Belépés
2020. július 02. csütörtök | 27. hét | 184. nap | 18:24 | Ottó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Visszatérés Győrbe
2020. július 1-től Székely Zoltán nyolc év mosonmagyaróvári múzeumi igazgatóság után, mint a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum új igazgatója ( A korábbi igazgatónőt március 1-gyel a győri polgármester mentette fel vezetői beosztásából ) tér vissza Győrbe.
Székely Zoltán 2012 óta járt ki/be Győrből Óvárra a munkahelyére, s élt meg nagy időket a Hansági Múzeumi munkavégzése során, s nyomta rá bélyegét művészettörténészi végzettségével Mosonmagyaróvár kulturális életére. 2015-ben Győr-Moson-Sopron Megye Közművelődéséért Dr. Kovács Pál-díjat is kapott. Helyére Szilágyi Dániel, mint igazgatói feladatokat ellátó igazgatóhelyettes, néprajzos muzeológus került.

Székely Zoltán nevéhez 1956-tal kapcsolatosan több minden kötődik. 2014-ben Nagy Miklós könyvének bemutatója. 2016-ban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára nagyszabású kiállítás és konferencia, s egy igazi kuriózumnak számító könyv kiadása. Ezeket mind az 1956-os Emlékév pályázati kiírásain nyert
azenujsagom, 2020. június 30. kedd, 05:32
RIP Enzsöl Imre (1963-2018)
Elhunyt Enzsöl Imre (1963-2018) történész, helytörténeti kutató

2018. május 3-án tragikus hirtelenséggel, életének 55. évében elhunyt Enzsöl Imre történész, helytörténeti kutató, a Hansági Múzeum egykori muzeológusa. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett 1987-ben diplomát és még ugyanebben az esztendőben a mosonmagyaróvári Hansági Múzeumba került, ahol ettől kezdve a történeti gyűjteményeket gondozta. Az évek során számos írása jelent meg Moson megye valamint Mosonmagyaróvár és településrészei történetéről, az egyleti életről, a céhek emlékanyagáról illetve egyik oszlopos szerzője volt a Moson Megyei Életrajzi Lexikonnak. A helytörténet mellett kiemelt kutatási területként művelte a numizmatikát is, amely témában szintén több publikációja született. A muzeológiai kiadványokban megjelent tanulmányai mellett mindig nagy gondot fordított az ismeretterjesztésre: számtalan kisebb-nagyobb cikke volt olvasható a helyi sajtóban. Sokat tett a történeti értékű tárgyak és dokumentumok
azenujsagom, 2018. május 08. kedd, 05:55
Öt éve hunyt el Dr. Székelyhidi László
kimagasló tevékenysége elismeréseként, a nemzet sorsát és a történelmet formáló nehéz időkben tanúsított példamutató helytállásáért, a szabadság, az emberi méltóság és a nemzeti összefogás melletti kiállásáért, példamutató hazaszeretetéért, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc eszméinek érdekében végzett tevékenységéért 2011-ben részesítette Kósa Pál Emlékérem elismerésben."

Elhunyta után, posztumusz kapta meg a Pro Urbe Mosonmagyaróvár Díjat ( 2012.augusztus 20.), a 2016-os ötvenhatos Hansági Múzeumi kiállításon pedig a családtól kapott relikviák bemutatásával idéztem fel alakját.
Dr. Székelyhidi László parlamenti felszólalásai, beszédei letölthetők a Százötvenhat beszéd Ötvenhatról c. blogomból, de a Mosonmagyaróvár,1956 c. weboldal, Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület c. almenüjében külön is megemlékezek róla. ( www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu), ahogy a facebook In memoriam Mosonmagyaróvár, 1956 című oldalon. Az utókor szerencséjére, Dr. Székelyhidi Lászlóval 2012 tavaszára
azenujsagom, 2017. május 25. csütörtök, 23:46
Pusztai Rezső emlékkiállítás
A híradások és a meghívó alapján 2017. május 19-én, a Múzeumi Világnap keretében a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum névadással és névtábla avatással illette az épület nyitott részének lefedésével kialakított kiállítórészét. Az esemény zenei esttel zárult.

A meghívó, a leírások és a képgalériák azonban nem tartalmazták azt, hogy az eseményre, egy, a névadóra emlékező kiállítást is rendeztek.

Ennek okát nem tudom. Csak azt, hogy ennek helyszíne nem a frissen nevesített kiállító terem ( ott most egy másik tárlat látható), hanem az a kiállítórész, melyben 1996-tól egy állandó 1956-os kiállítást hozott létre a Szigethy Alapítvány, melyet ideiglenesen ( 2016.okt.21-2017.febr.28) a múzeum ötvenhatos emlékévi nagy kiállításának keretében lebontottak, tárlóiban és vitrineiben Simon Zsuzsanna rendezésében 1956 mosonmagyaróvári és környéki emlékezetét mutatták be 1989-2016 között.

A nagy '56-os kiállítás lebontása után ( 2017.03.01.) azonban ez az ötvenhatos kiállítórész,
azenujsagom, 2017. május 20. szombat, 18:32
Öt év szilencium után
hallgatás, némaság után azonban most úgy látszik újraélesztik:

A Múzeumi Esték ismeretterjesztő rendezvénysorozat keretében ezúttal a Moson Megyei Műhely bemutatójára invitáljuk Önöket.
A hosszabb kihagyás után, megújult külsővel és számos új, izgalmasabbnál izgalmasabb cikkel és neves szerzőgárdával megjelenő tudományos és kulturális folyóirat 2012-2017-es összevont számát Tuba László nyugalmazott könyvtárigazgató, szerkesztő mutatja be a nagyközönség számára.

Helyszín:
Hansági Múzeum - Cselley-ház (Mosonmagyaróvár, Fő út 19.)

Időpont:
2017. május 17. 17.30

A rendezvényre a belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Érdeklődéssel várom, hogy vajon kik és milyen írásokkal szerepelnek majd ebben az öt év után megjelenő összevont (2012-2017) számban és, hogy lesz-e benne ötvenhatos írás is!

Végül még arról kell, hogy írjak, hogy Győr-Moson-Sopron megye további településein is léteznek helyi tudományos,
azenujsagom, 2017. május 14. vasárnap, 06:43
1956 a Hansági Múzeum szakmai beszámolójában
A 2017. április 26-ai képviselőtestületi ülésre készült előterjesztések között szerepel a Hansági Múzeum 2016-os évi beszámolója, melyet Székely Zoltán igazgató készített. A negyvenhárom oldalas anyagból kigyűjtöttem az összes 1956-ra vonatkozó bejegyzést.

Sajnos nincs tartalomjegyzék a beszámolóhoz! Ezért, hogy érthető (bb) legyen az ötvenhatos kigyűjtésem az anyagból, kénytelen voltam magam összeállítani a beszámoló egyes pontjai alapján.

Miután ezt elvégeztem, utána az adott ponthoz illesztettem a szöveget.

I. Intézményi működés

1. Intézményi alapadatok

2. Személyi állomány

3. Gazdálkodás

A múzeum által elnyert pályázatok:
- Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány.

II. Szakmai működés

Az intézmény tárgyévi szakmai működésének fő csapásirányát egyrészt ........, másrészt az '56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója jelölte
azenujsagom, 2017. április 23. vasárnap, 02:05
25 éves a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület
működött. Két esetben tudtunk pénzt adományozni a rászorulóknak, majd forráshiány miatt megszűnt.
Jelenleg egyesületünk vezetése 4 főből áll, 3 vezetőségi tag és az elnök. Ismét jelentkeztek ebben az évben is új tagok, 5 fő.
Az elmúlt évben Németh Alajos egy gyönyörű új kopjafát készített, amire felvéste a kivégzettek neveit. Ezt is a gyásztéren állította fel. Így a mártírok, kivégzettek évfordulóján ott emlékezünk rájuk. Ebben az évben is sok újítás történt. Elkészült az 56-os kiállítás a Hansági Múzeumban, ami szépen sikerült.
Köszönetet mondok Székely Zoltán igazgató úrnak, Simon Zsuzsannának, Németh Alajosnak és mindazoknak a múzeumi dolgozóknak, akik segítették a kiállítás létrehozását.

A gyásztér megújult. A Golgotához vezető út fel lett térkövezve és a hibás kopjafák le lettek cserélve. A kopjafákat a város megvásárolta, Németh Alajos tanár úr, egyesületünk tagja faragta, festette és cserélte őket. Köszönet a városvezetésnek az anyagi támogatásért.
Németh Alajos
otvenhatosemlekev2016, 2017. február 03. péntek, 13:12
Az utolsó egy előadás lesz
Tegnap megnyílt a Hansági Múzeum ötvenhatos emlékévi kiállítása. Nyugodtan mondhatom, hogy ezek a falak még ilyet nem láttak. Sokak közös munkája eredményeként született egy nagyszabású '56-os kiállítás, mely méltó a mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűz áldozatok emlékéhez.

A magam részéről ( 1956 emlékezete Mosonmagyaróváron 1986-2016) is csak elismeréseket, gratulációkat kaptam. Én is úgy érzem, hogy rendben van a dolog.

Különben összesen nyolcvanan vettünk részt az eseményen. Fotók a www.infomovar.hu weboldalról tölthetők le.

Ezzel a kiállítással az Emlékév negyedik, szervezésem alatti eseményét tudhatom a hátam mögött.

Volt 2016. február 17-én az Ötvenhatunk vásznon és papíron kiállítás megnyitója, Gulyás Lajos Kollégium. Még megtekinthető nov.4-ig, Gorkij u.3.

Aztán előadás Gulyás Lajosról, 2016.május 11. Előadó Erdős Kristóf tudományos kutató a Nemzeti Emlékezet Bizottságától. Helyszín: Gulyás Lajos Kollégium

Nemrég, október
azenujsagom, 2016. október 21. péntek, 05:41
Ma, kiállítás rendezés
A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum ötvenhatos emlékévi kiállításának emlékezet ( 1986-2016) részét én állítom össze és rendezem. Az utóbbi hetekben több doboznyi anyagot vittem be a múzeumba, s ma négy órán keresztül töltöttem fel a négy álló és a két fekvő vitrint, Szikora Eszter múzeumi munkatárs segítségével. Köszönöm neki. Holnap folytatom a fotók, képek, festmények kihelyezését.Október 20-án lesz a megnyitó. Az idő sürget s még sok minden hátravan.
azenujsagom, 2016. október 12. szerda, 14:46
A Hansági Múzeum így készül az Emlékévre
Olvasom a Kisalföld megyei napilap papíralapú változatában a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum 1956-os Emlékévi terveiről szóló cikket ( 09.08.). Sajnos az újság online felületén még véletlenül sem jelentették meg az írást, úgyhogy kénytelen vagyok vagy szó szerint kiírni a szöveget vagy ,,csak" kiírni a tervezett programokat, rendezvényeket, egyebeket illetve hozzáírni azokat, melyek nem jelentek meg az újságban, mert csak közvetve múzeumiak. Az utóbbit választottam:

1.Könyv készül egy helyi személy hatvan évig megőrzött és most elővett ötvenhatos filmtekercseiből. Ez óriási szenzáció, még akkor is, ha nem helyi, hanem budapesti helyszíneket ábrázol. Számomra azért is külön öröm ez, mert egy ,,pici" közöm nekem is van ahhoz, hogy a nagyközönség részére ennyi évtized után újabb hetven kép válik ismertté. Az is külön öröm, hogy a kiadvány bevezetőjét és magyarázatokat Dr. Horváth Miklós hadtörténész írja, aki meghívásomra 2013-ban már tartott egy előadást a kollégiumban a
azenujsagom, 2016. szeptember 18. vasárnap, 09:03
Esély az ’56-os múzeumra
lehetőséget nyújt Mosonmagyaróvárnak, hogy '56-os múzeumot, emlékszobát hozzon létre, ha már a grandiózus laktanya múzeumi tervekből 2005 óta semmi nem valósult meg. Valószínű, hogy a küldő is így gondolhatja, ezért is írta meg nekem (is?) a kiírást.
Nézzünk akkor utána a dolgoknak!
Ami biztos, hogy a magyarforradalom1956.hu oldalon található nyertes pályázatok között Mosonmagyaróvár kettővel már szerepel. Az egyik a Flesch Művelődési Központ művészeti pályázata és kiállítása, a másik a Hansági Múzeum ötvenhatos fotókönyve. Szóbeli közlés alapján tudok a múzeumnak egy másik nyertes pályázatáról is, ami kiállítást ugyan tartalmaz, de csak időszakit. S olvastam az újságban az önkormányzat által beadott, s épp a ,,Büszkeségpont" témára, egyebek mellett a Gyásztér egyes részeinek letérkövezésére irányuló beadványáról.
Megnézve a többi nyertes ,, Büszkeségpont" - ot, közülük pedig azokat, akik emlékszobát, emlékházat, kiállítóhelyet, állandó kiállítást szeretnének,
azenujsagom, 2016. július 30. szombat, 10:18
Amikor a Múzeumi esték is '56-ról szóltak
2006-ban Mosonmagyaróváron, a Hansági Múzeum- Cselley - ház szervezte Múzeumi esték sorozatban még 1956 is a tematika része volt. Persze nem csoda, hisz, akkor " világraszóló tervek" születtek, egy ötvenhatos múzeum létrehozására. A museum.hu-ról letöltött és kinyomtatott ajánló ezt írja:

Múzeumi esték - Az 1956-os emlékhely terveinek bemutatása

"November 23-án este fél 6-kor folytatódik a Múzeumi esték programsorozat a Cselley - ház dísztermében.
Szentkuti Károly múzeumigazgató, helytörténész és Lenzsér Péter építész az 1956-os emlékhely terveit fogják bemutatni az előadásaikhoz kapcsolódó projektoros vetítéssel.

2005-ben a Kisalföld megyei napilap sajtókampányt indított annak érdekében, hogy hozzanak létre egy 1956-os emlékhelyet Mosonmagyaróváron, a volt határőrlaktanya épületében.
A város képviselőtestülete hamarosan döntést hozott a program megvalósítására.
2006 nyarára elkészült a múzeumi szakmai koncepció és az építészeti tervvázlat, amely elnyerte a
azenujsagom, 2015. november 05. csütörtök, 05:44
1/2
Képek, videók
visszateres.jpg
sz719eszter
2017. szeptember 14. csütörtök, 11:22
Tékozló fiú visszatérése
sacimama
2016. március 06. vasárnap, 13:30
Visszatérés 002.jpg
chillik
2015. szeptember 09. szerda, 18:19
Visszatérés 001.jpg
chillik
2015. szeptember 09. szerda, 18:18
visszatérés.jpg
bokodi53
2014. július 19. szombat, 08:47
öröm a visszatéréshez.jpg
agica2004
2013. július 15. hétfő, 11:54
Visszatérés
1951anna
2013. május 22. szerda, 05:48
visszatérés.jpg
szalai0913
2010. szeptember 14. kedd, 05:52
örök visszatérés.gif
szalai0913
2010. augusztus 07. szombat, 09:13
visszatérés a kék öbölbe.
sityakos
2010. június 13. vasárnap, 12:40
Visszatérés a Földre1000
hollygergo
2009. január 19. hétfő, 20:22
Az örök visszatérés.bmp
bongyi53
2009. január 18. vasárnap, 22:54
vizsga után az igazgatónő
korteica
2012. január 13. péntek, 19:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.