Belépés
2019. április 22. hétfő | 17. hét | 112. nap | 10:31 | Csilla, Noémi
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hild-díjat kapott a XII. kerület
Művek területén. Kiemelte továbbá a Normafa folyamatban lévő rehabilitációs programját, a Lóvasút megújulását, a kerület főterének rekonstrukcióját, valamint az új Kulturális Szalon felépítését is.

A Pest városának első hivatalosan is elfogadott városfejlesztési tervét elkészítő magyar építészről, Hild Jánosról elnevezett díj Magyarország legrangosabb, a településfejlesztés terén elért eredményekért adható elismerése. A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) 1968 óta kétévente ítéli oda azoknak az önkormányzatoknak, amelyek kiemelkedő fejlesztési programokat valósítottak meg - idézte fel az eseményen Salamin Géza, a társaság elnöke.

"Ma a városokban olyan innovációkra van szükség, amelyek segítenek a társadalomnak, a közösségeknek, hogy a 21. század különféle, ám nagyon égető kihívásaira jól tudjanak válaszolni, lehetőségeivel élni tudjanak" - mondta. Ilyen kihívás például a globálissá váló gazdasági verseny, a klímaváltozás vagy a demográfiai kihívás kérdése is - sorolta.

A 2018-ban meghirdetett
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 13:51
Ingyenes önvédelmi oktatást szerveztek a XII. kerületben
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Hegyvidéki Önkormányzat és a MoM Sport támogatásával 3 alkalmas, februári vasárnapokon tartandó önvédelmi oktatáson vehetnek részt az érdeklődők. A részvétel a Hegyvidéken élőknek ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A kezdeményezést egy tavaly nagy sajtóvisszhangot kapott eset kapcsán indították, amikor egy futónőt ért támadás.

A sajtótájékoztatón az önkormányzat által fejlesztett Pánikgomb elnevezésű applikációt is bemutatták. Az ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás segítségével két gombnyomással tárcsázható a Hegyvidéki Rendészet segélyhívó száma, miközben az alkalmazás automatikusan megküldi a bejelentő aktuális tartózkodási helyének címét és GPS-pozícióját a rendészet, valamint a hívó által korábban beállított emberek számára. További információ található erről a www.hegyvidek.hu oldalon.

Sárfalvi Péter, az Emmi sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kiemelte: mindenkit sokkolt a tavaly
velemenyezd, 2019. február 11. hétfő, 11:11
A Mecsek, mint zivatargenerátor
Mecsek, mint orográfiai akadály játszott fontos szerepet abban, hogy a meleg levegő felfelé kezdjen el mozogni. Az emelkedő levegő elérve harmatpontját (azt a hőmérsékletet, amelyen a levegőben lévő nedvesség kicsapódik) gomolyfelhőket hozott létre, melyek továbbfejlődéséből zivatarfelhők alakultak ki.

Magyarszéken elhelyezett webkameránk tökéletes szögből rögzitette az eseményeket:

Üzemeltető: Magyarszék Önkormányzat

Jól megjelenik a zivatarfelhő beáramlási és leáramlási zónája

A helyi jellegű zivatarokra jellemző a lassú mozgás, szinte egy helyben vagy legalábbis egy kis területen fejtik ki hatásukat. Emiatt az adott térségben jelentős csapadékmennyiség is lehullhat, mely villámárvizeket okozhat.

Hazánkban gyakran látni példákat az ilyen típusú záporokra, zivatarokra,
taltos1, 2018. augusztus 19. vasárnap, 23:24
Fürjes Balázs: felelősen kell eljárni a Déli pályaudvar ügyében
A Déli pályaudvar a vasút kiemelt főpályaudvara Budapesten, a legjobb megoldást ezért kellő vizsgálatok és sok párbeszéd után kell megtalálni - mondta. Ehhez kapcsolódva emlékeztetett, hogy a kormány a várossal, a kerületekkel együttműködve fogja elkészíteni Budapest tízéves stratégiai fejlesztési tervét, amelynek előkészítéseként az idén ősszel elindítják aBudapest-párbeszéd folyamatot. Az elmúlt nyolc év közös munkájának eredménye, hogy Budapest ma jobb, élhetőbb és otthonosabb város, mint nyolc évvel ezelőtt volt - hangsúlyozta Fürjes Balázs.

Fónagy János, a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) elnökeként - aki egyben a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára - arra hívta fel a figyelmet, hogy 2013-ban az Országgyűlés elfogadta az egységes személyszállítási törvényt, amely a vasút elsőbbségét mondja ki a közösségi közlekedésben, a vasúti személyszállításban pedig a Déli pályaudvar fontos szerepet tölt be. A közösségi közlekedés szempontjából a vasúthálózat fejlesztésében a következő időszakban
velemenyezd, 2018. május 28. hétfő, 19:40
Leleplezték Romhányi József emléktábláját Sváb-hegyi házának falán
házban a hetvenes-nyolcvanas években pezsgő szellemi élet folyt, szinte hetente gyűltek össze költők, írók, zeneszerzők, "felhőtlen órákat" töltöttek ott. A költő hangsúlyozta, hogy Romhányi József "az animációs filmek dialógusait, a szövegkönyveket, és a slágereket is azon a színvonalon írta, ami méltán avatta őt íróvá, jóval a Magyar Írószövetségbe való felvétele előtt. Vakság kellett ahhoz, hogy a jópofa állatversekben ne vegyük észre a mélységes filozófiát".

Az emléktáblánál a Hegyvidéki Önkormányzat nevében Fonti Krisztina alpolgármester helyezett el koszorút.

Romhányi Ágnes az MTI-nek elmondta, hogy nincs különösebb apropója az emléktábla-avatásnak. Azt követően határozta el, hogy apja emlékét a Mátyás király úti ház falán is megörökíti, ahol életük nagy részét töltötték, miután tavasszal a 13. kerületben, a Hegedűs Gyula utcában emléktáblát avattak apja tiszteletére.

Mint hozzáfűzte, Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, akit a kezdeményezéssel megkeresett, azonnal támogatta az
velemenyezd, 2017. október 18. szerda, 17:53
Befejeződött a zugligeti Lóvasút állomásépület újjáépítése
állapotának megfelelően, de a mai kor követelményeihez igazítva építették újjá. A svájci villa stílusú egykori villamosmegálló korhű helyreállításán és a díszítőelemek megmentésén mintegy 20 építész és szakági tervező dolgozott. Az épület teljes műemléki felújítása, a pinceszint beépítése és egy új épületrész kialakítása a meglévő műemléki épület mögött a Zoboki Építésziroda tervei alapján 2016 decemberében indult el.

Pokorni Zoltán polgármester tájékoztatása szerint régóta tervezte a XII. kerület önkormányzata az egykori lóvasút-végállomás újjáépítését, de a jelentős költségek miatt a fejlesztés csak külső forrás bevonásával jöhetett szóba.

A Zugligeti út 64. alatt található, országos műemléki védelem alatt álló egykori lóvasútállomást így a Normafa rehabilitációjának részeként a magyar állam 600 millió forintos és az Európai Gazdasági Térség (EGT) Alap 300 millió forintos támogatásával újítatta fel az önkormányzat, amely a fennmaradó részt állta a több mint egymilliárd forint összköltségvetésű
velemenyezd, 2017. szeptember 15. péntek, 15:03
Továbbfejlesztik a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszert
A 2016 novemberében indult és 2018-ig tartó projekt vélhetően segíti majd egyebek mellett a szakpolitikai döntés-előkészítő tanulmányok kidolgozását, a települési és térségi önkormányzati éghajlatvédelmi stratégiai tervezés támogatását, az alkalmazkodási célkitűzések szakmai megalapozását. Továbbá hozzájárulhat még a klímatudatosság növeléséhez is.

Ezen felül fejlesztik még az éghajlatvédelmi hatásvizsgálati tervezési és értékelési módszertanokat, kialakítják a NATéR online vezetői információs szolgáltatásait és önkormányzati döntés-előkészítő portálját is - tették hozzá.

A közleményben felidézték: az MFGI 2013-2016 között, az Európai Gazdasági Térség (EGT) Támogatási Alap hozzájárulásával építette ki és tette elérhetővé a NATéR alapinfrastruktúráját.

Az MFGI korábbi közlése szerint a térinformatikai rendszer információkat szolgáltat majd egyebek között a felszín alatti vizek, az ivóvízbázisok éghajlati sérülékenységéről, a hegyvidéki villámárvizek kockázatának várható növekedéséről, a
velemenyezd, 2017. február 23. csütörtök, 14:53
Adatvédelem napja - Pokorni Zoltán polgármester kapta idén az adatvédelmi díjat
tanulás, mind a világban való eligazodást szolgáló kommunikáció terén, ugyanakkor sok olyan veszélyforrás is jelen van, ami negatívan befolyásolhatja érzelmi-értelmi fejlődésüket. Ezért nagyon fontos minden olyan, gyermekekkel kapcsolatos oktatói-nevelői munka és tevékenység, amely az internet tudatos és okos használatára tanít - írta.

Hozzátette: a NAIH nemcsak saját, de más szervezetek kezdeményezéseit is figyeli, támogatja, és ezen a téren is kiemelkedő jelentőségűnek ítélte a XII. kerületi önkormányzat programját.

A közlemény szerint a XII. kerületi önkormányzat Hegyvidéki ONvédelem programja komplex megközelítéssel, elkötelezett szakemberek bevonásával, a gyermekek-pedagógusok-szülők célcsoportként történt meghatározásával hosszú távon vállalja fel céljának elérését. Infografikai kisfilmek, plakátok, tájékoztató szórólap, szülői akadémiák, kortárs mentorprogram és akkreditált pedagógusképzés életre hívásával és finanszírozásával hatékonyan és kreatív módon hajtja végre programját, példát
velemenyezd, 2017. január 27. péntek, 10:52
Hideg idő - Újabb áldozatai vannak a lengyelországi fagynak
Múlt csütörtök óta 28-an, november elejétől pedig összesen 71-en haltak meg a hideg miatt.

Keddre virradóra Lengyelországban sok helyütt mínusz 20 fok alá ereszkedett a hőmérő higanyszála, a kis-lengyelországi vajdaság hegyvidéki községeiben pedig a hőmérséklet megközelítette a mínusz 30 fokot is.

Varsóban mintegy húsz - 1500 férőhelyes - szálláshelyet és két melegedőt működtetnek az önkormányzati, egyházi, karitatív szervezetek. A rendőrség a katolikus Caritas segélyszervezet munkatársaival és önkéntes orvosokkal együtt folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, pokrócokat, ruhát, meleg ételt visz a hajléktalanoknak. A fagyos idő ellenére a hajléktalanok szemlátomást nem keresik fel a melegedőket, sajtóértesülések 98 százalékuk nem veszi igénybe őket.

A hideg ellen védekezés a tűzveszély fokozódásával is jár. Múlt csütörtöktől a tűzoltóságot 1500 alkalommal riasztották lakástüzek miatt, melyekben 14-en veszítették életüket, és 73-an megsérültek.

A fagyos időjárás és szélcsend
velemenyezd, 2017. január 10. kedd, 11:02
Évértékelő - A puccskísérlet éveként vonul be 2016 a török történelembe
Munkáspárt (PKK) kurd szakadár milíciával.

Miután májusban Ahmet Davutoglu kormányfő lemondott, és az elnöki rendszer bevezetését szorgalmazó Binali Yildirim, korábbi közlekedési miniszter váltotta őt a poszton, a törvényhozás eltörölte a képviselők mentelmi jogát és így megnyílt az út a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) tagjainak felelősségre vonása előtt, akiket a PKK támogatásával gyanúsítanak. Ősszel letartóztattak számos HDP-képviselőt, köztük a két társelnököt, de lecserélték több kurd önkormányzat választott elöljáróit is. Eközben folytatódtak a fegyveres összecsapások a biztonsági erők és a PKK között a főként kurdok lakta Délkelet-Törökországban, ahol a felkelők a városokból a régió hegyvidéki területeire szorultak vissza.

Válaszul kurd szélsőségesek számos pokolgépes merényletet követtek el az év során, többnyire délkeleten, de sokszor az ország két legnagyobb városában, Isztambulban és Ankarában. A helyzetet az Iszlám Állam (IÁ) öngyilkos terroristái csak súlyosbították. A
velemenyezd, 2017. január 02. hétfő, 07:30
A hegyvidéki önkormányzat ingyen megkaphatja a Normafa Parkot
Az ingatlanátadás az egyes állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok ingyenes átadásáról szóló törvényjavaslatba kerülhet be az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának pénteken elfogadott módosító javaslata értelmében.

A jogszabályról jövő héten határoz a Ház.

A hegyvidéki önkormányzatot ezért kötelezettségek terhelik: nemzetközi színvonalú, sportolásra és kikapcsolódásra alkalmas parkerdőt kell kialakítania az ahhoz szükséges kiszolgáló épületekkel.
velemenyezd, 2016. november 18. péntek, 11:01
A GYSEV-nél feleslegessé vált motorvonatokkal javítanák a Cuha-völgy vasúti közlekedést helyiek
Bödecs Barnabás szombat délután Veszprémben újságíróknak elmondta, hogy mivel a GYSEV Zrt. villamosította magyarországi vasútvonalait, azokon új villamos motorvonatok állnak szolgálatba, és 12 korszerű motorvonat feleslegessé válik a társaságnál. A szövetség ezért azzal a kéréssel fordult a MÁV és a MÁV Start vezetéséhez, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős helyettes államtitkárságához, találjanak megoldást arra, hogy ezek a vonatok a térségben maradhassanak. A használt, de jó állapotú motorvonatok a Győr-Veszprém vonal mellett Győr-Pápa-Celldömölk és Pápa-Csorna közt is jobb utazási körülményeket biztosíthatnának - tette hozzá.

A szövetség elnöke szerint a jelenleg Győr és Veszprém között közlekedő csehszlovák motorvonatok nem alkalmasak a hegyvidéki közlekedésre, állandóan elromlanak és lassan járnak. A mozdonyos szerelvények pedig nagy tömegükkel károsítják a 120 éves magas-bakonyi vasútvonalat, komoly pályafenntartási költségeket generálva. Bödecs Barnabás
velemenyezd, 2016. november 05. szombat, 16:09
1/8
Képek, videók
Kulturális helyzetkép-27.
furaila
2013. január 13. vasárnap, 11:37
Jászapáti kulturális közp
pacsakute
2012. október 16. kedd, 18:48
Liszt F.Kulturális Közpon
bodajne
2011. július 17. vasárnap, 19:30
kulturalis kulonbsegek.pn
mailona
2011. június 14. kedd, 21:41
Vigadó kulturális körpont
irmus
2010. augusztus 19. csütörtök, 17:32
kulturális központ.JPG
cs-gyurka
2009. június 09. kedd, 21:24
kultúrális nevelés
tothgergo
2006. december 14. csütörtök, 00:23
Ének Arany Jánosról 01.jp
chillik
2016. február 06. szombat, 04:36
Ének Arany Jánosról 02.jp
chillik
2016. február 06. szombat, 04:36
Nagy társaság 01.jpg
chillik
2018. május 08. kedd, 03:49
Nagy társaság 02.jpg
chillik
2018. május 08. kedd, 03:49
Rossz társaság.jpg
sz719eszter
2016. március 26. szombat, 12:40
A társaság közepe
gezemice1949
2016. január 31. vasárnap, 10:36
1927 Földrajzi Társaság.j
agica2004
2015. május 30. szombat, 15:33
alkohol,társaság.jpg
kicsoda57
2014. december 27. szombat, 22:07
Címkék
adott térségben, ilyen típusú, épület teljes, lassú mozgás, mozdonyos szerelvények, elmúlt nyolc, levegőben lévő, meleg levegő, több mint, török történelembe, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Normafa Parkot, Magyar Urbanisztikai Társaság, városokban olyan, Hild Jánosról, szövetség ezért,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.