Belépés
2020. május 31. vasárnap | 22. hét | 152. nap | 21:03 | Angéla, Petronella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Önkormányzat 2019 - A legtöbb kutatóintézet Tarlós győzelmét valószínűsíti
Századvég és a Medián legfrissebb méréseit ismertető csütörtöki budapesti rendezvényen több szakember egyetértett abban, hogy az elmúlt időszak botrányai komoly hatással lehetnek a választási részvételre, különösen Budapesten és Győrben, de az elbizonytalanító, illetve mozgósító hatás nem jelezhető előre pontosan.

A Nézőpont Intézet a választani tudó biztos választók körében 49 százalékot mért Tarlós Istvánnak, 43 százalékot Karácsony Gergelynek és nyolcat Puzsér Róbertnek. A ZRI-Závecz Research rendre 48, 46, hat százalékot mért e három politikusnak, a Medián 48, 47, öt, a Publicus 48, 48, négy, a Századvég pedig 51, 43, öt százalékot. Berki Krisztiánt nulla és két százalék között mérték.

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója a 2014-es főpolgármester-választáson indulók szavazóbázisának mozgását elemezve azt mondta, Tarlós István bázisa stabil maradt, Bokros Lajos 2014-es közös ellenzéki jelölt szavazói Karácsony Gergelyhez vándorolnak, ahogy Bodnár Zoltánnak, a Liberálisok korábbi
velemenyezd, 2019. október 10. csütörtök, 19:32
Önkormányzat 2019 - Tarlós: nevetséges Karácsony Gergely nyílt levele
panaszkodik, titkolózik". A főpolgármester úgy fogalmazott az ellenzéki kampány "egészen szánalmas", "ilyen mellébeszélésekkel, örökös panaszkodásokkal" még nem találkozott.

Kitért arra is, hogy legalább négy rendezvényét zavarták meg, és a Bajcsy-Zsilinszky úton végig megrongálták a plakátjait, csak éppen ő nem ment be '"a televízióba siránkozni".

A főpolgármester beszélt arról is, hogy napvilágot láttak "legalábbis gyanús" közvélemény-kutatások, a Medián Karácsony Gergely munkáltatója volt, és Hann Endre, a közvélemény-kutató intézet ügyvezető igazgatója "ott van (Karácsony Gergely) tanácsadói között".

Tarlós István végül kijelentette: "ez a nyílt levél rimánkodás, hogy engem mindig bántanak, mindig félrevezetnek. Sajnáljatok meg és szavazzatok rám." Ilyen módszerekhez nem hajlandó folyamodni - mondta a főpolgármester.

Karácsony Gergely a Tarlós Istvánnak címzett, az MTI-hez is eljuttatott nyílt levelében azt írta, hogy tovább bővült azon témák sora, amelyeket nyilvános vita keretei
velemenyezd, 2019. október 03. csütörtök, 21:38
Fókuszban a nő 1.
szerelem.


Áldott csodáknak
Tükre a szemed,
Mert engem nézett.
Te vagy a bölcse,
Mesterasszonya
Az ölelésnek.
Áldott ezerszer
Az asszonyságod,
Mert engem nézett,
Mert engem látott.
S mert nagyon szeretsz:
Nagyon szeretlek
S mert engem szeretsz:
Te vagy az Asszony,
Te vagy a legszebb.

Ady Endre: MERT ENGEM SZERETSZ


Álmodj, amit csak akarsz, menj, ahova szeretnél, légy az, a
ki szeretnél,mert csak egy életed van, s csak egy lehetőséged,
hogy olyan dolgokat csinálj, amit szeretnél!

Paulo
menusgabor, 2019. április 17. szerda, 23:00
Először készült átfogó kutatás a magyarok kerékpározási szokásairól
Az eredményekről az Európai Mobilitási Hét keretében több mint negyven helyszínen megtartott országos bringásreggeli egyik sátránál számoltak be Budapesten csütörtökön.

Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub szóvivője közölte: a magyarok 17 százaléka közlekedik elsősorban biciklivel, és a leggyakoribb cél a vásárlás. Országosan 70 százalék teker valamilyen gyakorisággal. Sokat lendítene a bringával járók számán, ha biztonságosan le lehetne zárni az eszközöket a tömegközlekedési megállóhelyeken - emelte ki.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: azzal szembesültek, hogy nem áll rendelkezésükre elegendő adat a témában. A vidéki kerékpárosok számáról csupán Kisköréről voltak információk, ahol a gátőrök strigulázzák az áthaladókat - jelezte, hozzátéve: ezért rendeltek meg egy nagy mintájú, részletes kutatást, amelyhez hasonlóra még nem volt példa. Számlálókat is elhelyeztek szerte az országban.

Közölte, hogy a lakosság jelentős része, nagyjából egyötöde
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 13:02
Amerikai elnökválasztás - Közvélemény-kutatók: technikai és tartalmi okai vannak az eredmény félremérésének
Hann Endre, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója szerdán az MTI megkeresésére elmondta, a közvélemény-kutatóknak az Egyesült Államokban fokozódó problémát jelent a reprezentatív mintavétel. A választókat elsősorban telefonon kérdezik meg, amitől az emberek egyre inkább elzárkóznak, az elmúlt tíz-húsz évben drámaian csökkent a válaszadási hajlandóság világszerte, így Magyarországon is. Ez összefügg a mobiltelefonok elterjedésével is, azokon ugyanis látni a hívó fél számát, és ha az nem ismerős, akkor az emberek gyakran nem is veszik fel. A személyes megkeresésen alapuló interjúk sokkal megbízhatóbbak - jegyezte meg.

Szerepet játszhat az is, hogy a kutatók nagyon biztosra akarnak menni, ezért egyre bonyolultabb matematikai, statisztikai módszereket alkalmaznak, amelyek azonban néha túl kifinomultak, és emiatt akár visszájukra is fordulhatnak - tette hozzá.

Emellett vannak tartalmi okok is, ugyanis az emberek egy része igyekszik valamilyen vélt vagy valós társadalmi
velemenyezd, 2016. november 09. szerda, 19:12
Közvélemény-kutatók: a két évvel ezelőttihez hasonló eredmény születne a választáson
táborból.

A tipikus Jobbik-szavazó 30 év alatti, érettségizett, diplomás, beosztással jön ki a jövedelméből, az alsó középosztály-középosztály tagja, kisvárosban vagy községben él, de szeretne feljebb jutni.

A felmérés szerint a DK támogatói nagy eséllyel DK-sok maradnak, az MSZP és az LMP tud "elhúzni" szavazókat. Az LMP esetében inkább a párthoz vándorlás várható, semmint az elvándorlás. A bizonytalanok köréből leginkább az LMP-nek és a Jobbiknak van lehetősége szavazatok begyűjtésére.

Sik Endre, a Tárki vezető kutatója előadásában azt a kérdést vizsgálta, miért fogja a Fidesz hosszú távon is megőrizni az előnyét.

Elmondta, a pártban 2015 második negyedévében kitalált téma - a migránsok, menekültek, bevándorlók ügye - "tökéletesen bejött", a Fidesz vissza tudta nyerni népszerűségét. Hozzátette: ez a tematika különösen akkor működik jól, amikor - mint most - nincsenek menekültek.

Megjegyezte: ha esetleg népszerűség-csökkenés következne be, a pártnál "csak be kell nyomni a (...)
velemenyezd, 2016. április 21. csütörtök, 12:52
Medián-kutatás: nőtt az antiszemita előítéletesség Magyarországon
A Hann Endre szociálpszichológus, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója által ismertetett eredmények alapján a magyar társadalom 23 százalékát találták erősen, 12 százalékát mérsékelten antiszemitának, mindkét adat kétszázalékos emelkedés az előző évihez képest.

A Jobbik támogatóinál 59 százalék, a Fidesz-híveknél 41 százalék, az MSZP szimpatizánsainál 24, az LMP-seknél és a Demokratikus Koalíció támogatóinál 18-18 százalék ennek a két csoportnak az aránya - hangzott el.

Az antiszemitizmusra vonatkozó adatok változása kapcsán Hann Endre megjegyezte: a Jobbik közéletbe robbanása után "a közbeszédben a zsidók iránti ellenszenv hangoztatása valamivel legitimebbé, legalábbis gyakoribbá, elfogadhatóbbá vált, akármit gondolunk is erről".

Mint mondta, a népességen belül a középkorúak előítéletessége valamivel meghaladja az átlagot, de egyéb tekintetben nincsenek jelentősebb kiugrások. Az 1200 fős, a 18 éven felüli népességet reprezentáló mintán, személyes
velemenyezd, 2016. április 19. kedd, 13:23
Frenák Pál kapta idén a Moholy-Nagy Díjat
részére, közönségtalálkozókon vesz részt, és nagy hangsúlyt fektet a más művészeti ágakkal és a közönséggel fenntartott folyamatos párbeszédre.

Az Őszi Címátadó Ünnepségen Zsótér László Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus professor emeritus címet, Csepregi Sándor István, Jeney Zoltánné Tóth Éva, Slézia József és Veres Bálint habilitációs címet kapott. Az ünnepségen DLA - művészeti doktori fokozatot vett át Cseh András, Cseh Gabriella, Lenkei Balázs, Marián Balázs, Nagy Ágoston, Székely Katalin, Ványolós Endre és Vető Péter.

A 2006-ban alapított Moholy-Nagy Díjat minden év novemberében adják át. A Péter Vladimir szobrászművész, a MOME Design Intézet Tárgyalkotó Tanszékének professzora tervezte díjjal az egyetem a kreativitás, a szellemi és művészi innováció jelentőségét kívánja hangsúlyozni.

A korábbi kitüntetettek közé tartozik Hattula Moholy-Nagy művészettörténész, művészeti író; Gergely István építész, belsőépítész és Stefan Lengyel formatervező; Rubik Ernő Kossuth-díjas építész,
velemenyezd, 2015. november 27. péntek, 10:31
Társadalomkutatók: a nemzeti konzultáció mozgósító politikai kommunikációs eszköz
A 45 társadalomkutató által jegyzett szövegben - amelyet Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató ügyvezető igazgatója juttatott el az MTI-hez csütörtökön - kiemelték: a felkérő levélben a miniszterelnök döntés-előkészítő "megbeszélésnek" nevezi ugyan a nemzeti konzultációt, de minden jel azt a látszatot erősíti, hogy egy szokásos kérdőíves felmérésben való részvételre hívja az állampolgárokat.

Hangsúlyozták: a közvélemény-kutatás módszerével való "visszaélés" arra is rávilágít, hogy eltűnőben vannak a magyar nyilvánosságból a valódi, közpolitikai vagy aktuálpolitikai kérdésekre, döntési alternatívákra irányuló kutatások, amelyek fő funkciója a döntéshozók informálásán túl a társadalom önismeretének elmélyítése. Ez csak hiteles, szakmailag elismert kutatók által, a közvélemény-kutatás szakmai-etikai normáinak megfelelő módon elvégezve lehetséges - magyarázták. Hozzátették: ezért a szabványokat betartó, auditált intézetek konzorciumát kellene megbízni rendszeres nyilvános kutatásokkal.

A
velemenyezd, 2015. április 30. csütörtök, 15:32
Medián: csökkent az antiszemitizmus Magyarországon
Az Antiszemita előítéletesség a mai magyar társadalomban című kutatás bemutatóján, amelyet a Tett és Védelem Alapítvány megbízásából készített a Medián, Hann Endre azt mondta: a zsidóságot a megkérdezettek 23 százaléka utasítja el érzelmi alapon, ők válaszoltak úgy, hogy számukra "a zsidók ellenszenvesek".

Hann Endre kifejtette: ez a mutató az elmúlt négy évben a statisztikai hibahatáron belül, enyhén csökkent. Felhívta a figyelmet arra, hogy a zsidóságot érzelmi alapon elutasítók aránya 2009-ről (akkor 10 százalék volt) 2010-re nőtt nagy mértékben, 28 százalékra. Azt mondta: ez akkor következett be, amikor a Jobbik "jelentős politikai tényezővé" vált, és a párt zsidókhoz való viszonya is bekerült a politika főáramába.

Hozzátette: arra, hogy mekkora a magyar társadalomban az antiszemiták aránya, az érzelmi elutasítás mellett bizonyos állítások (például: "létezik egy titkos zsidó együttműködés" vagy "túl nagy a zsidók befolyása ma Magyarországon") elfogadásából lehet következtetni. A kutatás
velemenyezd, 2015. március 31. kedd, 15:11
Frankfurti Könyvvásár - Díjat kapott a "Kádár-kockák" díszítőművészetét bemutató album
A 2009-ben alapított díjjal az év legjobb építészeti könyveit jutalmazzák. Az idén 74 kiadó összesen 205 kötettel pályázott. A nemzetközi zsűri egyebek között a szerkesztést, a tartalmi koncepciót, az újítás, innováció mértékét és a mű időszerűségét, aktualitását vizsgálva bírálta el a műveket, és a legjobbnak talált tíz munkát díjazta.

Az indoklásban a lakók által díszített, festett családiház-homlokzatokat bemutató kötetről kiemelték, hogy vannak házak, amelyeket építészek terveznek azzal a meggyőződéssel, hogy az emberek éppen olyan házban akarnak élni, amilyen a tervezőasztalon formálódik, és vannak házak, amelyeket lakóik terveznek és alakítanak a saját meggyőződésük alapján. A Hungarian Cubes minderről egyszerre szól, hiszen bemutatja a magyarországi vidék "rideg, lelketlen szabványházait", és azt is, hogy miként alakították őket lakóik.

A Kádár-kockák díszített homlokzatairól készült képek egy "népművészeti hagyományokból" táplálkozó, "megdöbbentő ellenkultúrát" mutatnak be. Ez a
velemenyezd, 2014. október 09. csütörtök, 07:21
Világháborús centenárium - Árnyalták az "őskatasztrófa-tételt" történészek egy magyar szervezésű berlini beszél
katasztrófát okozott az első világháború a kelet-közép-európai térségben. A kulturális sokszínűség valóban meghatározó volt a monarchia idején, de ez nem egyszerűen eltűnt, hanem "a színek szétváltak", az egyes nemzeti kultúrák - a szétváló színek - pedig továbbra is az európai kultúra részei voltak.

Ugyanakkor Magyarország ezen a téren is vesztes, mert a magyar kultúra már nem tudott hatást gyakorolni azoknak a népeknek a kultúrájára, amelyekkel együtt élt a monarchiában. Ezt mutatja például az, hogy Ady Endre a barátja és példaképe volt Octavian Goga erdélyi román költőnek és politikusnak, a háború utáni időkből viszont nemigen találni ilyen példát, mert a kulturális kapcsolatok jórészt megszakadtak - mondta Hornyák Árpád.

Hozzátette, hogy őskatasztrófa helyett inkább "ősrobbanásról" lehet beszélni, amely új rendet teremtett és eltérő pályára helyezte a térség nemzeteit.

Ezzel összefüggésben Jan Rydel lengyel történész, a krakkói egyetem kutatója, a magyar, a német, a lengyel és a szlovák
velemenyezd, 2014. október 07. kedd, 21:55
1/3
Képek, videók
kutatóintezet
csirkepogo
2007. március 19. hétfő, 15:12
Írások az önkormányzati ú
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:03
gomb_onkormanyzat_jogs zab
martimarti
2015. december 17. csütörtök, 19:37
Újpesti Önkormányzat.JPG
margoboszi
2009. április 19. vasárnap, 12:58
Újpesti Önkormányzat épül
margoboszi
2009. április 19. vasárnap, 12:58
Önkormanyzat.JPG
csokegyorgy
2008. augusztus 20. szerda, 10:55
dalmandi önkormányzat
nyuszi111
2007. december 12. szerda, 16:32
Szlovák önkormányzat
jbal
2007. augusztus 07. kedd, 16:45
Önkormányzat/Kat.templ om
kovarygizella
2007. június 15. péntek, 23:50
Önkormányzat épülete
kercaszomor
2007. március 07. szerda, 10:53
Az önkormányzat épülete
matahari51
2007. január 06. szombat, 10:29
Önkormányzat felülről
lenzo
2006. november 07. kedd, 17:43
Majd a Nézőpont Intézet m
basikele
2013. szeptember 08. vasárnap, 03:41
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.