övezet, Egy Út Kezdeményezés második nemzetközi fóruma
A háromnapos rendezvény első napján az üzleti szféra vezetőinek konferenciáját és 12 tematikus fórumot tartanak.

A globális gazdasági-infrastrukturális kezdeményezéssel Kína azt a nagyszabású célt tűzte ki, hogy az ázsiai infrastrukturális hálózat kiszélesítése mellett szorosabb összeköttetéseket hozzon létre a Közel-Kelettel, Európával és Afrikával, valamint a dél-amerikai kontinenssel. Nyugaton némi gyanakvással tekintenek a tervre, melyben Peking befolyásszerzési szándékát látják.

A pénteki megnyitó ünnepségen a kínai elnök mond beszédet, szombaton pedig a fórumon részt vevő 37 állam-, illetve kormányfő, valamint egyéb vezetők csúcstalálkozója zajlik.

Az új selyemút tervét sokan amiatt kritizálják, mert úgy vélik, hogy Peking ezen keresztül adósságcsapdákkal igyekszik megszilárdítani befolyását a részt vevő országok felett. A kínai vezetés elutasítja ezt a vádat. Vang Ji külügyminiszter múlt heti sajtótájékoztatóján kiemelte: az Egy övezet, egy út terv nem geopolitikai eszköz, csupán
velemenyezd, 2019. április 25. csütörtök, 11:09
A török elnök üdvözölte, hogy Pakisztán terrorszervezetnek minősítette a Gülen-mozgalmat
A török államfő az Imran Hán pakisztáni miniszterelnökkel tartott közös ankarai sajtótájékoztatóján szintén örömtelinek nevezte, hogy a Gülen-hálózat által működtetett helyi iskolákat Iszlámábád csütörtökön átadta a török Maarif Alapítvány kezelésébe, amely Ankara nevében bonyolítja le külföldön a török oktatási programokat. Törökország más államokban is fellép a gülenista mozgalomhoz kötődő szervezetek ellen.

Ankara a 2016. július 15-ei katonai puccskísérlet megszervezésével Erdogan egykori mentorát, későbbi ellenlábasát, Fethullah Gülent vádolja. Ankara Gülen kiadatását kérte Washingtontól.

Erdogan a sajtótájékoztatón ugyanakkor bejelentette: a március 31-ei helyhatósági választást követően a 2010-eshez hasonlóan ismét hármas török-pakisztáni-afgán csúcstalálkozót rendeznek Isztambulban.

Imran Hán reményét fejezte ki, hogy az isztambuli csúcs hozzá fog járulni az afganisztáni békefolyamathoz. A miniszterelnök többször hangoztatta azt is, hogy Ankara és Iszlámábád még sokkal szorosabbra
velemenyezd, 2019. január 05. szombat, 11:55
Az amerikai külügyminiszter terrorellenes intézkedésekre szólította fel az új pakisztáni kormányfőt
Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő azt közölte, hogy Mike Pompeo külügyminiszter telefonon egyeztetett Imran Hánnal, és "határozott intézkedésekre" sürgette őt a Pakisztán területéről támadásokat intéző terroristák ellen.

Mint Nauert fogalmazott, Mike Pompeo "kifejezte hajlandóságát arra, hogy együtt dolgozzanak az új kormánnyal a gyümölcsöző kétoldalú kapcsolatok érdekében". A szóvivő hozzátette: az amerikai diplomácia irányítója kiemelte Pakisztán "kulcsszerepét az afganisztáni békefolyamat előmozdításában".

Washington korábban nem egyszer azt vetette a pakisztáni vezetés szemére, hogy nem vesz tudomást az afganisztáni határ mentén tevékenykedő és onnan támadásokat intéző dzsihadisták ellen, sőt, alkalmasint együtt is működik velük. Az Egyesült Államok főként az afganisztáni tálibokhoz köthető, úgynevezett Hakkáni-hálózat dzsihadistái és a pakisztáni titkosszolgálat közötti vélelmezett együttműködést kifogásolta. Ezt az együttműködést, vagy akár csak a dzsihadisták hallgatólagos
velemenyezd, 2018. augusztus 24. péntek, 07:07
Pompeo figyelmezteti az IMF-et: nehogy Pakisztán a kölcsönből kínai adósságát fedezze
televíziónak adott interjújában kijelentette: a kínai beruházóknak nem szabad azzal számolniuk, hogy egy amerikaiak által is támogatott nemzetközi szervezet révén kifizetik őket.

"Figyelni fogjuk, mit csinál az IMF. Nem ésszerű, hogy az IMF adódollárjai és ezzel az IMF-et részben finanszírozó amerikai dollárok azokhoz kerüljenek, akik kínai részvényeseket vagy egyenesen magát Kínát segítik ki" - fogalmazott Pompeo. A pakisztáni választásokon győztes Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért párt (PTI) vezetője, Imran Hán - várható kormányfő - már jelezte, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz fordul és 12 milliárd dolláros kölcsönt kér majd.

Pakisztán - elsősorban infrastrukturális (vasúti és kikötői) beruházásainak finanszírozása miatt - nagymértékben eladósodott Pekingnek: amerikai lapinformációk szerint 16 milliárd dollárral tartozik.

Az amerikai külügyminiszter egy hétfői gazdasági tanácskozáson elmondott beszédében is kitért a kérdésre. Az ázsiai-csendes-óceáni térség gazdaságáról rendezett üzleti
velemenyezd, 2018. július 31. kedd, 07:04
Képek, videók
Külügyminisztérium
mecsery
2010. március 19. péntek, 15:10
Külügyminisztérium terasz
mecsery
2010. március 18. csütörtök, 22:23
Ellen Pompeo 42.jpg
farkas1945
2011. március 02. szerda, 10:14
Pompeo Batoni
lovaszmarika
2011. február 26. szombat, 11:48
Ellen Pompeo,szinész-mode
farkas1945
2010. november 08. hétfő, 16:08
Ellen Pompeo-szinésznö(US
farkas1945
2010. november 04. csütörtök, 13:16
hg.blau.ganite.jpg
szahara
2008. szeptember 24. szerda, 14:13
Khalil Gibran(1).jpg
zsu74
2014. augusztus 02. szombat, 17:28
Khalil Gibran(2).jpg
zsu74
2014. augusztus 02. szombat, 17:28
Khalil Gibran(3).jpg
zsu74
2014. augusztus 02. szombat, 17:27
Khalil Gibran(4).jpg
zsu74
2014. augusztus 02. szombat, 17:27
Khalil Gibran(5).jpg
zsu74
2014. augusztus 02. szombat, 17:27
Khalil Gibran(6).jpg
zsu74
2014. augusztus 02. szombat, 17:26
Khalil Gibran(7).jpg
zsu74
2014. augusztus 02. szombat, 17:26
Khalil Gibran(8).jpg
zsu74
2014. augusztus 02. szombat, 17:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.