Belépés
2019. június 17. hétfő | 25. hét | 168. nap | 00:55 | Laura, Alida
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Döntés született nyolc európai szuper-számítástechnikai központ helyszínéről
A luxembourgi székhelyű EuroHPC tájékoztatása szerint a nyolc szuper-számítástechnikai központot a bulgáriai Szófiába, a csehországi Ostravába, a finnországi Kajaaniba, a luxembourgi Bissenbe, a portugáliai Minhóba, a szlovéniai Mariborba, valamint Bolognába és Barcelonába telepítik.

A központok olyan területeken támogatják majd az alkalmazások fejlesztését, mint az egészségügy, a gyógyszer- és anyagtervezés, a biotechnológia, az időjárás-előrejelzés, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelem. A közös vállalkozásban részt vevő 28 ország közül összesen 19 lesz tagja a központokat üzemeltető konzorciumoknak. Az uniós forrásokkal együtt így a közös vállalkozás összesen 840 millió eurós (egy euró mintegy 320 forint) költségvetésből gazdálkodhat.

Az EuroHPC közös uniós vállalkozás 2018 novemberében jött létre az Európai Bizottság javaslatára és az Európai Unió Tanácsának támogatásával. Célja, hogy az EU 2020 végére világszínvonalú szuperszámítógépes infrastruktúrával rendelkezzen.
velemenyezd, 2019. június 07. péntek, 15:51
Juncker támogatja Horvátország schengeni csatlakozását és az euró bevezetését
Szavai szerint lenyűgözte az, hogy Horvátország milyen gyorsan tudott javítani pénzügyi eredményein 2013-as belépése óta az Európai Unióba (EU).

"Nőtt a GDP, a gazdaság fejlődött, amit azt mutatja, hogy a horvátok szorgalmas nép, és az országot jól kormányozzák" - hangoztatta. Hozzátette: javaslatot fog tenni a bizottságnak, hogy Horvátország mielőbb csatlakozhasson a schengeni övezethez.

Kiemelte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy Zágráb sikeres legyen az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége alatt, amelyet Horvátország 2020. január 1-jén vesz át. Sajnálatát fejezte ki, hogy akkor már nem ő lesz az EB elnöke.

A horvát kormányfővel egyet értettek abban, hogy fenn kell tartani a az európai perspektívát a nyugat-balkáni országok számra. Leszögezte, ezért nemsokára megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával.

Juncker 2004-ben járt legutóbb Horvátországban. A bizottság elnöke látgatása első napján Dubrovnikba érkezett, ahol két fontos projektet
velemenyezd, 2019. június 07. péntek, 14:41
Európai Bizottság: Magyarország költségvetési pályája jelentősen eltért az előírttól
Mint emlékeztettek, Magyarország 2018 óta úgynevezett jelentős eltérési eljárás alá tartozik, ugyanis az ország tartósan eltér a középtávú költségvetési hiánycéltól (MTO), a nettó elsődleges államháztartási kiadások nominális növekedése jelentősen meghaladta a referenciaértéket.

A bizottság ezért azt ajánlotta az Európai Unió Tanácsának, hogy tegyen ajánlást az eltérés korrekciójára. Az ajánlás szerint olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek a középtávú költségvetési cél eléréséhez Magyarországot megfelelő korrekciós pályára állítják.

A brüsszeli testület a következő 12-18 hónapra vonatkozó gazdaságpolitikai iránymutatást nyújtó 2019-es országspecifikus ajánlásaiban azt szorgalmazta, hogy idén az elsődleges költségvetési kiadások nettó növekedési üteme ne haladja meg a 3,3 százalékot, jövőre pedig a 4,7 százalékot, és ennek érdekében Magyarország biztosítsa a középtávú költségvetési célhoz vezető kiigazítási pályától való jelentős eltérés korrekcióját.

Az Európai Bizottság továbbá azt
velemenyezd, 2019. június 05. szerda, 15:42
Európai Bizottság: az európai gazdaság hetedik éve nő, és várhatóan 2020-ban tovább bővül
emlékeztettek, Magyarország és Románia 2018, illetve 2017 óta úgynevezett jelentős eltérési eljárás alá tartozik, a két ország ugyanis tartósan eltér a középtávú költségvetési hiánycéltól (MTO), a nettó elsődleges államháztartási kiadások nominális növekedése jelentősen meghaladta a referenciaértéket.

A bizottság szerdán ezért figyelmeztetést küldött Magyarország és Románia számára, mivel strukturális egyenlegüket tekintve tavaly jelentős eltérés volt megfigyelhető, és azt ajánlotta az Európai Unió Tanácsának, hogy tegyen ajánlást ezen országoknak az eltérés korrekciójára. Az ajánlás szerint olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek a középtávú költségvetési cél eléréséhez vezető megfelelő korrekciós pályára állítják a két országot.

A bizottság végezetül elfogadta a Görögországról szóló harmadik jelentését is a megerősített felügyeleti keretben, amelyet az Európai Stabilitási Mechanizmuson belül életbe léptetett stabilitási támogatási program lezárását követően hoztak létre. A jelentés megjegyezte,
velemenyezd, 2019. június 05. szerda, 14:22
Német lap: Wolfgang Schüssel, Herman van Rompuy és Hans-Gert Pöttering alkothatja a "három bölcs" tanácsát a Fi
hogy az elképzelést Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Uniót (CSU) vezető Markus Söder bajor kormányfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár, az ÖVP elnöke dolgozta ki, közös tervük a Fidesz EPP-tagsága megszüntetésének elkerülésére szolgál.

A terv szerint a tanács tapasztalatokat gyűjtene Magyarországon, és jelentést állítana össze a politikai helyzetről és a Fidesz tevékenységéről - írta a Bild, rámutatva, hogy ugyanezt a megoldást, a "három bölcs" tanácsának megalakítását alkalmazta 2000-ben 14 EU-tagállam, amelyek szankciókat vezettek be Ausztria ellen azért, mert az ÖVP - Wolfgang Schüssel vezetésével - koalícióra lépett az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ).

A lap felidézte: 2000-ben a "három bölcs" - Martti Ahtisaari volt finn államfő, Marcelino Oreja volt spanyol külügyminiszter és Jochen Frowein német nemzetközi jogász - arra a megállapításra jutott az ausztriai látogatás révén, hogy az ÖVP és az FPÖ koalíciós kormánya az EU értékeinek és normáinak
velemenyezd, 2019. március 20. szerda, 15:21
Az Európai Bizottság fokozatosan megszüntetné a pálmaolaj felhasználását bioüzemanyagként
között az orángutánok, tigrisek és gibbonok létét fenyegetik.

Mérföldkőnek nevezte az intézkedést a Transport & Environment (Közlekedés és Környezet) nevű nemzetközi civil szervezet, azonban kiemelte, nem teljes a győzelem, amíg a szójababolajra nem vonatkozik hasonló szabályozás.

Szakértők szerint a lépés várhatóan komoly tiltakozást fog kiváltani a globális pálmaolaj-termelés legnagyobb részét adó Indonézia és Malajzia részéről.

Az EU társjogalkotó szerveinek - a tagállami kormányok tanácsának és az Európai Parlamentnek - két hónapjuk van arra, hogy megfogalmazzák ellenvetésüket, amennyiben ez nem történik meg, akkor a felhatalmazáson alapuló jogi aktus életbe lép.

A francia kormányzat azt tervezi, hogy már 2020-tól megtiltja a pálmaolaj bioüzemanyagként való felhasználását. Malajzia erre válaszul a Franciaországból érkező import korlátozásával fenyeget.

Az elsőszámú bioüzemanyag a főként kukoricából és cukornádból készülő bioetanol, illetve a növényi olajakból - például
velemenyezd, 2019. március 13. szerda, 18:52
Az EU megerősíti környezetvédelmi programjának 2021 utáni támogatását
Mint közölték, a finanszírozás elsősorban a környezetvédelemre és az éghajlatváltozás mérséklésére koncentrál azáltal, hogy az energiahatékonyság fokozásával és a megújulóenergia-használat arányának növelésével támogatja a tiszta energiákra való áttérést.

Ez a program lesz az egyik olyan eszköz, amely lehetővé teszi az unió számára éghajlat-politikai célkitűzéseinek megvalósítását és az arra irányuló törekvést, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé váljon.

A 2021-től érvényes költségvetésből a jelenlegi javaslat szerint az unió a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni fellépések támogatására LIFE-programja keretében 5,4 milliárd eurót (egy euró mintegy 320 forint) szándékozik biztosítani. Ez 1,9 milliárd euróval több a 2020-ig érvényes költségvetéshez képest.

Az új, 2021 után érvényes LIFE program fő elemei között van a körforgásos gazdaságra való átállás támogatása és az éghajlatváltozás fokozottabb mérséklése, a víz és a levegő minőségének védelme és javítása, valamint az
velemenyezd, 2019. március 13. szerda, 13:31
Uniós tanács: az EU további lépéseket tesz a Száhel-övezet és a régió biztonságának fokozására
Az Európai Unió külügyi tanácsaként ülésező miniszterek nyilatkozata szerint az EU meg kívánja erősíteni a Száhel-övezetre vonatkozóan alkalmazott regionális megközelítését, hogy segítsen a régió stabilitásának fokozásában, amely az európai biztonság szempontjából is kulcsfontosságú.

A külügyminiszterek több olyan határozatot hoztak, amelyek regionális szinten hatékonyabbá teszik a Száhel-övezetben működő európai uniós közös biztonság- és védelempolitikai missziók, vagyis az EUCAP Száhel Mali, az EUCAP Száhel Niger és az EUTM Mali tevékenységét. A missziók célzott és testreszabott stratégiai tanácsadási és képzési tevékenységeket tudnak folytatni a Száhel-övezet más országaiban is, és eseti alapon képzéseket tarthatnak a misszió területén kívül is.

A miniszterek úgy döntöttek, hogy közép- és hosszú távon a régióért felelős koordinációs bázis feladatai át fognak kerülni Brüsszelből a Száhel-övezet G5-struktúráihoz. Emlékeztettek arra, hogy a koordinációs bázis olyan mechanizmus, amely 2017
velemenyezd, 2019. február 18. hétfő, 10:51
Az MKP két korábbi elnöke került a párt EP-választási listájának élére
számarányát alapul véve egy vagy két mandátum megszerzésére lehet esélyük.

"Valóban keresztútra érkezett Európa, az Európai Unió, és nem mindegy, hogy merre megyünk tovább" - mondta Csáky Pál, aki szerint ez még inkább indokolttá teszi, hogy felhívják a figyelmet a voksolásra. Mint mondta, e tekintetben a legnagyobb ellenségük a közöny.

Berényi József szerint elsődleges céljuk, hogy a felvidéki magyarok érdekeit regionális, országos és európai szinten is megvédjék.

Az MKP Országos Tanácsának szombati ülésén nyilatkozatot is elfogadtak. Ennek az EP-választásra vonatkozó részében kimondták: a voksolás tétje a keresztény hagyományokon alapuló társadalom megtartása, és az is, hogy az európai őshonos kisebbségek ügyeinek megoldása is napirendre kerüljön.

Május 25-én, szombaton már negyedik alkalommal tartanak EP-választást az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozó Szlovákiában. Az idei voksoláson a korábbiaknál eggyel több, tizennégy mandátum jut Szlovákiának. A mandátumok számának növekedése az
velemenyezd, 2019. február 09. szombat, 16:31
Erdélyi magyar pártok: Románia hozzon létre magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetemet
Az Erdélyi Magyar Autonómia Kerekasztal résztvevői Szili Katalin miniszterelnöki megbízott vezetésével üléseztek pénteken Temesváron. Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint fontosnak tartották, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Románia ebben az időszakban olyan meghatározó jogszabályokat fogadjon el, amelyek jelentősen hozzájárulnak a magyar közösség fejlődéséhez. Példaként említették egy erdélyi magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetem létrehozását.

A résztvevők áttekintették az időszerű politikai eseményeket, a közelgő európai parlamenti választások ügyét, és rögzítették az idei ülésezési tervet. Döntöttek arról, hogy a következő üléseken áttekintik a román parlamentben több mint egy évtizede elakadt kisebbségi törvénnyel kapcsolatos javaslataikat, és egyeztetik álláspontjaikat.

A közleményt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében Székely István ügyvezető alelnök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nevében Sándor Krisztina ügyvezető elnök, az
velemenyezd, 2019. február 08. péntek, 18:21
Avramopulosz: Romániának, Bulgáriának és Horvátországnak is csatlakoznia kell a schengeni övezethez
váljon a schengeni övezetnek. Hozzátette: az Európai Bizottság álláspontja változatlan, véleménye szerint Románia készen áll a csatlakozásra, most már a tagállamok politikai döntésétől függ, hogy ez megvalósul vagy sem.

Carmen Dan is megerősítette, hogy az Európai Bizottság álláspontja változatlan Románia és Bulgária schengeni csatlakozását illetően, és köszönetet mondott a bizottságnak, illetve azoknak a tagállamoknak, amelyek támogatják a két ország integrációját.

Közölte: az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége idején - amelyet az idei első fél évben Románia tölt be - folytatni fogja a kétoldalú tárgyalásokat azokkal a belügyminiszterekkel, akiknek országai nem támogatják Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. "Mindent elkövetünk, ami tőlünk telik, hogy túllépjünk ezen a politikai akadályon" - mondta a román belügyminiszter.

Romániának és Bulgáriának már 2012-ben csatlakoznia kellett volna a schengeni övezethez, de egyes tagállamok kifogásolták, hogy túlságosan nagy a korrupció a
velemenyezd, 2019. február 07. csütörtök, 19:33
Előzetesen be nem jelentett látogatásra Izraelbe utazott a román kormányfő
tavalyi, szintén titokban előkészített izraeli látogatása alkalmával - eldöntött tényként állította be, hogy Románia is átköltözteti Jeruzsálembe izraeli nagykövetségét.

Erre a témára a bukaresti kormányközlemény nem tér ki. A kommüniké szerint a munkalátogatáson a felek a két ország közti kiváló kapcsolatokat méltányolták, áttekintették a nemzetközi helyzetet és a román-izraeli együttműködés fejlesztésének lehetőségeit, tekintettel arra is, hogy az év első felében Románia tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Dancila jelezte, hogy Románia érdekelt a két ország közti stratégiai, kiberbiztonsági, orvostudományi, innovációs és kutatási együttműködés fejlesztésében.

A pénteki találkozóról Izraelben közreadott videofelvétel szerint Netanjahu a követség átköltöztetésére bíztatta vendégét. Az izraeli miniszterelnök fantasztikusnak nevezte a román-izraeli kapcsolatokat, és reményét fejezte ki, hogy Dancila azon munkálkodik majd, hogy véget vessen az EU és Izrael közötti rossz
velemenyezd, 2019. január 18. péntek, 17:52
1/42
Képek, videók
A forgatás helyszíne.jpg
charlotteani
2018. december 04. kedd, 17:24
Rendőr a helyszínen
sanci81
2016. augusztus 05. péntek, 16:43
Baleset helyszínén
sanci81
2015. szeptember 20. vasárnap, 13:07
csi a helyszinelök
kazikanyuszi
2015. július 25. szombat, 07:24
gyermekkorom helyszínén
orban47
2015. április 08. szerda, 09:28
Nádas baleset helyszíne.j
agica2004
2014. március 21. péntek, 17:39
orbán v a helyszínen.jpg
dnemethk
2010. október 15. péntek, 20:18
a nünbergi per helyszíne.
agica2004
2010. szeptember 02. csütörtök, 14:32
VB helyszínek
dnemethk
2010. június 28. hétfő, 00:14
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
luxembourg17.jpg
charlotteani
2016. március 27. vasárnap, 03:30
19.-Luxembourg 104,6%.jpg
farkas1945
2013. március 04. hétfő, 12:30
luxembourg
lacipecsenye
2012. december 30. vasárnap, 10:52
Címkék
schengeni övezethez, Erdélyi Magyar Autonómia Kerekasztal, Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök, közös vállalkozásban, program lesz, pénteki találkozóról, kommüniké szerint, közelgő európai, következő 12-18, európai gazdaság, Országos Tanácsának, pálmaolaj bioüzemanyagként, ajánlás szerint, schengeni övezetnek, résztvevők áttekintették, nyugat-balkáni országok,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.