Belépés
2020. május 29. péntek | 22. hét | 150. nap | 08:46 | Magdolna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - Az Európai Bizottság új, 9,4 milliárd euró költségvetéssel rendelkező egészségügyi programot java
között. Az EU4Health révén az unió jobban fogja tudni kezelni, a határokon átnyúló egészségügyi válsághelyzeteket, könnyebben elérhetővé és megfizethetővé teszi a sokszor életmentő gyógyszereket" - hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy a válság rávilágított a már létező a gyógyszergyártási és ellátási lánc gyengeségeire, így a program alapvető gyógyszer és orvosi eszköz tartalékot kíván létrehozni az EU-ban. Hozzátette, hogy a bizottság ösztönzőket kínál gyógyszeripari vállalatok számára az oltóanyagok európai előállítására, illetve és át kívánja helyezni a gyógyszerek és vegyi alkotóelemeik gyártási kapacitásait Indiából és Kínából.

Emellett a program több cselekvési tervet tartalmaz, az egészségügyi szakemberek képzése és mobilizálása tekintetében, továbbá elősegíti a tagállamok egészségügyi rendszerei közötti különbségek kiegyenlítését. Mivel azonban, az egészségügy a tagállamok hatáskörébe tartozó szakpolitika, az unió ezen a területen ösztönző és támogató szerepet tölthet csak be.

A csomagot 7,7
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 19:33
Varga Judit: az Európai Bíróságnak meg kell védenie a szolgáltatásnyújtás szabadságát
Magyarország 2018 őszén - csakúgy, mint Lengyelország - az Európai Unió Bíróságához benyújtott megsemmisítési keresetével megtámadta a munkavállalók szolgáltatásnyújtás keretében történő kiküldetéséről szóló uniós irányelv módosítását.

Magyarország a kezdetektől fogva ellenezte a kiküldetési irányelv módosítását, mert annak a munkavállalók védelme helyett a valódi célja az, hogy a közép-kelet-európai szolgáltatókat kiszorítsa a nyugat-európai piacokról.

Az irányelv a fogadó tagállamban érvényes díjazás megfizetésére kötelezné a külföldre kiküldött munkavállalókat foglalkoztató cégeket. A főtanácsnok álláspontja szerint a tagállamok között jelenleg fennálló bérszintkülönbségek tisztességtelen versenyelőnyt biztosítanak az alacsonyabb bérszinttel rendelkező tagállamok vállalkozásai számára.

Varga Judit elmondta, hogy a kormány az eljárás során számos jogi érvet sorakoztatott fel annak alátámasztása érdekében, hogy a tagállamokban 2020. július 30-ától alkalmazandó, protekcionista célú
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 18:32
Koronavírus - Korlátozások nélkül átkelhetnek a határon a magyar és szlovén polgárok
Anze Logar szlovén külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hosszúfalu (Dolga Vas)-Rédics határátkelőn tartott csütörtöki megbeszélései után közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy délutántól mindkét ország polgárai karantén és más korlátozások nélkül átkelhetnek a két állam határán.

Szijjártó Péter azt mondta: a világjárvány megmutatta, milyen szoros egymásra utaltságban élünk mi, közép-európai nemzetek, illetve szlovének és magyarok. Ez alatt a nehéz időszak alatt a két ország megerősítette a barátságát, a stratégiai szövetségét és az együttműködését.

Segítette a két ország egymást a koronavírus elleni védekezésben is, Szlovénia 73 magyar állampolgár hazautazását tette lehetővé az országon keresztül, Magyarország pedig 34 szlovén állampolgárnak segített hazajutni. A szlovén kormánynak és a muraszombati kórháznak védőfelszerelést is küldött Magyarország, egy szlovén közvetítőn keresztül pedig több mint 200 lélegeztetőgép beszerzésére tudott szerződést kötni -
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 16:22
Koronavírus - Horvátország teljesen megnyitja határait több uniós ország előtt
Plenkovic az N1 horvát tévécsatorna által élőben közvetített ülésen kiemelte: összehasonlították a járványgörbéket, és úgy találták, hogy a fent említett országokban hasonló a járványügyi helyzet, mint Horvátországban, illetve csökkenő tendenciát mutat az új fertőzések száma.

Ezen tíz uniós ország állampolgárainak nem kell többé megindokolniuk, miért utaznak Horvátországba - hangsúlyozta. Hozzátette: amennyiben másutt változik a helyzet, tovább bővítik a kedvezményezett országok listáját.

Davor Bozinovic belügyminiszter elmondta: a határátlépésnél továbbra is felveszik a külföldi állampolgárok adatait, és a horvátországi tartózkodás alatt mindenkinek be kell tartania a közegészségügyi intézet ajánlásait is.

A beutazásnál meg kell adni az úti célt, a telefonszámot és az e-mailcímet. Elkészült az az alkalmazás is, amely segíti a gyorsabb határátlépést. Aki azonban nem tölti ki előre az entercroatia.mup.hr oldalon fellelhető űrlapot, azoknak a határon kell ezt megtenniük. Várhatóan erre
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 16:02
KMKF-felhívás a nemzeti önazonossághoz való jog védelméről
írta, a fórum a térség államaiban élő 12 millió magyar ember választott képviselőinek reprezentatív politikai testületeként a tagok 94,44 százalékának, a külhoni tagok 100 százalékának támogatásával, ellenszavazat nélkül fogadta el a felhívást. A Fidesz- és a KDNP-frakció képviselői a dokumentumot politikai nyilatkozattervezetként terjesztik elő az Országgyűlés június 4-i ünnepi ülésén.

A felhívásban felidézték: történelmi tény, hogy az első világháborút lezáró békekötések során az ezer esztendeje európai szülőföldjén élő magyarságot megfosztották nemzeti önrendelkezési jogának gyakorlásától. Ennek nyomán minden tíz magyar ajkú emberből három, azaz mintegy 3,3 millió magyar a szülőföldjével együtt más államok fennhatósága alá került, ahol egy évszázada változó államalakulatok keretében és fogyatkozó lélekszámban él napjainkban is.

Rámutattak: a határokon kívülre került Kárpát-medencei magyar közösségek ellen irányuló etnikai tisztogatási kísérletek, etnikai homogenizációs törekvések, valamint az
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 15:31
Koronavírus - Babis nem ért egyet a helyreállítási alap javasolt elosztásával
Csütörtökön kiadott nyilatkozatában Babis határozottan elutasítja például, hogy a feltételek között fontos szerepet kapjon a munkanélküliségi mutató. "Elfogadhatatlan azoknak az uniós államoknak a megbüntetése, amelyeknek a válság ellenére is sikerül alacsonyan tartaniuk a munkanélküliséget" - írja a cseh kormányfő.

Csehországnak a Prágában nyilvánosságra hozott adatok szerint majdnem 20 milliárd eurót kellene kapnia a 750 milliárd eurós európai mentőcsomagból.

Babis nem ért egyet azzal sem, hogy a helyreállítási alap olyan országok gazdaságát támogassa, amelyeknek már hosszabb ideje költségvetési gondjaik vannak, s e gondjaikat a koronavírus-járvány csak még inkább kidomborította.

"Elsősorban azt kellene bebiztosítani, hogy helyzetük a jövőben javulni fog. Az egészséges pénzügyekkel rendelkező országok gazdaságát szintén negatívan érinti a válság, különösen az olyan exportirányultságú gazdaságokat, mint a cseh. Arra van szükség, hogy a gazdasági növekedést és a versenyképességet az egész
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 14:32
Koronavírus - Uniós bizottság: a határátlépést lehetővé tevő intézkedések nem lehetnek hátrányosan megkülönbözt
az egyes országokénál szélesebb körű adatokat tartalmazó és határon átnyúló adatcserét lehetővé tevő, a fertőzés nyomon követésére alkalmas rendszerek használatára van szükség. Az ilyen - internetalapú - programoknak teljes védelmet kell biztosítaniuk a személyes adatok számára, használatuk csak önkéntes lehet szögezte le.

Deli Andor fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte, az idegenforgalom újraindulásának érdekében fontos, hogy a tagállamok gazdasági és munkahelyvédelmi intézkedéseit az Európai Unió megfelelően támogassa.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai turizmus megindulása nem lehetséges a tagállamok összehangolt intézkedései nélkül. Az Európai Bizottság feladata, hogy segítse ezt a koordinációt, ugyanakkor a tagállamoknak szabadon kell dönteniük határaik megnyitásának üteméről, tekintettel a járványhelyzet alakulására.

"A koronavírus-járvány minden bizonnyal megváltoztatja az utazási szokásainkat. Használhatjuk ezt arra is, hogy népszerűsítsük a helyi, kevésbé ismert
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 14:01
Javult májusban az előző havi mélyponthoz képest a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban
Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (GD EcFin) közleménye szerint májusban az előző havi 11 éves mélypontról 2,6 ponttal 67,5 pontra emelkedett az ESI (economic sentiment indicator) gazdasági hangulatindex az euróövezetben, és 2,9 ponttal 66,7 pontra az Európai Unióban.

Az emelkedés mértéke elmaradt a várttól, az euróövezetre 70,3 pontot vártak májusra a piacok az áprilisi 64,9 pont után.

Az euróövezeti feldolgozóiparban a hangulati mutató mínusz 27,5 pontra javult májusban az áprilisi mínusz 32,5 pontról, a kiskereskedelemben pedig mínusz 29,7-re mínusz 30,1-ről. Romlott a hangulatindex a szolgáltatóiparban, a mutató mínusz 43,6-ra csökkent mínusz 38,6-ról, az építőiparban pedig mínusz 17,4-re mínusz 16,1-ről.

A fogyasztói hangulat a várnál jobban alakult, az euróövezeti mutató mínusz 18,8 pontra emelkedett az áprilisi mínusz 22,0 pontos 11 éves mélypontról.

A foglalkoztatási várakozások mutatója (employment expectations indicator, EEI) viszonylag nagymértékű
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 12:52
Uniós főtanácsnok: el kell utasítani a kiküldött munkavállalókra vonatkozó irányelv megsemmisítését kérő magyar
A luxemburgi székhelyű EU-bíróságon tárgyalandó ügy előzménye, hogy 2018-ban az uniós jogalkotó módosította a kiküldetésről szóló irányelvet, egyebek között díjazásukat, valamint szociális és munkavégzéssel kapcsolatos jogaikat illetően. A változtatások értelmében a kiküldött munkavállalók munkafeltételeinek tekintetében a célország ide vonatkozó szabályait kell tiszteletben tartani.

Magyarország és Lengyelország egyaránt keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához, a módosító irányelv teljes vagy részleges megsemmisítését kérve. Indoklásuk szerint a módosítást nem megfelelő jogalapon fogadták el, azokkal az irányelv megsérti azokat a rendelkezéseket, amelyek a szolgáltatásnyújtási szabadság elvének a közlekedési ágazatban való alkalmazására vonatkoznak.

Az uniós bíróság tájékoztatása szerint Manuel Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok indítványában egyebek mellett úgy ítélte meg, hogy a módosító irányelvet a megfelelő jogalap felhasználásával fogadták el. Célja a kiküldetésben lévő
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 12:41
Koronavírus - Morawiecki: az uniós helyreállítási terv elősegíti a közép-európai infrastrukturális fejlesztések
Az Andrzej Duda elnökkel közösen megtartott sajtókonferencián Morawiecki úgy értékelte: az előző nap Brüsszelben bejelentett, az európai gazdaságnak a koronavírus-járvány utáni helyreállítását célzó terv, valamint az Európai Unió 2021-2027-es pénzügyi keretének új tervezete "eddig nem látott gazdasági fejlődési lehetőségeket nyit meg Európa, ezen belül Lengyelország előtt".

Aláhúzva, hogy Varsó az olyan együttműködési formátumok megerősítésére törekszik, mint amilyen "az utóbbi években új lendületet kapott" visegrádi csoport (V4) és a Három Tenger Kezdeményezés, Morawiecki leszögezte: ezek a formátumok rendkívül fontosak a közép-európai infrastrukturális fejlesztések szempontjából. A helyreállítási terv, valamint a hétéves uniós költségvetési keretből megszerezhető eszközök pedig új forrásokat jelentenek e beruházások számára - mutatott rá a kormányfő.

Andrzej Duda a sajtókonferencián aláhúzta: Európában a járvány után gazdasági lökésre van szükség. Felidézte: április végén az európai
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 11:11
Koronavírus - Elemző: a vissza nem térítendő uniós támogatásokat kell előnyben részesíteni
Az elemző azt mondta, hogy az uniós mentőcsomag, amely 500 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból és 250 milliárd euró hitelből áll, újabb szuverenitási kérdéseket vetne fel, mert az Európai Unió beleszólna a hitelt felvevő tagállamok gazdaságpolitikájába.

Magyarország fegyelmezetten gazdálkodó, államadósságát folyamatosan csökkentő ország, ezért fontos, hogy ne vállaljon át aránytalanul nagy kockázatokat olyan tagállamoktól, amelyek nem tudnak, vagy nem akarnak ezen az úton haladni - vélekedett.

Hangsúlyozta: garantálni kell, hogy Brüsszel ne a visegrádi négyek (V4: Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovákia), a felzárkózó kelet-közép-európai országok elől vegye el a forrásokat.
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 10:11
Koronavírus - Kovács: az EU azokat büntetné, akik jól teljesítettek a járvány kezelésében
A műsorban arról beszéltek, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben az unió 2021 utáni hétéves pénzügyi keretéről (MFF), valamint az uniós bizottság koronavírus-járvány utáni gazdasági újjáépítési programjának ismertetésekor elmondta: Új generáció néven indítanák el a helyreállítási tervet, amely 500 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatásból és 250 milliárd euró kölcsönből állna.

Kovács István szerint a szolidaritási alap legnagyobb nyertesei Olaszország és Spanyolország lenne, akik egyébként a vírus kezelésében a legrosszabbul teljesítettek, ráadásul a gazdaságuk is rosszul áll.

"Az a legnagyobb baj, hogy ennek az egésznek a (...) vesztese a tervek szerint pont a mi régiónk lenne, ami pedig mind a víruskezelésben nagyon jól teljesített, mind pedig az elmúlt években a gazdaság is rendkívül jól teljesített" - hangsúlyozta, hozzátéve, bebizonyosodott egyébként, hogy a hozzánk érkező uniós források nagyon jó helyre jönnek, jó befektetésnek számítanak.
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 08:31
1/2675
Képek, videók
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
Az egészségügyi iskola
wob
2018. július 21. szombat, 10:09
5 Az egészségügyi maffia.
sarkadykati
2011. március 25. péntek, 03:21
78_78 Állat-egészségügyi
charlotteani
2010. november 15. hétfő, 22:00
Egészségügyi biztositó ép
tarsoly-galeria
2010. március 21. vasárnap, 17:44
Az egészségügyi maffia
sarkadykati
2009. december 15. kedd, 03:23
Egészségügyi Szakközépisk
nottino
2007. november 04. vasárnap, 10:49
Címkék
utazási szokásainkat, Dolga Vas, helyreállítási tervet, emelkedés mértéke, formátumok rendkívül, határokon átnyúló, műsorban arról, uniós jogalkotó, helyreállítási alap, világjárvány megmutatta, munkanélküliségi mutató, Anze Logar, válság rávilágított, Európai Bíróságnak, hangulati mutató, legrosszabbul teljesítettek,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.