Belépés
2019. október 19. szombat | 42. hét | 292. nap | 06:38 | Nándor
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A magyar gyermekirodalmat népszerűsíti Bukarestben a Balassi Intézet
A Balassi Intézet bukaresti központja csütörtöki közleményében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években több magyar irodalmi mű román nyelvű megjelenését támogatták, az idei irodalmi programokban kiemelt figyelmet kapnak a magyar gyermekirodalmi szerzők és műveik megismertetése.

Bemutatják a Román Nemzeti Könyvtár épületében Berg Judit A holló gyűrűje című könyvét, amelyet Bara Hajnal műfordító ültetett át román nyelvre. Az Aramis Kiadó gondozásában megjelent kötetet szombaton a BOOKerini Nemzetközi Gyermekkönyvvásáron mutatják be, ebből az alkalomból a József Attila-díjas író előadást tart arról, hogy miként működik a magyarországi gyermekkönyvpiac. A könyvvásáron egy külön programként Berg Judit Lavinia Braniste román íróval is beszélget.

A Balassi Intézet bukaresti székhelyén hétfőn megnyílik a Benedek Elek 160. című emlékkiállítás, amely a mesegyűjtő és író, folyóirat-szerkesztő, szépíró, kritikus és irodalomszervező Benedek Elek kevésbé ismert oldalát, a pedagógust mutatja be
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 18:51
Átadta az évad művésze díjakat a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vezetősége
adta át szerdán este, Vásáry Tamás Beethoven-koncertjének második része előtt, a Zeneakadémián - közölte az együttes az MTI-vel.

Az énekkari és zenekari tagok titkos szavazással választják ki azokat az előadókat, akiket előző évi művészi teljesítményük alapján erre a címre leginkább érdemesnek tartanak.

Csikota Gergely 2008-ban nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol az alap- és a mesterképzést is elvégezte. Egyetemi évei alatt számos alkalommal tagja volt az Európai Unió Ifjúsági Szimfonikus Zenekarának és a Gustav Mahler Jugendorchesternek. 2012-ben felvették a salzburgi Mozarteum mesterképzésére, és szintén 2012-ben próbajátékot nyert a Müncheni Filharmonikusok zenekari akadémiájára. A 2013/14-es évadban a Müncheni Szimfonikusok szólamvezetői posztjára nyert próbajátékot. A 2014/15-ös évadban a Royal Concertgebouw zenekarának állandó kisegítője lett. 2015-ben újabb sikeres próbajáték után a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara trombita szólamának vezetője lett.

Tóth Klára
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 08:11
Török offenzíva - Merkel a szíriai török beavatkozás azonnali leállítását sürgeti Erdogantól
menekülésre kényszerül, destabilizálódik a régió, és ismét megerősödik a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet.

Ugyancsak vasárnap Manfed Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője egy beszédében hangsúlyozta, hogy Törökország hadseregének bevonulása Szíriába ellentétes a nemzetközi joggal, az Európai Unió reakciója pedig egyelőre elégtelen.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa pártja és a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) közös ifjúsági szervezetének (Junge Union) Saarbrückenben tartott éves kongresszusán kiemelte, hogy miközben török csapatok a nemzetközi jog előírásait megsértve bevonulnak a szomszédos Szíriába és támadják a kurdokat, akik az IÁ elleni hősies küzdelmükkel nagy szolgálatot tettek Európának, az EU a helytelen módon az egyhangúlagos döntésekre épülő külpolitikája révén csupán annyit tud mondani, hogy megrendüléssel szemléli a folyamatot.

Hozzátette: ha az EU nem alkalmas és nem áll készen arra, hogy megfelelő
velemenyezd, 2019. október 13. vasárnap, 16:52
Szent II. János Pál pápa élete
enciklikát adott ki, emellett számos apostoli levelet, apostoli buzdítást és apostoli konstitúciót írt.
A lengyel pápa több száz boldoggá és szentté avatást ünnepelt, Lisieux-i Szent Terézt az Egyház doktorává avatta. A boldogok közé emelte többek között Teréz anyát, a magyarok közül pedig Apor Vilmost és Batthyány-Strattmann Lászlót, illetve az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt. Szentjeink közül ő kanonizálta Kingát és Hedviget.
A fiatalok iránti szeretete vezette, amikor meghirdette az ifjúsági világnapot. Pápasága során ennek kapcsán 19 alkalommal találkozott fiatalok millióival.
II. János Pál pápaságának meghatározó momentuma volt a más vallásokkal való párbeszéd. A pápák közül elsőként ő lépett be zsinagógába 1986-ban. Hívására a világvallások vezetői több alkalommal találkoztak Assisiben, hogy együtt imádkozzanak a világ békéjéért.
Felkészültségével, mély emberismeretével, imádságával hozzájárult a közép-kelet-európai társadalmi változásokhoz, a kommunista rendszer összeomlásához.
maroka, 2019. október 13. vasárnap, 08:51
Románia hétmillió eurót költött az elmúlt három évben a határon túli románokra
volt a román diaszpórának és az őshonos román közösségeknek szánt programok száma, 2019-re a diaszpóra programjai kerültek 57 százalékos túlsúlyba.

Natalia Intotero az ukrajnai román nemzetiségű diákok számára létrehozott ösztöndíjprogramot tartotta a legfontosabbnak. E program keretében az utóbbi két évben 5645 román iskolában, vagy egyes tantárgyakat románul oktató ukrajnai középiskolában tanuló fiatal kapott ösztöndíjat a román államtól. Kiemelte ugyanakkor azokat a táborokat is, amelyeket az ifjúsági és sportminisztériummal közösen szerveztek, és amelyeknek három év alatt 20 országból összesen 7526 gyermek volt a haszonélvezője. E táborokba egyaránt fogadták az őshonos román közösségek és a nyugat-európai román munkavállalók gyermekeit.

A miniszter arról a tájékoztatásról is beszámolt, amelyet a határon túli románoknak nyújtottak azért, hogy részt vehessenek a romániai választásokon.

Megjegyezte: a tárca 5,37 millió lejt (1,13 millió euró) igényelt az Európai Unió forrásaiból, hogy
velemenyezd, 2019. október 11. péntek, 17:22
Önkormányzat 2019 - A Párbeszéd a magyar és a horvát hatóságoknál is feljelentést tesz a Borkai-ügyben
amikor a videón szereplő egyik nő vállalkozása három millió forint uniós támogatást kapott.

Az ellenzéki párt a győri önkormányzatot arra kéri, vizsgálja meg, hogy Borkai Zsolt polgármesteri fizetése és olimpiai bajnoki életjáradéka elegendő-e arra, hogy a politikus "ezt a luxuséletmódot finanszírozza, hogy a Maldív-szigetekre utazzon, hogy horvátországi, több milliós luxusnyaralásokat finanszírozzon".

A Párbeszéd megkeresi a közbeszerzési hatóságot is, mert két évvel korábban a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál étkeztetési feladatait a vesztes ajánlatnál négyszer drágábban, 896 millió forintért nyerte el az a Diákolimpia 2017 Kft. nevű cég - mondta Szabó Tímea.

A politikus jelezte, levélben kezdeményezi, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság vonja meg Borkai Zsolt olimpiai bajnoki életjáradékát. Egy a magyar sportot és az olimpikonokat képviselő közszereplő "nem mehet el prostituáltakkal, nem orgiázhat" - indokolt.

Végül elmondta, írásbeli kérdést intéz Orbán Viktor miniszterelnökhöz
velemenyezd, 2019. október 10. csütörtök, 11:41
Országszerte bemutatják az Erasmus+ program eredményeit
digitális szabadulószobával, Kiskunhalason flashmobbal, Nagykátán szakmák versenyével, Egerben interaktív városi sétán mutatják be, hogy mit csináltak a tanárok és a diákok egy-egy Erasmus+ projekt keretében - említettek néhány példát a várható rendezvények közül.

A közleményben kitértek arra is, hogy Erasmus az Európai Unió egyik legsikeresebb programja: résztvevőinek száma az év végére várhatóan eléri a 10 milliót. A programba nemcsak egyetemisták, hanem tanárok, diákok, oktatók, szakértők és ifjúsági területen tevékenykedők is bekapcsolódhatnak. Létrehozhatnak partnerségeket, amelyekben több ország intézményei és szervezetei dolgoznak valamilyen közös témán; illetve külföldi képzésen, szakmai gyakorlaton vagy tanulmányúton vehetnek részt.

Az Erasmus+ program népszerűsége Magyarországon is töretlen, évről évre nő a rendelkezésre álló forrás, és ezzel együtt a pályázók száma is. Hazánkban idén csaknem 16 milliárd forint (50 millió euró) pályázati támogatást nyertek el köznevelési, szakképzési,
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 10:11
Európai Art Mozi Nap a kontinens 700 filmszínházában vasárnap
mint kulturális és közösségi tér fontosságára. Ezen a napon a résztvevő filmszínházak változatos filmes programokkal, többek között fesztiváldíjas különlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget - közölték az MTI-vel a szervezők.

Mint kiemelték, az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére meghirdetett eseményhez Magyarországról az Art-Mozi Egyesület szinte teljes tagsága csatlakozott.

A magyar program vezérfonalát a filmdrámától a kortárs ifjúsági filmen, vígjátékon és bűnügyi filmen át az animációs családi filmig változatos műfajokban öt új európai film és három magyar alkotás adja, melyek többsége az országos bemutatók előtt kerül műsorra. A programhoz csatlakozó 9 budapesti és országszerte 19 további art mozi ezekből válogatva alakította ki vasárnapi műsorát.

Premier előtt lesz látható a Cannes-i Filmfesztiválon Rising Star Díjjal elismert izlandi-dán dráma, A legfehérebb nap; a Berlini Filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díját elnyert
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 08:01
Megújul a zalaegerszegi Göcseji Múzeum
tett említést, hogy Deák Ferenc 1867-ben olyan fejlődést indított el, amire azóta sem volt példa, de a 2010-ben indult polgári kormány korszaka talán utoléri ezt. A kiegyezés utáni időszakban épült és a polgárosodás egyik szimbóluma is, a Göcseji Múzeum épülete.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy az épület 1890-ben készült el eklektikus stílusban, eredetileg takarékpénztárnak és bérlakásoknak adott helyet. Az 1950-es években a városi tanács működött a falai között, de volt ifjúsági klub, orvosi rendelő és napközis konyha is, míg 1973-ban meg nem nyitott benne a múzeum. Az 1990-es években beépítették a tetőterét és akkoriban teljes modernizáláson is átesett.

A polgármester elmondta: a Modern városok program keretében, a városrehabilitáció részeként újulhat most meg a múzeum a 2021 nyarára tervezett határidőig. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből 1,3 milliárd forint, kormányzati hozzájárulásból pedig további 550 millió forint áll rendelkezésre a
velemenyezd, 2019. október 07. hétfő, 14:12
Az ISSF jelentős változásokra készül a sportlövők világbajnokságával
Alekszander Ratner, az ISSF és az európai szövetség (ESC) főtitkára a Budapesten zajló első ifjúsági Európa-bajnokság kapcsán tartott pénteki sajtótájékoztatón elmondta: 2021-től kétévente rendeznének vb-t a pisztolyos, valamint a puskás versenyszámokban, míg külön a koronglövőknek, 2022-től pedig négyévente minden szakágnak közös helyszínen lenne a megméretése, a fennmaradó páros években pedig adott az olimpia.

A sportlövőknél eddig négyévente rendeztek vb-t, a legutóbbi két alkalommal - 2014-ben, valamint 2018-ban - a juniorokkal és csapatokkal együtt már 102 versenyszámban hirdettek bajnokot.

"Nagyon remélem, hogy december hetedikén Münchenben az ISSF közgyűlése támogatja a végrehajtó bizottság javaslatát, így elkezdhetjük a program részletes kidolgozását, valamint áttérhetünk annak gyakorlati megvalósítására" - mondta Ratner.

Kiemelte: az ifi Eb magyar kezdeményezésre született egy korábbi versenysorozat reformálásával, és Budapest nagyszerű választás első helyszínnek.

"A
velemenyezd, 2019. október 04. péntek, 19:32
Premier előtti vetítéseken látható a Szép csendben
közönségtalálkozón vesz részt a rendező Nagy Zoltán, továbbá a főszereplő Major Erik, Máté Gábor és Schell Judit.

Premier előtti jótékonysági vetítést tartanak október 18-án a Művész Art Moziban. A közönségtalálkozón Nagy Zoltán rendező mellett Varga Aida pszichológus és Könyves Krisztina pszichológus vesznek részt. A vetítés forgalmazói bevételét a Vertigo Média a Hintalovon Alapítvány számára ajánlja fel - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A film története szerint a 18 éves Dávid egy ifjúsági zenekar tehetséges szólistája. Az országos versenyre készülés finisében a zenekarhoz csatlakozik az elsőéves Nóri. Dávid hamarosan megsejti, hogy a 60 éves karmesterük bizalmas viszonyt próbál építeni az egyik 14 éves csellista lánnyal. Őrlődve a fiatal lány és mestere között, a fiú megszállott nyomozásba kezd, hogy kiderítse az igazságot.

A főszereplő Dávidot a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatója, Major Erik alakítja, a 14 éves Nórit az első filmszerepében debütáló Bognár Lulu,
velemenyezd, 2019. október 01. kedd, 14:51
PM-államtitkár: Békés megye foglalkoztatási mutatói kedvezőbbek az uniós átlagnál
régiójában lényegében nincs munkaerőtartalék, máshol az elvándorlás okoz gondot. Épp ezért indította el a kormány korábban a munkaerőpiaci reformot - emlékeztetett Bodó Sándor.

Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott hangsúlyozta: a kormány soha nem látott segítséget nyújt a megyének, fontos megmutatni a fiataloknak, hogy érdemes itt maradniuk, érdemes ide visszatérniük.

Hozzátette: a Kormányhivatal most szervezi első alkalommal egy időben a pályaválasztási vásárt az ország egyik legnagyobb ifjúsági rendezvényével, a Garabonciás Napokkal.

Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a gazdaságban nagy a szakemberhiány, ezért a szakképzés, és az, hogy minél több fiatal szakmát szerezzen, kulcsfontosságú a gazdasági teljesítmény növeléséhez.

A pályaválasztási vásáron 35 középfokú és öt felsőfokú oktatási intézmény, a megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint számos cég képviselteti magát. A kétnapos rendezvényre 3500 általános iskolást várnak, 1900 diákot
velemenyezd, 2019. október 01. kedd, 12:01
1/134
Képek, videók
Bujdosó Balassi.jpg
chillik
2016. január 10. vasárnap, 08:00
Balassi Bálint 2
taltos1
2014. február 14. péntek, 22:28
Balassi Bálint 1
taltos1
2014. február 14. péntek, 22:28
2008 Balassi Emlékérem
azenujsagom
2013. augusztus 26. hétfő, 04:16
Balássi-Vargha.jpg
agica2004
2012. január 14. szombat, 14:00
Balassi Bálint
jns
2011. május 10. kedd, 22:05
Balassi Bálint költö.jpg
farkas1945
2011. április 08. péntek, 23:42
balassi1.jpg
skorpiolilike
2010. június 19. szombat, 09:47
Balassi Bálint Wégner Zsu
sarkadykati
2010. május 23. vasárnap, 03:13
Balassi Bálint: A Pünkösd
mester126mari
2010. május 22. szombat, 07:52
Balassi Bálint idézet.jpg
szalai0913
2010. február 13. szombat, 19:16
Balassi Bálint
dnemethk
2009. augusztus 04. kedd, 17:29
népszerűség.jpg
dnemethk
2016. december 28. szerda, 14:17
népszerűség
tvally
2006. november 19. vasárnap, 16:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.