Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 05:38 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tíz évvel ezelőtt halt meg Szent II. János Pál pápa
Pál pápa szenvedésének utolsó napjaihoz. ,,Halálküzdelme és halála szinte a húsvéti szent három nap meghosszabbítása volt" - fogalmazott egy évvel később XVI. Benedek.
Március 25-én, nagypénteken a pápa már nem tudott részt venni a Colosseumban tartott keresztúton - az Apostoli Palotából, magánkápolnájából követte azt. A kép bejárta a világot: a halál kapujába érkező, szenvedő szentatya képernyőn keresztül kapcsolódik be a keresztútba, magához szorítva a feszületet.
Húsvétvasárnap II. János Pál pápa megjelent az őt éljenző tömeg és a televíziók kamerái előtt az Apostoli Palota ablakában. Áldásra emelte a kezét, de szólni nem tudott, hangja cserbenhagyta. A világ megrendült arcának és szenvedésének láttán.
A következő héten állapota egyre romlott. A Szent Péter téren mind többen gyűltek össze, és imával kísérték a haláltusáját vívó szentatyát. És a téren lévő tízezrekhez százezrek csatlakoztak otthonaikban világszerte.
Egy nővérnek, aki ápolta, ezt suttogta a pápa:
maroka, 2020. április 03. péntek, 08:57
A Szentlélek hét ajándéka:
jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre" (ApCsel 2:3)
Ez az az éleslátás, amit a Szentlélek ezen ajándéka, az Értelem ad - nemcsak a Szentíráshoz, hanem egész életünkhöz.

3. Gondolj a Jó tanácsra úgy, mint ahogyan Péterre Pünkösd reggelén
A Jó tanács az az ajándék, amely lehetővé teszi, hogy világosan lássuk Isten akaratát.
A pünkösdi olvasmányban látjuk, hogy a sok, különböző nyelvű hallgató is képes volt megérteni a galileai apostolokat. Húsvétvasárnap már hallottuk az üzenetet, amire ők is felfigyeltek: Szent Péter bátran, határozottan, valódi vonzerővel beszél Jézusról.
Nem ítéli el, sértegeti, vagy nézi le az embereket gyengeségük miatt; hívja és felkéri őket a nagyságra. Mindenkit saját nyelvén. A Szentlélek ,,Jó tanács" ajándéka teszi számunkra nyilvánvalóvá Isten akaratát, és törli el a nyelvi korlátokat.

4. Gondolj a Lelki erősségre, mint az erős szélre
A Lelki erősség bátorságot jelent. A Szentlélek nem
maroka, 2019. május 19. vasárnap, 16:45
Nagycsütörtöki ajándékot osztott a brit uralkodó
II. Erzsébet királynő húsvétvasárnap ünnepli 93. születésnapját, és ennek megfelelően 93 férfi és 93 nő vehette át a legősibb angol királyi rezidencia, a London nyugati határában emelkedő windsori kastély Szent György-kápolnájában a piros és fehér kis tárcákba rejtett érméket.

A piros pénztárcákban egy-egy 5 font és 50 penny névértékű ezüstpénz volt.

Az ötfontos érmét ezúttal az uralkodó üknagymamája, Viktória királynő születésének 200. évfordulója tiszteletére készítette a királyi pénzverde. Az 50 pennys érmén a világirodalom talán leghíresebb detektívfigurája, Sherlock Holmes portréja látható.

A fehér pénztárcákban voltak a tulajdonképpeni nagycsütörtöki ezüstpennyk, oly módon válogatva, hogy összegük éppen kiadja az uralkodó életkorát. Ezekben a tárcákban a szerencsés kiválasztottak így az idén 93 ezüstpennyt kaptak, 1, 2, 3 és 4 penny névértékű érmékben.

A nagycsütörtöki uralkodói pénzajándékozás 800 éves hagyomány Angliában; a királyok és királynők a XIII. század óta
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 16:41
13 éve hunyt el II. János Pál pápa
szenvedésének utolsó napjaihoz. ,,Halálküzdelme és halála szinte a húsvéti szent három nap meghosszabbítása volt" - fogalmazott egy évvel később XVI. Benedek.

Március 25-én, nagypénteken a pápa már nem tudott részt venni a Colosseumban tartott keresztúton - az Apostoli Palotából, magánkápolnájából követte azt. A kép bejárta a világot: a halál kapujába érkező, szenvedő szentatya képernyőn keresztül kapcsolódik be a keresztútba, magához szorítva a feszületet.

Húsvétvasárnap II. János Pál pápa megjelent az őt éljenző tömeg és a televíziók kamerái előtt az Apostoli Palota ablakában. Áldásra emelte a kezét, de szólni nem tudott, hangja cserbenhagyta. A világ megrendült arcának és szenvedésének láttán.

A következő héten állapota egyre romlott. A Szent Péter téren mind többen gyűltek össze, és imával kísérték a haláltusáját vívó szentatyát. És a téren lévő tízezrekhez százezrek csatlakoztak otthonaikban világszerte.

Egy nővérnek, aki ápolta, ezt
menusgabor, 2018. április 01. vasárnap, 21:30
Húsvét - Színes családi programok várják az érdeklődőket Füzér várában
A kétnapos rendezvényen zenei együttesek, hagyományőrzők és előadóművészek is várják a látogatókat - közölték a szervezők az MTI-vel.

Középkori lovagi játékokat tartanak a Sárospataki Lovagok és a Füzéri Várvédők, de lesz ruhapróbáltatás, ingyenes tárlatvezetés, vásárosok és borkóstolás is. A jó hangulatról a Bordó Sárkány Régizene Rend gondoskodik, míg húsvétvasárnap A lány és a sárkány című lemezbemutató koncert szórakoztatja a közönséget.

Füzér vára, a történelmi Zemplén vármegye nevezetessége a közelmúltban újult meg. A források az erődítményt a 13. században említik először, történészek szerint biztos, hogy 1235-ben, II. András halálakor már állt. 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után - ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna - Füzérre szállíttatta a Szent Koronát és legalább egy évig ott rejtegette a Füzér község fölött 170 méter magasan, nehezen megközelíthető, meredek hegy tetején épített várban.
velemenyezd, 2018. március 30. péntek, 10:41
FArsang
FARSANG

A farsang időszaka vízkereszttel, január 6-val kezdődik, és a húsvétvasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetével zárul. A farsangi szokások - többnyire február hónapban - farsang végére, farsang farkára összpontosultak, farsangvasárnapra, farsanghétfőre és húshagyókeddre. Az előkészületek azonban már a farsangvasárnapot megelőző csütörtökön kezdődtek. Kövércsütörtökön, másképpen zabálócsütörtökön, Szeged vidékén jó zsíros ételeket főztek és sokat ettek abban a hitben, hogy így bő lesz a termés, és kövérre híznak a disznók. Az Ipoly menti falvakban kövércsütörtökön húst, pogácsát, tepertőt, kolbászt, káposztát ettek. A Mura-vidéki Radamoson dobozú csütörtöknek nevezik a napot, talán a dobzodó szó elhallásából.

A Mura-vidéki falvakban disznóhús, káposzta, kocsonya, fánk, bor és pálinka bőséges fogyasztásával ünnepelték a farsangot. A farsangi ételek maradékát megszárították, porrá törték, beteg jószágot gyógyítottak vele. A Szerémségben az első napon fánkot sütöttek,
lenke1964, 2017. február 01. szerda, 08:47
Februári jeles napok- népszokások
Turán úgy vélték, hogy ,,húsosfejű", idétlen, nyomorék liba kelne ki. Székelykevén piros ceruzával jelölik meg a Mátyás-napi lúdtojásokat. Itt úgy vélik, ha kikel, a kisliba eltűnik, de ha sikerül, akkor jó gúnár lesz belőle.

A halászok a Mátyás-napkor fogott halat az egész évi szerencsés halászat előjelének tekintették. Ezt a halat Baranyában ,,Mátyás csukájának" emlegetik.

FARSANG

A farsang időszaka vízkereszttel, január 6-val kezdődik, és a húsvétvasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetével zárul. A farsangi szokások - többnyire február hónapban - farsang végére, farsang farkára összpontosultak, farsangvasárnapra, farsanghétfőre és húshagyókeddre. Az előkészületek azonban már a farsangvasárnapot megelőző csütörtökön kezdődtek. Kövércsütörtökön, másképpen zabálócsütörtökön, Szeged vidékén jó zsíros ételeket főztek és sokat ettek abban a hitben, hogy így bő lesz a termés, és kövérre híznak a disznók. Az Ipoly menti falvakban kövércsütörtökön
lenke1964, 2016. február 01. hétfő, 18:01
Zsolozsmázzunk együtt! 6/3.
a lelkiségi teológia és a lelkipásztorkodás területén nagy tudással és tapasztalattal rendelkező munkatársak odaadó és szakszerű közreműködésével.

VI. Pál pápa 1970. november 1-én elrendeli, hogy az új zsolozsmás könyvet azonnal használják, mihelyt megjelenik. A Püspöki Karok készíttessék el népnyelvű fordítását és a Szentszék jóváhagyása illetve megerősítése birtokában határozzák meg azt a napot, amelyen részben vagy egészben használatba lehet venni.

1971. április 11-én Húsvétvasárnap, Urunk feltámadásának ünnepén adták ki az Imaórák Liturgiájának a római szertartás szerinti, latinul összeállított könyvét. A Magyar Katolikus Püspöki Kar az Országos Liturgikus Tanács tagjainak és más szakemberek közreműködésével elkészítette a Liturgia Horarum magyar fordítását. A fordítás már tartalmazza a magyar szentek naptárát és ünnepeit is. A MKPK, mint területileg illetékes egyházi hatóság az Imaórák Liturgiáját jóváhagyta, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció pedig a magyar nyelvű
sacimama, 2015. december 31. csütörtök, 23:54
Úrnapja - Corpus Domini
padlóra.

A csodát megörökítő hivatalos pergamen is megmaradt az utókor számára, a szent ostyából csöpögő vérrel áztatott három márványkövet ma a bolsenai Szent Krisztina templom ún. ,,Csoda Kápolnájában" őrzik és kérésre megtekinthetők. A vércseppek ma is világosan láthatók. A bevérzett oltárkendő az orvietói dómban található. Az ereklye ma a dóm Korporálé-kápolnájában tekinthető meg. Az értékes kövekkel kirakott ereklyetartóban őrzött, vérrel áztatott oltárkendőt évente kétszer, húsvétvasárnap délután és Úrnapján teszik ki közszemlére az oltárra.

IV. Orbán pápa - aki eközben Orvietoban tartózkodott - meggyőződvén a csoda hitelességéről ezt a napot, a Corpus Domini, azaz az Úr Napja ünnepévé tette. (pünkösd vasárnap után két héttel)Ismeretes, hogy
sacimama, 2015. június 04. csütörtök, 23:19
Hányadikára esett a teremtés első napja?
Egyes középkori számítások szerint egy március 18-i napra esett a teremtés hete előtti nap, amikor Isten így szólt a Biblia szerint: ,,Legyen világosság!" A Teremtés Könyve szerint a Mindenható ekkor választotta szét a sötétséget a világosságtól, majd azt követően lett este és reggel, az első nap.


,,On þissum monðe gesceop God ælmihtig ealle gesceafta, gesewenlice & ungesewenlice. He cwæð, ‘gewurðe leoht', & hyt gewearð. Se dæg wæs on .xv. kalendis" - írja egy 11. századi angol naptár, amely magyarul így hangzik: ,,Ebben a hónapban a mindenható Isten megteremtett minden láthatót és láthatatlant. Így szólt: »Legyen világosság«, és lett világosság. Ez a nap március 18-ra esett."

A 7-8. század fordulóján élt Beda Venerabilis angol szerzetes is ezt a dátumot számolta ki, amelyet összetett tudományos és teológiai
mezixy, 2015. március 20. péntek, 18:30
A nagyböjt
Krisztus utolsó néhány órájának átélésére. Nagycsütörtök délelőtt a székesegyházban a megyéspüspök krizmaszentelési misét tart az egyházmegye papságával együtt. Ahogyan a nevében is benne van, ekkor végzik az olajok
megáldását, melyet egész évben használnak a különböző szentségek kiszolgálásakor. És ekkor
történik a papi fogadalmak megújítása is.

Nagycsütörtökön az esti szentmisével elkezdődik a nagyböjt utolsó nagy egysége a Szent
Három Nap, a Sacrum Triduum Paschale, amely Húsvétvasárnap a II. esti dicsérettel zárul. Ez
a Szent Három Nap kapcsolja össze a Nagyböjtöt a Húsvéttal, és teszi az ember számára
megnyugtatóvá: ,,mikor azonban elhatalmasodott a bűn, túláradt a kegyelem" (Róm 5.20)
A csütörtök esti szentmisében az utolsó vacsorára emlékezünk. Felidézzük Jézusnak, a Mesternek és Úrnak szolgáló szeretetét és alázatát, amellyel megmosta tanítványai lábát.
Ebben a szentmisében némulnak el a harangok a dicsőség éneklésekor. A mise
sacimama, 2015. február 07. szombat, 02:02
Továbbadni a feltámadás örömét
örömének tapasztalatait, így lehet ő az első, aki elülteti a hivatás magvait is gyermekei szívében. A hiteles keresztény feleségnek ot t áll még egy reménység, amely feladat is: ,,Mert a hitetlen férjet megszenteli felesége" (1 Kor 7,14). Nagy feladat ez számunkra, mert a hit biztos alapján tudjuk csak ,,jobb emberekké szeretni" a körülöttünk élőket. És itt felmerül a kérdés: Hogyan élem meg a feltámadás örömét, és hogyan adom tovább másoknak? Látszik-e rajtam, amikor kijövök húsvétvasárnap a templomból, hogy ezen a napon a kereszténység legnagyobb ünnepét üljük? Legyen az egész napom Krisztusé és a húsvéti örömé!

2. Észrevette... Azok az asszonyok, akik Mária Magdolnával az üres sírhoz mentek, érzékenyek voltak a krisztusi küldetés titka iránt. Ők Krisztust még halálában sem hagyták el. Ők észrevették, hogy Krisztus több, mint egy közönséges ember - még akkor is, ha ezt a tudást nem tudták szavakba önteni. A Mulieris Dignitatem c. apostoli levélben Boldog II. János
wegnerzs, 2014. április 20. vasárnap, 09:24
1/3
Képek, videók
Szent II_jános pál pápa.j
maroka
2019. január 06. vasárnap, 23:17
szent II_jános pál pápa12
maroka
2018. december 31. hétfő, 09:19
Szent II. János Pál pápa
sacimama
2017. október 22. vasárnap, 20:56
Szent II. János Pál
sacimama
2014. április 28. hétfő, 01:36
Szent II. János Pál aláír
sacimama
2014. április 28. hétfő, 01:33
második jános pál pápa070
maroka
2020. július 08. szerda, 16:21
pio atya_ jános pál pápa0
maroka
2020. július 05. vasárnap, 09:07
jános pál pápa_pio atya06
maroka
2020. június 16. kedd, 19:16
János pál pápa0517.png
maroka
2020. május 17. vasárnap, 11:57
jános pál pápa0511.png
maroka
2020. május 11. hétfő, 11:33
idézet János pál pápától0
maroka
2020. április 19. vasárnap, 10:41
győrfi pál és arany jános
maroka
2020. április 16. csütörtök, 16:43
János pál pápa0309.jpg
maroka
2020. március 09. hétfő, 21:55
jános pál pápa0228.jpg
maroka
2020. február 28. péntek, 17:37
jános pál pápa nagyböjti
maroka
2020. február 23. vasárnap, 14:11
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.