Belépés
2020. július 02. csütörtök | 27. hét | 184. nap | 20:41 | Ottó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét Budapesten
"A mai kor talán semmivel sem írható le pontosabban, mint két kérdőszóval, hogy honnan és hová. Ez az átmenet, amelyet a jövő kész állapotként lát majd" - mondta Simon Márton, aki a Könyvhetet megnyitó beszédében ezután a jelenről a jövőnek írt leveléből olvasott fel.

"Évek óta nem tudtuk úgy újradefiniálni a szabadságot, hogy legalább egy fél évig érvényes legyen, és hónapok óta nem tudtuk, mi lesz a Magyar Tudományos Akadémiával, nota bene Országos Széchényi Könyvtár. Viszont roppant optimistán álltunk a közelgő klímakatasztrófa elébe" - fogalmazott a jelenkorról látleletet felrajzó "levélben".

"Magyar írónak lenni már megint nagyon erkölcsi kérdés lett. Ami elegáns volt, és kétségbeejtő. Ha színházak, kórházak, iskolák kerültek szóba, elhallgatunk. Ha valaki felhozta Esterházy mondatát, +félek, hogy elhatalmasodik rajtunk a legyintés+, már csak legyintettünk" - tette hozzá.

Simon Márton szerint mindeközben ma a jó irodalom presztízse megingathatatlannak tűnik, tízezrek olvasnak
velemenyezd, 2019. június 14. péntek, 07:15
A kis Ősz, a lusta postás
Páskándi Géza

A kis Ősz, a lusta postás

A nagy Ősz fiacskája, a kis Ősz, mit kerteljünk, mit tagadjuk, lusta postáska volt.

A Tölgyfa odaadott neki egy csomó levelet, mire a kis Ősz elhúzta a száját:

- Nincs megcímezve!

- Ejnye, de szőrszálhasogató vagy! - toppantott az öreg Tölgy.- Mintha nem tudnád, hogy kinek küldöm. Aztán reszketeg, öreges betűkkel ráírta a levelekre:

TAVASZ KISASSZONYNAK, MÁRCIUS utca 21. szám

A kis Ősz a táskájába dobálta az öreg Tölgy leveleit, és lefeküdt a berek végén egy csalitban, hogy aludjon rá egyet.

Másnap a Cserfától kapott egy jó csomó levelet, azzal is csak bakafántoskodott, hogy így meg úgy, rossz a címzés, de végül azokat is a táskájába hajigálta.

Így tett a Juhar mag a Nyír meg az Éger meg a Gyertyán meg az Akác leveleivel is. Aztán persze megint aludt egyet.

Hanem arra ébredt, hogy igencsak fázik. Körülötte minden csupa tejfehér volt. A föld nagyon
evavicus, 2018. január 30. kedd, 22:57
Veszprém és Lajoskomárom kapta idén a Virágos Magyarország fődíját
díjakat 2017-ben ítélte oda először az MTÜ, Zsebeháza, Csemő, Szolnok, Biatorbágy, Ózd és Budapest VIII. kerülete részesült az elismerésben.

Az MTÜ turisztikai különdíját Herend és Paloznak kapta. Borbás Marcsi, a verseny fővédnöke Fővédnöki díjat adott át Pálosvörösmart és Nagyrákos településnek.

Rozmaring díjban részesült a telkibányai Aranygombos Fogadó, a tapolcai Hotel Gabriella, a mosonmagyaróvári Hársfa Étterem, a Czakó Kert, Budapest I. kerület, az egri Kulacs Csárda, a gyulai Géza Konyhája, és a szekszárdi Takler Kúria Étterem. Arany Rózsa díjban Velence, Pányok, Harkány, Zalakaros, Szentes, Kisújszállás, Albertirsa település részesült. A Szervező Bizottság elnöki díját kapta Budaörs, Újhartyán, Ózd, Cegléd és Hajdúnánás.

A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez, amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. A díjazott magyar települések az európai versenyen eddig 10 arany-, 26 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10-et pedig
velemenyezd, 2017. november 17. péntek, 17:13
A tökéletes túrógombóc titka
legyen az az ,,eredeti gulyásleves" vagy éppen egy régen elfeledett, egykor slágernek számító étel receptje, amiről talán még hírből sem hallottunk. Ehhez először persze nem ártana tisztázni, hogy mit is tekintünk magyar konyhának? Azt, amit nagyszüleinktől tanultunk el? Esetleg vissza kell mennünk a szocializmus előtti évekig, vagy még korábbra a századforduló környékére és az akkor íródott szakácskönyveket végignyálazni, hogy ráleljünk az igazságra?

Egy biztos: minden nemzet konyhája folyamatosan változik, alakul, sohasem konstans. Alakítják az újabb technológiai eljárások, más kultúrák gasztronómiai hatása (vagy éppen nyomása), esetleg a táplálkozási szokások változása. Egy valami azonban állandó, méghozzá az alapanyag. Pontosabban állandónak kellene lenni. A definiáláshoz a legnagyobb segítséget nem is az ország, hanem a tájegységek adottságai adják. A természeti adottságok, illetve az állattartás, növénytermesztés és élelmiszer-előállítás öröksége.

De akkor visszatérve
nanoka72, 2017. január 04. szerda, 06:39
Egy több mint száz éves
nyomába eredünk, legyen az az eredeti gulyásleves vagy éppen egy régen elfeledett, egykor slágernek számító étel receptje, amiről talán még hírből sem hallottunk. Ehhez először persze nem ártana tisztázni, hogy mit is tekintünk magyar konyhának? Azt, amit nagyszüleinktől tanultunk el? Esetleg vissza kell mennünk a szocializmus előtti évekig, vagy még korábbra a századforduló környékére és az akkor íródott szakácskönyveket végignyálazni, hogy ráleljünk az igazságra?

Egy biztos: minden nemzet konyhája folyamatosan változik, alakul, sohasem konstans. Alakítják az újabb technológiai eljárások, más kultúrák gasztronómiai hatása (vagy éppen nyomása), esetleg a táplálkozási szokások változása. Egy valami azonban állandó, méghozzá az alapanyag. Pontosabban állandónak kellene lenni. A definiáláshoz a legnagyobb segítséget nem is az ország, hanem a tájegységek adottságai adják. A természeti adottságok, illetve az állattartás, növénytermesztés és élelmiszer-előállítás öröksége.

Könnyű és puha
horvathnemagdi, 2014. augusztus 05. kedd, 21:35
A magyar õstörténet kulcsa: a belsõ-ázsiai hunok
A magyar ős-történet kulcsa: a belső-ázsiai hunok
szerző Olivér
A hun-kutatás nélkül nincs magyar őstörténet. Gyökereink olyan területekre Belső-Ázsiába vezetnek, amely terület múltját Európában nem- vagy csak alig ismerik. A hunokkal kapcsolatban az antik történetírás az ókori földrajztudomány évezredes képtelenségeit ismételgeti....

A hun-kutatás nélkül nincs magyar őstörténet. Gyökereink olyan területekre Belső-Ázsiába - vezetnek, amely terület múltját Európában nem- vagy csak alig ismerik. A hunokkal kapcsolatban az antik történetírás az ókori földrajztudomány évezredes képtelenségeit ismételgeti. Ammianus Marcellinus (330-395) soha nem látta a hunokat, mégis az ő leírása
vált Európában irányt adónak.A hunok arca alaktalan...nem ismerik a meleg és főtt ételeket, gyökereket és nyers húst esznek, úgy élnek, mint a vadállatok írja. Pedig ebben az időben volt már hiteles leírás a hunokról; Olimpiodorosz 412-ben járt követségben a hunoknál és Priszkosz rhétor
horvathnemagdi, 2014. február 14. péntek, 15:31
Itthon vagy-hétvége - Argentínában élő magyarok látogatnak haza
A két ember Argentína legszegényebb tartományából, Chacóból érkezik haza, ahol lassan száz éve él egy maroknyi magyar közösség. Az első magyarok az 1920-as évek közepén települtek ki, mostoha körülmények fogadták őket, az őserdő kiirtásával jutottak csak művelhető földhöz. Jelenleg két településen élnek nagyobb számban, Villa Angela városkában és Coronel Du Graty faluban, valamint a körülötte lévő tanyákon - közölte az MTI-vel Lukács Csaba újságíró, aki korábban már írt a magyar közösségről és jelenleg a helyszínen kíséri figyelemmel a közmédia operatőrével, Marossy Gézával a hazautazás előkészületeit.

Mindkét településen van magyar ház, ahová a jeles magyar ünnepekkor (március 15., augusztus 20.) 80-100 ember megy el. Az első magyarok generációja jellemzően már meghalt, gyerekeik, akik ma már nagyszülők, jól beszélnek magyarul. Az unokák generációja (40-60 évesek) csak ért magyarul, de már nem beszél, az ő gyerekeik, a mai tízen- és huszonévesek pedig jellemzően nem értenek és nem is beszélnek
velemenyezd, 2013. szeptember 21. szombat, 11:05
Szalvéták reneszánsza
is az évszaknak megfelelő mintázatú szalvétát veszem elő a szekrényből. Több variációm van karácsonyra, húsvétra is. A szalvéták méretben is különböznek egymástól. A nagy alakúakat ebédhez, vacsorához, míg a kisebb méretű, desszert szalvétákat süteményhez, teához ajánlott használni.

Horváth Gézánéval már találkozhattak olvasóink a Vas Népe konyhája rovatban, vagy a Pannon Lapok Társasága receptkönyveiben. Most megtudjuk, nemcsak sütni szeret, hanem szalvétát is gyűjt. Fotó: Benkő SándorMárti azt is elárulta, hogy a papírszalvétát csak egyszerűen kettéhajtva teszi a teríték mellé. Nem törekszik bonyolult hajtogatásra, mert akkor nem érvényesülne olyan szépen a minta. Tegyük hozzá, Márti akkor is mindig tesz papírszalvétát az asztalra, ha nem várnak vendéget. Az egyszerűbb darabokat is színek szerint elrendezve, ízléses
venci76, 2013. február 19. kedd, 18:47
Hozzászólások; a srácok akik megmászták a soproni Tüztornyot
72. Je.Ta. 2012.07.17. 11:22
Ja!Volt még egy ember aki mindig használt egyenruhában járkált,ö valamivel fiatalabb volt,mint az aki a lépcsházunkban számolta a pénzét.No,persze volt az "öreg Bakó bácsi",aki többször felöntött a garatra,és akkor azt ismételgette,hogy én vagyok a Bakó bácsi.
Nyaranta a várfalnál a beton kerítésen ült egy fiatal gyerek,szája elött müanyag csö,és azon keresztül énekelt.
Mi sokszor fociztunk a gödörben,ott is volt egy laza kis csapat.Egyszer úgy gondoltuk,hogy rámegyünk a Posta pályára,kiprobljuk milyen a füvön focizni.De,ahogy ráléptünk,már zavartak is le minket!
71. Je.Ta. 2012.07.17. 11:07
Szia ruig!Igen,Németo.ban élek,méghozzá Chemnitzben.De Te ezt miböl gondoltad?A bátyám 1967-ben venégmunkásnak ment ki szeretett városunkból az NDK-ba,és kint maradt.Sajnos már nem él,de sokat mesélt az ö fiatalkoráról.
Orbairól csak hallottam,én a 80-as évek Egyetemi Sportcsarnokban,és késöbb a Városi Sportcsarnokban renezett kosármeccseket néztem.Egyszer
adorjanattila, 2012. július 17. kedd, 12:30
szeretettel
Gárdonyi Géza
Erdély csodáiból

A Margitszigeten raktak egy vízesést faragatlan sziklából, hogy olyannak lássék, mintha természetes volna. Olyannak is látszik. A torjai híres kénbarlangot még az egyik Mikó gróf szépen kifalaztatta a minap faragott kockakövekkel, csináltatott bele kifogástalan bolthajtást és csinos ajtót faragtatott bele, amit hét kockakőnek a koszorúja díszít. Szóval megreperálta Erdély egyik csodáját, mert az neki csúnya volt.
- Hallja, - mondom a barlang felügyelőjének, - miért tették tönkre ezt a híres, szép barlangot?
- Micsoda? - mondja felpulykásodva.
- Miért csináltak pincét a barlangból? Kővel kirakott pincét láttam én már különbeket is, csak nem gondolják talán, hogy ezért a malteros kőművesmunkáért jön ide az ember Magyarországból.
Látta, hogy haragszom, és talán azt gondolta, hogy aki az ő grófjára haragudni mer, az is valami címeres ember lehet, azért hát magyarázni
sayuri, 2011. november 12. szombat, 07:51
Megnyílt az ország első roma vendéglője Békés városában
Ásós Géza, aki maga is roma származású, elmondta: a napokban megnyílt étteremben mindenekelőtt a tradicionális roma ételeket szolgálják fel, és a főzés alapja a finomság mellett az olcsóság. Az új étterem főszakácsa a roma tulajdonos családjának segítségével sajátította el az ételek elkészítésének fogásait. A csirke farhát móringgal például úgy készül, hogy a főtt krumplit hagymásan készítik elő, majd piros fűszerekkel ízesítik.

A Kira vendéglő tulajdonosa abban bízik, hogy sikert arat vállalkozása, mert a roma ételeket, például a töltött káposztát hétköznap is felszolgálják, és ez nem jellemző a magyarországi éttermek kínálatára.

A vállalkozó egyébként egy korábbi pizzériát alakított át, és mint fogalmazott, száz négyzetméteres konyhája a legkényesebb uniós előírásoknak is megfelel.

Az étteremben rövidesen autentikus, a valódi cigány folklórt őrző roma zene várja majd az érdeklődőket.
velemenyezd, 2011. október 18. kedd, 19:07
Egri csillagok III./4.
ott is hagyta őket.

Félóra múlva csakugyan nekiállt a sütőmester: kibontotta az ökröt, és kivett belőle egy félig megsült pulykát.

Majoránnaillat áradt a nézők orra alá, s étvágyra gerjesztette a nem éheseket is.

Még nem sült meg. Visszatolták a parazsat a göböly alá, és tovább forgatták.

A konyháról hangzó mozsárcsengés, csattogás-kattogás, reszelés, húsdögönyözés megakasztotta a továbbmagyarázást.

De Gergelyt nem is érdekelte. Az urának nagyobb konyhája volt valamikor, s az ilyen ökörsütések gyakrabban történtek Bálint úr váraiban, mint az erdélyi királyasszonynál.

A konyhából egy hajdú friss, meleg cipót emelt ki. Az apródok elkapták tőle, és darabokra tépték. A nyúlánk ifjú, aki az imént magyarázott, Gergelynek is nyújtott egy darabot. Gergely elfogadta. Éhes volt.

A sütőmester, látva az apródok falatozását, megállította a nyársat; és végighúzta az acélt az övén lógó láncos késen. Lekanyarította nekik az ökörnek a két
1vargaildyko, 2011. október 04. kedd, 10:39
1/2
Képek, videók
Budapesten
agica2004
2018. február 28. szerda, 23:54
Egy tél Budapesten 01.jpg
chillik
2017. május 18. csütörtök, 06:16
Egy tél Budapesten 02.jpg
chillik
2017. május 18. csütörtök, 06:16
1983Budapesten24.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:59
1983Budapesten23.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten22.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten21.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten20.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten19.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten17.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten16.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
Reményteljes jövő
dandej
2020. április 17. péntek, 20:23
alom-jovo-elohirnoke.j pg
menusgabor
2019. október 24. csütörtök, 20:50
a-jövő-bevásárlóközpon tja
menusgabor
2019. október 14. hétfő, 21:52
A-múlt-emlék-a-jövő-ti tok
menusgabor
2019. szeptember 17. kedd, 19:41
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.