Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 08:37 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Költségvetés - Az ITM 1410 milliárd forint kiadással és 110,7 milliárd forint bevétellel számolhat jövőre
A minisztérium kiadási oldalán belül mintegy 154,5 milliárd forint felhasználása európai uniós fejlesztéshez kapcsolódik.

A ITM költségvetésében szereplő Országos Atomenergia Hivatal 2,6 milliárd forint, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat 2,09 milliárd forint, a Nemzeti Akkreditáló Hatóság 281 millió forint, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal 311 millió forint, a szakképzési centrumok 2,5 milliárd forint, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 3,8 milliárd forint, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség 474 millió forint bevételt tervez.

A szaktárca 2019. évi költségvetésében a közlekedési ágazat - a többi között - 90,3 milliárd forintot fordíthat a közúthálózat fenntartására és működtetésére, 26,5 milliárd forintot az útdíj rendszer működtetésére. A vasúthálózat fejlesztésére mintegy 17,8 milliárd forintot adnak, kiemelt közúti projektekre 314 milliárd forintot költenek. A Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának felújítására mintegy 5,7 milliárd
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 18:02
Újabb lávahasadékok nyíltak a hawaii vulkánon
kilakoltatottak számára.

Az amerikai földtani megfigyelő központ (USGS) előrejelzései szerint a tűzhányó csúcsán lévő Halemaumau kráterben várható a robbanásszerű kitörés. Az USGS szakemberei gázmaszkok viselésére szólították fel a helybélieket.

Donald Trump elnök még pénteken katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Hawaiit, azaz a Nagy Szigetet, s ezzel lehetővé tette, hogy szövetségi pénzügyi és logisztikai segítséget biztosítsanak a helyi kormányzatnak.

Vasárnap a geológiai megfigyelő szolgálat további katasztrófákra figyelmeztetett: az Egyesült Államok nyugati partvidékén húzódó csendes-ócáni tűzgyűrű vulkánjai is kitörhetnek. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy Kaliforniában törhet ki tűzhányó. A geológiailag aktív nyugati parton - Washington államtól Kaliforniáig - 13 vulkán helyezkedik el. Ezek az Egyesült Államok legveszélyesebb tűzhányói, Washington államban, Oregonban és Kaliforniában vannak. A geológusok nem is az esetleges lávakitöréstől tartanak, hanem az ezt követő
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 11:51
Tanulmány készül a szén lehetséges szerepéről a magyar gazdaságban
szerepe lesz a szénnek, illetve felhasználásának milyen további lehetőségei vannak, ezekre a kérdésekre keresi a megoldást a tanulmány.

Az államtitkár kiemelte azt is: azokon a területeken, ahol a szénbányászatnak hagyománya van, jogos társadalmi igény a szénvagyon hasznosítása, ami nem feltétlenül a hagyományos energiatermelés lehet, vannak más lehetőségek is. A magyar kormány elkötelezett a szén alkalmazhatóságának keresésében - tette hozzá.

Zelei Gábor, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat elnöke a sajtótájékoztatón egyebek mellett elmondta: mivel a szén elsődleges energiaforrásként való hasznosítása visszaszorulóban van, találni kell olyan megoldásokat, amelyek biztosítják a fenntarthatóságot. Példaként hozta fel, hogy az egyik ilyen a tiszta szén technológia lehet, ami alapvetően a szén vegyipari hasznosítását jelenti.

Jelenleg körülbelül 8,6 milliárd tonna szénvagyonnal rendelkezik az ország, az elmúlt kétszáz évben mintegy 1,5 milliárd tonnát bányásztak ki, tehát még több száz évre
velemenyezd, 2017. december 20. szerda, 13:04
A földtudományi kutatásokkal foglalkozók munkáját mutatja be a Földtudományos Forgatag
felsőoktatási intézmények és vállalatok, a nemzeti parkok és geoparkok Magyarország legszebb felkereshető földtani látványosságait mutatják be és geotúra-ajánlatokkal is várják az érdeklődőket.

Kiderül továbbá, hogy a magyar dinoszaurusz-kutatók milyen új leleteket fedeztek fel az idén, milyen nagy kihalások voltak eddig a Föld életében és ezek mit üzennek a ma emberének, de megismerkedhetnek a látogatók a felszínalatti vízáramlásokkal is.

Bodor Emese Réka, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat munkatársa elmondta, hogy 2015-ben hirdették meg először az év ásványa és az év ősmaradványa kezdeményezést, majd az év nyersanyaga szavazást. Az idei év nyerteseivel, a kvarccal, a zeolittal és a barlangi medvével ebben az évben több mint harmincezren találkoztak különböző ismeretterjesztő előadásokon és rendezvényeken.

Az internetes szavazás alapján a 2018-as év ősmaradványának választott Balatonites-Ammoniteszről elmondta, hogy ez egy nagyszerű korjelző, a triászban élt egykori tengeri élőlény,
velemenyezd, 2017. november 10. péntek, 15:02
Fejlesztik a rákóczibányai földtani gyűjteményt
A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ) konzorciumi partnereivel, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézetével (AFKI) és az MTA debreceni Atommagkutató Intézetével (ATOMKI) közösen elnyert pályázati támogatásának köszönhetően olyan tudományos kutatóközpont jön létre, amely a magyarországi igények kiszolgálásán túl a nemzetközi kutatóhálózatokhoz kapcsolódást is vonzóvá teszi a Rákóczibányán megvalósítható új szolgáltatásokkal - közölte az MBFSZ kedden az MTI-vel.

A projekt keretében többek között felújítják a rákóczibányai régi iskolaépületet és korszerű fúrómag- és mintafeldolgozó központtá alakítják át. A Geocore néven létrejövő korszerű telephelyen a tervek szerint mintegy 200 ezer gyűjteményi tételhez, 1239 fúráshoz és 298 778 méternyi magmintához kaphat hozzáférést a tudományos, ipari és vállalkozói világ.

Az MBFSZ részéről fejlesztik a magmintaraktár infrastruktúráját, növelik a gyűjtemény anyagainak kutathatóságát és laboratóriumi műszerek segítségével
velemenyezd, 2017. október 31. kedd, 20:14
Nagyobb a baj, mint hittük:
szeizmológiai intézet szerint a 3,4-es erejű földrengés fészke “nulla kilométeres mélységben" volt, és gyaníthatóan robbanás okozta. Erre leginkább a hipocentrum (fészek) elhelyezkedéséből lehet következtetni, másrészt abból, hogy az epicentruma öt kilométerre volt a szeptember 3-i földrengés központjától, ahol Észak-Korea végrehajtotta hatodik és egyben legerősebb nukleáris föld alatti robbantását, amely Phenjan szerint hidrogénbombával végrehajtott kísérlet volt.
A dél-koreai meteorológiai szolgálat 3-as erősségűre becsülte a rengés erejét, és számára ez inkább természetes földrengésnek tűnik, nem észleltek ugyanis olyan hanghullámokat, amilyeneket általában a nem természetes módon keletkező földrengések generálnak. A meteorológiai szolgálat szerint a rengés központja mintegy 20 kilométerre délkeletre volt a szeptember 3-i földrengés epicentrumától - írja az MTI.
EZT IS AJÁNLJUK: Az amerikai földtani intézet, az USGS szerint egyértelműen nem állapítható meg, hogy az általa
maroka, 2017. szeptember 24. vasárnap, 21:22
Aradszki: sikertörténet a bányászati koncessziós pályázatok kiírása
Az államtitkár a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat július elsejei megalakulásának fontosságát is kiemelte beszédében. Elmondta, hogy az új szervezet a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal összeolvadásával jött létre. A szolgálat a bányászati szakigazgatás és a geológiai-geofizikai szolgálatok tradícióira támaszkodó, a 21. század igényeinek megfelelő tudással és képességekkel rendelkező szervezet lesz, amely biztosítja szakterületén a kiegyensúlyozottságot, a versenyképességet és a fenntarthatóságot. Tevékenységének fontos része az egységes joggyakorlat és információbázis létrehozása és elérhetővé tétele, valamint a földtan, a geofizika, a bányászat és a klímapolitika területén a tudományos kutatómunka és az oktatás összefogása.

Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének vezetője elmondta, bár a mélyművelésű bányák az egész országban bezártak, 2020-ra működni fog a Mátrában két új lignitbázisú erőmű, és a Nemzeti Fejlesztési
velemenyezd, 2017. augusztus 31. csütörtök, 15:42
4. Magyarországra tervezik Európa energia-központját...
szerelvénnyel el van látva. El kell készíteni a kutak kataszterét, amit a SZÉSZEK-en keresztül a Kincstári Vagyonigazgatóság közbejöttével az állami költségvetés finanszíroz, ,,bányakár" címén. A kataszter elkészítése folyamatban van, de már most, belátható, hogy a felszámolásra, rekultivációra biztosított határidő nem tartható. A felszámoláshoz a kút helyzetétől függően 25-30 hatóság, intézmény hozzájárulása és véleménye szükséges, ami nagyon lelassítja a folyamatot. Ez év végéig a Magyar Geológiai Szolgálat 600 kút vízügyi értékelését készíti el. Mintegy 80 kút értékesítésére van érdeklődő magánszemély és cég, de ezen érdeklődők főként a kutak által szolgáltatott információk megszerzésében érdekelt, de ezek a hiányos dokumentáltság miatt érdektelenségbe fulladnak."
*
Ebben az írásban arra hívnám fel a figyelmet, amit a geotermikus kutakról nem ír le a tudósító.
Nem írja le, hogy mekkora lehetőség rejlik benne a jövőben!
Magyarország a föld mélyében akkora vízkészletekkel,
furaila, 2017. július 04. kedd, 04:17
Bányászati és geológiai szolgálatot hoz létre a kormány
"A kormány elismerve a bányászati szakigazgatás tradícióját, megerősítve a hatékony ásványvagyon-gazdálkodást, a bányajáradék beszedésének rendszerét, továbbá a bányászati koncessziós pályázatok támogatását, növelve az ügyfélközpontúságot, biztosítva a bányászat versenyképességét és fenntarthatóságát, elősegítve az ellátásbiztonságot, modern bányászati és geológiai szolgálatot hoz létre" - tartalmazza a határozat.

A határozat szerint a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet beolvad a Magyar Bányászati és Földtani Hivatalba, így jön létre2017. július 1-jével a központi hivatal jogállású Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat.

A nemzeti fejlesztési miniszternek február 28-ig javaslatot kell előterjesztenie a törvényi szintű, március 31-ig pedig a kormányrendeleti szintű szabályozás szükséges módosítására. Április 30-ig felül kell vizsgálni és módosítani kell a kapcsolódó miniszteri rendeleteket is.A nemzeti fejlesztési miniszternek június 10-ig szükséges gondoskodnia a Magyar
velemenyezd, 2017. január 11. szerda, 18:13
Módosul a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény
a meteorológiai veszélyjelzés készítése és közzététele; a nemzeti hiteles meteorológiai adatokat szolgáltató, megfigyelő, távközlési és adatfeldolgozó alaprendszer, illetve a nemzeti meteorológiai adatbázis fenntartása, működtetése és fejlesztése; a repülésmeteorológiai feladatok ellátása; a nemzetközi kötelezettségekből fakadó meteorológiai tevékenység biztosítása.

A törvény felhatalmazást ad arra, hogy a meteorológiai tevékenységgel kapcsolatos részletes szabályokat, továbbá a meteorológiai szolgálat feladat- és hatáskörének részletes meghatározását kormányrendeletben rendezzék.

A módosítás megszűnteti a környezetügyért felelős miniszter felhatalmazását az időjárási tényezők légszennyezettségre gyakorolt hatásának mérésével, vizsgálatával, ellenőrzésével és értékelésével kapcsolatos szabályok megalkotására. Az indoklás szerint e szabályok megállapítása kizárólag tudományos kérdés, így jogi eszközökkel nem szabályozható.

A törvényjavaslat értelmében a települési önkormányzat
velemenyezd, 2015. november 10. kedd, 19:22
A közfoglalkoztatók munkavédelmi feladataira hívja fel a figyelmet az NGM
A tárca keddi közleményében hangsúlyozta: a közfoglalkoztatás során ugyanazokat a munkavédelmi szabályokat kell betartani, mint bármelyik más munkavállaló foglalkoztatása esetén, ugyanakkor fontos a gondos felkészülés, mert a közfoglalkoztatásba belépők gyakran hosszabb időre kiestek a munkából, az ellátandó feladathoz nem mindig van megfelelő ismeretük és gyakorlatuk. Egészségi állapotuk is igen változó, ezért van különösen nagy jelentősége az előzetes orvosi vizsgálatoknak.

További speciális kockázatot jelenthet a közfoglalkoztatottak eltérő motivációja is: előfordulhat, hogy egyesek nem szívesen végzik az adott munkát, mások viszont éppen a bizonyítási kényszer miatti túlzott, meggondolatlan felelősségvállalásuk miatt kerülhetnek veszélyhelyzetbe. Fontos, hogy a munkáltatók a szokásosnál is jobban átgondolják a munkakörülményekhez, a munkakörnyezethez alkalmazkodó óvintézkedéseket - figyelmeztet az NGM.

A munkáltató felelős ugyanis az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés
velemenyezd, 2015. június 23. kedd, 15:22
MÁJUS 14. – ZSIGMONDY VILMOS SZÜLETÉSNAPJA – 182
ZSIGMONDY VILMOS, (Pozsony, 1821. máj. 14. - Budapest, 1888. dec. 21.): bányamérnök, magyarországi geotermikus kutatások kezdeményezője.
Főiskolai tanulmányait a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémián 1842-ben fejezte be. 1843-ban állami szolgálatba lépett. 1846-ban az Osztrák Államvasút-társaság bányamérnöke, s ott Szlávy Józseffel együtt a szabadságharc alatt a resicai vas- és acélművek üzemét teljesen átállították a honvédség felfegyverzéséhez szükséges fegyver- és lőszeranyag gyártására. Ezért Olmütz várában rabságot szenvedett, ahonnan 1850-ben szabadult. 1860-ban a fővárosba költözött, hogy magánmérnöki gyakorlatot folytasson. Nevét elsősorban sikeres artézi kútfúrásaival tette ismertté. 1868-ban kezdte meg a városligeti kút fúrását, melynek további munkálatait 1876-ban unokaöccsének adta át. Az elkészült kút 970 m mélységű és 74 C°-os termálvizet szolgáltatott. Az 1879-ben befejezett petrozsényi fúrásokkal gazdag kőszéntelepeket tárt fel. Fúrásainak földtani és hidrológiai
akiram45, 2015. május 14. csütörtök, 08:55
1/3
Képek, videók
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
atomenergia-a-paksi-at ome
megyerimihaly
2013. november 15. péntek, 23:47
Csillék a bányászati múze
pacsakute
2018. január 08. hétfő, 14:00
Bányászati múzeum
irmus
2010. október 23. szombat, 16:37
Mecseki Bányászati muzem
irmus
2010. október 03. vasárnap, 16:45
bányászati eszközök.JPG
erika57
2009. augusztus 30. vasárnap, 16:30
bányászati emlék
boszormacs
2007. október 26. péntek, 21:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.