Belépés
2020. február 16. vasárnap | 7. hét | 47. nap | 21:21 | Julianna, Lilla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Medves jóslata 02.02
2020 02.02 évben a medve nem látta meg az árnyékát, mert borús idő van és néha esik az eső - - Itt Gazdagréten.

24.hu hírek oldalán
...............
Jön a tavasz, legalábbis a miskolci medvék jóslata szerint - hangzott el az M1 Híradójában.
A Miskolci Állatkert és Kultúrpark az elmúlt évekhez hasonlóan idén is medvecsalogatásra hívta az érdeklődőket.
Dorka és Borka, a két dán származású barnamedve 2012 óta él az állatkertben, azóta minden évben megjósolják az időjárást.
A néphagyomány szerint február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a medve felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Ha meglátja az árnyékát a napsütésben, akkor visszacammog aludni, mert hosszú lesz még a tél. Borús időben viszont nincs árnyék, a medve sem ijed meg a saját árnyékától, és kint marad, jelezve: nyakunkon a tavasz.
Az M1
maroka, 2020. február 03. hétfő, 16:24
Kedden lesz 12 éves a közmédia Család-barát magazinja
Margit sem, aki a Család-barát legelső vendége volt 12 évvel ezelőtt, az állandó szakértők pedig új oldalukról mutatkoznak be - olvasható a közleményben.

A Család-barát ajándékoz is: a Bethesda Gyermekkórházat Rátonyi Kriszta látogatja meg, aki a műsorkészítők nevében készségfejlesztő játékokkal, kifestőkkel és mesekönyvekkel lepi meg az ott lábadozó gyerekeket. Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie egyik legújabb dalát adja elő akusztikus gitáron az adásban és a műsor örökbe fogad egy kengurut is a Fővárosi Állat- és Növénykertből. A műsorvezetők segítségével a kulisszák mögé is bepillanthatnak a nézők, akiket sok más meglepetéssel is várnak a képernyő elé és a Család-barát Facebook oldalán.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a február 10-i hét is különleges lesz a magazin történetében, mert ahogy minden évben, most is tematikus adásokkal kapcsolódnak a Házasság Hetéhez. Ismert és civil párok, valamint a Házasság Hete idei és korábbi arcai mesélnek saját tapasztalataikról, mélységekről és
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 13:32
Meglátta árnyékát a fővárosi állatkert medvéje
alapján próbálták egy-egy hosszabb időszak jellemző időjárását előre jelezni. Általában egy-egy vagy néhány jeles nap (Medárd napja, Luca napja) időjárása alapján következtettek.

Hagyományosan az ilyen jeles napok közé tartozik február 2., Gyertyaszentelő Boldogasszony napja is, de a néphit ezt összekapcsolta a medvékkel is. Ezért a mondás úgy tartja, ha ezen a napon a medve meglátja az árnyékát, az hosszú telet ígér, ha viszont nincs árnyéka, mert borús az idő, a tél már nem tart sokáig.

A fővárosi állatkertben az elmúlt években rendszeresen tartottak medveárnyék-észlelést, és azt is vizsgálták, mennyire válik be az ez alapján történő előrejelzés. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csak kicsit jobb az arány, mintha pénzérme feldobásával tippelnének.

A vasárnapi medveárnyék-észlelés a Fővárosi Állat- és Növénykertben egyike volt a csütörtöktől vasárnapig tartó Mackófarsang számos programjának. A rendezvény négy napja során számos látnivalóval, illetve kedvezménnyel várták a gyerekeket,
velemenyezd, 2020. február 02. vasárnap, 14:51
Farsangot szervez a fővárosi állatkert csütörtöktől
A négy napon át tartó rendezvény első két napján elsősorban az óvodás- és iskoláscsoportokat, hétvégén pedig a családokat várják. Lesznek ismeretterjesztő programokok, bábelőadások, mesekoncertek, mézkóstolók és látványetetések- olvasható a közleményben.

Az érdeklődők megismerkedhetnek az állatkertben zajló vadállatmentő munkával, és találkozhatnak a Semmelweis Egyetem "mackódoktoraival" is. Szombaton és vasárnap 13 órától indul a télűző jelmezes felvonulás.

A farsang részletes programja a Fővárosi Állat- és Növénykert hivatalos honlapján, a www.zoobudapest.com weboldalon érhető el.
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 17:41
Koronavírus - Nem mutattak ki koronavírust a Moszkvában megvizsgált kínai turistáknál
Az Interfax hírügynökségnek a fővárosi egészségügyi igazgatóságra hivatkozó vasárnapi jelentése szerint egy nőt A típusú influenzával bent tartottak, a többieknek ambuláns kezelést írtak elő. A moszkvai orvosok egyébként az észak-moszkvai Art Moszkva szálloda csaknem 150 kínai vendégét vizsgálták meg. A hotelhez 10 mentőautó szállt ki.

Az orosz egészségügyi minisztérium vasárnapra virradóra közzétett tájékoztatása szerint az országban szombat este 21 óráig egyetlen koronavírus-megbetegedést sem észleltek.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vasárnap azt tanácsolta az úton levőknek, hogy kizárólag hőkezelt élelmiszert és palackozott vizet fogyasszanak. A hatóság javasolta, hogy az emberek kerüljék el a halat és elő állatot forgalmazó piacokat, az állatkerteket és az állatok részvételével megtartott tömeges rendezvényeket.

A Roszpotrebnadzor arra hívta fel az orosz állampolgárokat, hogy utazásaik tervezésénél tájékozódjanak a járványügyi helyzetről és utazás közben
velemenyezd, 2020. január 26. vasárnap, 09:41
MITEM - Tizenöt ország előadásai a színházi fesztiválon
Idén olyan nemzetközi hírű alkotók rendezései lesznek láthatók a MITEM-en, mint például Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Michael Thalheimer, Sebastian Hartmann és Victoria Thierrée Chaplin - mondta el a színházi találkozó hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, hozzátéve: ezeket a produkciókat egy fesztiválon látni életreszóló élmény lesz.

A Nemzeti Színház 2014-ben rendezte meg először a MITEM-et, amely mára tényezővé vált a nemzetközi színházi közegben, a budapesti közönség pedig a világ színházi élvonalával találkozhat majd - méltatta a rendezvényt Fekete Péter.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a MITEM alapítója közölte: 2500 év kulturális ívét fogják felfesteni Euripidésztől és a Mahábharatától a kortárs szerzőkig.

Mint hangsúlyozta, ez a színházi találkozó nem a versengésről szól, hanem a hidak, kapcsolatok építéséről. A szervezők célja ezért, hogy a MITEM nyitott fesztivál legyen minden szempontból, hogy a
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 16:12
Két pápaszemespingvin-fióka született a budapesti állatkertben
A pingvinfiókák december 18-án és 21-én keltek ki a tojásból, és azóta is rendben fejlődnek, szüleik, Joy és Narancs féltő gondoskodással óvják őket. Egyelőre az állatkert honlapján és Facebook-oldalán lehet nyomon követni a gyarapodásukat - tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t.

A budapesti állatkertben a pingvinek tartása több mint százéves múltra tekint vissza - emlékeztetnek a közleményben. A jelenleg bemutatott, Afrika déli partjai mentén őshonos pápaszemes pingvinekkel bő három évtizeddel ezelőtt kezdtek foglalkozni.

Az első Magyarországon kikelt és sikeresen felcseperedett pingvinfióka 1994-ben jött világra; azóta rendszeres a szaporulat, így a mostani két fióka már a 39. és a 40. a sorban. A kolónia most 32 egyedből áll.

Az új esztendő kezdetére a szokásos számlálást is megtartották az állatkertben. Ebből kiderült, hogy a városligeti intézményben az emlősöket 135 faj 1380 egyede, a madarakat 155 faj 1302 egyede, a hüllőket 132 faj 893 egyede, a kétéltűeket 33 faj 327 egyede, a
velemenyezd, 2020. január 07. kedd, 20:32
A majomházi tűzvész után ismét megnyitott a németországi Krefeld állatkertje
mozgalom felhívására több százan gyűltek össze, gyertyákat, mécseseket, virágokat helyeztek el az állatkert előtti téren. Köztük volt Frank Mayer főpolgármester, aki a gyászoló tömeghez intézett rövid beszédében kiemelte, hogy "egy darab Krefeld is odaveszett" a szilveszteri tűzvészben.

A katasztrófát az egész városban megütközéssel fogadták, és az eset nemzetközi figyelmet keltett. Időközben több ezren adakoztak a majomház újjáépítésére, és felajánlotta szakmai segítségét számos intézmény, köztük a Fővárosi Állat- és Növénykert Budapestről.

Az észak-rajna-vesztfáliai város állatkertjének évente nagyjából 400 ezer látogatója van. Az 1975-ben épült majomházban nem volt tűzjelző berendezés, mert ez akkor még nem volt kötelező.

Az épületben szilveszterkor éjfél után csaptak fel a lángok. Csaknem valamennyi lakója elpusztult, köztük csimpánzok, orángutánok, gorillák, repülő kutyák és madarak.

A tűzeset okának megállapítására indított nyomozás előzetes megállapítása szerint egy nyílt lángot
velemenyezd, 2020. január 03. péntek, 14:05
Együttérzését fejezte ki a Fővárosi Állatkert a tűzvészt szenvedett németországi állatkertnek
Az összegzés szerint a Fővárosi Állat- és Növénykert megrendülten értesült a németországi Krefeld állatkertjében január elsejére virradó éjjel pusztító tűzről. A tűzben a krefeldi állatkert majomháza égett le teljes egészében. A lángokban több mint harminc állat pusztult el, köztük csimpánzok, orángutánok és két idősebb gorilla, de az elpusztult állatok között repülő kutyák és madarak is voltak.

A hatóságok első feltételezése szerint a majomházi tűzvészt az okozta, hogy egy vagy több égi lámpás vagy repülő kívánságlámpás néven is ismert mini hőlégballon beleütközött az épületbe, és lángba borította azt.

A Fővárosi Állat- és Növénykert közleménye szerint a szilveszter éjjel használt pirotechnikai eszközök a fokozott tűzveszélyen túl jelentős problémákat okoznak. Az általuk keltett hang- és fényhatások sok állatot rémisztenek meg, az otthon tartott állatokat, az állatkertek lakóit vagy a városok területén vadon élő állatokat.

Mint írják, az állatvédő és állatmentő civil szervezetek idén
velemenyezd, 2020. január 02. csütörtök, 10:50
Tovább emelkedett a fővárosi állatkert látogatóinak száma
Mint írják, ebben az évben a látogatók elsőszámú új kedvence a Cápasuli volt. A hatféle cápa mellé új fajok is érkeztek idén, köztük a "barlanglakó" fehérfoltú szirtcápa, a szürke szirtcápa, valamint a kubai krokodil. Nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében a Holnemvolt Vár, illetve a Sünispotály, a mentett állatokkal kapcsolatos munkát bemutató mentőközpont is.

A közlemény szerint a 2019-ben született vagy kelt kisállatok közül a hangyászsünbébi kikelése volt szakmai szempontból a legnagyobb szenzáció. A hangyászsünök sikeres állatkerti szaporodása még Ausztráliában, az állatok őshazájában is különleges szakmai eredménynek számít, Ausztrálián kívül pedig bő 100 év alatt is csak néhány alkalommal sikerült.

Mint írják, a vombatok sikeres szaporítása is világra szóló eredménynek számít, ez nem először sikerült Budapesten, az elmúlt szűk egy évtizedben négy alkalommal is született vombatkölyök. Az európai állatkertekben az elmúlt bő száz esztendőben összesen 16 vombatbébi látott
velemenyezd, 2019. december 30. hétfő, 15:22
Fokozott figyelemre intenek az állatvédők a petárdázás miatt
A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának Állategészségügyi Szolgálata közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy szilveszter és újév idején a petárdázások hatására nagyon sok kutya szökik el otthonról és kóborol az utcákon.

Az erős hang- és fényhatások miatt megrémült, kerítésen átmászó, menekülő állatok az utcán olyan környezetbe kerülnek, amely számukra idegen és veszélyekkel teli, így gyakran válnak autóbaleset áldozatává, vagy olyan távolságra menekülnek otthonuktól, hogy képtelenek visszatalálni.

Az állatvédők szerint ezért érdemes az állatokban lévő mikrochipek adatait ellenőriztetni az állatorvosnál, hogy a gazdák személyes adatai helyesen vannak-e regisztrálva. Emellett javasolják, hogy legyen az állatokon nyakörv a gazda telefonszámát tartalmazó bilétával.

Érdemes már néhány nappal szilveszter előtt a kutyákat pórázon sétáltatni, valamint mérsékelni a hosszú sétákat ebben a néhány napban. A nagyon félős kutyáknak kérhető gyógynövényes nyugtatószer is, amely segít
velemenyezd, 2019. december 27. péntek, 14:52
Győri gyerekgyilkosság - Gulyás: a kormány vizsgálja annak a törvénymódosításnak a lehetőségét, hogy ha valaki
igazságügyi szakértők felett.

A miniszter kérdésre kijelentette azt is, hogy az Országgyűlés nem fogja ratifikálni az Isztambuli Egyezményt. Szerinte annak ehhez az ügyhöz semmi köze, és a magyar jogrendszer a nők védelmében az egyezménynél hatékonyabb és erősebb védelmet ad. Az egyezmény körüli "hisztéria" szerinte azért folyik, hogy a kormány fogadja el: az emberek nem férfinak és nőnek születnek, hanem léteznek társadalmi nemek, ezt azonban a kormány nem akarja elfogadni.

A miniszter a fővárosi Városligetben, az állatkert részeként épülő biodóm további finanszírozását firtató kérdésre leszögezte: a beruházás fővárosi és nem állami, azért az állat- és növénykert főigazgatója felel. Ennek ellenére az állam először megadta a becsült 25 milliárd forintos költséget arra, majd további 18 milliárd forintot is. Mint fogalmazott, ez után azt várják, hogy megérkezzen a meghívó a megnyitóra, további teendője a kormánynak nincs.Gulyás Gergely kérdést kapott arról is, hogy a GKI gazdaságkutató
velemenyezd, 2019. december 19. csütörtök, 14:11
1/55
Képek, videók
Séta az állatkertben
sanci81
2017. augusztus 24. csütörtök, 11:38
PÁR AZ ÁLLATKERTBEN.jpg
gosztmagdi
2017. augusztus 16. szerda, 11:17
Állatkertben.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 17:17
Állatkert 2016.08.19 (21)
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 20:48
Állatkert 2016.08.19 (20)
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 20:48
Állatkert 2016.08.19 (19)
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 20:48
Állatkert 2016.08.19 (17)
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 20:48
Állatkert 2016.08.19 (16)
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 20:48
Állatkert 2016.08.19 (15)
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 20:48
Állatkert 2016.08.19 (14)
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 20:48
Állatkert 2016.08.19 (13)
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 20:47
Állatkert 2016.08.19 (12)
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 20:47
gyertyaszentelő0202.jp g
maroka
2019. február 01. péntek, 18:58
Gyertyaszentelő
egrilany51
2018. február 02. péntek, 21:27
gyertyaszentelö.png
chillik
2017. augusztus 21. hétfő, 15:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.