Belépés
2020. április 02. csütörtök | 14. hét | 93. nap | 16:39 | Áron
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hideg szilvakrémleves habgaluskával
Hozzávalók 4 személyre:
1 biocitrom
600 g érett, magvaváló szilva
150 g kristálycukor
1 dl félédes fehérbor
kisujjnyi fahéj
4 szegfűszeg
1 tasak vaníliás pudingpor
2 dl tejföl
2 dl tejszín
1 ek. pirított mandulaforgács
néhány mentalevél vagy -bóbita

1.. A citromot megmossuk, 2 kisujjnyi sárga héjat vékonyan levágunk róla, levét kinyomjuk és átszűrjük. 4 nagyobb szem szilvát félreteszünk a díszítéshez, a többit megmossuk, kimagozzuk, vékony kisebb darabokra vágjuk.

2. A cukrot felforrósított lábasba szórjuk, folyamatosan kevergetve világosbarnára pirítjuk, (ha megég, keserű lesz tőle az étel!), azonnal felöntjük a citromlével és a borral. Hozzáadjuk a szilvát, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget, mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára főzzük (5-7 perc). A citromhéjat és a fűszereket kidobjuk.

3. Elkeverjük a pudingport 7,5 dl vízzel és a tejföllell. Botmixerrel péppé-krémmé zúzzuk a szilvát, hozzáadjuk a pudingos
suzymama, 2019. november 06. szerda, 13:24
Csudai Sándor nyerte a hatodik Hemző Károly-díjat
A zsűri nemcsak Csudai Sándor magas színvonalú és változatos tematikájú portfólióját értékelte - amelyben háborús tudósítás, képriportok, utcai fotó és drónfelvételek is szerepelnek -, hanem azt is, hogy a leginkább "hemzős" pályázat volt az övé - közölték az MTI-vel a szervezők.

Tájékoztatásuk szerint a Hemző Károly Alapítvány kuratóriumából álló zsűri - Lajos Mari, Hemző Károly özvegye; Salvarani Zsófia, a művész nevelt lánya; Korniss Péter és Bánkuti András fotográfusok, valamint az alapítvány titkára, Szarka Klára kurátor - több, szinte egyenértékűen nívós finalista közül választotta ki Csudai Sándort a díjra.

A tanácsadó testület tagjai - Barakonyi Szabolcs, Cseke Csilla, Bácsi Róbert László, Mucsy Szilvia, Szabó Lajos és a tavalyi győztes, Bielik István - ezúttal 12 fotográfust jelöltek a 35 év alatti alkotók számára meghirdetett pályázaton: Csudai Sándort, Mónus Mártont, Ruprech Juditot, Rostás Biankát, Sóki Tamást, Szilágyi Annát, Varga Dzsenifert, Szekeres Mátét, Sivák Zsófiát,
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 17:11
A magyar fotográfia napja - Korniss: az elmúlt tíz évben erős dokumentarista gárda nőtt föl
"A magyar fotográfia ereje azt hiszem, hogy abból a nagyon erős kötődésből született, amely mindig a valósághoz kötötte. Azok, akik elmentek Magyarországról, fotográfusok és világhírűek lettek, mint Robert Capa, André Kertész, Moholy-Nagy László, mind vitték magukkal a valósághoz való ragaszkodást. Azok pedig, akik itt maradtak, itt éltek és most is itt élnek, azok mindig tudatában voltak annak, hogy a valóságra kell építkezniük" - fejtette ki a hagyományos erdélyi és magyarországi paraszti kultúra dokumentálásával ismertté vált Korniss Péter.

Virágvölgyi István, a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj titkára szerint régen az volt a nehéz, hogy a fotográfusok meg tudják csinálni azt az egy-két jó kockát, amely kiállításon később szerepelhetett, ma az a kihívás, hogy a rengeteg jó kép közül kiválasszák ezeket.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének kezdeményezésére 2003 óta emlékeznek meg az első magyarországi fotó megszületéséről azzal a céllal, hogy a társadalom
velemenyezd, 2018. augusztus 29. szerda, 20:14
Bielik István nyerte el idén a Hemző Károly-díjat
A Hemző Károly Alapítvány kuratóriumából álló zsűri - Lajos Mari, Hemző Károly özvegye; Salvarani Zsófia, a művész nevelt lánya; Korniss Péter és Bánkuti András fotográfusok, valamint az alapítvány titkára, Szarka Klára kurátor - indoklása szerint Bielik István igényes formai nyelven megvalósított, komoly társadalmi érzékenységről árulkodó sorozataiért érdemelte ki a Hemző Károly-díjat - közölték a szervezők.

A jelöltek színvonalas pályázataira és az ünnepi évfordulóra tekintettel az alapítvány ezúttal két díjat is kiadott: zsűri különdíját - a Nikon Magyarország jóvoltából - Hartyányi Norbert szabadúszó fotográfus kapta meg sajátos nézőpontból és mély humánummal készített pályázati munkáiért.

A Tanácsadó Testület tagjai tizenhárom fotográfust jelöltek a 35 év alatti alkotók számára meghirdetett pályázaton 2018-ban: Bielik Istvánt, Diósi Mátét, Fátyol Violát, Hartyányi Norbertet, Hirling Bálintot, Mónus Mártont, Németh Sz. Pétert, Piti Marcellt, Ruprech Juditot, Rostás Biankát, Sóki Tamást,
velemenyezd, 2018. június 11. hétfő, 18:02
Marengói csirke – Napóleon kedvence
Hozzávalók 4 személyre:

12 alsó csirkecomb vagy 4 nagyobb egész comb
1-2 kk. provence-i fűszerkeverék
4 ek. (classico) olívaolaj
1 közepes fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
400 g apró szemű sampinyon gomba
só, bors
1 doboz (400 g) konzerv hámozott paradicsom egészben vagy 600 g friss, érett paradicsom
1 ek. vaj/margarin
2-3 ek. finomliszt
3 ek. paradicsompüré vagy -sűrítmény
1/2 kk. kristálycukor
1 dl fehérbor

1. A csirkebuzogányokat/-combokat megmossuk, szárazra töröljük (a combokat kettévágjuk), bedörzsöljük a provence-i fűszerkeverékkel, porcelán vagy üvegtálba tesszük. Meglocsoljuk az olajjal, és legalább 2 órára (még jobb, ha egy éjszakára) betesszük a hűtőszekrénybe.

2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra aprózzuk. A gombát megtisztítjuk, szárával együtt elnegyedeljük-elnyolcadoljuk. A paradicsomot kiemeljük a levéből, ujjnyi széles csíkokra
bkisseva, 2018. január 09. kedd, 07:03
Magyar mindennapok Kárpátalján címmel fotókiállítás nyílt a külügyi tárca épületében
kezdeményezője.

A képek a Kárpátaljai Református Egyházkerülethez tartozó, szinte kizárólag magyarok lakta településeken, Asztélyon, Beregardón, Bulcsúban, Dédán, Kígyóson, Macsolán és Makkosjánosiban készültek, ahol mintegy 350-400 gyermek él a létminimumon vagy alatta. Egy átlagos fizetés mintegy 35 ezer, míg egy átlagos nyugdíj 12 ezer forintnak megfelelő ukrán hrivnya, miközben az élelmiszerek, a lakbér és az üzemanyag ára megközelíti a magyarországi árszintet.

A megnyitón Mohai Balázs, az MTI Hemző Károly- és Junior Prima-díjas fotográfusa kiemelte: komoly problémát okoz Kárpátalján, hogy családja eltartása érdekében sok szülő kénytelen távol, leginkább külföldön dolgozni. A fotós megjegyezte: a rendkívül nehéz körülmények ellenére erős közösségeket talált az anyag gyűjtésekor, az ott élő emberek mindent megtesznek, hogy biztosítják az alapvető szükségleteket gyerekeiknek.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az ukrán állam szégyene, ami napjainkban Kárpátalján történik. "Ha nem fog össze
velemenyezd, 2017. június 26. hétfő, 18:43
Pályi Zsófia kapta az idei Hemző Károly-díjat
fotográfus munkájáról tanúskodnak, amelyben az alkotó egy időseket gondozó nő munkáját örökítette meg. "A személyes és megérintő sorozatban érezhető, hogy Pályi Zsófi magáénak érzi és közel kerül mindazokhoz az idősekhez, akiket ez a gondozónő ápol" - mutatott rá Korniss Péter.

Hozzátette: olyan humanista fotográfiákat készített, amelyek finom érzékkel járják körbe ezt a témát.

Az elismerést Lajos Mari, a művész özvegye, az alapítvány elnöke adta át a díjazottnak.

Szarka Klára, a Hemző Károly Alapítvány titkára emlékeztetett arra, hogy az elismerést 2014 óta adják át, akkor Hajdú D. András lett a győztes. Elmondta, hogy olyan sok remek pályamunka érkezett már az első alkalommal, hogy a kuratórium elhatározta, hogy nemcsak a győztest, hanem finalistákat is választanak.

Az idén a finalistákat közé választotta a kuratórium Kállai Márton, Kaszás Tamás, Pályi Zsófia, Sivák Zsófia és Végh László fotográfust.

A díjátadó után a tavalyi győztes, Mohai Balázs Együtt szép című, Down-kóros
velemenyezd, 2017. június 12. hétfő, 19:24
Mohai Balázs nyerte el idén a Hemző Károly-díjat
Mohai Balázs elmondta: nyertes anyaga egy Down-szindrómás párról szól, amelynek mindennapjait másfél éve fotózza.

A pár felügyelettel, de egészen önállóan képes élni az életét. "Szerencsére befogadó emberekre találtam, mert megengedték, hogy ott legyek mindenhol, a reggeli ébredéstől a munkáig" - fogalmazott Mohai Balázs. A munkát a következő években is folytatni fogja, és megörökíti majd a pár esküvőjét is.

A díjat alapító Lajos Mari, Hemző Károly fotográfus özvegye kiemelte, hogy a magyar fotográfia dúskál a tehetséges fiatalokban, így a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt.

Szarka Klára, az elismerést odaítélő kuratórium titkára hozzátette: a tizennégy jelölt közül idén a rendkívül erős mezőny miatt nem öt, hanem hat döntőst választottak ki; a legjobbak közé Hirling Bálint, Kállai Márton, Mohai Balázs, Pályi Zsófia, Stiller Ákos és Végh László került be.

A Hemző Károly-díjra - amelyet két éve alapított Lajos Mari - harmincöt év alatti határon túli és anyaországi magyar fotográfusok
velemenyezd, 2016. június 11. szombat, 09:04
Megnyílt a fotóművészeti Nemzeti Szalon a Műcsarnokban
"Az elmúlt évek során a nemzeti szalon rendszere kiforrott, és bizonyított megjelenési formává vált, megkülönböztette magát a korábbi sokféle, improvizált szakmai jelenlétektől, hatalmaskodó magánfilozófiák uralmától és immár a harmadik nagy jelentőségű művészeti műfaj eredményeit felmutató örömforrássá válhat a látogatók számára" - mondta Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a kiállítás megnyitóján.

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy olyan technikai fejlődés idején ért minket a tárlat, amikor a fotóművészet valamilyen módon népművészetté vált, a képek kultúrája elterjedt és hétköznapi lett, közelebb került hozzánk.

Kiemelte, hogy az eddigi három nemzeti szalon olyan komoly bemutatója a kortárs magyar művészetnek, amely határon innen és túl méltán élvez elismerést.

Kimmo Lehtonen, a Ratamo Kreatív Fotográfiai Központ igazgatója emlékeztetett arra, hogy olyan korban
velemenyezd, 2016. április 22. péntek, 20:09
Másfélszáz alkotó a Fotóművészeti Nemzeti Szalon kiállításán
viszont nagy jelentőségű, új fotóval szerepel a tárlaton - árulta el.

A nagy mesterek közül a kurátor megemlítette Korniss Pétert és Féner Tamást, hozzátéve: Keleti Éva is iPhone-nal készített, friss anyaggal vesz részt a kiállításon. A közönség a fiatalabb generációk képviselőivel - mások mellett Kudász Gábor Arion, Móricz Sabján Simon, Pályi Zsófia, Szilágyi Lenke, Gulyás Miklós és Gárdi Balázs munkáival - is találkozhat, csakúgy, mint néhány közelmúltban elhunyt alkotó - Kerekes Gábor vagy Hemző Károly - képeivel. Az MTVA/MTI fotóriporterei közül Mohai Balázs, Szigetváry Zsolt, Czimbal Gyula, Ujvári Sándor és Cseke Csilla felvételei láthatók a tárlaton.

Szarka Klára beszámolója szerint a fotografikus művek öt laza tematikus egységben találták meg a helyüket.

Mennyiségileg a legjelentősebb a Hely, ahol címet viselő rész, amely azokat az alkotókat és műveket gyűjti egybe, akik és amelyek elsősorban a valóságból indulnak ki; ebbe beletartozik a szűk értelemben vett riportfotográfia is. Szemben
velemenyezd, 2016. április 20. szerda, 12:52
fűszeres-almás szelet
g porcukor
1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor

4 tojás
2 kk. mézeskalácsfűszer
2 kk. kakaópor
1/2 kk. őrölt fahéj
100 g sárgabaracklekvár
2 ek. alma- vagy barackpálinka

Ennek a finom süteménynek a hazája Bajorország, ahol legendásan ízletes
almák teremnek, és egész éven át előszeretettel használják nemcsak a fahéjat,
hanem a mézeskalácsfűszereket is. Lassan éppen itt az idejük...

Fotó: Hemző Károly
Fűszeres-almás
szelet
Hozzávalók 24 szelethez:

800 g savanykás alma
3-4 ek. citromlé
250 g finomliszt
100 g étkezési keményítő
1 kk. (5 g) sütőpor
250 g lágy vaj/margarin
200 g porcukor
1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor

4 tojás
2 kk. mézeskalácsfűszer
2 kk. kakaópor
1/2 kk. őrölt fahéj
100 g sárgabaracklekvár
2 ek. alma- vagy barackpálinka
faciendum, 2016. január 05. kedd, 15:26
Hemző Károly életművét bemutató fotókiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban
Magyarország a fotóművészet terén nagyhatalomnak számít, és Hemző Károly pozitív életszemlélettől sugárzó fényképeivel - hasonlóan André Kertészhez és Robert Capához - a legnagyobbak közé tartozik - fogalmazott a megnyitón Tomka Gábor, a múzeum főigazgató-helyettese.

Szarka Klára fotótörténész, a kiállítás kurátora elmondta: Hemző Károly egyike a 20. század második felének kiemelkedő magyar fotográfusainak, életműve több mint 250 ezer fényképkockát foglal magába.

A péntektől látogatható, 700 négyzetméteren elterülő Szabad szemmel - Fotó Hemző című kiállítás részeként összesen több mint kétszáz, jelentős részben fekete-fehér felvétel- vintage kópia és az eredeti negatívról készült nagyítás - tekinthető meg, valamint további több száz képpel vetítések formájában ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A kiállítás első része a sportfotós Hemző Károlyt idézi meg. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója szerint Hemző Károly olyan istenadta tehetség volt, aki a kor technikai
velemenyezd, 2015. december 03. csütörtök, 13:42
1/3
Képek, videók
Hideg van
eva6
2019. február 24. vasárnap, 12:52
A hőmérő nem a hideget mé
sanci81
2018. augusztus 31. péntek, 19:01
Hideg sőr
eva6
2018. július 29. vasárnap, 14:15
Hideg banános piskótatort
vorosrozsa66
2018. július 26. csütörtök, 16:44
Hideg 01.jpg
chillik
2018. június 14. csütörtök, 06:58
Hideg 02.jpg
chillik
2018. június 14. csütörtök, 06:57
Hideg 03.jpg
chillik
2018. június 14. csütörtök, 06:56
Hideg joghurtszósz
vorosrozsa66
2018. május 21. hétfő, 15:52
hideg.jpg
sz719eszter
2018. február 28. szerda, 14:20
Válóczy Szilvia: Hidegben
maria_kadar_148
2018. február 04. vasárnap, 23:59
kicsi angya a hidegben.jp
sz719eszter
2018. február 01. csütörtök, 18:17
hideg.png
chillik
2017. november 21. kedd, 14:10
Emberek megmossák arcukat
lilagondolatok
2018. február 09. péntek, 08:34
jezus-megmossa-tanitva nya
groszmadel
2014. április 14. hétfő, 20:29
Címkék
kiállítás kurátora, Ruprech Juditot, Sóki Tamást, Szigetváry Zsolt, provence-i fűszerkeverékkel, fiatalabb generációk, paradicsomot kiemeljük, fotóművészet valamilyen, Diósi Mátét, valóságra kell, fotóművészeti Nemzeti, Virágvölgyi István, Cseke Csilla, díjátadó után, valósághoz kötötte, ukrán állam,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.