Belépés
2019. október 19. szombat | 42. hét | 292. nap | 06:38 | Nándor
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brexit - Szakértő: a következő uniós költségvetési ciklusban 84 milliárd eurós hiánnyal kell számolni
Halmai Péter hozzátette: ezt részben a nagy elosztópolitikák kiadásainak csökkentésével, részben a befizetési terhek növelésével lehet ellensúlyozni.

Márpedig a "nagy befizető" öt ország megmondta, hogy a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1 százalékánál nem akarnak többet adni. Miközben az Európai Bizottság a GNI 1,114 százalékát irányozta elő, az EU finn soros elnöksége pedig köztes megoldást javasolt.

A szakember kiemelte: a tizedszázalékok - amelyeken a vita megy - óriási összeget jelentenek a közös szakpolitikák, európai prioritások területén.

Halmai Péter úgy vélekedett, hogy az uniós pénzeket feltételekhez kötése nem abnormális, de világosan látható és teljesíthető feltételeknek kell szabni hozzá.
velemenyezd, 2019. október 18. péntek, 21:22
Egy magyar cég EU-s díjat kapott szakképzés megszervezéséért
A szakképzés népszerűsítését célzó Szakmai Készségek Európai Hete keretében Helsinkiben átadott kitüntetést a tiszalöki építőipari kisvállalkozás egy általa indított munkahelyi képzéssel nyerte el.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a cég azért érdemelte ki az elismerést, mert a vállalkozás vezetői úgy döntöttek, szakképző programot indítanak, hogy kellő számban álljanak a rendelkezésükre jól képzett, hozzáértő alkalmazottak, és így a cég színvonalas szolgáltatásokat tudjon nyújtani. A program indulását követően azonnal megváltozott a dolgozók hozzáállása: a sajátjuknak tekinttették a céget, és ennek köszönhetően csökkent az elvándorlásuk.

A közlemény ismerteti: az unió díjával a szakképzés népszerűsítése és megszervezése területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó embereket, szervezeteket és kezdeményezéseket jutalmazza. A cél, hogy felhívják a figyelmet a minőségi szakképzésre, reflektorfénybe állítsák a győzteseket, motiválják a szakképzésben részt vevőket, valamint támogassák a
velemenyezd, 2019. október 18. péntek, 18:21
EU-csúcs - Tusk: a bővítés kérdése 2020-ban újra a tagállamok asztalára kerül
árult el, hogy a "rendkívül fontos megbeszélés" a következő hónapokban folytatódik.

Az október 9-én indult szíriai török offenzíváról, valamint az Egyesült Államok és Törökország között létrejött tűzszüneti megállapodásról kijelentette, az nem valódi tűzszünet, nem vehető komolyan, nem olyan, amire az EU számított - mondta. Tusk az Európai Tanács nevében ismételten felszólította Ankarát, hogy végérvényesen állítsa le a kurd erők elleni katonai támadásait.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón súlyos történelmi hibának nevezte a tagállamok vezetőinek pénteki döntését arról, hogy az EU ne kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával.

"Nagyon szomorú vagyok amiatt, hogy bizottsági elnöki megbízatásom utolsó EU-csúcsa ilyen kimenetelű vitával záródott" - mondta.

A bővítésről folytatott, éjszakába nyúló eszmecsere nem arról szólt, hogy a két ország készen áll-e a tárgyalások megkezdésére, hanem arról, hogy ha az EU azt akarja, hogy
velemenyezd, 2019. október 18. péntek, 17:31
AM: A kormány elkötelezett az agrártámogatások megóvása mellett
ágazati dotációkat vezetett be a kormány. Az átmeneti nemzeti támogatás és a de minimis, azaz a csekély összegű mezőgazdasági támogatás segítségével a termeléssel érintett hátrányos helyzetű Észak-kelet magyarországi régióban sikerült megőrizni a mezőgazdasági foglalkoztatottság szintjét.

Ebben a rendszerben a 2020-as év lesz az utolsó, 2021-től pedig új uniós költségvetési periódus indul, amely hatással lesz az európai dohányvertikumra is - mondta a helyettes államtitkár. Szavai szerint az Európai Bizottság tervezetében - ahogyan az elmúlt hét évben - a következő ciklusra sem tervezett be semmilyen közvetlen, termeléshez kötött támogatást a dohányágazat számára, nincs mód a piaci támogatás igénybevételére, illetve nem tett javaslatot az átmeneti nemzeti támogatások folytatására sem.

Megjegyezte, Magyarország fontosnak tartja az átmeneti nemzeti támogatások fenntartását annak érdekében, hogy 2020 után is megfelelő és stabil gazdasági környezetben dolgozhassanak a munkaigényes, nagy hozzáadott
velemenyezd, 2019. október 18. péntek, 15:51
Szili: El kell ismertetni Európával a nemzeti kisebbségi régiókat
figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

Ezzel összefüggésben leszögezte: "El kell ismertetni Európával azt, hogy léteznek nemzeti kisebbségi régiók!" A kezdeményezés támogatását kérve, megjegyezte: az "jó belépő lehet" az önigazgatás megteremtéséhez is.

A kezdeményezés támogatására a Székely Nemzeti Tanács idén májusban indított aláírásgyűjtést. Ahhoz, hogy a kezdeményezés az Európai Bizottság (EB) elé kerüljön, legalább hét uniós tagországban jövő májusig legalább egy millió aláírást kell szerezni hozzá.

A miniszterelnöki megbízott rámutatott: a kezdeményezés sikere a 21. században egy új időszámítás kezdetét jelentheti a kárpát-medencei történelemben.

"Egy új párbeszédet jelenthet a szomszédos országokkal, hogy ezen európai keretek között fogalmazzuk újra a közösségi önigazgatást" - mondta Szili Katalin.

Őry Péter, a szabadegyetemet szervező Pro Civis társulás elnöke az
velemenyezd, 2019. október 18. péntek, 13:31
Szakértő: hitelességi válságot okozna az uniónak a bővítés leállítása
Emlékeztetett, szinte minden uniós tagállam, illetve az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezetői is támogatják a csatlakozási tárgyalások elindítását.

Hozzátette, egyedül Franciaország zárkózik el jelenleg ettől, egyebek mellett jogállamisági problémákat emlegetve. Valójában - vélte Berzi Gergely - Franciaország rövid távon azt szeretné elkerülni, hogy még több bevándorló érkezzen Albániából.

"Macron látszólag migrációpárti politikát folytat, de attól nagyon fél, hogy ha nő a bevándorlás mértéke Franciaországban, annak nagyon súlyos politikai következményei lesznek, s ennek nem ő lesz a nyertese" - fogalmazott. A francia elnök hosszabb távon arra törekszik, hogy az Európai Unió integráltabb legyen, és nem arra, hogy bővüljön - fűzte hozzá.
velemenyezd, 2019. október 18. péntek, 10:31
Tőzsde - Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok
Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 24 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 51 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 19 ponttal eshet a nyitásban.

Csütörtökön London kivételével mérsékelt veszteségekben zártak a főbb európai tőzsdék. Dél körül meredeken felíveltek az irányadó mutatók, miután Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit kormányfő bejelentette, hogy megszületett a megállapodás a rendezett brit kiválásról. Az Európai Tanács még este jóvá is hagyta a dokumentumot, ám a brit parlamenti képviselők nyilatkozatai alapján úgy tűnik, hogy az alsóház szombatra összehívott ülésén nem lesz meg az elfogadáshoz szükséges többség, azaz továbbra is fennáll a rendezetlen kilépés kockázata. Ez pedig jelentősen mérsékelte a piacok kezdeti lelkesedését is.

A londoni FTSE-100 mutató 0,20 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-index 0,12 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,42 százalékos mínuszban zárt csütörtökön. Milánóban 0,23
velemenyezd, 2019. október 18. péntek, 08:01
EU-csúcs - Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
közlések szerint a képviselőtestület csak akkor bocsátja szavazásra a kérdést, ha a szigetországban már megtörtént a jóváhagyás. Az EP-szavazásra állítólag jövő hét csütörtökön kerülhet sor ez esetben.

Az ülés első szakaszát lezáró sajtótájékoztatón Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijelentette, hogy a megállapodás lehetővé teszi a "káosz és a konfliktusok elkerülését".

Aláhúzta, úgy néz ki, hogy közel már a folyamat vége, s hozzátette, a megegyezést az tette lehetővé, hogy az Európai Bizottság és Írország is pozitívan értékelte a tervezetet, Boris Johnson brit kormányfő pedig elfogadta, hogy vámellenőrzések lesznek bizonyos észak-írországi áruforgalmi beléptető pontokon.

"Őszintén szólva szomorúságot érzek, a szívem mélyén mindig is bennmaradáspárti leszek, és remélem, hogy brit barátaink egy napon a visszatérés mellett döntenek, az ajtónk mindig nyitva fog állni" - fogalmazott.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke rámutatott, hogy a ratifikáció jogbiztonságot teremtene
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 20:32
Tőzsde - London kivételével mínuszban zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék
londoni FTSE-100 mutató 0,20 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-index 0,12 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,42 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,23 százalékkal, Madridban pedig 0,50 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,10 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,12 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,30 százalékkal csökkent.

Dél körül meredeken felíveltek a mutatók, miután Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit kormányfő bejelentette, hogy megszületett a megállapodás a rendezett brit kiválásról, sikerült egyetértésre jutni a bénultság fő okának számító ír-északír helyzet rendezésére szolgáló rendelkezésekről és a jövőbeli viszonyrendszerről szóló politikai nyilatkozat szövegéről is.

A reményeket azonban leforrázta, hogy a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője azonnal elutasította az egyezményt. A legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erő, a
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 18:21
EU-csúcs - Von der Leyen: nem várható döntés az albán és észak-macedón csatlakozási tárgyalásokról
kedden jóváhagyni a csatlakozási tárgyalások megindítását, annak ellenére sem, hogy a brüsszeli testület értékelése szerint a két ország végrehajtotta a feltételként előírt reformokat.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke kiemelte, hogy az EU-nak erősítenie kell az egységét és a hitelességét, ha fontosabb világpolitikai szereplővé kíván válni, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy eleget tegyen a korábban tett vállalásainak.

"Ezért támogatjuk a tárgyalások azonnali megindítását. Az Európai Bizottság is ennek a pártján van, s nehéz lenne megmagyarázni az érintett országok lakosainak, hogy mi is az oka az újabb halasztásnak" - fogalmazott.

Bennfentes források szerint több résztvevő, köztük Antti Rinne, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfője is megpróbálta Emmanuel Macron francia elnököt meggyőzni álláspontja megváltoztatásáról, de egyelőre nem látni elmozdulást.

A Politico brüsszeli híroldal egy cikke szerint Macron előző napi nyilatkozatai arra utalhatnak, hogy az
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 18:11
EU-csúcs - EP-elnök: az uniós parlament üdvözli az újabb Brexit-megállapodást
munkanélküliségre, a gyermekszegénység leküzdésére, garanciát kell nyújtania az ifjúság és a rászorulók számára. Mindeközben meg kell őriznie a finanszírozási szintet különösen az olyan hagyományos EU-politikák tekintetében, mint a kohézió és a mezőgazdaság területe - húzta alá.

"Olyan költségvetésre van szükségünk, amely összhangban áll az értékeinkkel. Be kell vezetni egy új védelmi mechanizmust, amely bünteti azokat, akik nem tartják be a jogállamiság követelményeit" - fogalmazott.

Az új Európai Bizottsággal összefüggésben azt mondta, a biztosjelöltek meghallgatása folytatódik, szavazásra a bizottság végleges összetételéről egy hónap késéssel, novemberben kerülhet sor. Az Európai Parlamentet nem lehet hibáztatni a késedelem miatt, "mivel feladatát lelkiismeretesen és az uniós szerződésekben foglalt jogainak megfelelően folytatja és fogja folytatni" - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy az EP nehézségekkel küzd amiatt, hogy az Európai Tanács nem vette figyelembe a 2014-ben először
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 18:04
EU-csúcs - Merkel: jó hír az újabb Brexit-megállapodás megszületése
előtt. Reményét fejezte ki, hogy a brit miniszterelnök megkapja a többséget az egyezség támogatásához a brit alsóház részéről.

"A múltbeli tapasztalatok alapján óvatosnak kell lennünk" - mondta Macron.

Hozzátette, a megállapodás lehetővé teszi, hogy a felek válaszokat találjanak eddigi közös, politikai és technikai természetű aggodalmaikra.

Úgy vélte, hogy most lehetőség nyílik az Európa jövőjéről szóló megbeszélések újabb szakaszának megkezdésére is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott, következő elnöke érkezésekor kijelentette: örül, hogy újabb megállapodás született, ugyanakkor sajnálja, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót.

"Fontos azonban, hogy az elválás rendezett formában történjen. Ez döntő jelentőségű az emberek és a gazdaság szempontjából is, valamint a Nagy-Britanniával fennálló kapcsolatok jövőbeli alakulása szempontjából is" - mondta.

Kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott: a jelek arra utalnak, hogy a találkozón nem születik
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 16:42
1/1642
Képek, videók
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
halmaim.jpg
sz719eszter
2017. november 28. kedd, 15:54
szülinap halmainé böbitől
zsokica45
2016. augusztus 27. szombat, 20:34
nőnap halmai imrétől.jpg
zsokica45
2016. március 23. szerda, 20:13
névnap halmai imretől.jpg
zsokica45
2015. november 24. kedd, 16:36
névnap halmai böbe.jpg
zsokica45
2015. november 24. kedd, 16:36
HALMAINÉ MONCSI
1vargaildyko
2015. március 10. kedd, 10:53
névnap halmai imitől..jpg
zsokica45
2014. november 20. csütörtök, 17:49
névnap halmai böbitől.jpg
zsokica45
2014. november 20. csütörtök, 17:49
Halmai Tamás 1
taltos1
2014. május 07. szerda, 19:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.