Belépés
2020. február 17. hétfő | 8. hét | 48. nap | 06:05 | Donát
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A petrezselyem története és gyógyhatásai
konyha nélkülözhetetlen zöldségei közé tartozik. A jó húslevesnek fontos kelléke a petrezselyemgyökér és annak a lombja is.

A helytelenül fehérrépának és gyökérnek is nevezett petrezselyem a zellerfélék családjába tartozó, kb. 40 cm magasra növő bokros gyógy- és fűszernövény. Két alaptípusa van: a levélpetrezselyem (metélőpetrezselyem) és a gyökérpetrezselyem. Az ernyősvirágzatúak rendjébe tartozó petrezselyem ismertebb rokonai a sárgarépa, a paszternák, a kapor és a kömény.

Eredetileg Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén honos, azonban mára az egész világon elterjedt.

Néhány más növény népies nevében is benne van a petrezselyem szó, így a koriandert kínai petrezselyemnek vagy cigány petrezselyemnek, a turbolyát pedig édes petrezselyemnek is nevezik.

A petrezselyem népies nevei: petrezselem, petrezsirom, petruska.

Magas C-vitamin és karotin tartalmán kívül magas az ásványi anyagtartalma is. Káliumtartalma a legmagasabb a zöldségnövények között,
pacsakute, 2020. február 08. szombat, 23:55
Kínzások és kivégzések Magyarországon
a kínhalál egyik legszélsőségesebb formája, ám korántsem Vlad Tepes ördögi elméjének találékonyságát dicséri. Maga a módszer keletről származik: feljegyzések szerint már az asszírok is alkalmazták, a perzsáknál pedig általános bűntetés végrehajtási módozatnak számított. Észak-Afrikában nemkülönben ismerték és gyakorolták ezt a förtelmesen szadista eljárást, innen kerülhetett át a török gyakorlatba, majd a nyugati országokba, többek közt Havasalföldre, Erdélybe és Magyarországra is. A karóba húzás eredetileg a holttest közszemlére tételét szolgálhatta: a megölt gonosztevő vagy ellenség testét hosszú póznára tűzték, majd a póznát nyilvános helyen állították fel. Nem kérdéses, hogy az átdöfött tetem látványa minden másnál ékesebben szemléltette a törvényi megtorlás mindenek feletti hatalmát, s elrettentő hatást gyakorolt az emberekre - az eleven test felnyársalása azonban ennél is szörnyűségesebbnek bizonyult, így gyakorlata gyorsan elterjedt Európában.

Maga a karó, mint kivégzőeszköz, az általa
eposz, 2019. július 13. szombat, 11:59
Anyák napja
országa (pl. Guatemala és Mexikó), Hongkong, India, Malajzia, Pakisztán, Szingapúr
május 26.: Lengyelország
május utolsó vasárnapja: Franciaország, Marokkó, Svédország
június második vasárnapja: Luxemburg
október harmadik vasárnapja: Argentína
december 8.: Panama

Más ünnephez kapcsolódik:

Egyesült Királyság (Anglia): az itteni anyák napja (Mother's Day) a Nagyböjt negyedik vasárnapjára esik. A Mothering Sunday nevű vallásos ünnepből alakult ki, amely eredetileg nem kapcsolódik a mai anyák napja ünnephez.
India: a nyugati hatásra átvett május 10-i anyák napja mellett megtartják a Durga Puja nevű, októberi tíz napos ősi hindu anyák ünnepét is.
Thaiföld: augusztus 12., Sirikit királynő születésnapja

Anyák napi vers.

Takács Irén: Az édesanya (idézet)

Ha beteg vagy, fáradt,
És ha gyötör a bánat,
Betakar, vigasztal,
Megveti az ágyad.
Szeresd ezért nagyon
Az
taltos1, 2019. május 05. vasárnap, 22:44
576 éve született Mátyás király
576 ÉVE SZÜLETETT MÁTYÁS KIRÁLY

Hunyady Mátyás (Kolozsvár, 1443. február 23. - Bécs, 1490. április 6.) Magyarország királya 1458 és 1490 között. Hivatalos uralkodói címe eredetileg Magyarország, Dalmácia, Horvátország, Ráma, Szerbia, Galícia, Lodoméria, Kunország és Bulgária királya volt, ehhez csatlakozott 1469 után, cseh királlyá választásától a Csehország királya cím is. Nemzetközileg ismert Corvinus, azaz Hollós melléknevét a Hunyadi-család hollót ábrázoló címeréről kapta.

Ma 576 éve született Hunyadi Mátyás, akire a magyar történelemben Igazságos Mátyás királyként emlékezünk. 1981 és 1983 között készült a róla szóló mondákból és mesékből egy 13 részes rajzfilmsorozat. Ma is nagy szükség volna ilyenekre!

Kolozsvárott született 1443.február 23-án, Hunyadi János és Szilágyi
menusgabor, 2019. február 23. szombat, 22:30
A khaki szilva
Számunkra kissé viccesen hat a hétköznapi neve, pedig a khaki szilva igen finom és értékes gyümölcs. A másképpen datolyaszilvának is nevezett narancssárga termést már hazánkban is egyre többen ismerik, szeretik és keresik.

A khaki szilva eredetileg Dél-Kelet Ázsiában, Kínában, Indiában, a Távol-keleten őshonos, sőt Japánban is az. Ide még az őskorban került és szaporodott el.

A távoli vidékeken többféle fajtáját ismerik és termesztik, azonban Európában és hazánkban leginkább a méreteiben a befőzési paradicsomra emlékeztető, narancssárga színű datolyaszilva a kedvelt és ismert.


Nem is hinnénk, hogy a számunkra egzotikus gyümölcs milyen nagyszerű hatással bír az emberi szervezetre. Számtalan nyavalyára gyógyír, de a gyógyszeripar is előszeretettel alkalmazza.

A leveleit leforrázva olyasféle teát kapunk, mint a zöld tea, ráadásul igen gazdag C-vitaminban, amit a forró víztől sem veszít el.

A gyümölcsöt magát számtalan módon készítik el,
eva6, 2019. január 17. csütörtök, 17:13
A gesztenye az ősz egyik kedvence.
A gesztenye az ősz egyik kedvence. E-vitaminban gazdag, rendszeres fogyasztásával sokat javíthatsz az életminőségeden, és az egészségügyi hatásokon kívül lassítja az öregedést, valamint a ráncok kialakulását. De mi az, amit még nem tudtál róla?

1. NINCS ROKONSÁG A SZELÍD ÉS A VAD FAJTÁK KÖZÖTT
A szelídgesztenye a bükkfafélék családjába tartozik. Magyarország leghosszabb életű gyümölcsfaja, Kőszegen és környékén akár 6-700 éves példányai is előfordulnak, pedig eredetileg inkább Észak-Amerikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Európában volt őshonos. A szelídgesztenyét eheted sülve-főve, húsok mellé és süteményekbe rakva is.
2. MAGAS C-VITAMIN TARTALOMMAL RENDELKEZIK
A gesztenyegyümölcs antioxidáns hatású, sejtvédő E-vitaminban, B1-, B2-, és B6-vitaminban is gazdag. Ugyanakkor kevésbé ismert tulajdonsága, hogy a C-vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonló értéken mozog. Ásványi anyagokban is bővelkedik, főleg nátriumot, káliumot, kálciumot és
eva6, 2018. szeptember 18. kedd, 07:24
David Icke: A kozmikus internet
3.ábra: Minden ugyanaz a Végtelen Tudatosság, azonban ugyanannak az EGY-ségnek korlátlan számú kifejeződése van. A Tudatosság kiterjedt, mint az áramló óceán, míg az elme olyan, mint a megfagyott víz, vagy mint egy végtelen hullám fehér taréja - sokkal korlátozottabb érzékelő-képességgel.

Ramana Maharshi, aki élete legnagyobb részét Indiában, egy hegyen meditációval töltötte, nagyon jól megfogalmazta, amikor ezt mondta: "Az elme korlátok közé szorított tudatosság. Eredetileg korlátok nélküli és tökéletes vagy. Később korlátozottnak színleled magad, és elmévé válsz."
Ha képet akarunk kapni arról, hogy mi történik a világban, döntő fontosságú megérteni a különbséget az elme-test és a Tudatosság között (4. ábra).
sz719eszter, 2018. május 17. csütörtök, 08:51
A világ legkülönlegesebb macskái
macska

Az egzotikus rövidszőrű nyugodt macska, kicsivel azért élénkebb, mint a perzsa. Kíváncsi, játékos, kiegyensúlyozott, macskákkal és kutyákkal egyaránt barátságos. Lezser és csendes, alig hallani a hangját, nem szeret egyedül maradni. Kedves macska, igényli, hogy gazdája törődjön vele.

24. Selkirk rex macska

A egy új fajta, a többi cica társai között. Eredetileg az Egyesült Államokban fedezték fel. Érdekes göndör szőrük miatt,úgy néz ki,mint egy puha plüss játékmackó. Külleme. egészen egyedül álló, a göndör fajták között a legfeltűnőbb. Ígazi látványosság.

23. Egyiptomi mau macska


A mau nem rendelkezik vadmacska felmenőkkel. A
schuro, 2018. április 18. szerda, 21:07
Rozmaring sztory
A rozmaring nevének jelentése: a tenger harmata. Valószínű a római hódítók hozták Európa északi részébe és Angliában. A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában már az ókorban is ismert és kedvelt fűszer volt. A kolostorkertekben pedig már hivatalos gyógynövényként szerepelt.
Ők idegcsillapító teát készítettek belőle, használták a rozmaringot a boraik fűszerezésére is. Görcsoldóként, erősítőként is használták.
A rozmaringot illatszerként is felhasználták. Már az ókorban is a tömjént helyettesítették vele. Akinek nem tellett a drága tömjénre, az a tömjénillatú rozmaringgal áldozott az isteneknek.
Magyarországon a 17. századtól terjedt el jobban. Kedveltsége a 18. századra már hanyatlásnak indult.
A legenda szerint Jézus anyja Mária miközben Egyiptomba menekült, egy fehér rozmaring bokor előtt szőtte kék köntösét. Ettől kezdve kékültek meg a rozmaring eredetileg fehér virágai. A hűség, a tisztaság jelképe ma is, ezért a katolikus esküvőkön nem maradhat el az ünnepi asztalról egy-egy szép
lizawolf, 2017. augusztus 27. vasárnap, 08:46
Velencei karnevál
a városközpontban, szabad ég alatt rendezték, Velencében a Szent Márk téren. Hatalmas színjátékhoz volt hasonló, ahol az utcák alkották a színteret, a városlakók voltak a színészek, s egyben a nézők is. A közönség az erkélyekről nézhette az eseményeket. Nem volt éles határ a színészek és a nézők között. A bámészkodó hölgyek például az erkélyekről tojással dobálhatták meg a felvonulókat, az álarcosoknak pedig gyakran megengedték, hogy magánházakba büntetlenül berontsanak. A húshagyókeddi ünnepségek eredetileg parádés felvonulással kezdődtek, melyet virágkoszorúba öltöztetett ökrök vezettek. Amikor a felvonuló tömeg elérte a Szent Márk teret, az ökröket a dózse szeme láttára egy széles pengéjű kard egyetlen csapásával
bordat, 2017. március 02. csütörtök, 12:46
1/14
Képek, videók
Petrezselyem.jpg
pacsakute
2020. február 08. szombat, 23:47
Petrezselyem .jpg
pacsakute
2019. március 16. szombat, 20:24
petrezselyem.jpg
sz719eszter
2016. június 22. szerda, 15:24
Petrezselyem zöld
cipello
2016. június 05. vasárnap, 19:01
Petrezselyem
cipello
2016. június 05. vasárnap, 19:00
kelkaposzta-petrezsely em-
sarkadykati
2015. május 26. kedd, 03:39
petrezselyem.jpg
nemarika
2014. március 01. szombat, 17:27
Alma gyógyhatásai.jpg
pacsakute
2017. szeptember 27. szerda, 22:52
Eredetileg igy neznek ki
tegri
2006. december 03. vasárnap, 14:36
Magas C vitamin tartalmúa
pacsakute
2013. október 25. péntek, 18:25
Helytelen.png
sz719eszter
2016. december 07. szerda, 15:36
Helytelen arcmosás
sanci81
2015. július 06. hétfő, 18:45
Helytelen azt hinnünk
furaila
2011. február 23. szerda, 15:39
A helytelen cselekedetne
mharpia
2009. április 16. csütörtök, 13:29
Idézet - Helytelen azt hi
nyta100
2009. március 08. vasárnap, 18:01
Címkék
gesztenyegyümölcs antioxidáns, egész világon, elme korlátok, perzsáknál pedig, Szent Márk, tisztaság jelképe, Egyesült Királyság, nyugati hatásra, húshagyókeddi ünnepségek, szelídgesztenyét eheted, forró víztől, kozmikus internet, tenger harmata, Eredetileg Dél-Európában, turbolyát pedig, Bulgária királya,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.