Belépés
2020. július 05. vasárnap | 27. hét | 187. nap | 17:41 | Emese, Sarolta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A március 15-i hétvégén kezdődik a turisztikai szezon Fraknóban és Kismartonban
A látogatókat mindkét helyszínen magyar nyelvű vezetésekkel várják 10 és 17 óra között, amelyeken egyebek mellett az Esterházy Melinda hercegné és Joseph Haydn zeneszerző életét bemutató kiállításokat lehet megtekinteni.

A szezon folytatásában április 7-én Kismartonban Esterházy Contemporary címmel nyílik kiállítás, amelyen a 2013-as Esterházy Art Award győztesének, Csató Józsefnek az installációit lehet megtekinteni a kastély lépcsőházában.

Április 13-án és 14-én Húsvéti vásárt tartanak a fraknói várban, ahol lesz tojáskeresés, állatsimogatás, megmutatják, hogyan készítik a fánkokat a helyi pékségekben vagy hogyan működik egy automata lekvártöltő. Mindezek mellett a vad- és gyógynövények jótékony hatásait is bemutatják.

Április 18. és 20. között Kismartonban húsvéti családi vezetést kínálnak, a gyerekeket pedig kézműves foglalkozással és pónilovaglással várják.

A classic.Esterhazy koncertsorozat március 23-án Hercegi kamaramuzsika címmel folytatódik, április 13-án a Haydn
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 10:47
Ezer Ákos, Keresztes Zsófia és Nagy Imre az Esterházy Művészeti Díj nyertesei
Az Esterházy Művészeti Díjra benyújtott pályaművek magas színvonala nehéz döntés elé állította a zsűrit. Végül a tagok a második fordulóban jutott huszonegy művész közül három olyan különleges művészeti életmű mellett döntöttek, amelyek hűen tükrözik a kortárs képzőművészeti szcéna aktuálisan fontos irányait - közölte az MTI-vel csütörtökön az Esterházy Magánalapítvány és a Ludwig Múzeum.

Mint a szervezők emlékeztettek, a független szakmai zsűri tagjai - Sandro Droschl, Fabényi Julia, Fenyvesi Áron, Rieder Gábor, Vitus Weh és Luisa Ziaja, valamint a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány részéről Ottrubay István - kétlépcsős kiválasztási rendszerben, 266 pályázóból választották ki a munkáit eredetiben benyújtó és kiállító 21 művészt, végül pedig a díjazottakat.

Ezer Ákos 1989-ben született Pécsen; Budapesten és Tóalmáson él és alkot. Festményei vidám erőteljességgel mutatják be az egyszerű ember bukdácsolását, meghiúsult álmait, esendőségét. Figuratív teremtményei önmagára is reflektáló
velemenyezd, 2017. december 14. csütörtök, 20:13
Ismét meghirdették az Esterházy Művészeti Díjat fiatal festőművészeknek
Az 5000 eurós (több mint másfél millió forintos) díjat kétévente kettő, maximum három képzőművésznek ítéli oda a független szakmai zsűri - olvasható az Esterházy Magánalapítvány hétfői közleményében.

A www.esterhazy.at/dij weboldalon való online pályázás zárónapja október 31. Az Esterházy Művészeti Díjat december 14-én adják át a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban. A díjátadó után a zsűri által összeállított anyagból kiállítás nyílik, amely 2018. január 7-ig látogatható.

A zsűri tagja Sandro Droschl, a gratzi Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien igazgatója; Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum főigazgatója; Fenyvesi Áron kurátor, műkritikus, a Trafó Galéria vezetője; Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója; Rieder Gábor, a Flash Art Hungary főszerkesztője; Vitus Weh, az Esterházy Magánalapítvány művészeti tanácsadója és Luisa Ziaja, a bécsi 21er Haus kurátora.

A 2009-ben megalapított Esterházy Művészeti Díj célja a
velemenyezd, 2017. szeptember 25. hétfő, 10:11
Ismertették az Esterházy Magánalapítvány idei zenei programsorozatát
A három pillért a december 21-ig tartó classic.Esterházy koncertsorozat, a klasszikus, dzsessz, balkáni és roma zenei koncerteket kínáló kismartoni, szeptember 6. és 16. közötti HERBSTGOLD-fesztivál, valamint Verdi Rigoletto című operájának július 12. és augusztus 19. közötti, szentmargitbányaielőadásai alkotják - mondta az Esterházy Magánalapítvány magyarországi kulturális képviselője a egy szombati sajtótájékoztatón a Müpában.

Schneider Erika közölte: zenei programokat a kismartoni Esterházy-kastélyban, a kastélyparkban, valamint a kőfejtőben rendezik meg. Idéntől az Esterházy-kastély újra otthont ad egy zenekarnak, a Haydn Filharmóniának.

Az új rezidens zenekar januárban Haydn A teremtés című művével nyitotta meg a 2017-es szezont. Április 22-én Marlis Petersen szoprán lép fel, májusban Nicolas Altstaedt csellóművész, karmester Mozart és Haydn műveivel anyák napi koncertre hívja a közönséget, majd a Chamber Orchestra of Europe és Piotr Anderszewski zongoraművész Bartók, Janacek, Mozart és
velemenyezd, 2017. április 08. szombat, 13:32
Esterházy Melinda életét bemutató kiállítás nyílik a burgenlandi Kismartonban
Az időszaki tárlat mellett a hercegné életéről könyv is készült, ennek december elején lesz a bemutatója - közölte Ottrubay István péntek délután, a kiállítás sajtóeseményén.

Az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója, egyben a hercegné legidősebb unokaöccse az MTI-nek elmondta: még Esterházy Melinda életében fogalmazódott meg a gondolat, hogy készüljön róla modern életrajzi könyv.

Ottrubay István hozzátette: egy osztrák szerző írt ugyan már Esterházy Melindáról, de néhány éve úgy döntöttek Esterházy Melindával egyeztetve, hogy nem ezt adják ki ismét, hanem újat készítenek. Az életrajzi mű összeállítása közben jött a gondolat, hogy mindezt jó lenne bemutatni is, így dolgoztak párhuzamosan a könyv és a kiállítás összeállításán.

A Magánalapítvány tájékoztatása szerint az Esterházy Melinda - Sok jóval ajándékozott meg az élet című időszaki tárlat betekintést nyújt egy kiemelkedő pályafutás pillanataiba.

A kismartoni Esterházy-kastély október 15-én nyíló kiállításán egy ötfelvonásos
velemenyezd, 2016. október 14. péntek, 17:33
Kortárs kiállítás nyílt a kismartoni Esterházy-kastélyban
A független művészeti díjat 2009 óta kétévente adják át. A kitüntetés célja a kortárs művészet támogatása és a nemzetközi párbeszéd elősegítése.

A Festészet a szabad térben című kiállításon Tibor Zsolt Bécsben élő művész munkái, Horváth Dániel többek között utazóbőröndökből összeállított installációja és képei, Makai Mira Dalma kerámiái, Kaszás Tamás zöld növényekből és használt bútorokból feltornyozott installációja, Borsos Lőrinc zászlókat felvonultató képsorozata, Szabó Ábel kortárs városképek valósághű ábrázolását bemutató alkotásai és Király András szürreális jegyeket hordozó munkái láthatók.

A kiállítást szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a kiválasztott művek a festészet műfajára koncentrálnak ugyan, de az alkotások nagy része átlépve az eddigi határokat "kilép" a térbe, és ezáltal izgalmas köztes terek keletkeznek.

A kastéllyal szemben található Vinotékában koncepcionális művészek ifjabb generációjának horse/home stories című kiállítása nyílik meg. A
velemenyezd, 2016. március 18. péntek, 16:43
Átadták az Esterházy Művészeti Díjat
A 2009 tavaszán alapított és kétévente kiosztott, 5 ezer euróval (1,5 millió forint) járó díjat Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója és Othmar Michl, az UNIQA Biztosító vezérigazgatója nyújtotta át a győzteseknek.

A független szakemberekből álló bíráló bizottság a beérkezett 297 pályázóból két fordulóban választotta ki a győzteseket és a kiállító művészeket. A zsűri tagjai voltak Sandro Droschl, Niklai Judit, Fenyvesi Áron, Rieder Gábor, Manfred Wiplinger és Vitus Weh, valamint a díj alapítója, Ottrubay István és a díj főszponzora, az UNIQA részéről Othmar Michl vezérigazgató.

Az MTI-hez elküldött közlemény szerint Vitus Weh zsűritag, az 1990-ben Budapesten született Makai Mira Dalmát méltatva elmondta: színes mázú kerámiái "úgy ragyognak a megvilágított vitrinekben, mint pompás korallok a víz alatt, valóságuk azonban mégsem kézzelfogható". Azt, hogy tárgyai esetében festészetről van szó a háromdimenziós térben, azt a mögéjük támasztott vászon jelzi, amely a
velemenyezd, 2015. november 12. csütörtök, 20:31
Meghirdették az Esterházy Művészeti Díjat fiatal festőművészeknek
Az 5000 eurós (1,55 millió forint) díjat kettő, vagy három mű alkotóinak ítéli oda a független szakmai zsűri - olvasható az Esterházy Magánalapítvány szerdai közleményében.

A www.esterhazy.at/dij weboldalon való online pályázás zárónapja október 20. Az Esterházy Művészeti Díj nyertesét a november 12-i díjátadón hirdetik ki a Magyar Nemzeti Múzeumban. A díjátadó után a zsűri által összeállított anyagból kiállítás nyílik, amely november 13-tól december 6-ig látogatható.

A zsűri tagjai Sandro Droschl, a grazi Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien igazgatója, Fenyvesi Áron, a budapesti Trafó Galéria vezetője, Othmar Michl, az UNIQA Magyarország Zrt. vezérigazgatója, Niklai Judit, a Blood Mountain Alapítvány alapító-igazgatója,Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója, Rieder Gábor, az ArtKartell főszerkesztője, a Gallery Weekend művészeti vezetője, Manfred Wiplinger, a bécsi Krinzinger Galéria rezidens programjának felelőse, valamint Vitus Weh, az Esterházy Magánalapítvány
velemenyezd, 2015. szeptember 23. szerda, 12:02
Világsztárok és mesterkurzusok a kismartoni Esterházy-kastélyban
muzsikát játszó Concerto Köln és a Müncheni Kamarazenekar.

A 2015-16-os évad rezidens zenekara a számos díjjal kitüntetett Schumann Quartett lesz, amely október végén mutatkozik be a kismartoni közönségnek. A muzsikusok Schumann romantikus művei mellett klasszikus és kortárs darabokat is műsorukra tűznek.

A fesztivál a hely zenei örökségéből adódóan különös figyelmet fordít Joseph Haydn és Johann Nepomuk Hummel egykori udvari karnagyok műveire.

Andreas Richter, az Esterházy Magánalapítvány zenei intendánsa az MTI kérdésére elmondta: a fesztiválnak ez évtől fontos a műhely jellege, vagyis lehetőséget adnak fiatal művészeknek, hogy képezzék magukat.

A fiataloknak a koncertsorozat ideje alatt egyrészt Marlis Petersen mesterkurzusát lesz alkalmuk látogatni, amelyet a Joseph Haydn Konzervatóriummal együttműködve tart majd a híres énekesnő. Emellett Marlis Petersen augusztus végén Mozart, Beethoven és Haydn műveiből ad áriaestet Camillo Radicke zongora- és Florian Mayer hegedűművész
velemenyezd, 2015. január 29. csütörtök, 14:02
A Toscával folytatódik jövőre a szentmargitbányai operafesztivál
A fesztiválnak otthont adó szentmargitbányai kőfejtő tulajdonosa, az Esterházy Betriebe és a kft. által létrehozott új rendező cég, az Arenaria képviselői csütörtöki bécsi sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták: a fesztivál folytatódik és megújul, új partnerek bevonásával próbálnak lépést tartani a legmodernebb kihívásokkal és megfelelni az operarajongók minden igényének.

Az idei Aida-premier után jövő nyáron a Toscával várják a vendégeket a Burgenlandban található kőfejtőbe, emellett kísérőprogramok is lesznek, már biztosan jön a Dire Straits-alapító Mark Knopfler, de további előadókkal is tárgyalnak - tették hozzá.

Karl Wessely, az Arenaria vezetője úgy fogalmazott: az új Tosca csodaszép színpadképe és a felkért neves művészek jelentik a garanciát arra, hogy minden operarajongót lenyűgözzön az előadás.

Az opera rendezője, a bécsi Operaház korábbi igazgatója, Robert Dornhelm immár harmadik alkalommal rendez a szentmargitbányai kőfejtőben. 2013-ban a Bohéméletet, 2014-ben az Aidát vitte
velemenyezd, 2014. november 20. csütörtök, 20:52
Szeptember 12-én búcsúztatják Esterházy Melindát
A 12., egyben utolsó Esterházy-herceg augusztus 28-án, 95 évesen elhunyt özvegyét szűk családi körben helyezik végső nyugalomra a kismartoni családi kriptában. A gyászszertartás előtt 9.30-tól 12 óráig nyílik lehetőség a kegyelet lerovására és a kondoleálókönyv aláírására - közölte a gyászoló család és az Esterházy Magánalapítvány.

A szentmisét Ägidius Zsifkovics megyéspüspök és Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát celebrálja. A gyászmisét Michael Haydn c-moll Requiem-je, I. Esterházy Pál herceg (1635-1713) kantátagyűjteményények, a Harmonia Caelestisnek, a magyar barokk zenetörténet első jelentős művének részletei kísérik.

A kismartoni Ferences templomban és kolostorban található családi kriptát 1705-ben I. Esterházy Pál herceg alapította, aki saját maga is itt lelt végső nyugalmat. Esterházy Melinda hercegné 1989-ben restauráltatta a családi kriptát, végakarata szerint őt is ezen a történelmi helyen helyezik örök nyugalomra.

A család magyarországi ága számára szeptember 22-én
velemenyezd, 2014. szeptember 05. péntek, 10:12
Elhunyt Esterházy Melinda hercegné
A hercegnét családja körében érte a halál az ausztriai Kismartonban.

"Esterházy Melinda hercegné személyében Burgenland tartomány kulturális életének egyik legnagyobb támogatóját tisztelhettük" - fogalmaznak a gyászközleményben.

Nevéhez fűződik a magyar történelmi örökség részét képező kismartoni Esterházy-kastély és Fraknó várának állapotmegőrzése, azokban nagy jelentőségű kiállítások rendezése, valamint közhasznú és szociális támogatások biztosítása. Tevékenységét számtalan kitüntetéssel ismerték el.

Ottrubay Melinda néven született Budapesten 1920-ban, Ottrubay Dezső törvényszéki elnök lányaként. A Magyar Állami Operaház primabalerinája lett, ekkor, karrierje csúcsán ismerkedett meg későbbi férjével, V. Esterházy Pál herceggel, akivel 1946-ban házasságot kötött. Ezután felhagyott balett-táncosi pályafutásával.

Esterházy Pált 1949-ben, a Mindszenty-perben hosszú fogságra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Az 1956-os forradalom alatt szabadult, ezután a hercegi pár rövid ausztriai
velemenyezd, 2014. augusztus 28. csütörtök, 17:24
1/3
Képek, videók
kismartoni Eszterházy-kas
gigi55
2011. október 06. csütörtök, 13:58
3 Kismárton
manolap44
2010. április 11. vasárnap, 12:54
Kismarton
mecsery
2010. március 05. péntek, 03:14
Ausztria-Kismarton-Esz ter
panni48
2009. július 15. szerda, 08:51
kismarton.sopron.megye .jp
linktaram
2008. október 07. kedd, 14:47
A kismartoni Esterházy-ka
isukaking
2007. február 03. szombat, 18:31
kismarton várkastély.jpg
solanum
2006. május 23. kedd, 12:45
heti-turisztikai-ajanl o-s
menusgabor
2015. szeptember 01. kedd, 22:50
turisztikai központ
zsoka63
2009. január 27. kedd, 19:03
Tata - Esterházy-várkasté
dnemethk
2013. szeptember 30. hétfő, 22:58
Fertőd, Esterházy-kastély
jpiros
2011. november 24. csütörtök, 06:11
Esterhazy%20Janos.jpg
cserhat3
2011. augusztus 18. csütörtök, 19:04
Esterházy-palota.JPG
balazsmargit
2011. augusztus 16. kedd, 08:35
Fertőd - Esterházy-kastél
irmus
2011. április 27. szerda, 18:36
M.o.- Esterházy k..jpg
molnarjulia
2011. február 03. csütörtök, 12:41
Címkék
Horváth Dániel, Blood Mountain Alapítvány, helyi pékségekben, második fordulóban, automata lekvártöltő, Kortárs Művészeti Múzeum, 1956-os forradalom, Johann Nepomuk Hummel, festészet műfajára, Esterházy Művészeti Díjat, időszaki tárlat, Kortárs Művészeti Múzeumban, magyar történelmi, mögéjük támasztott, magyar barokk, Sandro Droschl,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.