Belépés
2018. december 13. csütörtök | 50. hét | 347. nap | 05:43 | Luca, Otília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elkészült a kihalt emlősöket is összegző első világtérkép
elterjedési területét vagy felállítani a családfájukat, a korábbi tanulmányokból mindig kimaradt az állatok egy döntő csoportja: az emberi tevékenység miatt kihalt állatfajoké.

"Ez az első alkalom, hogy kihalt fajokat is bevonunk egy ilyen nagy adatbázisba, mint például a tasmán tigrist vagy a gyapjas mamutot, illetve a létező fajokat érintő, ember okozta területveszteségeket. Ez valóban megváltoztatja az elképzelésünket arról, mi természetes és mi nem az" - mondta Soren Faurby, a svédországi Göteborgi Egyetem biológusa. A témában végzett kutatást a tudósok az Ecology című tudományos magazinban mutatták be - írja a ScienceDaily.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

A kutatók gyakran használnak az emlősfajok elterjedési területét összegző térképeket a faji sokszínűség (biodiverzitás) mintázatának felvázolására vagy arra, hogy megjósolják a klímaváltozásnak az állatfajokra kifejtett hatásait. Ezek a térképek azonban nem teljesek, mert nem mutatják az egyes fajok természetes elterjedési területét,
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 15:57
Súlycsökkentő műtét után kisebb a melanóma kockázata
műtéten átesett résztvevők adatait 2040 elhízott svéd adataival vetették össze.

A kontrollcsoport tagjai sok szempontból - kor, nem, testméretek, szív- és érrendszeri jellemzők, valamint társadalmi helyzet és személyiségjegyek alapján - hasonlítottak a vizsgálat résztvevőihez, egyetlen nagy különbség a gyomorműtét volt, melyen ők nem estek át.

Nem tudni, mi volt az oka, hogy a leginkább a napozáshoz köthető melanóma kialakulásának kockázata csökkent a megoperáltaknál, ám a tanulmány készítői, a Göteborgi Egyetem kutatócsoportja szerint maga a súlycsökkenés befolyásolta a rák esélyét.

"Az eredmények azt az elméletet támasztják alá, hogy az elhízás is a melanóma kockázati tényezői közé tartozik, így az elhízott páciensek testsúlyának csökkenése ennek az agresszív ráktípusnak az esélyét is mérsékli" - mondta Magdalena Taube, a kutatócsoport vezetője.

Az Amerikai Rákkutatási Társaság (ACS) becslései alapján 2018-ban nagyjából 91 270 új melanómás esetet diagnosztizálnak, 55 150 férfi és 36 120
velemenyezd, 2018. május 29. kedd, 15:52
Az Északi-sarkvidék mutatkozik be a Dán nagykövetség sorozatában
Az Északi-sarkvidék természeti és kulturális örökségébe ad betekintést a Sarkvidékünk jövője című pop-up kiállítás, amelyet november 7-én a Premier Kultcaféban láthat először a közönség. A Grönlandot középpontba állító tárlat olyan témák köré szerveződik, mint a klímaváltozás, a sarkvidéki táj és természet, az identitás és az őslakosság közösségi élete - olvasható a szervezők közleményében.

A hétfői program vendége lesz Gunnar D. Hansson, a Göteborgi Egyetem professzora, aki 2009 nyarán részt vett egy északi-sarki expedíción. A beszélgetést Daniel Dencik Kiruccanás a világ végére (The Expedition to the End of the World) című alkotásának vetítése követi, amely egy idealizált, vad és titokzatos világba vezeti be a nézőt.

November 8. és 13. között a 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál külön tematikus blokkot szentel az Északi-sarkvidéknek. A jég hátán címet viselő programban dán, grönlandi, kanadai, német, norvég és orosz dokumentumfilmeket tűznek műsorra. A Thule Tuvalu
velemenyezd, 2016. november 06. vasárnap, 09:31
Nobel-díj - A DNS-javításhoz kapcsolódó kutatásokért hárman kapták a kémiai díjat
sejtek. Azoknál, akiknél hibás ez a rendszer, bőrrák alakul ki napfény hatására.

Paul Modrich a sejtosztódás előtti DNS-replikációkor fellépő károsodások helyreállítására használt mechanizmust, az össze nem illő párok javítását (MMR) demonstrálta. Ez a folyamat nagyjából ezerszeresen csökkenti a hibák jelentkezését a genetikai anyag megduplázódásakor.

A svéd állampolgárságú Tomas Lindahl 1938-ban született Stockholmban. A Karolinska Intézetben szerezte PhD tudományos fokozatát 1967-ben. A Göteborgi Egyetem orvosi és fiziológiai vegytannal foglalkozó professzora volt 1978 és 1982 között. A brit Francis Crick Intézet nyugalmazott csoportvezetője.

Az amerikai állampolgárságú Paul Modrich 1946-ban született. A kaliforniai Stanford Egyetemen szerezte PhD tudományos fokozatát 1973-ban. Jelenleg a marylandi Howard Hughes Medical Institute kutatója és az észak-karolinai Duke Egyetem orvostudományi karának biokémia-professzora.

Az amerikai és török állampolgárságú Aziz Sancar a törökországi
velemenyezd, 2015. október 07. szerda, 13:50
7 fontos ok, hogy miért hallgass több zenét
ellazít bennünket, táncra ösztönöz, nevetést és sírást vált ki belőlünk. Ugyanakkor a zene funkciói nem merülnek ki a szórakoztatásban.

Íme 7 ok, - melyek közül néhányat eddig el sem tudtunk képzelni - ami megmutatja, mennyire fontos a zene, és hogyan képes javítani az életünkön.

1. A zene csökkenti a stresszt

Ha zenét hallgatsz munkába menet, vagy minden délután gitározol, akkor jobb lelki állapotban leszel mint azok, akik ezt nem teszik. Mindezt Marie Helsing, a Göteborgi Egyetem doktora állítja egy tanulmányában, amely feltárja, hogy a napi szinten történő zenehallgatás csökkenti a stresszt. A zene hallgatása közben kialakuló pozitív érzések hatással vannak mind a lelki, mind a fizikai állapotunkra.

Ugyanakkor számos más tanulmány kimutatta, hogy a zene csökkenti a stresszt, és nagyob érzelmi önkifejezést eredményez. A zeneszerzés is szolgálhat egyfajta stressz csökkentőként. Bár a zene bizonyos fajtái néhány embernél elősegítik a pihenést, másokban ugyanaz
lenke1964, 2015. október 02. péntek, 19:53
Göteborgi Könyvvásár - Beszélgetés 1956-ról a rendezvényen
Klas-Göran Karlsson bevezetőjében két meghatározó eseményt emelt ki a 20. századi magyar történelemből: az ország területének kétharmadát elszakító trianoni békeszerződést és 1956-ot. Felidézte, hogy 1956. október 23-án magyar munkások és diákok a lengyel példától is bátorítva az utcára vonultak, hogy jobb életkörülményekért és a politikai rendőrség ellen tüntessenek. Nagy Imre került kormányra, a szovjet csapatok megkezdték a kivonulást, Kádár János azonban elmenekült, és november 4-én a szovjet hadsereg visszatért, vérbe fojtva a forradalmat. Tízezrek menekültek el az országból, Nagy Imrét kivégezték és névtelen sírba helyezték, a megtorlásra épült rendszer pedig 1989-ig tartott - foglalta össze a forradalom történetét a svéd történész.

Oplatka András magyar származású svájci történész, újságíró egykori szemtanúként hangsúlyozta: a magyarok 1956-ban nem kenyérért tüntettek, hanem a napi hazugságok, a pártpropaganda, a szovjet mintára berendezett élet ellen; ebben az ország szinte teljesen
velemenyezd, 2015. szeptember 25. péntek, 12:44
Mérgezővé teheti a kagylót és az osztrigát a klímaváltozás
A Göteborgi Egyetem kutatói szerint időjárási modellek azt jósolják, hogy a tengervíz hőmérséklete jelentősen megemelkedik a következő száz évben, ami óriási zavart okozhat a vízi élőhelyeken. Azokon a területeken, ahol a csapadék mennyisége is növekszik, ott csökkenhet a felszíni vízrétegek sókoncentrációja.

A tudósok szerint a változás drámaian befolyásolhatja az óceánok mikroszkopikus baktérium- és planktonpopulációit, és azoknak az állatoknak a létét is, amelyek a táplálékláncban felettük állnak.

Azt jósolják, a jövőbeli viszonyok kedveznek egyes kórokozó baktériumoknak és méreganyagot, többek közt a halálos kagylótoxint, a PST-t (paralytic shellfish toxin) termelő plantkonfajoknak. Ezek a mérgek felhalmozódhatnak a kagylófélékben, és a tenger gyümölcseit fogyasztó ember egészségét is veszélyeztethetik - tudósított a The Daily Telegraph.

A kutatók azt vizsgálták, hogyan befolyásolhatja a klímaváltozás a délnyugat-indiai zöld kagyló (Perna viridis) életét. A mangalori tengerparton
velemenyezd, 2015. július 06. hétfő, 17:20
A bronzkorban alakult ki az eurázsiai népek mai génkészlete
ismeretek, innovációk - például egy újfajta bronzöntési technika vagy építkezési mód - is gyorsan terjedhettek ebben a közegben. A bronzkori ember elképesztő mennyiségű emléket hagyott maga után a földben, ez a leletgazdagság pedig hatalmas feladat elé állítja a régészeket: közvetlen írásos emlékek híján, kizárólag e leletek alapján felrajzolni az emberi közösségek és az innovációk vándorlásának térképeit. Márpedig e két térkép sokszor igencsak eltér egymástól.

A dán Geogenetikai Központ és a svéd Göteborgi Egyetem vezette nagyszabású projekt keretében 101 eurázsiai, köztük négy magyarországi (Érd, Százhalombatta, Battonya, Szőreg) lelőhely anyagát vizsgálták. A magyar szakemberek olyan leletanyaggal tudtak hozzájárulni a munkához, amely saját fontos kérdéseikre is válaszokat kínál.

A minden eddiginél nagyobb számú ősi DNS-minta vizsgálatával elvégzett archeogenetikai és régészeti kutatás eredményeképpen kiderült, hogy a korábbi, nyugat felé irányuló népességáramlást követően egy keleti irányú
velemenyezd, 2015. június 15. hétfő, 18:12
Hallgass zenét! Gyógyít!
bennünket, táncra ösztönöz, nevetést és sírást vált ki belőlünk. Ugyanakkor a zene funkciói nem merülnek ki a szórakoztatásban.

Íme 7 ok, - melyek közül néhányat eddig el sem tudtunk képzelni - ami megmutatja, mennyire fontos a zene, és hogyan képes javítani az életünkön.

1. A zene csökkenti a stresszt

Ha zenét hallgatsz munkába menet, vagy minden délután gitározol, akkor jobb lelki állapotban leszel mint azok, akik ezt nem teszik. Mindezt Marie Helsing, a Göteborgi Egyetem doktora állítja egytanulmányában, amely feltárja, hogy a napi szinten történő zenehallgatás csökkenti a stresszt. A zene hallgatása közben kialakuló pozitív érzések hatással vannak mind a lelki, mind a fizikai állapotunkra.

Ugyanakkor számos más tanulmány kimutatta, hogy a zene csökkenti a stresszt, és nagyob érzelmi önkifejezést eredményez. A zeneszerzés is szolgálhat egyfajta stressz csökkentőként. Bár a zene bizonyos fajtái néhány embernél elősegítik a pihenést, másokban ugyanaz a
taltos1, 2015. április 16. csütörtök, 23:01
Kisebb eséllyel lesz allergiás a gyerek, ha kézzel mosogat a család
Azokban a családokban, ahol kézzel mosogatják az edényeket, a gyerekek 40 százalékkal kisebb valószínűséggel lesznek allergiásak, mint a mosogatógépet használó családokban - idézte a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál a Pediatrics aktuális számában megjelent tanulmányt.

A Bill Hesselmar, a Göteborgi Egyetem gyermekosztályának allergológusa és munkatársai szerint a kézzel mosott edények nem lesznek annyira tiszták, a családtagok így több baktérium hatásának vannak kitéve.

A szakértők az úgynevezett higiéniai hipotézis elvére hivatkozva úgy vélik, a korai életszakaszban több mikrobának kitett gyermeki szervezet immunrendszerét erősítik a baktériumok és ezáltal csökkentik az allergia kialakulásának kockázatát.

A vizsgálatban a kutatók ezer gyermek szüleit kérdezték ki az allergiával, mindennapi életükkel, táplálkozási szokásaikkal kapcsolatban.

Hesselmar szerint a kézi mosogatás kapcsolatban áll más életmódbeli jellemzőkkel, melyek szintén ezt a hatást erősítik. Korábbi
velemenyezd, 2015. február 23. hétfő, 15:02
Mikrohullámú sisakkal állapítják meg a szélütést
több telik el a kórházba kerülésig és a kezelésig, az agyszövet egyes részei már elhalhatnak.

A megfelelő kezeléshez azonban először meg kell állapítani, érfalszakadás miatti vérzés vagy trombózis, azaz egy ér elzáródása okozta-e az agyi érkatasztrófát.

Komputertomográfia (CT) segítségével ez kimutatható, ám időbe telik, hogy a beteg számára ilyen eljárásról gondoskodjanak, még ha olyan kórházba került is, ahol van CT-készülék. Minden késlekedéssel csökkennek a gyógyulás esélyei.

A göteborgi Chalmers Műszaki Egyetem, a Salhgrenska Akadémia és a Sahlgrenska Egyetemi Kórház kutatói olyan mobil műszert terveztek, amelyet kórházba szállítás közben lehet használni. A sisak a mikrohullámú sütőknél és a mobil telefonoknál is alkalmazott, ám azoknál gyengébb mikrohullámokat bocsát ki, hogy képet alkosson arról, mi zajlik az agy egészében.

A prototípus, amelyet biciklis sisakból alakítottak ki, pontos különbséget tudott tenni az agyűri vérzés és az érelzáródás között, noha nem az esetek 100
velemenyezd, 2014. június 17. kedd, 13:53
7 FONTOS OK, HOGY MIÉRT HALLGASS TÖBB ZENÉT
bennünket, táncra ösztönöz, nevetést és sírást vált ki belőlünk. Ugyanakkor a zene funkciói nem merülnek ki a szórakoztatásban.

Íme 7 ok, - melyek közül néhányat eddig el sem tudtunk képzelni - ami megmutatja, mennyire fontos a zene, és hogyan képes javítani az életünkön.

1. A zene csökkenti a stresszt

Ha zenét hallgatsz munkába menet, vagy minden délután gitározol, akkor jobb lelki állapotban leszel mint azok, akik ezt nem teszik. Mindezt Marie Helsing, a Göteborgi Egyetem doktora állítja egy tanulmányában, amely feltárja, hogy a napi szinten történő zenehallgatás csökkenti a stresszt. A zene hallgatása közben kialakuló pozitív érzések hatással vannak mind a lelki, mind a fizikai állapotunkra. (1)

Ugyanakkor számos más tanulmány kimutatta, hogy a zene csökkenti a stresszt, és nagyob érzelmi önkifejezést eredményez. A zeneszerzés is szolgálhat egyfajta stressz csökkentőként. Bár a zene bizonyos fajtái néhány embernél elősegítik a pihenést, másokban
radvanszki_jozsef, 2014. április 20. vasárnap, 09:30
1/3
Képek, videók
világtérkép
megyerimihaly
2015. június 17. szerda, 16:29
vilagterkep_280x280.jp g
leonard22
2009. február 10. kedd, 14:45
Ptoleimaosz világtérképe
orsi1
2008. szeptember 24. szerda, 18:29
FaUR8Q45455401.jpg
edesanya
2009. április 15. szerda, 21:00
FaUR8Q454554-01.jpg
brozsika
2009. január 18. vasárnap, 00:32
A göteborgi operaház
zlako
2009. május 17. vasárnap, 18:19
Svéd-Göteborgi állatpark.
huncutka69
2007. április 30. hétfő, 13:32
xlaki_zoltan_-_az_emlo sok
charlotteani
2017. április 14. péntek, 14:04
Tengeri emlősök killer-wh
megyerimihaly
2009. november 14. szombat, 22:38
Tengeri emlősök Beluga.jp
megyerimihaly
2009. október 26. hétfő, 22:45
Tengeri emlősök leopard f
megyerimihaly
2009. október 25. vasárnap, 23:26
tengeri emlősök Leopárd f
megyerimihaly
2009. október 25. vasárnap, 22:30
Tengeri emlősök palackorr
megyerimihaly
2009. október 25. vasárnap, 22:28
Tengeri emlősök Palackorr
megyerimihaly
2009. október 12. hétfő, 19:25
emlosok_elete.jpg
ticsi83
2008. szeptember 15. hétfő, 22:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.