Belépés
2019. augusztus 18. vasárnap | 33. hét | 230. nap | 05:01 | Ilona
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes
elöljárója volt 1906 és 1908 között.

Andrew Brunson többször járt már Magyarországon, és gyermekei is magukénak vallják a magyar örökséget.

A lelkipásztor évtizedeken keresztül a törökországi Izmirben élt, ahol kis protestáns templomot is létrehozott. 2016 októberében, a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le. Azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államok javára kémkedett, és segítette a puccskísérlet hátterében sejtett, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen prédikátor mozgalmát.

2017-ben a török államfő azt javasolta, hogy szabadon bocsátja a tiszteletest, ha Washington kiadja Ankarának a Pennsylvaniában élő Fethullah Gülent. Az amerikai kormány ezt visszautasította, és Donald Trump az amerikai-török viszony egyik sarkalatos kérdésévé tette a lelkipásztor szabadon bocsátását. Washington Törökország elleni szankciókkal elérte, hogy 2018 októberében szabadon engedték Andrew Brunsont.

A tiszteletest és feleségét akkor Donald Trump
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 23:12
A török elnök üdvözölte, hogy Pakisztán terrorszervezetnek minősítette a Gülen-mozgalmat
pakisztáni miniszterelnökkel tartott közös ankarai sajtótájékoztatóján szintén örömtelinek nevezte, hogy a Gülen-hálózat által működtetett helyi iskolákat Iszlámábád csütörtökön átadta a török Maarif Alapítvány kezelésébe, amely Ankara nevében bonyolítja le külföldön a török oktatási programokat. Törökország más államokban is fellép a gülenista mozgalomhoz kötődő szervezetek ellen.

Ankara a 2016. július 15-ei katonai puccskísérlet megszervezésével Erdogan egykori mentorát, későbbi ellenlábasát, Fethullah Gülent vádolja. Ankara Gülen kiadatását kérte Washingtontól.

Erdogan a sajtótájékoztatón ugyanakkor bejelentette: a március 31-ei helyhatósági választást követően a 2010-eshez hasonlóan ismét hármas török-pakisztáni-afgán csúcstalálkozót rendeznek Isztambulban.

Imran Hán reményét fejezte ki, hogy az isztambuli csúcs hozzá fog járulni az afganisztáni békefolyamathoz. A miniszterelnök többször hangoztatta azt is, hogy Ankara és Iszlámábád még sokkal szorosabbra fűzi kapcsolatait.

Hán
velemenyezd, 2019. január 05. szombat, 11:55
Török puccskísérlet - Már csaknem kétezer embert ítéltek életfogytiglanra Törökországban
ember közül 956-an súlyosbított életfogytiglanit kaptak, további 1123 embert pedig rövidebb időtartamú, 1 év 2 hónaptól 20 évig terjedő börtönbüntetésekre ítéltek.

Az Anadolu - anélkül, hogy részletezte volna - azt írta, hogy súlyosbított életfogytiglanit kapott több volt tábornok, tiszt és altiszt. A hírügynökség egyúttal kiemelte, hogy a perek során számos közkatonát, de néhány, rendfokozattal rendelkező katonát is felmentettek.

A török vezetés az 1999 óta Amerikában élő, török származású Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát vádolja a 2016-os hatalomátvételi kísérletért. A hitszónok tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez. Ankara szerint a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami- és a magánszférába, egyebek mellett a haderőbe is.

A feltételezett gülenisták elleni hatósági fellépés 2016 júliusa óta szakadatlan. A fegyveres erőknél mintegy 15 ezer embert menesztettek tisztségéből, összesen pedig csaknem
velemenyezd, 2018. december 18. kedd, 13:42
Török puccskísérlet - Egy török bíróság tíz és fél év börtönre ítélte Gülen testvérét
helyezték előzetes letartóztatásba a hatóságok Izmirben. A férfi előzőleg az egyik helyi nyomdában dolgozott, amelyet gülenista kötődése miatt nem sokkal később a kormány bezáratott. Az ellene indított perben azzal vádolták, hogy tagja a testvére által vezetett nemzetközi hálózatnak, amelyet Ankara fegyveres terrorszervezetnek és a hatalomátvételi kísérlet felelősének tekint.

Kutbettin Gülen hétfőn az utolsó szó jogán is tagadta a vádat. Ügyvédje szerint csak azért indult védence ellen eljárás, mert Fethullah Gülen testvére.

A hivatalos török álláspont szerint a mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami, valamint és ebben a folyamatban egyebek között médiaérdekeltségeikre támaszkodtak.

A feltételezett gülenisták elleni hatósági fellépés a puccskísérlet óta szakadatlan. Törökországban az elmúlt 27 hónap alatt összesen több mint 159 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 77 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 21:35
Washington szankciókkal sújtotta a török belügyminisztert és az igazságügyi tárca vezetőjét
szabadon bocsátását".

Donald Trump amerikai elnök már a múlt héten szankciókkal fenyegette meg Törökországot, miután a Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott telefonbeszélgetésén sem sikerült elérnie az amerikai lelkipásztor szabadon bocsátását. Trump és Erdogan viszonya korábban kifejezetten szívélyes volt.

Brunson tiszteletest Izmirben tartóztatták le 2016-ban, a sikertelen puccskísérletet követően. Azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő hitszónok Fethullah Gülen mozgalmának segítője, és kémkedik az Egyesült Államok javára. Azt is szemére vetik, hogy a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) is támogatta. A múlt héten a börtönből házi őrizetbe helyezték, ám szabadon bocsátásáról a török hatóságok hallani sem akarnak. Amerikai és izraeli sajtóértesülések szerint a háttérben esetleges tárgyalások folynak arról, hogy egy Izraelben letartóztatott török állampolgár szabadon bocsátásának fejében Andrew Brunson is visszakaphatná szabadságát. E
velemenyezd, 2018. augusztus 01. szerda, 22:12
A koszovói kormányfő menesztette a belügyminisztert és a titkosszolgálat vezetőjét
állampolgárokkal bántak.

A lépés megrengetheti az amúgy is gyenge kormánykoalíciót - amelyből kedden léptek ki a szerb kisebbségi képviselők, és így a 120 tagú parlamentben már csak 52 képviselője maradt a kormányzó pártoknak -, mert Behgjet Pacolli külügyminiszter, aki egyben a Szövetség az Új Koszovóért (AKR) párt elnöke ellenezte a döntést, és a koalícióból történő kilépéssel fenyegetett.

A koszovói hatóságok csütörtökön hat török állampolgárt fogtak el, akik állítólag az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózata által pénzelt iskolákban dolgoztak, és az elfogottakat azonnal át is adták a török hatóságoknak. A koszovói belügyminisztérium közlése szerint az elfogottak tartózkodási engedélyét biztonsági okokra hivatkozva azonnal visszavonták.

Az újságok szerint az elfogottak tagokat toboroztak a gülenista nemzetközi hálózat számára, és számos török állampolgárnak segítettek elhagyni az országot a 2016-os puccskísérletet
velemenyezd, 2018. március 30. péntek, 12:01
Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója megszakította a kapcsolatot a Fehér Ház jogászaival
vélt orosz beavatkozást.

Közben kiderült az is, hogy Michael Flynn 2015-ben orosz meghívásra és finanszírozásban egy moszkvai gálaesten vett részt, ahol Vlagyimir Putyin elnök mellett ülve ő volt a fő vendég. Továbbá nyilvánosságra került az is, hogy a volt nemzetbiztonsági tanácsadó tavaly - még az elnökválasztási kampány idején - egy török üzletember révén a török kormány lobbistájaként is tevékenykedett, és állítólag megígérte Ankarának a közbenjárást az Egyesült Államokban élő hitszónok, Fethullah Gülen kiadatása érdekében. Gülent a török kormányzat azzal gyanúsítja, hogy ő állt a tavaly nyári puccskísérlet hátterében.

Flynn jogászainak döntését a Fehér Ház jogászaival történt szakításáról még csütörtökön este kommentálta Jay Sekulow, Donald Trump egyik ügyvédje. Sekulow a The Washington Post című lapnak azt mondta: a volt nemzetbiztonsági tanácsadó lépése "nem volt teljesen váratlan". Bár ennek magyarázatát nem fejtette ki, leszögezte: e lépésből "senkinek nem szabad azt a következtetést
velemenyezd, 2017. november 24. péntek, 07:05
Amerikai elnöki munkatárs: Donald Trumpnak évekkel ezelőtt valóban nőket ajánlottak fel Moszkvában, de ő vissza
Keith Schiller, az elnök bizalmasa és korábbi biztonsági munkatársa a képviselőház hírszerzési bizottsága előtti meghallgatáson tájékoztatta erről a Trump kampánycsapata és Oroszország közötti esetleges kapcsolatokat vizsgáló törvényhozókat pénteken

A zárt ajtók mögött tartott meghallgatásról az NBC televízió és a CNN hírtelevízió demokrata párti és republikánus képviselőkre hivatkozva tudósított. Mindkét médium egybehangzóan azt jelentette: Schiller a törvényhozóknak elmondta, hogy Donald Trump azonnal és nevetve visszautasította az ajánlatot, amelyben öt nő kegyeit kínálták fel neki. A milliárdos üzletember a Miss Universe szépségverseny tulajdonosaként a versenyen tartózkodott az orosz fővárosban.

A meghallgatásról nem szivárgott ki, hogy Schiller vajon utalt-e arra, kik ajánlották fel, hogy nőket küldenek Donald Trump szállodai szobájába.

A hírszerzési bizottság munkatársai azt a vitatott dossziét vizsgálták, amelyet Christopher Steele volt hírszerző állított össze Donald Trumpról,
velemenyezd, 2017. november 10. péntek, 18:23
Török puccskísérlet - Súlyosbított életfogytiglanit kaptak az Erdogan elleni merényletre készülő katonák
A per 47 vádlottja közül hét további embert rendes életfogytiglanra ítéltek, két vádlottat pedig "még könnyebben" büntettek, köztük Ali Yazicit, Erdogan egykori legfőbb katonai tanácsadóját, aki 18 év szabadságvesztést kapott. Egy alezredest felmentettek.

A per első számú vádlottjának, Fethullah Gülennek, valamint további két embernek az aktáját kivonták az ügyből. A török vezetés Gülent, az 1999 óta önkéntes száműzetésben Amerikában élő muzulmán hitszónokot teszi felelőssé a hatalomátvételi incidens kiterveléséért.

A szerdai ítélethirdetést fokozott biztonsági óvintézkedések kísérték. A nyugalomért 270 rendőr és 330 csendőr felelt. Egy részüket a közeli tartományokból vezényelték a helyszínre. A környező épületek tetején mesterlövészek figyeltek, a vádlottak rokonait és az újságírókat pedig csak ellenőrzést követően engedték be a tárgyalóterembe.

A jelen lévő vádlottak az utolsó szó jogán mind azt mondták, hogy az ellenük folytatott eljárás tisztességtelen volt.

A kint összegyűlt
velemenyezd, 2017. október 04. szerda, 16:21
Hágai törvényszék: Törökország elítélt egy nemzetközi bírót, megsértve a diplomáciai védettségét
A háborús bűncselekmények ügyében eljáró testület tájékoztatása szerint Akayt hét év hat hónap börtönbüntetésre ítélték terrorizmus támogatása miatt, továbbá azzal a váddal, hogy azonosult a tavaly nyári puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen hitszónok nézeteivel.

A több korábbi nemzetközi törvényszék funkcióinak átvételével alakult Nemzetközi Törvényszéki Mechanizmushoz (MICT) tartozó török bíró egyike azoknak az ezreknek, akiket a 2016. júliusi, sikertelen államcsínykísérlet után vettek őrizetbe Törökországban.

A hágai ügyészség már márciusban bejelentette, hogy a bíró fogva tartása miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul, indoklásuk szerint Ankara nem tartotta be kötelezettségeit, amelyek Aydin Sefa Akayra is vonatkoznak.

Az egykori diplomatát és bírót a török hatóságok azzal vádolják, hogy letöltötte és használta a ByLock titkosító alkalmazást, amellyel szerintük a puccsisták egymással kommunikáltak.

A hágai közlemény azt követeli Törökországtól: helyezze szabadlábra
velemenyezd, 2017. június 15. csütörtök, 14:04
Török puccskísérlet - Megkezdődött 221 állítólagos összeesküvő, köztük Gülen pere Ankarában
Azzal vádolják őket, hogy részt vettek a török források szerint 248 halálos áldozatot követelő hatalomátvételi kísérletben, tagjai az összeesküvésért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok irányította nemzetközi mozgalomnak - amelyet Törökország terrorszervezetnek nyilvánított -, valamint megsértették az alkotmányt. A vádlottak között van 26 tábornok és 12 civil is.

A 221 vádlottból 200-at előzetes letartóztatásban tartanak, kilencüket bírói felügyelet mellett szabadlábra helyezték, 12-en pedig továbbra is szökésben vannak, beleértve az évek óta önkéntes amerikai száműzetésben élő Gülent, aki tagadja, hogy bármi köze lett volna az összeesküvéshez.

A hétfői tárgyalást szigorú biztonsági óvintézkedések mellett tartották a sincani börtön újonnan és kifejezetten a gülenista perekre kialakított tárgyalótermében.

Amikor a vádlottak a helyszínre érkeztek, az épület előtt összegyűlt több tucat tüntető azt követelte, hogy sújtsák őket halálbüntetéssel. Volt, aki akasztásokhoz használt,
velemenyezd, 2017. május 22. hétfő, 14:11
Török puccskísérlet - Németországban házkutatást tartottak imámoknál kémkedés gyanúja miatt
A német szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint Észak-Rajna-Vesztfália és Rajna-vidék-Pfalz tartományban razziáztak, négy muzulmán egyházi személy lakását kutatták át.

Azzal gyanúsítják őket, hogy adatokat gyűjtöttek az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen vallási mozgalmának híveiről, és kémkedésük eredményéről jelentést tettek a kölni török főkonzulátusnak. Jogsértő tevékenységük alapja a török vallásügyi hivatal (Diyanet) tavaly szeptember 20-án kiadott rendelkezése, amelyben Fethullah Gülent nevezték meg a július 15-én történt erőszakos hatalomátvételi kísérlet felelősének.

A gyanúsítottak a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója (DITIB) nevű szervezethez tartoznak, amely mintegy 900 németországi muzulmán közösséget fog össze és szoros kapcsolatban áll a Diyanettel. Az imámokat is a Diyanet küldi Németországba, fizetésüket Törökországból kapják.

A DITIB-et régóta és széles körben bírálják a német nyilvánosságban, a kritika szerint a szervezet tevékenységében
velemenyezd, 2017. február 15. szerda, 11:41
1/2
Képek, videók
stock___leaves_brunch_ 1_b
taszat
2016. augusztus 05. péntek, 13:08
Isambard K. Brunel
sgy_ro
2015. március 22. vasárnap, 11:51
Bruneau,Idaho.jpg
erzsob
2012. szeptember 23. vasárnap, 14:10
brun.jpg
bmara
2012. augusztus 14. kedd, 21:14
brunnen (svájc)
lacipecsenye
2012. augusztus 13. hétfő, 19:38
Le-Brun-Charles.jpg
gigi55
2012. május 18. péntek, 15:09
brun-bakgrund-utan-hea d.j
matolaterezia
2012. április 13. péntek, 13:19
Van ott fenn valaki? Brun
sarkadykati
2011. október 19. szerda, 08:33
Brunner Márta.jpg
farkas1945
2011. március 19. szombat, 10:43
orig-Karthauzi_Szent_B run
aranyosmagdika
2011. március 14. hétfő, 13:18
119708907213724024brun urb
kunmaria59
2011. március 08. kedd, 16:09
Luiza Brunet-táncosnö.png
farkas1945
2011. február 01. kedd, 12:41
A tiszteletes úr beszél..
caris11935
2009. szeptember 24. csütörtök, 09:19
A tiszteletes úr...2
caris11935
2009. szeptember 24. csütörtök, 09:18
Nyugd.tiszteletes búcsúzt
caris11935
2009. június 13. szombat, 10:12
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.