Belépés
2020. február 21. péntek | 8. hét | 52. nap | 00:23 | Eleonóra
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Idén is nyolc tanár kapta meg a Rácz Tanár Úr Életműdíjat
a Richter Gedeon Nyrt. által alapított díj célja, hogy elismerje a természettudományos oktatás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok munkáját, és egyben felhívja a figyelmet a természettudományos oktatás fontosságára. A Rátz Tanár Úr Életműdíjat az ország bármely iskolájában tanító vagy korábban ott tevékenykedő pedagógus megkaphatja.

Az idén elismerésben részesült matematikából Bíró Bálint, az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium tanára és Kovács Csongorné, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára.

Fizikából Győri István, a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium (SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola) és Horváthné Fazekas Erika, a szegedi SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája tanára kapta a díjat. Kémiából Mostbacher Éva, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma és Martonné Ruzsa Valéria, a szombathelyi Paragvári Utcai Általános Iskola tanára részesült az elismerésben.
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 13:10
Az én kertem
Pedig nekem kertem sincs nagy.

Eső áztat, vízzel itat,
ha elhervadsz felhő sirat.
Ha elhervadsz megsiratlak,
teremtődnek visszaadlak.

Szolgálatért magot kapok,
magam is egy magból vagyok.
Kis virágom, szép virágom,
Tedd hát szebbé a világom.


Fazekas Mihály: AZ ÉN KIS KERTEM

Óh, jóillatú szép virágim,
Gyönyörűségim s múlatságim!
A nagy forróságok megfőznek,
Vizeim enyhítni nem győznek,
Plánták, kiket magam vetettem,
S különös gonddal ültetgettem,
Már fejetek le kezd hajolni,
Nem győzlek eléggé locsolni.
Hát ti, megragadt kis óltások?
És ti jól
menusgabor, 2019. november 16. szombat, 21:30
ITM-államtitkár: minden fiatal rendkívüli tehetség, aki részt vett a WRO-on
programozási világverseny hétvégén, Győrben lezajlott döntőjén, amelyet most rendeztek meg először Európában. A versenyre 74 országból 2700 vendég érkezett.

Az államtitkár gratulált az iskolákjó eredményeihez, és kiemelte az oroszlányi Hunyadi Mátyás Általános Iskolát, a budapesti Homoktövis Általános Iskolát, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumot és Általános Iskolát, valamint a szombathelyi Nyitra Utcai Általános Iskoláért Alapítvány CROM Robotika Klubját a kiváló teljesítményért.

Kiemelte a Fazekas Mihály Gimnázium és a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem csapatát, amelyek ötödik helyezéseikkel kiemelkedtek a mezőnyből. A tárca a két legjobb csapatnak 500-500 ezer forint keretösszeget biztosít a jövőbeni versenyekre való felkészülésre és eszközeik fejlesztésére - mondta.

Schanda Tamás kitért arra is, hogy a WRO magyarországi világdöntője jó lehetőség volt arra is, hogy a magyar fiatalok bemutathassák országukat a részt vevő 73 ország csapatainak, ezért is támogatta az ITM a
velemenyezd, 2019. november 14. csütörtök, 22:32
Legjobbiskola.hu: idén is a veszprémi Lovassy László Gimnázium vezeti a rangsort
képest 12 helyet javítva - lett harmadik. Ugyanezen intézmény négy évfolyamos képzése pedig még ennél is nagyobbat, tizenöt helyet ugrott előre és 2019-ben immár a 6. helyen áll a rangsorban.

A tavalyi listához képest többen is hátrébb szorultak: a 2018-ban még az összesített rangsor 2. helyén büszkélkedő Deák Téri Evangélikus Gimnázium 8 évfolyamos képzése nyolc helyezéssel, ugyanezen iskola 4 évfolyamos képzése tizenkét helyezéssel lépett vissza - írták.

A komoly hírnévnek örvendő Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 6 évfolyamos képzése tíz hellyel, 4 évfolyamos képzése pedig kilenc hellyel került lejjebb a rangsorban. Fontos azonban megjegyezni, hogy a legjobb középiskolák versengése rendkívül szoros. Az első és a huszadik helyezett intézmény eredménye között mindössze 1,7 százalékos eltérés mutatkozik, de még a rangsor 100. helyezettje, a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium is csak 10 százalékkal van elmaradva a legjobbtól. Még a századik helyezett középiskola is
velemenyezd, 2019. október 08. kedd, 11:11
Október 16-án kezdődik a Kaleidoszkóp VersFesztivál
produkciójával debütál a Váci Dunakanyar Színházban. Az Orlik István és Sárközi György alkotta Világszínpad BT produkciójában a közönség a különböző csatornákon vetített műsorok paródiáját Villon-művekkel színesítve tekintheti meg. Villon kalandos életének legfontosabb mozzanatait eleveníti meg Senki Fia című előadásában Dévai Zoltán monodrámája. A GlobART társulat Horgas Béla műveire építette fel DuplaSzaltó című élőzenés előadói estjét.

Kiemelte a fesztivál programjában szereplő két gyerekelőadást is. Fazekas Mihály népszerű Lúdas Matyija a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában lesz látható, a Simorág TánCirkusz meséje pedig az ördögök életébe ad bepillantást. Az utóbbi előadás a színház, a tánc, a cirkusz és a bábszínház formanyelvének összekapcsolásával jött létre.

József Attila-versszínházat mutat be a Holdvilág Kamaraszínház Minden rendű emberi dolgokhoz című előadása, Babits Mihály Jónás könyvét pedig Mercs János debreceni színművész adja elő.

Bob Dylan, Ady Endre, József Attila és
velemenyezd, 2019. október 07. hétfő, 13:01
Gazdag program a 19. Kaleidoszkóp VersFesztiválon
produkciójával debütál a Váci Dunakanyar Színházban.

Az Orlik István és Sárközi György alkotta Világszínpad BT produkciójában a közönség a különböző csatornákon vetített műsorok paródiáját Villon-művekkel színesítve tekintheti meg. Villon kalandos életének legfontosabb mozzanatait eleveníti meg Senki Fia című előadásában Dévai Zoltán monodrámája. A GlobART társulat Horgas Béla műveire építette fel DuplaSzaltó című élőzenés előadói estjét.

Két gyerekelőadás is szerepel a fesztivál műsorában. Fazekas Mihály népszerű Lúdas Matyija a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában lesz látható, a Simorág TánCirkusz meséje pedig az ördögök életébe ad bepillantást. Az utóbbi előadás különlegessége, hogy a színház, a tánc, a cirkusz és a bábszínház formanyelvének összekapcsolásával jött létre.

József Attila-versszínházat mutat be a Holdvilág Kamaraszínház Minden rendű emberi dolgokhoz című előadása, Babits Jónás könyvét pedig Mercs János debreceni színművész viszi színre.

Bob Dylan, Ady Endre, József
velemenyezd, 2019. szeptember 28. szombat, 22:22
Már lehet jelentkezni a Magyar Nyelvészeti Diákolimpiára
tananyagától, így a magyar versenyzők többnyire az ország legerősebb gimnáziumaiból kerülnek ki.Kiemelte: az idén az eddigi legtöbb egyéni sikert érték el a magyar diákok. A Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpiának Jongin város adott otthont Dél-Koreában, ahol 36 ország 53 csapata vett részt, összesen 209 versenyzővel. A nyáron megrendezett versenyen bronzérmet és a legjobb megoldás különdíját kapta Kövér Blanka (ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium), bronzérmet kapott Blaskovics Ákos (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium) is.

Dicséretben (Honorable Mention) részesült Dobák Dániel (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium), valamint Árvay-Vass Iván (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium). A csapat további tagjai voltak Egyházi Hanna (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium), Urszuly Csenge Bori (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium), Vári-Kakas Andor (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium), valamint Alexy Milán (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló
velemenyezd, 2019. szeptember 19. csütörtök, 18:01
Négy érmet nyertek magyar gimnazisták a párizsi kémiai diákolimpián
Kapdos Ádám, a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium és Mészáros Bence, a budapesti Szent István Gimnázium tanulója ezüstérmes, Kozák András és Juhász Benedek, a budapesti Apáczai Csere János Gimnázium két diákja pedig bronzérmes lett.

A diákolimpián 80 ország 309 versenyzője indult, ami rekordrészvételt jelent - jelezte Magyarfalvi Gábor.

A magyar csapat válogatóját és előkészítőjét az ELTE Kémiai Intézete szervezte meg.
velemenyezd, 2019. július 30. kedd, 10:53
Kajak-kenu ob - Négy címvédés a zárónapon, 16 kajakos a dobogón a négyesek eredményhirdetésén
Horváth Ákos (Graboplast Győr) 37.655 3. Korisánszky Dávid, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Bakó Tamás (Budapesti Honvéd SE, KSI SE) 37.685

5000 m:

K-1:1. Noé Bálint (Budapesti Honvéd SE) 19:18.495 perc2. Solti László (Vasas) 19:20.0703. Erdőssy Csaba (Graboplast Győr) 19:37.755

C-1:1. Viola Viktor (DVTK) 22:45.946 p2. Slihoczki Ádám (Dunaferr) 23:08.841 3. Bucsi Bence (Dunaferr) 23:27.541

nők:

----

200 m:

K-1:1. Lucz Dóra (UTE) 42.471 mp2. Orosz Adrienn (DVTK) 43.6063. Fazekas-Zur Krisztina (Graboplast Győr) 43.866

K-2:1. Szénási Zsófia, Malcsiner Eszter (UTE) 40.148 mp2. Szendy Lilla, Szabó Ágnes (KSI SE) 41.963 3. Horváth Alexandra, Verbőczi Eszter (NKM Szegedi VSE) 42.433

K-4:1. Szendy Lilla, Budai Gvendolin, Szabó Ágnes, Rugási Csilla (KSI SE) 37.692 mp2. Fülöp Fatime, Kulcsár Csenge, Szabó Lili, Párdi Viktória (City-Gas Tiszafüred) 37.827 3. Kovács Petra, Marek Bianka, Kovács Natália, Hujber Flóra (Graboplast Győr) 39.542

C-1:1. Nagy Bianka (NKM Szegedi
velemenyezd, 2019. július 28. vasárnap, 17:32
Aranyérmet szereztek a magyar diákok a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpián
A közlemény szerint a magyar csapata résztvevő 73 ország között, Kína mögött, a második legeredményesebb országnak bizonyult.

A négy aranyérmes diák három hazai iskolát képviselt: Búzafalvi Dénes és Vizkeleti Péter az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolába jártak, Kozma Csaba a Bonyhádi Evangélikus Gimnáziumban, míg Hunyadi Marcell Dávid a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban érettségizett idén. A magyar csapat vezetője Erős-Honti Zsolt (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) volt.

A versenyen a nemzetközi zsűri döntése alapján 31 arany-, 55 ezüst- és 87 bronzérmet, továbbá 30 dicséretet osztottak ki. Az abszolút első és második helyet kínai, míg a harmadikat egy, az Amerikai Egyesült államokból érkező versenyző szerezte meg. A tudományos megmérettetésen 73 ország 285 középiskolás diákja indult.

Az IBO a legrangosabb nemzetközi biológiaverseny a világon. A megmérettetésen az országok négyfős, középiskolai jogviszonnyal rendelkező nappali tagozatos,
velemenyezd, 2019. július 21. vasárnap, 16:42
Ügynöklista
őrnagy
Zsikó Imre főhadnagy

BM III/III - 4. Ellenséges ellenzék fő erőit elhárító Osztály [korábban: a kulturális területeken tevékenykedő ellenséges személyek elhárításáért felelős osztály]
Forgács Lajos őrnagy
Nagy János százados
Oláh Éva hadnagy

BM III/III-4-a. Alosztály [radikális ellenzék elhárítása]
Nagy István alezredes
Szenes Gézáné százados
Varsányi István főhadnagy
Tamás Zoltán hadnagy
Tóth Endre százados
Kertész László százados
Fazekas István százados
Boros Pál főhadnagy
Kredits László főhadnagy
Béndek János főhadnagy
Troll György hadnagy

BM III/III - 4-b. Alosztály ["szektásnak" minősített, egykori és aktív párttagok, trockisták, álbaloldaliak elhárítása]
Peredi György százados
Vellai Tibor őrnagy
Pénzes Pál őrnagy
Nagy László hadnagy I.
Markotán Gyula főhadnagy
Horváth József alhadnagy
Kovács István hadnagy
Nagy István százados
Urbán Tibor
furaila, 2019. július 09. kedd, 00:35
Antonín Dvořák: Stabat Mater - előadás ideje a képen látszik
hogy sírván Krisztus sírján
sebeit szívembe írnám
s bánatodban részt vegyek!

Fiad sebe sebesítsen!
Szent keresztje részegítsen
és vérének itala.
hogy pokol tüzén ne égjek!
S az ítélet napján, kérlek,
te légy védőm, Szűzanya!

Ha majd el kell mennem innen,
engedj győzelemre mennem
anyád által, Krisztusom!
És ha testem meghal, adjad
hogy lelkem dicsőn fogadja
a pálmás paradicsom!
*

- A szöveg magyarul,melyet Fazekas István fordításában - Hétfájdalmú Szűzanya
Mária megtörten állt már,
könnyezte a keresztfánál
éppen haldokló fiát.

Sóhajtozta sok-sok terhét,
bánatba fult, beteg lelkét
kardnak éle vágta át.

Jaj, mivé lesz és hogyan sír
áldott anyánk, hogyha a sír
hívogatja gyermekét!

Csak az tudja, hogy mi a gyász,
aki látja, akit igáz,
hogy fiát kéri az ég.

Ki ne szánná Krisztus anyját,
ki ne siratná fájdalmát
ilyen
maroka, 2019. május 17. péntek, 09:48
1/50
Képek, videók
Az-élet-a-legjobb-taná r.j
menusgabor
2018. augusztus 06. hétfő, 18:31
a legjobb tanárok.jpg
sz719eszter
2018. április 10. kedd, 16:14
Tanári jubileumra 01.jpg
chillik
2018. január 06. szombat, 06:00
Tanári jubileumra 02.jpg
chillik
2018. január 06. szombat, 06:00
A tanári kar.jpg
chillik
2017. szeptember 30. szombat, 03:55
tanár 005.png
chillik
2017. június 13. kedd, 18:05
tanár 004.png
chillik
2017. június 13. kedd, 18:04
tanár 003.png
chillik
2017. június 13. kedd, 18:03
tanár 002.png
chillik
2017. június 13. kedd, 18:03
A matek tanár mondta
sanci81
2016. október 18. kedd, 17:23
osztalyterem_tanar_isk ola
foldinefehereva
2016. szeptember 11. vasárnap, 22:08
tanárnő.jpg
sz719eszter
2016. július 08. péntek, 18:09
bármely.jpg
sz719eszter
2018. március 31. szombat, 10:20
Az életed bármelyik
sanci81
2016. július 23. szombat, 15:25
Bármelyik nap lehet a leg
irmus
2016. április 24. vasárnap, 13:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.